Οι Θεσσαλονικείς που βουτούν στα νερά του λιμανιού για να “ψαρέψουν”… σκουπίδια! (ΦΩΤΟ)

Η Φειδώ Μπομπόση είναι φαρμακοποιός. Διατηρεί φαρμακείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Όμως, πέρα από το… εμφανές, η Φειδώ, όπως και τόσοι άλλοι συνάνθρωποί μας, “κουβαλά” στο προφίλ της και ιδιότητες που, ενδεχομένως, είναι εξίσου ή ακόμη πιο χρήσιμες για την κοινωνία. Η Φειδώ λοιπόν, πέρα από φαρμακοποιός είναι και… δύτρια. Αυτοδύτρια για την ακρίβεια! Αγαπά το νερό, τις καταδύσεις και τον υποβρύχιο κόσμο και η αγάπη αυτή έγινε, εδώ και λίγα χρόνια, χόμπι. Βεβαίως εκπαιδεύτηκε και αγόρασε τον απαιτούμενο εξοπλισμό (στολή, μπουκάλες, μάσκα, κ.α.). Έκτοτε ταξιδεύει σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές, προκειμένου να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ομορφιές του βυθού.

Και κάπου εκεί ήρθε και κούμπωσε μια ακόμη πτυχή του χαρακτήρα της, εκείνη που την κατατάσσει στην κατηγορία των ανήσυχων και παράλληλα των ενεργών πολιτών. Η Φειδώ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα αντιμετώπισης περιβαλλοντικών προβλημάτων, που ταλαιπωρούν τον έρμο πλανήτη Γη, το κοινό μας “σπίτι”, που άλλοι το φροντίζουν κι άλλοι το ρημάζουν. Έχει ταχθεί μ΄εκείνους που αποφάσισαν να φροντίσουν το “σπίτι” μας, να το προστατεύσουν για να το κληροδοτήσουν όμορφο και ασφαλές στις επόμενες γενιές.

Με αυτή την αντίληψη αποφάσισε να διαθέτει σημαντικό μέρος του χρόνου της, των γνώσεών της και του εξοπλισμού της στη στήριξη ατομικών ή ομαδικών δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, προκειμένου να αυξηθεί σε ένταση, σε ποιότητα και σε ποσότητα η ανθρώπινη συμβολή στον περιορισμό των προβλημάτων.

Τη συναντήσαμε στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, 35 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, μαζί με άλλους ευαισθητοποιημένους νέους, φόρεσαν καταδυτικές στολές και βούτηξαν στα θολά (στην κυριολεξία) νερά του λιμανιού για να “ψαρέψουν”… σκουπίδια.

Λάστιχα και μπαταρίες αυτοκινήτων, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, πλαστικά δοχεία λαδιών και μεταλλικά αναψυκτικών, σχοινιά, φελιζόλ και διάφορα άλλα, μικρά και μεγάλα, αντικείμενα συμπεριλαμβάνονταν στη “βρώμικη” συλλογή που δημιουργήθηκε λίγο αργότερα.

Η μικρή αλλαγή φέρνει τη μεγάλη

Τι είναι αυτό που σε παρακινεί να συμμετέχεις σε τέτοιες δράσεις, ήταν η κοινότυπη αλλά αναγκαία ερώτηση που θέσαμε στη Φειδώ, θέλοντας να κατανοήσουμε περισσότερο όχι αυτούς που νοιάζονται όσο εκείνους που αδιαφορούν για το μέλλον του πλανήτη.

“Έχω πάντα στην άκρη του μυαλού μου κάτι που μου είπε μία κοπέλα που γνώρισα πριν χρόνια” λέει η Φειδώ μιλώντας στο περιοδικό ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ του ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Μπορεί να μην μπορώ να κάνω τη μεγάλη αλλαγή αλλά το να μπορώ να κάνω κάτι καλό στον δικό μου μικρόκοσμο είναι πολύ σημαντικό. Αν λοιπόν μπορούμε να επηρεάσουμε προς το καλύτερο τις αλλαγές στον στενό μας κύκλο, αυτό είναι κέρδος” της είχε πει η κοπέλα.

Για το πως ξεκίνησαν όλα είπε πως “το έναυσμα μου το έδωσε ένας καλός φίλος, ο Γιώργος Νικολαίδης, ο οποίος ξεκίνησε καταδύσεις και με παρότρυνε να κάνω κι εγώ. Στη συνέχεια με παρότρυνε να εμπλακώ και στο κομμάτι του καθαρισμού, κάτι που με ενθουσίασε καθώς με ενδιέφερε πολύ. Είναι τόσο συγκινητικό αυτό που ζω από τότε. Είναι εντυπωσιακό που τόσοι άνθρωποι, με τόσο διαφορετικούς χαρακτήρες και στις περισσότερες περιπτώσεις ξένοι μεταξύ τους βρίσκονται ένα πρωινό, σε έναν τόπο, για έναν κοινό σκοπό, όπως έγινε και στην περίπτωση καθαρισμού του λιμανιού της Νέας Μηχανιώνας. Σίγουρα δεν μπορούμε να καθαρίσουμε όλο το λιμάνι. Αυτό δεν γίνεται! Όμως, και μόνο η προσπάθεια μας γεμίζει με πολύ χαρά και ικανοποίηση”.

Την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη δράση είχε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea (www.isea.com.gr). Ιδρύθηκε το 2016 στη Θεσσαλονίκη και αυτοσυστήνεται ως “ένα άγρυπνο μάτι για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων”. Στα λίγα χρόνια λειτουργίας της το κοντέρ δείχνει δράσεις καθαρισμού σε περίπου 80 θαλάσσιες περιοχές, εκ των οποίων οι περίπου 30 έγιναν εντός του 2019.

Μπορεί για κάποιους ο εθελοντισμός να είναι ακριβή υπόθεση, υπάρχουν όμως δράσεις που το μόνο που απαιτούν είναι χρόνος και διάθεση, όπως έγινε στη δράση καθαρισμού στη Νέα Μηχανιώνα, όπου, ναι μεν πέντε ήταν οι αυτοδύτες που βούτηξαν στη θάλασσα, όμως ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που φόρεσαν γάντια, πήραν σακιά και περισυνέλεξαν σκουπίδια που “κοσμούσαν” την… ακτογραμμή.

Πόσο ουσιαστική και αποτελεσματική θεωρείτε την ύπαρξη οργανώσεων σαν τη δική σας στην επίλυση θεμάτων προστασίας του πλανήτη; ρωτήσαμε τον Γιάννη Γιώβο, έναν από τους εταίρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης “iSea”. “Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών και έχουν κομβικό ρόλο στην άσκηση πίεσης προς την κατεύθυνση που πρέπει ώστε να λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό περιβαλλοντικών ζητημάτων” απαντά λακωνικά μεν, ουσιαστικά δε, ο Γιάννης.

Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους πολίτες, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ανησυχίες και “προσόντα” (σωματικά, χρονικά, οικονομικά κ.α.) να συνδράμουν στο έργο σας, αλλά το μαξιλάρι του καναπέ τους δεν τους αφήνει; ρωτήσαμε τον Βασίλη Βίτσα, πυροσβέστη εν ενεργεία και υπεύθυνο της ομάδας “Bottom Dwellers DIVING TEAM” που συμμετέχει σε τέτοιου είδους περιβαλλοντικές δράσεις. (https://www.facebook.com/bottomdwellersdivingclub/)

“Αυτό που θέλουμε είναι καθαρές θάλασσες και θάλασσες με πλούσια ζωή. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως τα πλαστικά και η μόλυνση σκοτώνουν τα ψάρια και τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Σ΄αυτό μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε. Αν μάλιστα υπάρχουν πιστοποιημένοι δύτες που αγαπούν τη θάλασσα, θα ήταν καλό να βρουν όρεξη και χρόνο και να συμμετέχουν στις δράσεις μας”, λέει ο Βασίλης.

Πηγή: ΑΠΕ, Μπάμπης Γιαννακίδης. parallaximag.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Η αύξηση των αντιοξειδωτικών επιπέδων στην διατροφή αποτελεί μια σημαντική στρατηγική για την ελάττωση της εμφάνισης και ανάπτυξης πολλών ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Τα φαινολικά συστατικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί την τροφή-μέσο για την αποτροπή της οξείδωσης που μπορεί να οδηγήσει...
Κοινωνία
«Η Θεσσαλονίκη ως γνωστόν έχει πολλά τουριστικά πρόσωπα και εμείς σχεδιάζουμε να ξαναβγεί η πόλη μπροστά’ είναι ο ιδανικός τουρισμός city break από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ελλάδα, στην μετά κορονοϊό εποχή» ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Βούλα Πατουλίδου προσθέτοντας «είναι ιδανική πόλη και για τον εσωτερικό τουρισμό, τον οποίο έχουμε συμπεριλάβει στους στόχους τουριστικής προβο...
Σπορ
Και με τη… βούλα ξεκινά εκ νέου η SUPER LEAGUE, καθώς η κυβέρνηση έδωσε το «ΟΚ» για την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουνίου, η SUPER LEAGUE ανοίγει θα ανοίξει ξανά τις πύλες της. Η απόφαση της διοργανώτριας για να… κυλήσει και πάλι η μπάλα στο χορτάρι ήταν γνωστή εδώ και μέρες, ωστόσο, για να οριστικοποιηθεί η επανέναρξη του πρωταθλήματος, θα έπρεπε να δώσει την άδειά της και η κυβέρνηση. Αυτό τελικά συνέβη το πρωί της Τετάρτης (27/...
Διάφορα
Εικόνες της χώρας μας θέλει η Βικιπαίδεια (Wikipedia) μέσα από φωτογραφικό διαγωνισμό. Συγκεκριμένα διεξάγει τον διαγωνισμό φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου «Wiki Loves Earth» που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι θα φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα ανεβάσουν τις φωτογραφίες με ελεύθερη άδεια χρήσης στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons. Ο δια...
Κοινωνία
Χθες, το απόγευμα, στα πλαίσια των ελέγχων που διενεργούνται σε καθημερινή βάση στη Νέα Παραλία, στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας εντόπισαν και ακινητοποίησαν 2 άτομα που εκείνη τη στιγμή ρύπαιναν τον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου με σπρέι (graffiti), όπως ενημερώνει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook. Ο ίδιος σημειώνει ότι με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ επιβλήθ...
Διάφορα
Έντονη είναι η κακοκαιρία σε όλη την χώρα από χθες Τρίτη, με χιόνια, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας κάτι που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Συνεχίζονται και την Τετάρτη τα έντονα φαινόμενα Σήμερα Τετάρτη, ο άστατος καιρός, με χαμηλές θερμοκρασίες, καταιγίδες και βροχές θα συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρά, τις πρωινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια. Σχετι...
Διάφορα
Ένα έργο τέχνης προστέθηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ονομάζεται «Quarantina», και δημιουργήθηκε από τον Nilo Saba. Το έργο είναι, όπως προδίδει και το όνομα του, εμπνευσμένο από τις ημέρες της καραντίνας που επιβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοιϊού. Το έργο έχει εγκατασταθεί χωρίς να ζητηθεί άδεια από τις αρχές, ελπίζοντας ότι οι περαστικοί θα το σεβαστούν. Το έργο δημιουργήθηκε με ανακυκλωμένα υλικά, κατά τ...
Οικονομία
Πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ θα προτείνει η Κομισιόν να δοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ. θα δοθούν στην Ελλάδα με τη μορφή επιχορηγήσεων. Τα υπόλοιπα 9,4 δισ. από την Κομισιόν, θα δοθούν στην Ελλάδα σε δάνεια. Από το πακέτο αυτό που θα προτείνει η Κομισιόν, τα 500 δισ. ευρώ θα προτείνει να δοθούν σε μορφή επιχορηγήσεων και άλλα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από την πα...
Πολιτική
Στον Έβρο μεταβαίνει αυτή την ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ την ίδια ώρα ξεκινάει η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή με περίπου 400 αστυνομικούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Στη συνέχεια, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής...