Οι Θεσσαλονικείς που βουτούν στα νερά του λιμανιού για να “ψαρέψουν”… σκουπίδια! (ΦΩΤΟ)

Η Φειδώ Μπομπόση είναι φαρμακοποιός. Διατηρεί φαρμακείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Όμως, πέρα από το… εμφανές, η Φειδώ, όπως και τόσοι άλλοι συνάνθρωποί μας, “κουβαλά” στο προφίλ της και ιδιότητες που, ενδεχομένως, είναι εξίσου ή ακόμη πιο χρήσιμες για την κοινωνία. Η Φειδώ λοιπόν, πέρα από φαρμακοποιός είναι και… δύτρια. Αυτοδύτρια για την ακρίβεια! Αγαπά το νερό, τις καταδύσεις και τον υποβρύχιο κόσμο και η αγάπη αυτή έγινε, εδώ και λίγα χρόνια, χόμπι. Βεβαίως εκπαιδεύτηκε και αγόρασε τον απαιτούμενο εξοπλισμό (στολή, μπουκάλες, μάσκα, κ.α.). Έκτοτε ταξιδεύει σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές, προκειμένου να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ομορφιές του βυθού.

Οι Θεσσαλονικείς που βουτούν στα νερά του λιμανιού για να “ψαρέψουν”… σκουπίδια!  (ΦΩΤΟ), φωτογραφία-1

Και κάπου εκεί ήρθε και κούμπωσε μια ακόμη πτυχή του χαρακτήρα της, εκείνη που την κατατάσσει στην κατηγορία των ανήσυχων και παράλληλα των ενεργών πολιτών. Η Φειδώ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα αντιμετώπισης περιβαλλοντικών προβλημάτων, που ταλαιπωρούν τον έρμο πλανήτη Γη, το κοινό μας “σπίτι”, που άλλοι το φροντίζουν κι άλλοι το ρημάζουν. Έχει ταχθεί μ΄εκείνους που αποφάσισαν να φροντίσουν το “σπίτι” μας, να το προστατεύσουν για να το κληροδοτήσουν όμορφο και ασφαλές στις επόμενες γενιές.

Οι Θεσσαλονικείς που βουτούν στα νερά του λιμανιού για να “ψαρέψουν”… σκουπίδια!  (ΦΩΤΟ), φωτογραφία-2
Οι Θεσσαλονικείς που βουτούν στα νερά του λιμανιού για να “ψαρέψουν”… σκουπίδια!  (ΦΩΤΟ), φωτογραφία-3

Με αυτή την αντίληψη αποφάσισε να διαθέτει σημαντικό μέρος του χρόνου της, των γνώσεών της και του εξοπλισμού της στη στήριξη ατομικών ή ομαδικών δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, προκειμένου να αυξηθεί σε ένταση, σε ποιότητα και σε ποσότητα η ανθρώπινη συμβολή στον περιορισμό των προβλημάτων.

Τη συναντήσαμε στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, 35 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, μαζί με άλλους ευαισθητοποιημένους νέους, φόρεσαν καταδυτικές στολές και βούτηξαν στα θολά (στην κυριολεξία) νερά του λιμανιού για να “ψαρέψουν”… σκουπίδια.

Λάστιχα και μπαταρίες αυτοκινήτων, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, πλαστικά δοχεία λαδιών και μεταλλικά αναψυκτικών, σχοινιά, φελιζόλ και διάφορα άλλα, μικρά και μεγάλα, αντικείμενα συμπεριλαμβάνονταν στη “βρώμικη” συλλογή που δημιουργήθηκε λίγο αργότερα.

Η μικρή αλλαγή φέρνει τη μεγάλη

Τι είναι αυτό που σε παρακινεί να συμμετέχεις σε τέτοιες δράσεις, ήταν η κοινότυπη αλλά αναγκαία ερώτηση που θέσαμε στη Φειδώ, θέλοντας να κατανοήσουμε περισσότερο όχι αυτούς που νοιάζονται όσο εκείνους που αδιαφορούν για το μέλλον του πλανήτη.

“Έχω πάντα στην άκρη του μυαλού μου κάτι που μου είπε μία κοπέλα που γνώρισα πριν χρόνια” λέει η Φειδώ μιλώντας στο περιοδικό ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ του ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Μπορεί να μην μπορώ να κάνω τη μεγάλη αλλαγή αλλά το να μπορώ να κάνω κάτι καλό στον δικό μου μικρόκοσμο είναι πολύ σημαντικό. Αν λοιπόν μπορούμε να επηρεάσουμε προς το καλύτερο τις αλλαγές στον στενό μας κύκλο, αυτό είναι κέρδος” της είχε πει η κοπέλα.

Για το πως ξεκίνησαν όλα είπε πως “το έναυσμα μου το έδωσε ένας καλός φίλος, ο Γιώργος Νικολαίδης, ο οποίος ξεκίνησε καταδύσεις και με παρότρυνε να κάνω κι εγώ. Στη συνέχεια με παρότρυνε να εμπλακώ και στο κομμάτι του καθαρισμού, κάτι που με ενθουσίασε καθώς με ενδιέφερε πολύ. Είναι τόσο συγκινητικό αυτό που ζω από τότε. Είναι εντυπωσιακό που τόσοι άνθρωποι, με τόσο διαφορετικούς χαρακτήρες και στις περισσότερες περιπτώσεις ξένοι μεταξύ τους βρίσκονται ένα πρωινό, σε έναν τόπο, για έναν κοινό σκοπό, όπως έγινε και στην περίπτωση καθαρισμού του λιμανιού της Νέας Μηχανιώνας. Σίγουρα δεν μπορούμε να καθαρίσουμε όλο το λιμάνι. Αυτό δεν γίνεται! Όμως, και μόνο η προσπάθεια μας γεμίζει με πολύ χαρά και ικανοποίηση”.

Την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη δράση είχε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea (www.isea.com.gr). Ιδρύθηκε το 2016 στη Θεσσαλονίκη και αυτοσυστήνεται ως “ένα άγρυπνο μάτι για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων”. Στα λίγα χρόνια λειτουργίας της το κοντέρ δείχνει δράσεις καθαρισμού σε περίπου 80 θαλάσσιες περιοχές, εκ των οποίων οι περίπου 30 έγιναν εντός του 2019.

Μπορεί για κάποιους ο εθελοντισμός να είναι ακριβή υπόθεση, υπάρχουν όμως δράσεις που το μόνο που απαιτούν είναι χρόνος και διάθεση, όπως έγινε στη δράση καθαρισμού στη Νέα Μηχανιώνα, όπου, ναι μεν πέντε ήταν οι αυτοδύτες που βούτηξαν στη θάλασσα, όμως ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που φόρεσαν γάντια, πήραν σακιά και περισυνέλεξαν σκουπίδια που “κοσμούσαν” την… ακτογραμμή.

Πόσο ουσιαστική και αποτελεσματική θεωρείτε την ύπαρξη οργανώσεων σαν τη δική σας στην επίλυση θεμάτων προστασίας του πλανήτη; ρωτήσαμε τον Γιάννη Γιώβο, έναν από τους εταίρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης “iSea”. “Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών και έχουν κομβικό ρόλο στην άσκηση πίεσης προς την κατεύθυνση που πρέπει ώστε να λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό περιβαλλοντικών ζητημάτων” απαντά λακωνικά μεν, ουσιαστικά δε, ο Γιάννης.

Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους πολίτες, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ανησυχίες και “προσόντα” (σωματικά, χρονικά, οικονομικά κ.α.) να συνδράμουν στο έργο σας, αλλά το μαξιλάρι του καναπέ τους δεν τους αφήνει; ρωτήσαμε τον Βασίλη Βίτσα, πυροσβέστη εν ενεργεία και υπεύθυνο της ομάδας “Bottom Dwellers DIVING TEAM” που συμμετέχει σε τέτοιου είδους περιβαλλοντικές δράσεις. (https://www.facebook.com/bottomdwellersdivingclub/)

“Αυτό που θέλουμε είναι καθαρές θάλασσες και θάλασσες με πλούσια ζωή. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως τα πλαστικά και η μόλυνση σκοτώνουν τα ψάρια και τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Σ΄αυτό μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε. Αν μάλιστα υπάρχουν πιστοποιημένοι δύτες που αγαπούν τη θάλασσα, θα ήταν καλό να βρουν όρεξη και χρόνο και να συμμετέχουν στις δράσεις μας”, λέει ο Βασίλης.

Πηγή: ΑΠΕ, Μπάμπης Γιαννακίδης. parallaximag.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια