Οι Θεσσαλονικείς που βουτούν στα νερά του λιμανιού για να “ψαρέψουν”… σκουπίδια! (ΦΩΤΟ)

Η Φειδώ Μπομπόση είναι φαρμακοποιός. Διατηρεί φαρμακείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Όμως, πέρα από το… εμφανές, η Φειδώ, όπως και τόσοι άλλοι συνάνθρωποί μας, “κουβαλά” στο προφίλ της και ιδιότητες που, ενδεχομένως, είναι εξίσου ή ακόμη πιο χρήσιμες για την κοινωνία. Η Φειδώ λοιπόν, πέρα από φαρμακοποιός είναι και… δύτρια. Αυτοδύτρια για την ακρίβεια! Αγαπά το νερό, τις καταδύσεις και τον υποβρύχιο κόσμο και η αγάπη αυτή έγινε, εδώ και λίγα χρόνια, χόμπι. Βεβαίως εκπαιδεύτηκε και αγόρασε τον απαιτούμενο εξοπλισμό (στολή, μπουκάλες, μάσκα, κ.α.). Έκτοτε ταξιδεύει σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές, προκειμένου να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ομορφιές του βυθού.

Και κάπου εκεί ήρθε και κούμπωσε μια ακόμη πτυχή του χαρακτήρα της, εκείνη που την κατατάσσει στην κατηγορία των ανήσυχων και παράλληλα των ενεργών πολιτών. Η Φειδώ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα αντιμετώπισης περιβαλλοντικών προβλημάτων, που ταλαιπωρούν τον έρμο πλανήτη Γη, το κοινό μας “σπίτι”, που άλλοι το φροντίζουν κι άλλοι το ρημάζουν. Έχει ταχθεί μ΄εκείνους που αποφάσισαν να φροντίσουν το “σπίτι” μας, να το προστατεύσουν για να το κληροδοτήσουν όμορφο και ασφαλές στις επόμενες γενιές.

Με αυτή την αντίληψη αποφάσισε να διαθέτει σημαντικό μέρος του χρόνου της, των γνώσεών της και του εξοπλισμού της στη στήριξη ατομικών ή ομαδικών δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, προκειμένου να αυξηθεί σε ένταση, σε ποιότητα και σε ποσότητα η ανθρώπινη συμβολή στον περιορισμό των προβλημάτων.

Τη συναντήσαμε στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, 35 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, μαζί με άλλους ευαισθητοποιημένους νέους, φόρεσαν καταδυτικές στολές και βούτηξαν στα θολά (στην κυριολεξία) νερά του λιμανιού για να “ψαρέψουν”… σκουπίδια.

Λάστιχα και μπαταρίες αυτοκινήτων, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, πλαστικά δοχεία λαδιών και μεταλλικά αναψυκτικών, σχοινιά, φελιζόλ και διάφορα άλλα, μικρά και μεγάλα, αντικείμενα συμπεριλαμβάνονταν στη “βρώμικη” συλλογή που δημιουργήθηκε λίγο αργότερα.

Η μικρή αλλαγή φέρνει τη μεγάλη

Τι είναι αυτό που σε παρακινεί να συμμετέχεις σε τέτοιες δράσεις, ήταν η κοινότυπη αλλά αναγκαία ερώτηση που θέσαμε στη Φειδώ, θέλοντας να κατανοήσουμε περισσότερο όχι αυτούς που νοιάζονται όσο εκείνους που αδιαφορούν για το μέλλον του πλανήτη.

“Έχω πάντα στην άκρη του μυαλού μου κάτι που μου είπε μία κοπέλα που γνώρισα πριν χρόνια” λέει η Φειδώ μιλώντας στο περιοδικό ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ του ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Μπορεί να μην μπορώ να κάνω τη μεγάλη αλλαγή αλλά το να μπορώ να κάνω κάτι καλό στον δικό μου μικρόκοσμο είναι πολύ σημαντικό. Αν λοιπόν μπορούμε να επηρεάσουμε προς το καλύτερο τις αλλαγές στον στενό μας κύκλο, αυτό είναι κέρδος” της είχε πει η κοπέλα.

Για το πως ξεκίνησαν όλα είπε πως “το έναυσμα μου το έδωσε ένας καλός φίλος, ο Γιώργος Νικολαίδης, ο οποίος ξεκίνησε καταδύσεις και με παρότρυνε να κάνω κι εγώ. Στη συνέχεια με παρότρυνε να εμπλακώ και στο κομμάτι του καθαρισμού, κάτι που με ενθουσίασε καθώς με ενδιέφερε πολύ. Είναι τόσο συγκινητικό αυτό που ζω από τότε. Είναι εντυπωσιακό που τόσοι άνθρωποι, με τόσο διαφορετικούς χαρακτήρες και στις περισσότερες περιπτώσεις ξένοι μεταξύ τους βρίσκονται ένα πρωινό, σε έναν τόπο, για έναν κοινό σκοπό, όπως έγινε και στην περίπτωση καθαρισμού του λιμανιού της Νέας Μηχανιώνας. Σίγουρα δεν μπορούμε να καθαρίσουμε όλο το λιμάνι. Αυτό δεν γίνεται! Όμως, και μόνο η προσπάθεια μας γεμίζει με πολύ χαρά και ικανοποίηση”.

Την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη δράση είχε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea (www.isea.com.gr). Ιδρύθηκε το 2016 στη Θεσσαλονίκη και αυτοσυστήνεται ως “ένα άγρυπνο μάτι για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων”. Στα λίγα χρόνια λειτουργίας της το κοντέρ δείχνει δράσεις καθαρισμού σε περίπου 80 θαλάσσιες περιοχές, εκ των οποίων οι περίπου 30 έγιναν εντός του 2019.

Μπορεί για κάποιους ο εθελοντισμός να είναι ακριβή υπόθεση, υπάρχουν όμως δράσεις που το μόνο που απαιτούν είναι χρόνος και διάθεση, όπως έγινε στη δράση καθαρισμού στη Νέα Μηχανιώνα, όπου, ναι μεν πέντε ήταν οι αυτοδύτες που βούτηξαν στη θάλασσα, όμως ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που φόρεσαν γάντια, πήραν σακιά και περισυνέλεξαν σκουπίδια που “κοσμούσαν” την… ακτογραμμή.

Πόσο ουσιαστική και αποτελεσματική θεωρείτε την ύπαρξη οργανώσεων σαν τη δική σας στην επίλυση θεμάτων προστασίας του πλανήτη; ρωτήσαμε τον Γιάννη Γιώβο, έναν από τους εταίρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης “iSea”. “Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών και έχουν κομβικό ρόλο στην άσκηση πίεσης προς την κατεύθυνση που πρέπει ώστε να λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό περιβαλλοντικών ζητημάτων” απαντά λακωνικά μεν, ουσιαστικά δε, ο Γιάννης.

Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους πολίτες, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ανησυχίες και “προσόντα” (σωματικά, χρονικά, οικονομικά κ.α.) να συνδράμουν στο έργο σας, αλλά το μαξιλάρι του καναπέ τους δεν τους αφήνει; ρωτήσαμε τον Βασίλη Βίτσα, πυροσβέστη εν ενεργεία και υπεύθυνο της ομάδας “Bottom Dwellers DIVING TEAM” που συμμετέχει σε τέτοιου είδους περιβαλλοντικές δράσεις. (https://www.facebook.com/bottomdwellersdivingclub/)

“Αυτό που θέλουμε είναι καθαρές θάλασσες και θάλασσες με πλούσια ζωή. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως τα πλαστικά και η μόλυνση σκοτώνουν τα ψάρια και τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Σ΄αυτό μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε. Αν μάλιστα υπάρχουν πιστοποιημένοι δύτες που αγαπούν τη θάλασσα, θα ήταν καλό να βρουν όρεξη και χρόνο και να συμμετέχουν στις δράσεις μας”, λέει ο Βασίλης.

Πηγή: ΑΠΕ, Μπάμπης Γιαννακίδης. parallaximag.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Διακοπή της ηλεκτροδότησης είναι προγραμματισμένη για σήμερα σε περιοχή του Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς ρεύμα θα μείνουν καταναλωτές από τις 08:00 μέχρι τις 13:00 στις οδούς 25ης Μαρτίου, Μαιάνδρου, Γιαννιτσών, Μεσολογγίου, Πλαταιών, Θάλειας, Αρμενοπούλου, Φαιάκων, Μουσών, Νυμφαίου, Χαρίτων, Μελενίκου, Κασσάνδρου, Αλμωπίας, Αγλαΐας, Νεμέας, Μαυροκορδάτου, Επιδαύρου, Φαληρέως, Βόλβης και Τριών Ιεραρχών. πηγή: ΔΕΗ
Διάφορα
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν σε νότιους και νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς. πηγή: ΜΕΤΕΟ
Υγεία
Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γάλα συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Journal Of the American Osteopathic Association". Οι ερευνητές τονίζουν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η βασική πηγή καλίου για τον οργανισμό στις δυτικές χώρες, όπου τα ποσοστά του καρκίνου του προστάτη είναι...
Πολιτική
Για μια «πολύ σημαντική τομή στο νομοθετικό πλαίσιο για τη διεθνή προστασία, καθώς συστηματοποιείται, ενοποιείται και αναπροσαρμόζεται σε ένα ενιαίο νομοθέτημα το σύνολο των διατάξεων», έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, παρατήρησε ο υπουργός, «θα σέβεται στην πράξη τα δ...
Οικονομία
Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. οδηγούμενη από την κοινωνική της ευαισθησία και αξιοποιώντας το υψηλό τεχνολογικό της επίπεδο συμμετέχει μαζί με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) και άλλους 3 φορείς σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία e-όραση (e-vision). Η τεχνολογία, μέσω του έργου e-vision, δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με μειωμένη όραση να κάνουν μόνοι τους τις αγορές τους σε ένα σούπερ μάρκετ. Π...
Διάφορα
Το ρημαγμένο κέντρο αθλητισµού και πολιτισµού «ΚΑΠΠΑ 2000» στην Περαία του δήµου Θερµαϊκού ξαναπαίρνει επιτέλους μπρος, μετά από περίπου 7 χρόνια δύσκολα χρόνια εγκατάλειψης και υπολειτουργίας. Το ΚΑΠΠΑ 2000 (Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού), ένα συγκρότηµα που εντασσόταν στο γενικότερο ολυµπιακό πρόγραµµα Αθήνα 2004 ξεκίνησε με στόχο να λειτουργήσει ως προπονητήριο για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) ενόψει των Ολυμπιακών της Αθήνας...
Κοινωνία
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ενημερώνει εμπόρους και καταναλωτές ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4177/2013 από την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 έως και το Σάββατο 9 Νοέμβριου 2019, θα ισχύσει η ενδιάμεση φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος. Όπως αναφέρει: Επισημαίνουμε ότι οι ανωτέρω ημερομηνίες της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου είναι δεσμευτικές για τα εμπορικά καταστήματα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και δεν επιτρέπεται παράταση της εκπτωτ...
Περιστατικά
Ένα νεογνό βρέθηκε εγκαταλελειμμένο μπροστά από πολυκατοικία, το μεσημέρι της Τρίτης, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ένοικος εντόπισε το βρέφος γύρω στη 1 το μεσημέρι, στην είσοδο της πολυκατοικίας η οποία βρίσκεται στην οδό Ιακώβου Πολυλά, στην περιοχή Χαριλάου. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία, αλλά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου τοποθέτησε το «κλιπ» στον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου, ο οποίος ήταν πρόχειρα κομμένος και μετ...
Περιστατικά
Επεισοδιακή ήταν η νύχτα στα Βρασνά του Νομού Θεσσαλονίκης όπου οι κάτοικοι επιχείρησαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία της περιοχής τους. Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης περίπου 150 κάτοικοι των Βρασνών απέκλεισαν κομβικά σημεία του χωριού τους με σκοπό να εμποδίσουν την διέλευση των τουριστικών λεωφορείων που θα μετέφεραν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην περιοχή. Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. Η αντίδραση των κατοίκων είχε...