Καλούν τον κόσμο να εμβολιαστεί για τη γρίπη οι φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης

Καλούν τον κόσμο να εμβολιαστεί για τη γρίπη οι φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης

137.000 αντιγριπικά εμβόλια βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη

«Πρόσκληση» για αντιγριπικό εμβολιασμό απευθύνουν στον κόσμο, και ιδίως σε όσους ανήκουν σε ομάδες κινδύνου, οι φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης. Επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός άρχισε την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Περίπου 137.000 αντιγριπικά εμβόλια βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). «Εκτιμούμε ότι οι παραγγελθείσες ποσότητες επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό» αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣΘ κ. Διονύσιος Ευγενίδης, σημείωνοντας ότι το ποσοστό των πολιτών που εμβολιάστηκε πέρυσι ήταν μεν ικανοποιητικό, ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, καθώς και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εμβολιασθέντα άτομα νοσήσουν, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία. Το κόστος του αντιγριπικού εμβολίου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, και χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ο ΦΣΘ αναδεικνύοντας εμπράκτως τη σημασία του εμβολιασμού, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική δράση στην πλατεία Αριστοτέλους με τη διανομή έντυπου υλικού για τους εμβολιασμούς.

πηγή: protothema.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια