Η μεγάλη επένδυση της Pfizer που βάζει την Ελλάδα στο παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη

Η απόφαση του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer να επιλέξει τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός εκ των έξι συνολικά digital hubs που προγραμματίζει παγκοσμίως, μια επένδυση για την οποία μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ όχι μόνο βάζει τη χώρα μας στο διεθνή χάρτη της έρευνας νέων φαρμάκων, αλλά παράλληλα στέλνει ισχυρό μήνυμα  εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και δίνει το σήμα για μεγάλες επενδύσεις.

Οι διαδικασίες για  το κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data/analytics) στη συμπρωτεύουσα, όπως σημειώνουν στο Capital.gr πηγές από τη θυγατρική στην Ελλάδα, θα είναι γρήγορες.

Πιο συγκεκριμένα, η υποδομή εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη κατά τη διάρκεια του έτους 2020 και έχει την δυνατότητα  να προσφέρει 200 θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων στην πόλη, με προοπτική και για περαιτέρω ενίσχυση του δυναμικού. Η στελέχωση δε του κέντρου θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιανουάριο και το εργαστήριο σχεδιάζεται να αποτελεί έδρα υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας και εξειδίκευσης.

Σύμφωνα επίσης με το ρεπορτάζ, οι επαφές στελεχών της αμερικανικής πολυεθνικής, που μετρά ήδη 170 χρόνια παρουσίας, έχει από τα μεγαλύτερα και πιο δυνατά χαρτοφυλάκια πρωτοτύπων φαρμάκων και έχει προχωρήσει σε εξαγορές δισεκατομμυρίων δολαρίων, με έσοδα που το 2018 άγγιξαν τα 53 δισ. δολάρια και 92 χιλιάδες εργαζόμενους παγκοσμίως, είχαν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες. Η πολυεθνική σχεδιάζει να αναπτύξει ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων και μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί και η εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου  στη Θεσσαλονίκη. 

Ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, συνίσταται στο ότι υπάρχει υψηλός αριθμός καταρτισμένων επιστημόνων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η Pfizer σχεδιάζει να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, που στόχο έχει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων.

"Η Pfizer καταβάλλει συνεχείς  προσπάθειες  να μεγιστοποιήσει  τις ωφέλειες που προσφέρουν οι  τεχνολογίες αιχμής, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων  πού βελτιώνουν  την ποιότητα ζωής των ασθενών", σημειώνει η Pfizer σε σχετική ανακοίνωση.   

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η απάντηση από τα κεντρικά στις ΗΠΑ, ότι επελέγη η Ελλάδα να είναι η χώρα όπου θα ιδρύσουν το κέντρο και έδρα τους η Θεσσαλονίκη, ήρθε πριν από λίγες ημέρες. Ο χώρος που θα γίνει το ερευνητικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρίσκεται προς αναζήτηση, εντούτοις μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν από τη φαρμακευτική περισσότερες πληροφορίες για την πορεία της επένδυσης. 

Στην Ελλάδα, η Pfizer δραστηριοποιείται από το 1960, ενώ από το 2003 βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς. Στις δεκαετίες που πέρασαν, όπως αναφέρει η Pfizer Hellas, εισήγαγε καινοτόμα φάρμακα για όλες σχεδόν τις νοσολογικές οντότητες.

Σύμφωνα με στοιχεία από 52 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) το 40-59% της συνολικής αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης αποδίδεται στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων και κυρίως στην πρόοδο στη θεραπεία και πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.

Ξεκλειδώνουν νέες επενδύσεις στο φάρμακο
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επένδυση του φαρμακευτικού κολοσσού ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως νέες επενδύσεις αξίας 460 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και πως τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται ήδη υπόψη του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση, θα δώσει τη δυνατότητα σε όσες εταιρείες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκατ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback (μηχανισμός επιστροφών από τις επιχειρήσεις για να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων και τις πραγματικές δαπάνες του φαρμάκου). Πρόκειται για αίτημα του φαρμακευτικού κλάδου, που φέτος αναμένεται να επιβαρυνθεί με περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για την υπέρβαση που θα προκύψει.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας άλλωστε είχε δηλώσει πως είναι έτοιμη να ξεκλειδώσει επενδύσεις που μπορούν να αγγίξουν ακόμη και το μισό δισ. ευρώ, τόσο για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, όσο και για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και την ενίσχυση της έρευνας προϊόντων, έχοντας ήδη καταρτίσει τριετές επενδυτικό πλάνο.

Ειδικότερα, τα 300 εκατ. ευρώ μπορούν να προέλθουν από επενδύσεις των φαρμακευτικών, 100 εκατ. ευρώ από την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού κλινικών μελετών και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από την από κοινού παραγωγή φαρμάκων με πολυεθνικές εταιρείες. Προϋπόθεση εντούτοις για την απελευθέρωση των επενδύσεων, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, αποτελεί η μείωση των αναγκαστικών επιστροφών του clawback.

Παράδειγμα για το ξεκλείδωμα επενδύσεων αποτέλεσε πάντως και η δημιουργία δεύτερης παραγωγικής μονάδας στις Σάπες της Ροδόπης από τη Pharmathen, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την Παρασκευή, μια επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή θα αφορά σε ενέσιμα φάρμακα βραδείας αποδέσμευσης (Long Acting Injectables- LAI), μια κατηγορία που αναπτύχθηκε ερευνητικά από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, και το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην έρευνα νέων φαρμάκων.

πηγή: capital.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Υγεία
Σύμφωνα με τον Pastry Chef Δημήτρη Μακρυνιώτη, δεν είναι μόνο μια σημαντική πηγή βασικών θρεπτικών ουσιών, αλλά και κατάλληλα για αποτοξίνωση και αδυνάτισμα. Συνολικά, τα πράσινα smoothies είναι εξαιρετικά για όλα τα είδη διατροφής. Φτιαγμένα με πράσινα λαχανικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που έχουν όλων των ειδών τα θετικά αποτελέσματα στο μεταβολισμό και το σύστημα αποβολής. Εάν θέλετε να ενισχύσετε την προ...
Υγεία
Ξεκίνησε η ενημερωτική καμπάνια για τον κορονοϊό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: «Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε / Ασπίδα μας, η γνώση». Σε απόλυτη συνάρτηση με την βάση πληροφοριών και ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και σε συνέχεια της ενημέρωσης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η ΓΓΠΠ προχώρησε στην έκδοση οκτώ οδηγιών και 19 ερωτήσεων - απαντήσεων για τη νόσο COVID-19. Η νέ...
Υγεία
Τι αναφέρει το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις κλινικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη διεθνώς Μέγα θέμα είναι, πλέον, η αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού με την εξάπλωση που έχει ο θανατηφόρος ιός. Με βάση τα έχουν γίνει γνωστά από τον ιατρική κοινότητα η αντιμετώπιση του COVID-19 παραμένει παραμένει μέχρι σήμερα εστιασμένη στα συμπτώματα και είναι υποστηρικτική. Περισσότερες από 70 φαρμακευτικές ουσίες και συνδυασμοί τους βρίσκονται ήδη υπό κλινική έρευνα και στ...
Διάφορα
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, διά του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, πραγματοποιεί σειρά ενημερωτικών ομιλιών για τη σωστή διατροφή σε ΚΑΠΗ και σε παιδικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα Μαρτίου-Απρίλιου 2020 περιλαμβάνει ενημερωτικές ομιλίες με διατροφικές συστάσεις για άτομα άνω των 65 ετών στα παρακάτω ΚΑΠΗ: ΚΑΠΗ Ν. Μηχανιώνας στις 04/03/2020, 11:30 π.μ. ΚΑΠΗ Eπανομής στις 11/03/2020,...
Σπορ
Με το βλέμμα στον επερχόμενο 15ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin του Σαββατοκύριακου 11-12 Απριλίου 2020 και με στιγμές έντονης λάμψης αλλά και μοναδικής συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση της Ημέρας του Μαραθωνίου, το βράδυ της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και στην οποία τιμήθηκαν οι νικητές των ηλικιακών κατηγοριών και οι συντελεστές των δύο κορυφαίων διοργανώσεων του 2019 στη Βόρεια Ελλάδα, του 14ου Διε...
Κοινωνία
Σπεύδουν στα καταστήματα οι καταναλωτές μετά την είδηση για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού Μ.Λ. Η είδηση για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει προκαλέσει τις πρώτες ουρές και άδειασμα ραφιών σε σούπερ μάρκετ της πόλης. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Υγείας, το πρώτο κρούσμα αφορά 38χρονη Ελληνίδα στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Βόρεια Ιταλία. Στο άκουσμα της είδησης, καταναλωτές έχουν σπεύσει σε σούπερ – μάρκετ της π...
Πολιτισμός
Μια πολιτιστική πρόταση διασκέδασης, χαλάρωσης και διεξόδου, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την πολιτιστική δραστηριότητα στην Καλαμαριά, προσφέρει ο Δήμος Καλαμαριάς μέσα από την προβολή κινηματογραφικών ταινιών οι οποίες ξεκινούν στις 5 Μαρτίου 2020. Επιλεγμένες σύγχρονες και ποιοτικές ταινίες για ενήλικες οι οποίες ξεχωρίζουν στην έβδομη τέχνη, έχουν δρομολογηθεί να προβάλλονται κάθε Πέμπτη στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου «Μελ...
Εκπαίδευση
Η υλοποίηση των νέων θεματικών στα σχολεία εγκαινιάστηκε με την ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την υποβολή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο του 2020 «με κεντρικό στόχο οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού (δεξιότη...
Διάφορα
1. Brahms: The Boy II Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Μπρεντ ΜπελΗθοποιοί: Κέιτι Χολμς, Ραλφ Ίνσον, Όουεν ΓίομανΕίδος: Τρόμου, Μυστηρίου, Θρίλερ Ημερομηνία Εξόδου: 20 Φεβρουαρίου 2020    ΣΥΝΟΨΗ Μια νέα οικογένεια, δίχως να γνωρίζει την σκοτεινή ιστορία, μετακομίζει στην έπαυλη Χίλσαϊρ. Η ιστορία ακολουθεί τον νεότερο γιο να βρίσκει μια πορσελάνινη κούκλα και να γίνεται φίλος με τους Μπραμς. Πρωταγωνιστεί η Κέιτι Χολμς. Τις ώρες και μέρες των προβολών μπορείτε να τις...