Η μεγάλη επένδυση της Pfizer που βάζει την Ελλάδα στο παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη

Η απόφαση του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer να επιλέξει τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός εκ των έξι συνολικά digital hubs που προγραμματίζει παγκοσμίως, μια επένδυση για την οποία μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ όχι μόνο βάζει τη χώρα μας στο διεθνή χάρτη της έρευνας νέων φαρμάκων, αλλά παράλληλα στέλνει ισχυρό μήνυμα  εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και δίνει το σήμα για μεγάλες επενδύσεις.

Οι διαδικασίες για  το κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data/analytics) στη συμπρωτεύουσα, όπως σημειώνουν στο Capital.gr πηγές από τη θυγατρική στην Ελλάδα, θα είναι γρήγορες.

Πιο συγκεκριμένα, η υποδομή εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη κατά τη διάρκεια του έτους 2020 και έχει την δυνατότητα  να προσφέρει 200 θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων στην πόλη, με προοπτική και για περαιτέρω ενίσχυση του δυναμικού. Η στελέχωση δε του κέντρου θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιανουάριο και το εργαστήριο σχεδιάζεται να αποτελεί έδρα υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας και εξειδίκευσης.

Σύμφωνα επίσης με το ρεπορτάζ, οι επαφές στελεχών της αμερικανικής πολυεθνικής, που μετρά ήδη 170 χρόνια παρουσίας, έχει από τα μεγαλύτερα και πιο δυνατά χαρτοφυλάκια πρωτοτύπων φαρμάκων και έχει προχωρήσει σε εξαγορές δισεκατομμυρίων δολαρίων, με έσοδα που το 2018 άγγιξαν τα 53 δισ. δολάρια και 92 χιλιάδες εργαζόμενους παγκοσμίως, είχαν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες. Η πολυεθνική σχεδιάζει να αναπτύξει ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων και μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί και η εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου  στη Θεσσαλονίκη. 

Ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, συνίσταται στο ότι υπάρχει υψηλός αριθμός καταρτισμένων επιστημόνων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η Pfizer σχεδιάζει να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, που στόχο έχει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων.

"Η Pfizer καταβάλλει συνεχείς  προσπάθειες  να μεγιστοποιήσει  τις ωφέλειες που προσφέρουν οι  τεχνολογίες αιχμής, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων  πού βελτιώνουν  την ποιότητα ζωής των ασθενών", σημειώνει η Pfizer σε σχετική ανακοίνωση.   

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η απάντηση από τα κεντρικά στις ΗΠΑ, ότι επελέγη η Ελλάδα να είναι η χώρα όπου θα ιδρύσουν το κέντρο και έδρα τους η Θεσσαλονίκη, ήρθε πριν από λίγες ημέρες. Ο χώρος που θα γίνει το ερευνητικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρίσκεται προς αναζήτηση, εντούτοις μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν από τη φαρμακευτική περισσότερες πληροφορίες για την πορεία της επένδυσης. 

Στην Ελλάδα, η Pfizer δραστηριοποιείται από το 1960, ενώ από το 2003 βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς. Στις δεκαετίες που πέρασαν, όπως αναφέρει η Pfizer Hellas, εισήγαγε καινοτόμα φάρμακα για όλες σχεδόν τις νοσολογικές οντότητες.

Σύμφωνα με στοιχεία από 52 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) το 40-59% της συνολικής αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης αποδίδεται στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων και κυρίως στην πρόοδο στη θεραπεία και πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.

Ξεκλειδώνουν νέες επενδύσεις στο φάρμακο
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επένδυση του φαρμακευτικού κολοσσού ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως νέες επενδύσεις αξίας 460 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και πως τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται ήδη υπόψη του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση, θα δώσει τη δυνατότητα σε όσες εταιρείες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκατ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback (μηχανισμός επιστροφών από τις επιχειρήσεις για να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων και τις πραγματικές δαπάνες του φαρμάκου). Πρόκειται για αίτημα του φαρμακευτικού κλάδου, που φέτος αναμένεται να επιβαρυνθεί με περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για την υπέρβαση που θα προκύψει.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας άλλωστε είχε δηλώσει πως είναι έτοιμη να ξεκλειδώσει επενδύσεις που μπορούν να αγγίξουν ακόμη και το μισό δισ. ευρώ, τόσο για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, όσο και για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και την ενίσχυση της έρευνας προϊόντων, έχοντας ήδη καταρτίσει τριετές επενδυτικό πλάνο.

Ειδικότερα, τα 300 εκατ. ευρώ μπορούν να προέλθουν από επενδύσεις των φαρμακευτικών, 100 εκατ. ευρώ από την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού κλινικών μελετών και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από την από κοινού παραγωγή φαρμάκων με πολυεθνικές εταιρείες. Προϋπόθεση εντούτοις για την απελευθέρωση των επενδύσεων, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, αποτελεί η μείωση των αναγκαστικών επιστροφών του clawback.

Παράδειγμα για το ξεκλείδωμα επενδύσεων αποτέλεσε πάντως και η δημιουργία δεύτερης παραγωγικής μονάδας στις Σάπες της Ροδόπης από τη Pharmathen, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την Παρασκευή, μια επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή θα αφορά σε ενέσιμα φάρμακα βραδείας αποδέσμευσης (Long Acting Injectables- LAI), μια κατηγορία που αναπτύχθηκε ερευνητικά από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, και το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην έρευνα νέων φαρμάκων.

πηγή: capital.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, στις 10:51 ώρα Ελλάδας αρχίζει και τυπικά το Φθινόπωρο. Είναι ακριβώς η στιγμή που θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού Φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η Άνοιξη. Ειδικότερα η γραμμή ηλίου – γης είναι κάθετος στον άξονα περιστροφής της γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια...
Σπορ
Σε ένα ματς-θρίλερ ΠΑΟΚ και Άρης αναδείχθηκαν ισόπαλοι στην Τούμπα, για την 4η αγωνιστική της Super League. Οι «κίτρινοι» προηγήθηκαν στο σκορ μόλις στο 4ο λεπτό με τον Ιντέγε, οι «ασπρόμαυροι» ισοφάρισαν στο επόμενο λεπτό με τον Μάτος, το γκολ του Ματίγια στο 87′ έδωσε προσωρινό προβάδισμα στον Άρη, αλλά ο Μίσιτς με γκολ στο 90’+7′ γλίτωσε τον ΠΑΟΚ από την ήττα. Πηγή: thesstoday.gr
Κοινωνία
Πτήσεις από 9 ευρώ «έβγαλε» σε προσφορά η γνωστή low cost αεροπορική εταιρεία Ryanair, για ταξίδια τον Νοέμβριο του 2019. Οι πτήσεις από 9 ευρώ είναι από Αθήνα προς Σόφια και Παλέρμο. Από τη Θεσσαλονίκη οι προσφορές της Ryanair ξεκινούν από 13 ευρώ. Ειδικότερα, 13 ευρώ στοιχίζουν οι πτήσεις προς Μάλτα, Μάντσεστερ, Μιλάνο (Μπέργκαμο) και Φρανκφούρτη. Από 15 ευρώ στοιχίζουν οι πτήσεις για Βαρκελώνη (Χιρόνα) και Μπολόνια, ενώ στα 17 ευρώ προσφέρονται εισιτήρι...
Διάφορα
Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας καλημέρισε τους followers του. Η πρωινή γυμναστική για θετική ενέργεια και ευεξία, αλλά και ο σκύλος του που συνδράμει με τον τρόπο του, αποτελούν ένα από τα καθημερινά μυστικά του κ.Ζέρβα, που δεν διστάζει να μοιραστεί με φίλους και συμπολίτες στα social media. Σχόλια περί του πιο κουλ δημάρχου αναρτήθηκαν κάτω από την δημοσίευση του, μεταξύ άλλων. πηγ...
Διάφορα
Μια μεγάλη προσπάθεια καλλωπισμού και ανάδειξης σημαντικών για την πόλη σημείων ξεκίνησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και δεν έχουμε παρά να την επικροτήσουμε. Συγκεκριμένα, μια απόφαση άξια λόγου υλοποιείται- επιτέλους- και αφορά έναν τόπο με μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο. Ο λόγος για τα Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, που μετά από εισήγηση του κ. Κουρανιάδη, θα ενταχθούν στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE). Η Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρ...
Διάφορα
Τραγικές εικόνες αντικρίζει όποιος κάνει μία βόλτα στους κάθετους δρόμους της Λεωφόρου Στρατού στην Θεσσαλονίκη. Τα ογκώδη αντικείμενα που πετούν στα πεζοδρόμια ασυνείδητοι εμποδίζουν τους πεζούς να περάσουν από αυτά, ενώ δημιουργούν και εστίες μόλυνσης. Επιπλέον η εικόνα που υπάρχει είναι αποκρουστική. Την περίοδο αυτή το φαινόμενο έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς γίνονται ανακαινίσεις σπιτιών, ώστε να υποδεχθούν τους νέους φοιτητές που φτάν...
Εγκληματικότητα
Καίριο πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης πέτυχαν έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, συνέλαβαν δύο Έλληνες και έναν Αλβανό ηλικίας 34, 50 και 44 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για Εγκληματική Συμμορία, παράβαση του Νόμου Περί Εξαρτησιογόνων ουσιών, Αντίσταση...
Κοινωνία
Άρθρο του Λευτέρη Παπαγεωργίου, CEO της Entranet και συγγραφέα του βιβλίου: «Startups. Από την ιδέα, στην παγκόσμια αγορά». Το 2011, κλείνω συνάντηση με μια εταιρία ανελκυστήρων, από τις μεγαλύτερες του κόσμου, στη Φινλανδία. Έχουμε ετοιμάσει ένα πρωτότυπο του talk2lift και θέλουμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα συνεργασίας. «Στη χειρότερη των περιπτώσεων» σκεφτόμαστε, «θα πάρουμε πληροφόρηση από τους ειδικούς για να βελτιώσουμε το προϊόν μας». Η συνάντησ...
Κοινωνία
Πανηγυρική Αρχιερατική θεία λειτουργία τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Ν. Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Της ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο οικείος ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, ιερείς και διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως. Πλήθος κόσμου από τις πρωινές ώρες έχει κατακλύσ...
Σχετικά νέα
RYANAIR: «Έβγαλε» πτήσεις από 9 ευρώ – Από 13 ευρώ από Θεσσαλονίκη
Γιατί οι Startuppers στην Ελλάδα είναι τελείως παλαβοί
Πλήθος κόσμου στη Νέα Ευκαρπία για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας της Εσφαγμένης
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου
Δωρεάν αύριο από τις 16:00 οι μετακινήσεις με λεωφορεία ΟΑΣΘ
Το Οktoberfest έρχεται ξανά στη Θεσσαλονίκη με πλούσιο πρόγραμμα
Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Ξεκινούν ξανά οι αιτήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Θεσσαλονίκη: Χριστούγεννα με περιφραγμένα μαγαζιά στο κέντρο λόγω Μετρό
Αποκαθίστανται οι ζημιές από την κακοκαιριά στο Ωραιόκαστρο - Προτεραιότητα στα σχολεία
Θεσσαλονίκη: Ανάγκη για αύξηση ελέγχων στα σύνορα για τα κρέατα