Τι θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης

Τι θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βίσκεται στη Θεσσαλονίκη (σήμερα, Παρασκευή) όπου θα έχει σύσκεψη με Παραγωγικούς Φορείς της πόλης στην οποία θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, Επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας, Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων, που θα πραγματοποιηθούν στο Διοικητήριο, ενόψει της 84ης Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ),  θα καταθέσουν στον πρωθυπουργό τις προτάσεις τους για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, αλλά και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διοικήσεις των φορέων εξηγούν παράλληλα και τι περιμένουν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων της ΔΕΘ, στις 7.30 το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγών (ΣΕΒΕ)

Στην ανάδειξη τριών ζητημάτων που θεωρεί μείζονος σημασίας για την επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας, θέτει προτεραιότητα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Το πρώτο από αυτά τα ζητήματα αφορά στη δημιουργία του «Enterprise Macedonia» για την ισχυροποίηση του Macedonian Brand, με τη συμμετοχή των τριών μακεδονικών περιφερειών (Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής) του ΣΕΒΕ, του Συνδέσμου Βιομηχανιών (ΣΒΕ) και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), καθώς και με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και Εξωτερικών.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που ενδιαφέρει άμεσα τον ΣΕΒΕ, που περιμένει την πρωθυπουργική εξαγγελία από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, είναι η δημιουργία του «ThessINTEC», ενός τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, πρόσθεσε, το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της α’ φάσης του έργου που έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ., ενώ για τη β’ φάση, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

«Το τρίτο μεγάλο έργο που αναμένουμε να υλοποιήσει ο πρωθυπουργός είναι η δημιουργία διεθνούς ελεύθερης ζώνης εμπορίου και εξωστρέφειας στα δυτικά της πόλης, δίπλα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης με αιχμή του δόρατος την παθητική και ενεργητική τελειοποίηση προϊόντων μόνο για εξαγωγή, γεγονός που θα εκτινάξει τις δυνατότητες εξωστρέφειας της χώρας.

Αναστάσιος Καπνοπώλης, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Να υιοθετηθεί νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην ανάπτυξη, μέσα από πρακτικά και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα, ζητούν οι βιοτέχνες, λέει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης. Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, απαιτείται:

Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και ειδικότερα των προγραμμάτων που στοχεύουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού, απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων, ειδικά σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την οικονομία και την απασχόληση, μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες.

Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης 

Την ευχή να δικαιωθούν οι θετικές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στους επαγγελματίες «με την πολύ καλή πρώτη περίοδο της κυβέρνησης», αλλά και να υπάρχει «ακόμη καλύτερη συνέχεια», εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κ.Μακεδονίας, Μιχάλης Ζορπίδης, ενώ πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά την οικονομία οι επιχειρηματίες αναμένουν «να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας και των βαρών για τις ασφαλιστικές καλύψεις. Όπως επίσης και μέσω της καλύτερης λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, γιατί η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η πολυνομία κοστίζουν πάρα πολύ στην ιδιωτική οικονομία».

Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης 

Η σύσταση ενός «Ταμείουγια τη νέα επιχειρηματικότητα» στην Κεντρική Μακεδονία, η τόνωση της ρευστότητας και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ο εξορθολογισμός των κριτηρίων βάσει των οποίων μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως χαμηλής, μέτριας ή υψηλής όχλησης, η βελτίωση των υποδομών και η μείωση της προκαταβολής φόρου για όλα τα νομικά πρόσωπα, με σταδιακή αποκλιμάκωση από το 2020, αποτελούν μερικές από τις προτάσεις που θα τεθούν σήμερα στον πρωθυπουργό, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης.

πηγή: amna.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια