Γρηγόρης Τάσιος: «Η Χαλκιδική παραμένει ίδια και απαράλλακτη για τουλάχιστον 20 χρόνια»

Γρηγόρης Τάσιος: «Η Χαλκιδική παραμένει ίδια και απαράλλακτη για τουλάχιστον 20 χρόνια»

«Ο νομός παραμένει ίδιος και απαράλλακτος, για τουλάχιστον 20 χρόνια» τονίζει με έμφαση στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

'Οπως ο ίδιος αναφέρει, μεγάλο θέμα είναι και το γεγονός ότι όλος ο νομός δεν έχει συνδεσιμότητα γεωγραφικά, για να μπορέσει ο τουρίστας να μετακινηθεί. «Πώς θα μετακινηθεί, όταν έχουμε υποδομές του ’73, όσον αφορά το οδικό δίκτυο;» αναρωτιέται ο κ. Τάσιος, μιλώντας στο ethnos.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται άμεση βελτίωση των υποδομών, «διότι, πολύ εύκολα ο tour operator και ο τουρίστας, θέλουν πιο φθηνή τιμή' όσο ο tour operator βλέπει ότι ο προορισμός δεν ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, τότε ζητάει και χαμηλότερη τιμή».

«Πιστεύω ότι η προσπάθεια του νομού, βρίσκεται σ’ αυτό το επίπεδο, για να μπορέσει να απαιτήσει τα χρήματα που θέλει. Και από τη στιγμή που ο πελάτης το βρίσκει, να πληρώνει λιγότερα χρήματα σε σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς να φορολογούνται αυτά τα σπίτια, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ζήτημα στο υπόλοιπο κομμάτι, κυρίως στα ξενοδοχεία άνω των 80 -100 δωματίων» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΞΧ Γρηγόρης Τάσιος.

Μείωση 10%

Η φετινή σεζόν για το νομό Χαλκιδικής, όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο κ. Τάσιος, δείχνει μείωση της τάξεως του 10%, σ’ ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις, ενώ σε κάποιες κατηγορίες ξενοδοχείων μπορεί να είναι και μεγαλύτερη.

«Εχει επηρεάσει πάρα πολύ η βραχυχρόνια μίσθωση, κυρίως στα μικρά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα, με 6.100 ακίνητα στο νομό, ο κόσμος μεταφέρθηκε, κυρίως ο οδικός τουρίστας, προς αυτά τα καταλύματα» εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού.

Στην ερώτησή μας, σχετικά με την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Τάσιος απαντάει με έμφαση «ούτε καν’ σχεδόν όλοι θα κλείσουν 10 Οκτωβρίου. Ελάχιστα ξενοδοχεία, γύρω στα 15, θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τέλη Οκτωβρίου –αρχές Νοεμβρίου, κυρίως 4 και 5 αστέρων.

p8281692.jpg
p8281692.jpg

Εθνικότητες

Στην ατζέντα των καλοκαιρινών διακοπών με τις χρυσαφένιες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της Χαλκιδικής, βρίσκονται η Γερμανία, ως πρώτη αγορά, όπου κατ’ εκτίμηση, οι αφίξεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στις 200.000 -250.000 αφίξεις, ενώ δεύτερη δημοφιλέστερη αγορά για το νομό είναι η βρετανική, με περίπου 100.000 αφίξεις.

«Μείωση υπάρχει στην Ολλανδία και το Βέλγιο, δεν είναι όπως παλαιότερα, και έχουμε και απώλεια, που φαίνεται κυρίως στα ξενοδοχεία, από τους οδικούς τουρίστες, που έχουν στραφεί στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης» επισημαίνει ο κ. Τάσιος.

Οι Βαλκάνιοι, στο σύνολο, για το καλοκαίρι, κατ’ εκτίμηση, θα φτάσουν τις 400.000 – 500.000 αφίξεις, στο σύνολο, με αύξηση να παρατηρείται από τη Ρουμανία, ενώ μείωση από Σερβία και Σκόπια. Οι Βούλγαροι, μετά από πολλά χρόνια, έρχονται κυρίως για τα σπίτια και όχι για τα ξενοδοχεία.

«Μήπως φταίνε οι τιμές;» ρωτήσαμε τον κ. Τάσιο απαντώντας μας, «οι Βούλγαροι έχουν την κουλτούρα της οικογένειας, των φίλων, και όταν βρίσκουν ένα σπίτι οικονομικό, το προτιμούν, και από κει και πέρα, δουλεύουν τα σούπερ μάρκετ και οι μεγάλες αλυσίδες» προσθέτοντας ότι ένα ενοικιαζόμενο σπίτι δεν έχει ούτε εργασιακό, ούτε φορολογικό πλαίσιο, όπως μια επιχείρηση, ούτε τα δημοτικά τέλη, ούτε τον ΕΝΦΙΑ, «είναι κάτι το διαφορετικό, δεν είναι θέμα τιμής του ξενοδοχείου».

Λιγότεροι Ρώσοι, εξαφανισμένοι οι Ελληνες

Σ’ ότι αφορά τη ρωσική αγορά, που τα τελευταία χρόνια, ήταν από τα πλέον δυνατά χαρτιά της Χαλκιδικής, οι εκτιμήσεις φέτος, μιλούν για λιγότερες από τις 80.000 που ήταν το 2018. «Οι Ρώσοι δεν θα ξεπεράσουν τις 70.000 αφίξεις, και θα υπάρχει τουλάχιστον μείωση 15% σε σχέση με πέρυσι» αναφέρει ο κ. Τάσιος.

Η δε ελληνική αγορά, «είναι μηδενική’ η ελληνική αγορά στα ξενοδοχεία, δεν είναι ούτε 3%. Υπάρχει ζήτηση μόνο για τον Αύγουστο, η οποία είναι περιορισμένη για 15-20 ημέρες. Και από 10 μέρες διαμονή κατά μέσο όρο, πήγαμε στις 5 και στις 3» λέει ο κ. Τάσιος αποδίδοντας το γεγονός, πέρα της οικονομικής ύφεσης, και της πληθώρας σπιτιών που έχει ο νομός, «αντίθετα, με το Νότιο Αιγαίο και τα νησιά, που παρουσιάζουν μια διαφορετικότητα, και εκεί υπάρχει αύξηση από την ελληνική αγορά».

Στο κομμάτι των επενδύσεων, ο νομός προσθέτει δυο ξενοδοχεία, το ένα στη θέση Πόρτες στη Νέα Ποτίδαια, 5 αστέρων, 140 δωματίων, το οποίο άνοιξε στα τέλη Ιουλίου, ενώ 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα, δυναμικότητας 250 δωματίων,έχει ξεκινήσει να χτίζεται στον Αγιο Ιωάννη στη Σιθωνία, με στόχο να λειτουργήσει το Μάιο – Ιούνιο του 2020.

«Κάτι άλλο που να είναι εμφανές δεν υπάρχει, παρά μονάχα μικρές παρεμβάσεις σε boutique ξενοδοχεία, που έρχονται από κεφάλαια των Βαλκανίων, από κάποιες βουλγαρικές επιχειρήσεις» λέει ο κ. Τάσιος.

Πηγή: ethnos.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια