Θεσσαλονίκη: Τριήμερες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία Ποντίων στον Εύοσμο

Θεσσαλονίκη: Τριήμερες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία Ποντίων στον Εύοσμο

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου “Παναγία Κρεμαστή” διοργανώνει τριήμερες επετειακές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κεντρική Πλατεία του Ευόσμου την Κυριακή 1, τη Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη 2019,  αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου τιμάει τη μνήμη των προγόνων μας που είτε χάθηκαν, είτε ξεριζώθηκαν από τις αρχέγονες εστίες τους με τις καθιερωμένες τριήμερες εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν αφιερώματα και ειδικές αναφορές στη γενοκτονία, ενώ θα πραγματοποιηθούν μουσικές και χορευτικές παρουσιάσεις των τμημάτων του Συλλόγου και ξεναγήσεις στην επιτυχημένη εικαστική έκθεση με θέμα “Προσφυγιά η πληγή των λαών”, της καλλιτεχνικής ομάδας “FireArt”, η οποία θα εμπλουτιστεί με τα εικαστικά έργα της ζωγράφου Σοφίας Αμπερίδου, στο φουαγιέ του δημαρχείου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφώνονται με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που θα πλαισιώσουν καταξιωμένοι πόντιοι καλλιτέχνες.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των πληγών που προκάλεσαν η γενοκτονία και η προσφυγιά, αποτελεί συνέχεια της πρωτοποριακής εικαστικής έκθεσης που φιλοξενήθηκε στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και του Δημαρχείου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2019

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ω/20:30 Έναρξη εκδήλωσης (Πλατεία Ευόσμου)

Αφιέρωμα στη Γενοκτονία

- Απόδοση κειμένων

- Τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας(υπεύθυνος Θωμάς Μπαϊραχτάρης)

- Παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου(χοροδιδάσκαλος Θωμάς Μπαϊραχτάρης)

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

- Γιώργος Παπαδόπουλος (λύρα – τραγούδι), Σοφία Χινιτίδου (νταούλι),Μιχάλης Σαλπιγκτής (πλήκτρα)

- Λάζαρος Σαλονικίδης (τραγούδι),Ιορδάνης Σαλονικίδης (Λύρα), Σοφία Χινιτίδου (νταούλι), Μιχάλης Σαλπιγκτής (πλήκτρα)

-Κώστας Σαβιολάκης (λύρα – τραγούδι), Σοφία Χινιτίδου (νταούλι), Μιχάλης Σαλπιγκτής (πλήκτρα)

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ω/20:30 Έναρξη εκδήλωσης (Πλατεία Ευόσμου)

Αφιέρωμα στη Γενοκτονία

- Απόδοση κειμένων

- Παιδική ποντιακή χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου(υπεύθυνη Ξένια Κωνσταντινίδου)

- Εφηβικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου (χοροδιδάσκαλος Θωμάς Μπαϊραχτάρης)

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

- Κώστας Καλούσης (τραγούδι), Φίλιππος Κεσαπίδης (λύρα), Γιάννης Αναστασιάδης (νταούλι), Μιχάλης Σαλπιγκτής (πλήκτρα)

-  Γιάννης Δασκουλίδης (τραγούδι), Κώστας Σαβιολάκης (λύρα), Γιάννης Αναστασιάδης (νταούλι), Μιχάλης Σαλπιγκτής (πλήκτρα)

- Γιώργος Σιαμλίδης (τραγούδι), Θωμάς Μπαϊραχτάρης (λύρα), Γιάννης Αναστασιάδης (νταούλι), Μιχάλης Σαλπιγκτής (πλήκτρα)

ΤΡΙΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ω/20:30 Έναρξη εκδήλωσης (Πλατεία Ευόσμου)

Αφιέρωμα στη Γενοκτονία

- Απόδοση κειμένων

- Σύγχρονος χορός από τη χορευτική ομάδα «rednation» της Βερονίκης Τσουγκράνη υπό του ήχους της λύρας του Θωμά Μπαϊραχτάρη

- Χορευτικό τμήμα Νεολαίας-Ενηλίκων του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου (χοροδιδάσκαλος Θωμάς Μπαϊραχτάρης)

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

- Δημήτρης Δαμιανίδης (τραγούδι), Θωμάς Μπαϊραχτάρης (λύρα),ΜπάμπηςΚιτσονίδης (νταούλι), Μιχάλης Σαλπιγκτής (πλήκτρα)

- Μελίνα Χατζηκαμάνου (τραγούδι), Θωμάς Μπαϊραχτάρης (λύρα),Δημήτρης Ευθυμιάδης (νταούλι), Μιχάλης Σαλπιγκτής (πλήκτρα)

- Μπάμπης Ιορδανίδης  (τραγούδι),Γιώργος Μωυσιάδης (λύρα), Δημήτρης Ευθυμιάδης (νταούλι), Μιχάλης Σαλπιγκτής (πλήκτρα)

ΚΥΡΙΑΚΗ 01/09 , ΔΕΥΤΕΡΑ 02/09 ,ΤΡΙΤΗ 03/09

Ω/19:00  Ξενάγηση  ( Φουαγιέ Δημαρχείου Κορδελιού Ευόσμου)

Ξενάγηση στην εικαστική έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt» και της ζωγράφου Σοφίας Αμπερίδου με θέμα: «ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ Η ΠΛΗΓΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ: 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Στην έκθεση παρουσιάζονται και τα βραβευμένα έργα του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο σύλλογός μας για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

*Στον χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Βιογραφικά σημειώματα εικαστικών

Καλλιτεχνική ομάδα «FireArt»

Η καλλιτεχνική ομάδα «FireΑrt» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από καλλιτέχνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη και έχουν παρουσία στην Ευρώπη και αλλού, και διευρύνεται διαρκώς με τη συμμετοχή εικαστικών, μουσικών, χορευτών, performers και θεωρητικών της τέχνης.

Στόχος της καλλιτεχνικής ομάδας είναι ο επαναπροσδιορισμός του χρέους μας όχι απλά απέναντι στην τέχνη, αλλά απέναντι στο πρωτότυπό της, τη ζωή. Φιλοδοξεί να αποδώσει στην τέχνη τον πραγματικό κοινωνικό ρόλο της, να επέμβει στην πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα, να δώσει διέξοδο στους δημιουργούς που προβληματίζονται, να επικοινωνήσει με το πλατύ κοινό και να του δείξει το δρόμο για να αλλάξει την πραγματικότητα προς όφελός του. Για να γεννήσουν οι ωδίνες «έναν νέο κόσμο, στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων»· «για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος».

Ιδρυτικά μέλη: Βλαντώνη Κατερίνα – ζωγράφος, Γαλαζούδης Νίκος – ζωγράφος – φωτογράφος, Κουμεντάκου Ανδριάννα – videoartist, Κοφίνα Χρύσα – ζωγράφος, Μιχαηλίδου Θοδώρα – ζωγράφος, Μπαντάζου Έφη – χαράκτρια,

Τουμπέκης Μπάμπης – ζωγράφος, Φασλά Πηγή – ζωγράφος, Χαλκίδης Νάσος - ζωγράφος.

Σοφία Αμπερίδου

Η ζωγράφος-αγιογράφος-ραδιοφωνική παραγωγός Σοφία Αμπερίδου, σπούδασε Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ-Πάτρας κι έχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στο ΑΠΘ με ειδικότητα: Εφαρμοσμένη Θεολογία. Έκανε ιδιωτικές σπουδές ζωγραφικής, αγιογραφίας, χαρακτικής και διακόσμησης. Τα έργα της είναι ανθρωποκεντρικά και εκφράζει προσωπικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς. Εμπνέεται από τη βυζαντινή παράδοση, τηλαϊκή  και λόγια ποιητική παράδοση και ιστορία του Ελληνικού και Ποντιακού  λαού. Παρουσίασε το έργο της σε 15 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ομαδικές. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ, μέλος του  ΣΚΕΤΚΕ και του ΣΚΕΤΒΕ όπου διετέλεσε ταμίας τα έτη 2009-2014 και αντιπρόεδρος  2015-2016. Έλαβε μέρος σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ Τέχνης.

Πηγή: thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια