Παγωμένη παραμένει η διαδικασία εξέτασης των υποψήφιων οδηγών στη Θεσσαλονίκη

Στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας δεν διεξάγονται εξετάσεις, ενώ προσωρινή λύση στο πρόβλημα φαίνεται να δίνει το υπουργείο Μεταφορών με επαναφορά του παλαιού συστήματος εξέτασης

Σε αναμονή βρίσκονται εδώ και μήνες οι σχολές οδηγών και οι μαθητές για να δουν τι μέλλει γενέσθαι μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα έχει δοθεί παράταση στην ισχύ των Δελτίων Εκπαίδευσης Εξέτασης που εκδόθηκαν κατά το χρονικό διάστημα

* 1η Οκτωβρίου και 31η Δεκεμβρίου 2015, έως την 31η Δεκεμβρίου 2019

* 1η Ιανουαρίου 2016 και 31η Δεκεμβρίου 2016 για ένα έτος από την ημερομηνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Προσωρινή λύση στο πρόβλημα φαίνεται να δίνει το υπουργείο με την επαναφορά του παλαιού συστήματος εξέτασης. Ειδικότερα, αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία προκειμένου να ξεκινήσουν οι υποψήφιοι που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες να δίνουν εξετάσεις ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Όπως επιβεβαίωσε και ο Άρης Ζωγράφος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΣΕΟ) «η δήλωση ήταν σαφής. Επανέρχεται το παλαιό καθεστώς μέχρι να αρθρώσει η κυβέρνηση μία νέα λογική σε σχέση με το δίπλωμα οδήγησης».

Μια χαοτική κατάσταση περιγράφει ο κ. Ζωγράφος τονίζοντας ότι ο κλάδος του διανύει τον ενδέκατο μήνα ημιαπασχόλησης και παρατηρείται το εξής τραγικό γεγονός: η κάθε περιφέρεια ερμηνεύει και εφαρμόζει τον νόμο κατά το δοκούν.

Για παράδειγμα, στην Αττική διενεργούνται εξετάσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τα Χανιά δεν γίνονται. Το οξύμωρο επιτείνεται καθώς, όπως αναφέρει ο ίδιος, μέσα στην Αττική ο κεντρικός τομέας κάνει εξετάσεις, ενώ δυτικός τομέας όχι. «Εάν αυτό δεν είναι τραγέλαφος, τότε τι είναι;» διερωτάται.

«Η ευθύνη που αυτή τη στιγμή δεν γίνονται εξετάσεις είναι ευθύνη των Περιφερειών. Για παράδειγμα, η Λαμία που έχει άπειρους χώρους να διεξάγει εξετάσεις, δεν το κάνει, διότι η Περιφέρεια δεν θέλει. Ούτε στη Θεσσαλονίκη γίνονται εξετάσεις και το τραγικό είναι ότι δεν γίνονται και για μοτοσικλέτες που εξετάζονται με το παλιό σύστημα», προσθέτει ο κ. Ζωγράφος και συμπληρώνει: «Με το νέο νόμο, στο πρώτο στάδιο, το στάδιο των ελιγμών, δηλαδή στο παρκάρισμα, στη γωνία και στην αναστροφή, ο μαθητής είναι μόνος στο όχημα, χωρίς τον εκπαιδευτή. Κάποια στραβή προσέγγιση ή στραβοτιμονιά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Για αυτό το βάλαμε φυλασσόμενους χώρους, οι οποίοι να προσιδιάζουν σε συνθήκες ασφάλειας».

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Ζωγράφος στη «ΜτΚ», το υπουργείο Μεταφορών αναστέλλει από το Νόμο 4599/2019 τα 14 από τα 24 άρθρα, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουν ποια θα είναι αυτά.

Διάκριση μεταξύ εκπαίδευσης και αξιόλογης

Έμφαση δίνει ο κ. Ζωγράφου στο κομμάτι της εκπαίδευσης επισημαίνοντας ότι «οτιδήποτε και να κάνει κάποιος σε αυτό το σύστημα αλλά και στο προηγούμενο δεν αλλάζει κάτι, εάν πρωτίστως δεν καταπολεμήσεις τη βασική αιτία της διαφθοράς. Δεν μπορείς να λες ότι θα αλλάξω το σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης και στην ουσία να πρόκειται απλά για μια παρέμβαση στο κομμάτι της εξέτασης και ο Ν.4599 να μην αγγίζει καθόλου το ζήτημα της εκπαίδευσης».

Επιπλέον, ο κ. Ζωγράφου ξεκαθαρίζει ότι οι εκπαιδευτές δε θα πρέπει να συμμετέχουν στην διαδικασία αξιολόγησης. Αυτή η δουλειά οφείλει να διενεργείται από την Περιφέρεια και το υπουργείο. «Δική μας δουλειά είναι η εκπαίδευση. Αν θέλουμε διαφάνεια και επιθυμούμε το δίπλωμα οδήγησης να ανταποκρίνεται σε δεξιότητες και όχι να είναι ένα κούφιο χαρτί, τότε θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις εξετάσεις από την εκπαίδευση», συμπληρώνει και σπεύδει να προσθέσει πως το σώμα εξεταστών θα πρέπει να είναι επαρκές, με παιδαγωγικές αναφορές και αδιάφθορο.

Κάμερες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΕΟ όσες κάμερες και να βάλεις σε ένα αυτοκίνητο, όταν οι συντελεστές είναι διεφθαρμένοι θα βρεθεί και ο τρόπος διαφθοράς. Όπως εξηγεί «οι κάμερες είναι ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο θα μπορούσε να συνυπάρχει στην εξέταση μόνο και μόνο ως VAR. Αν δηλαδή κάποιος αμφισβητήσει την ποιότητα της εξέτασης να μπορέσει να αναλυθεί. Είτε ως ένα μάθημα υψηλού πολλαπλασιαστή, το οποίο θα το παίρνει ο μαθητής και θα βλέπει ο ίδιος την διαδικασία εξέτασης και τι λάθη έκανε».

Κατάργηση εξετάσεων για ηλικιωμένους

Παράταση στην ισχύ των αδειών οδήγησης για όσους έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους, μέχρι το τέλος του έτους (31η Δεκεμβρίου 2019) δίνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Μέσα στην τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εμπερικλείεται και η κατάργηση των πρακτικών εξετάσεων των ηλικιωμένων. 

Αντ’ αυτού η πρόθεση του υπουργείου είναι η ανανέωση του διπλώματος οδήγησης των ηλικιωμένων να πραγματοποιείται από εκεί και έπειτα μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης (ΠΟΕΟ) Διαμαντής Ηλιάδης «δεν υπάρχει άλλη χωρά στον κόσμο που να δίνει πρακτικές εξετάσεις ο ηλικιωμένος. Το θέμα της ικανότητας τους είναι καθαρά ιατρικό και αρά ο γιατρός είναι υπεύθυνος να κρίνει την ακοή, την όραση, την ψυχική του κατάσταση κ.ά. Δεν μπορεί μέσα σε δέκα λεπτά κάποιος υπηρεσιακός υπάλληλος να αξιολογήσει την οδική του ικανότητα».

Θετικά διακείμενος στη νέα τάξη πραγμάτων εμφανίζεται και ο κ. Ζωγράφου. «Ταπείνωση και εξευτελισμός είναι δύο λέξεις που περιγράφουν αυτό ακριβώς που γινόταν τόσο καιρό με τους ηλικιωμένους οδηγούς. Εμείς θεωρούμε ότι η οδήγηση και η οδική συμπεριφορά είναι δεξιότητες οι οποίες πρέπει να ελέγχονται δια βίου. Γι’ αυτό προτείνουμε να διαμορφωθούν κέντρα εκπαίδευσης κινητικότητας, όπως έχουμε ήδη δημιουργήσει κάποια κέντρα ως σύλλογος».

Νέο νομοσχέδιο

Για το νέο νομοσχέδιο που προβλέπεται να φέρει η κυβέρνηση σε λίγους μήνες έκανε λόγο ο κ. Ηλιάδης αποκαλύπτοντας τον ενεργό ρόλο που θα έχει σε αυτό, η ΠΟΕΟ. «Η τωρινή πολιτική ηγεσία έχει υποσχεθεί ότι θα μας έχει μέσα την ομάδα σύνταξης του νέου νομοσχεδίου, ενώ η προηγούμενη πολιτική ηγεσία μας το έφερε ξαφνικά χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν συνδικαλιστικό φορέα», αναφέρει.

«Ο παλιός τρόπος εξέτασης είναι παρωχημένος, έχουν προκύψει διάφορες άλλες μορφές εκπαίδευσης και εξέτασης τις οποίες αυτές θα διαμορφώσουμε σε ένα νέο νομοσχέδιο με γνώμονα τη διαφάνεια, το οποίο σε έξι μήνες θα είναι έτοιμο και θα πάει προς ψήφιση».

πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Υγεία
Το πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια χωρίς να καταναλωθούν, είναι πολύ μεγαλύτερο από τις έως τώρα εκτιμήσεις, υποστηρίζει μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη. Σύμφωνα με αυτήν ο μέσος άνθρωπος στη Γη πετάει κάθε μέρα φαγητό ισοδύναμο με περίπου 527 θερμίδες. Αν δεν υπήρχε αυτή η σπατάλη, θα μπορούσαν να τραφούν πέντε άνθρωποι, αντί για τέσσερις, από το φαγητό στην κουζίνα ενός μέσου νοικοκυριού. Η προηγούμενη εκτίμηση από τ...
Διάφορα
Αστυνομική επιχείρηση στις περιοχές πέριξ των οδών Γιαννιτσών και Μοναστηρίου πραγματοποίησε χθες, Παρασκευή, και σήμερα το πρωί η αστυνομία Θεσσαλονίκης, προσάγοντας 23 ανθρώπους εκ των οποίων συνελήφθησαν συνολικά 18, καθώς δεν είχαν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για την παραμονή τους στην ελληνική επικράτεια. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης της διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης για τις περαιτέρω ενέργειες. Πηγή: mak...
Διάφορα
Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου θα είναι ξανά διαθέσιμη στους ενδιαφερόμενους η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα γέννησης. Η υποβολή αιτήσεων δεν θα είναι δυνατή σήμερα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου λόγω προγραμματισμένης εργασίας συντήρησης της ηλεκτρονικής υποδομής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ). Πηγή: thestival.gr
Κοινωνία
Στην Ελλάδα έφτασαν οι δύο Έλληνες που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στην Ιαπωνία, υπό τον φόβο του κορωνοϊού. Οι δύο Έλληνες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα του ιού, ωστόσο θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, όσες έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα του ιού. Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρί...
Κοινωνία
Σε νέα επέμβαση υποβλήθηκε ο μικρός ήρωας Παναγιώτης Ραφαήλ πριν δέκα μέρες, όπως έκαναν γνωστό μέσω Facebook οι γονείς του. Η επέμβαση κρίθηκε επιτυχημένη ωστόσο ο μικρούλης κόλλησε μία ίωση που τον «χτύπησε» στο αναπνευστικό. Από τότε νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με χαμηλό οξυγόνο και με μηχανήματα που τον βοηθούν να ανακάμψει. Μάλιστα ανταποκρίνεται θετικά και βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, ενώ οι γονείς του είναι αισιόδοξοι ότι θα την ξεπεράσει σύντομα. Ακ...
:
Μικρή αύξηση και νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφουν οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας κατά το 2019. Η άνοδος αυτή οφείλεται στις αυξητικές τάσεις που καταγράφονται στις ελληνικές εξαγωγές προς την ΕΕ, ενώ μειωμένες είναι οι εξαγωγικές επιδόσεις προς τις Τρίτες Χώρες. Συγκεκριμένα, η αύξηση προς την ΕΕ, είναι στο 6,9%, ενώ η μείωση προς Τρίτες Χώρες είναι της τάξης του -5,8%. Οι εξαγωγές που κατευθύνονται προς χώρες της ΕΕ είναι πλέον το 55,5% του συνόλου των ε...
Εκπαίδευση
Οδηγός εγκλωβισμένος στο κυκλοφοριακό χάος μιας τυπικής ημέρας χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς σε κάποια μεγαλούπολη, αρχίζει να χάνει σταδιακά την υπομονή του, ν' ανεβάζει παλμούς κι όταν τελικά «καθαρίσει» ο δρόμος οδηγεί νευρικά, αλλάζοντας συνεχώς λωρίδες, με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς τη χρήση φλας. Ακολουθεί, δηλαδή, οδηγικές τακτικές που συχνά οδηγούν σε ατυχήματα. Αν, όμως, υπήρχε κάποιος να του «χτυπήσει το καμπανάκι» και να τον επαναφέρει στον ίσιο δ...
Σπορ
Ειδικότερα, συγκέντρωσε 15.066 βαθμούς και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. O Έλληνας πρωταθλητής έκανε ένα βήμα ακόμη για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Στα επερχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα στο Μπακού (12-15/3) και στη Ντόχα (18-21/3) θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει σκορ μεγαλύτερο των 15.166 βαθμών, για να τσεκάρει την πρόκριση στο Τόκιο. Η κατάταξη στη Μελβούρνη: Λευτέρης Πετρούνιας (Ελλάδα) 15.066 Μαχντί Άχμαντ Κοχάνι (Ιράν) 14.500 Αλί Ζαχράν (Α...
Πολιτισμός
«Τα Φιλαράκια» - Friends, επιστρέφουν ξανά στις οθόνες μας. Οι φανατικοί θεατές της σειράς «Τα Φιλαράκια» - Friends, ενημερώθηκαν ότι το πολυπόθητο come back της σειράς, είναι πλέον γεγονός. Το επιβεβαίωσαν οι ίδιοι οι ηθοποιοί της σειράς που τόσο αγαπήθηκε απο μικρούς και μεγάλους.Συγκεκριμένα, οι Τζένιφερ Άνιστον, Λίσα Κούντροου, Κόρτνι Κοξ, Ντέιβιντ Σουίμερ και Μάθιου Πέρι ανέβασαν μία εικόνα από το εξώφυλλο του Rolling Stone Magazine του 1995 όπου εμφ...