Νέο ξενοδοχείο από Ισραηλινό επιχειρηματία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Νέο ξενοδοχείο από Ισραηλινό επιχειρηματία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας αγόρασε το πενταώροφο κτήριο επί της οδού Αγίου Δημητρίου 72 που κατασκευάστηκε το 1937 - Ο σχεδιασμός

Ένα ακόμη ξενοδοχείο πόλης, θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη το αμέσως προσεχές διάστημα. Ως φαίνεται η συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται δημιουργώντας στο κέντρο της πόλης μια μεγάλη πιάτσα καταλυμάτων φιλοξενίας. Πρόκειται για το πενταώροφο κτήριο που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Δημητρίου 72, το οποίο σήμερα είναι άδειο και έχει αγοραστεί από Ισραηλινό επιχειρηματία. Οι σχετικές διαδικασίες για τη δημιουργία μονάδας φιλοξενίας με 14 δωμάτια και 35 κλίνες έχουν προχωρήσει κι επειδή πρόκειται για διατηρητέο κτήριο η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης έχει ήδη δώσει την έγκριση της. 

Η πολυκατοικία της Αγίου Δημητρίου 72 κατασκευάστηκε το 1937. Βρίσκεται πολύ κοντά στο κτήριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης –στην απέναντι πλευρά του δρόμου και στην κατεύθυνση του πανεπιστημίου- και μέχρι πριν από λίγα χρόνια φιλοξενούσε στους ορόφους διαμερίσματα κατοικιών. Στο ημιυπόγειο λειτουργεί κατάστημα, το βρίσκεται σε διαδικασία μετακόμισης. Κρίθηκε διατηρητέο μνημείο το 2016, καθώς –όπως αναφέρει η συγκεκριμένη απόφαση- «η κύρια όψη του κτηρίου (επί της οδού Αγίου Δημητρίου) και το κλιμακοστάσιο χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα αξιόλογα παραδείγματα μοντερνισμού με ευρηματικούς χειρισμούς στοιχείων Art Deco».

Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεως της μετατροπής του σε ξενοδοχείο η εξωτερική όψη του κτηρίου, αλλά και η σκάλα που ενώνει τους πέντε ορόφους θα διατηρηθούν ως έχουν, τουλάχιστον στην όψη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει στους πέντε ορόφους θα υπάρχουν δωμάτια, ενώ το ισόγειο και το ημιυπόγειο θα φιλοξενήσουν κοινόχρηστους χώρους, δηλαδή τη ρεσεψιόν, την αίθουσα πρωινού και πιθανόν ένα σημείο πώλησης αναμνηστικών. Επίσης ο ακάλυπτος που υπάρχει σε δύο πλευρές του κτηρίου θα αξιοποιηθεί, ώστε να είναι προσβάσιμος, ενώ στην πίσω πλευρά του κτηρίου θα τοποθετηθεί και εξωτερικός ανελκυστήρας, που θα εξυπηρετεί όλους τους ορόφους. 

Η δημιουργία ξενοδοχείου στο συγκεκριμένο σημείο της Αγίου Δημητρίου αναμένεται να συμβάλλει στην αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής, στην οποία λειτουργούν κι άλλες τουριστικές μονάδες. Η εγγύτητα με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο σε συνδυασμό με τις σαφώς χαμηλότερες αξίες των ακινήτων της Αγίου Δημητρίου έναντι άλλων δρόμων που βρίσκονται προς την πλευρά της θάλασσας, εξηγεί το ενδιαφέρον που υπάρχει.

Παράλληλα πρόκειται για μία ακόμη κίνηση που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις προοπτικές του κλάδου της φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια οι επισκέπτες στην πόλη θα αυξηθούν. Ήδη πολλά κτήρια παλιάς κατασκευής αξιοποιούνται με το συγκεκριμένο τρόπο, κάτι που σημαίνει ότι συντηρούνται κατάλληλα, δίνοντας ουσιαστική διέξοδο στους ιδιοκτήτες, αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Διότι σε μια πυκνοδομημένη πόλη όπως είναι η Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από εγκαταλειμμένα κτήρια που ρημάζουν, κρύβουν κινδύνους και δημιουργούν αίσθηση παρακμής.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια