ΠτΔ: Χρέος ο αγώνας για τη «διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων»

ΠτΔ: Χρέος ο αγώνας για τη «διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων»

Οι Έλληνες, αποφασισμένοι και ενωμένοι, έχουν χρέος να αγωνιστούν, αφενός «για να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου» και αφετέρου «για ν’ αναγκαστούν οι θύτες να εκφράσουν τουλάχιστον μια «ταπεινη συγγνώμη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο μνημόσυνο που τελέστηκε για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις εκδηλώσεις εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Βέρμιο, στην Καστανιά Ημαθίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι ο φετινός εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου αποκτά έναν «ιδιαίτερο, λαμπρό, εθνικό συμβολισμό», λόγω της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την οποία, όπως υπογράμμισε, η ελληνική πολιτεία επισήμως μνημονεύει και αποδίδει (ν. 2193/1994) τις δέουσες τιμές στην μνήμη των θυμάτων. Ιδιαίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις ιστορικές υποχρεώσεις για το ελληνικό έθνος με αφορμή την επέτειο.

«Τούτο το Μνημόσυνο αποκτά φέτος ακόμη μεγαλύτερες ιστορικές διαστάσεις, δοθέντος ότι συμπίπτει με την συμπλήρωση εκατό ετών από την διάπραξη αυτού του στυγερού εγκλήματος, το οποίο, υπό τις συνθήκες βαρβαρότητας που το σημαδεύουν ανεξίτηλα, φέρει όλα τα στοιχεία του εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Υπό τα δεδομένα αυτά εμείς, οι Έλληνες, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι κατανοούμε, στο ακέραιο, την σημασία αυτής της Επετείου, οφείλουμε να αγωνισθούμε, αποφασισμένοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας, ιδίως για την επίτευξη των εξής στόχων : Πρώτον, για ν’ αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ανθρώπινη μνήμη. Και, δεύτερον, για ν’ αναγκασθούν οι θύτες να εκφράσουν, τουλάχιστον, μιαν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη, αποκηρύσσοντας έτσι την ως τώρα ανίερη τακτική της αδίστακτης παραχάραξης των, κατά γενική ομολογία, αμάχητων ιστορικών τεκμηρίων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο η μνήμη μπορεί να γίνει διδακτική, ώστε να αποτρέπονται στο διηνεκές «πράξεις αυτής της ωμότητας και βαρβαρότητας» που θίγουν «τον πυρήνα της αξίας του ανθρώπου» και υπονομεύουν την πορεία της ανθρωπότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Διαμηνύουμε δε εμείς, οι Έλληνες, προς κάθε κατεύθυνση, πως την κατά τ’ ανωτέρω αποστολή μας δικαιολογεί, στο ακέραιο, και το γεγονός ότι μόνον έτσι η Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου μπορεί να διδάσκει, ιδίως μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις, το γιατί οφείλουμε και μπορούμε ν’ αποτρέψουμε, στο διηνεκές, πράξεις αυτής της ωμότητας και βαρβαρότητας, οι οποίες θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου και υπονομεύουν, ευθέως και απροκαλύπτως, την πορεία της Ανθρωπότητας».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον συμβολισμό της σημερινής γιορτής και ευχήθηκε η Παναγία «να φωτίζει πάντα την πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας».

«Γιορτάζουμε σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιριού. Εδώ, στο Βέρμιο, στον Ιερό Χώρο της Παναγίας Σουμελά, αυτή η Μεγάλη Γιορτή αποκτά και έναν ιδιαίτερο, λαμπρό, Εθνικό συμβολισμό: Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι και Ημέρα Μνήμης για τον Πόντο και τον Ποντιακό Ελληνισμό» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Διότι όπως έχει λεχθεί, το 1930, από τον τότε υπουργό του Ελευθερίου Βενιζέλου Λεωνίδα Ιασωνίδη, μαζί με την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε στην Ελλάδα και ο Πόντος. Αιωνία η Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Και η Υπεραγία Θεοτόκος να φωτίζει πάντα την πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας».

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος και την αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Αμανατίδης. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, ο βουλευτής ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης,, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κιμπουροπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μητροπολίτες, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας και υπηρεσιακοί παράγοντες των σωμάτων ασφαλείας, μέλη ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος στις Καστανιές Ημαθίας, όπου στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πανελληνίου Ιδρύματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» και εκπρόσωποι των αρχών. Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε μαζί τους τη Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος και στο μνημόσυνο που τελέστηκε στη μνήμη των 353.000 θυμάτων, με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο πρόεδρος του Σωματείου "Παναγία Σουμελά" Γιώργος Τανιμανιδης.

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Ο κ. Παυλόπουλος επέδωσε τις τιμητικές διακρίσεις, που έχουν θεσμοθετηθεί από το ίδρυμα σε ετήσια βάση, σε αριστούχο μαθητή και μαθήτρια του Λυκείου Μακροχωρίου, στη μνήμη των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών το 2003.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος θα μεταβεί στο Αρχονταρίκι του Ιερού Προσκυνήματος στο «Μελισσανίδειο Μέλαθρον» και στο χώρο του Κειμηλιοφυλακίου του Ιερού Προσκυνήματος, ενώ ακολούθως θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Ιδρύματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ». Οι εορτασμοί θα κλείσουν με χορευτικές, παραδοσιακές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ποντιακών σωματείων.

 Δηλώσεις των βουλευτών που εκπροσώπησαν στις εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας και ελπίδας, με αφορμή τη σημερινή γιορτή, έστειλε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο όρος Βέρμιο, στην Καστανιά Ημαθίας.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο, σημείο αναφοράς, όχι μόνο του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και ολόκληρου του Ορθοδόξου κόσμου, για να τιμήσουμε με ευλάβεια τη μεγάλη αυτή γιορτή της χριστιανοσύνης. Η μέρα σήμερα εκπέμπει αισιοδοξία και ελπίδα.. Η Ελλάδα αλλάζει. Προχωράει μπροστά. Αφήνει πίσω στο χθες και χρονική περίοδο που κυριάρχησε ο λαϊκισμός και το ψέμα. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες, η χάρη και η ευλογία της Παναγίας μας να μας συνοδεύει όλους».

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος στο δικό του μήνυμα τόνισε: «Τιμούμε, φέτος, αυτή τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, με την σκέψη μας σε όλους όσοι δοκιμάζονται, ακόμη και τούτη τη στιγμή, από τις πυρκαγιές, καθώς και σε αυτούς που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεσή τους. Φέτος, οι εορτασμοί συμπίπτουν με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού και του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, καθώς ο αγώνας για την αναγνώριση και τη διεθνοποίηση του ζητήματος συνεχίζεται. Είναι ανάγκη οι θετικές αποφάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για το ζήτημα αυτό,  και του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού, που ελήφθησαν τον Μάιο του 2019, να υλοποιηθούν και να διευρυνθούν».

Γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διοικούσα επιτροπή του Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά»

Έναν αναμνηστικό ασημένιο δίσκο με αναπαράσταση της ιστορικής εικόνας της Παναγίας Σουμελά δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, η διοικούσα επιτροπή του Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά», στο γεύμα που παραχώρησε προς τιμήν του, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Παναγία Σουμελά, στο όρος Βέρμιο, στην Καστανιά Ημαθίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους διοργανωτές του προσκυνήματος για την πρόσκληση και όλους όσοι συμμετείχαν στους εορτασμούς και υπογράμμισε το χρέος του αγώνα όλων των Ελλήνων, υπό όρους «αρραγούς ενότητας», ώστε να διεθνοποιηθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων.

Στην προσφώνηση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμων, και πρόεδρος του Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες του Ιδρύματος και του ομώνυμου Σωματείου για τη μετάδοση στις νεώτερες γενιές, του πολιτισμού και της ιστορίας του ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και για την ανάδειξη της «μεγάλης αδικίας που έχει διαπραχθεί εις βάρος του», της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ευχαρίστησε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του και ευχήθηκε, με αφορμή τη σημερινή εορτή, η Παναγία να φυλάσσει και να προστατεύει το έθνος και την πατρίδα μας «από κάθε επιβουλή και από κάθε κακό».

«Και φέτος, η τιμητική παρουσία σας μας ενισχύει ιδιαιτέρως και στην προσπάθεια αναγνώρισης και διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τώρα που συμπληρώνονται εκατό χρόνια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο και εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του, για δεύτερη φορά, στο προσκύνημα. Ευχαρίστησε, επίσης, τους εκπροσώπους των αρχών, της πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας, τα μέλη των ποντιακών σωματείων και τους προσκυνητές και πρόσθεσε:

«Οι καμπάνες της Μονής στέλνουν με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου μας, μήνυμα αγάπης και ενότητας προς όλο τον Ελληνισμό και το Έθνος, σε μια περίοδο που ιδιαίτερα το χρειάζεται η πατρίδα μας, αλλά και μήνυμα ειρήνης προς τους γείτονες μας με τη βεβαιότητα όμως ότι είμεθα έτοιμοι να συμβάλουμε, όπως έλεγε ο αείμνηστος υπουργός Λεωνίδας Ιασωνίδης, να συμβάλουμε όλοι στην ενίσχυση των τειχών της πατρίδος».

Ο κ. Τανιμανίδης υπογράμμισε την ανάγκη η ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού να βρει την ιδιαίτερη θέση της στα σχολικά εγχειρίδια για να διδάσκονται οι μαθητές, όσα, από γενιά σε γενιά και από στόμα σε στόμα, μεταφέρθηκαν στους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. «Η καρδιά και η ψυχή του Πόντου έμειναν ζωντανές και χτυπούν δυνατά, εδώ πάνω στα υψώματα της Καστανιάς, κάτω από τη σκέπη της σεπτής εικόνας της Παναγιάς μας» πρόσθεσε ο κ. Τανιμανίδης.

Στο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ο βουλευτής και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτές, ο αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς, αξιωματικοί του στρατού, μητροπολίτες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, μέλη ποντιακών σωματείων, κ.α.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από μέλη ποντιακών σωματείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια