Για τη δυσοσμία στον Εύοσμο φταίνε οι υψηλότερες ενώσεις μερκαπτανών...

Για τη δυσοσμία στον Εύοσμο φταίνε οι υψηλότερες ενώσεις μερκαπτανών...

Τι αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας του ΑΠΘ - Τι λένε τα Ελληνικά Πετρέλαια- «Κ. Σαμαρά: Καμία επίπτωση για τη δημόσια υγεία»

Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης που είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Φεβρουάριο επιβεβαιώνει η τελική έκθεση αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος το οποίο εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τον προσδιορισμό των αιτίων της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει η τελική έκθεση, «από τις βιομηχανικές δραστηριότητες που βρίσκονται δυτικά – βορειοδυτικά του Κορδελιού και το αντικείμενό τους σχετίζεται με πιθανή εκπομπή θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών [σ.σ. που έχουν την πιο έντονη οσμή και γίνονται πιο άμεσα αντιληπτές στην όσφρηση] (μέχρι και εικοσαπλάσιες της διάμεσης συγκέντρωσης που μετρήθηκε μέσα στο Κορδελιό) παρατηρήθηκαν σε ορισμένες μονάδες των ΕΛ.ΠΕ».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, οι συγκεντρώσεις αυτές παρατηρήθηκαν συγκεκριμένα «στη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης και στη μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων» των ΕΛΠΕ. Οι παραπάνω μονάδες, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «φαίνεται να αποτελούν εν δυνάμει πηγές δυσοσμίας για την αστική περιοχή του Κορδελιού όταν επικρατούν ευνοϊκές για τη μεταφορά της μετεωρολογικές συνθήκες». Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι στις υπόλοιπες βιομηχανικές δραστηριότητες, οι συγκεντρώσεις μερκαπτανών ήταν χαμηλότερες ή το πολύ στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες τιμές μέσα στο Κορδελιό».

Τι αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος

Η επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος, καθηγήτρια Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνη Σαμαρά, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισήμανε ότι τα «τελικά αποτελέσματα είναι περίπου τα ίδια με εκείνα της ενδιάμεσης έκθεσης, με τη διαφορά ότι εξετάστηκαν και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες στις οποίες δεν βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μερκαπτανών, συλλέχθηκαν περισσότερα δείγματα (344 έναντι 171 τον Φεβρουάριο) και έγινε η πλήρης στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων, που δείχνουν με σαφήνεια ότι οι πηγές προσέλευσης των μερκαπτανών είναι τα δυτικά-βορειοδυτικά του Κορδελιού».

«Και με επιπλέον μετρήσεις μέσα στα ΕΛΠΕ, εκεί βρέθηκαν υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών ενώ σε άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες δεν βρέθηκαν υψηλότερες συγκεντρώσεις» είπε. Παράλληλα διευκρίνισε ότι «οι μερκαπτάνες δεν είναι ενώσεις χαρακτηρισμένες ως καρκινογόνες και η συγκέντρωση στην οποία ανιχνεύονται μέσω της όσφρησης είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι οι συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια σοβαρή βλάβη στην υγεία». «Παρόλα αυτά η έκθεση σε τέτοιες ενώσεις μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος και κάποιες δευτερογενείς αντιδράσεις όπως ίλιγγο, ναυτία, αϋπνία και δακρύρροια» πρόσθεσε.

Η τελική έκθεση εστάλη στους αρμόδιους φορείς

Σύμφωνα, άλλωστε, με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, η τελική έκθεση του ερευνητικού προγράμματος και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την επεξεργασία των δεδομένων εστάλησαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., με κοινοποίηση στον Συνήγορο του Πολίτη, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, την ΠΕΔ-ΚΜ και το ΑΠΘ.

Στις προτάσεις, άλλωστε, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσοσμίας στον Εύοσμο περιλαμβάνονται η «τοποθέτηση κλειστών συστημάτων και η αξιοποίηση της κατάλληλης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για την πλήρη δέσμευση, απαγωγή και καταστροφή των αερίων εκπομπών από τη μονάδα αφυδάτωσης της ελαιώδους λάσπης από τον καθαρισμό των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, τον ελαιοδιαχωριστή και τον βιολογικό καθαρισμάτων των ΕΛΠΕ». Προτείνεται, επίσης η απομάκρυνση της μονάδας αφυδάτωσης της λάσπης από το συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή, και ζητείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος να λάβει υπόψη τα σχετικά στοιχεία.

«Δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία» υπογραμμίζουν τα ΕΛΠΕ

«Οι Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ λειτουργούν σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Από τα ευρήματα των μετρήσεων δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Η συνεχής βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης των εγκαταστάσεων μας είναι δέσμευση και γίνεται πράξη με την υλοποίηση των περιβαλλοντικών έργων εντός του χρονοδιαγράμματος τους» αναφέρει, άλλωστε, ο Όμιλος ΕΛΠΕ, σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τα Ελληνικά Πετρέλαια, η τελική έκθεση της μελέτης για τη δυσοσμία στο Κορδελιό και τον Εύοσμο κοινοποιήθηκε στα ΕΛΠΕ σήμερα, ενώ «τα συμπεράσματα της έκθεσης θα μελετηθούν με τη δέουσα προσοχή από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της εταιρίας και, εφόσον προκύψουν ανάγκες για βελτιωτικές παρεμβάσεις, αυτές θα υλοποιηθούν άμεσα».

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι «ο Όμιλος ΕΛΠΕ, στην υλοποίηση της στρατηγικής του για βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύει με το επενδυτικό του πρόγραμμα στην συνεχή μείωση των αέριων εκπομπών του και την χρήση των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του».

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ χρηματοδότησε τον εξοπλισμό με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα, ενώ σε συνάντηση που είχε τον περασμένο Μάρτιο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ευστάθιος Τσοτσορός με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, είχε γίνει γνωστό ότι ήδη είναι σε εξέλιξη από το 2016 σειρά μελετών, έργων και παρεμβάσεων για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης στο Διυλιστήριο Θεσσαλονίκης. Στα παραπάνω περιλαμβάνονται το έργο ανάκτησης απαερίων πυρσού, τα έργα αναβάθμισης της κατεργασίας υγρών αποβλήτων, η ανέγερση νέας κλειστής δεξαμενής εξισορρόπησης, η περαιτέρω βελτίωση των υφισταμένων συστημάτων απόσμισης και η επεξεργασία των παλιών σκαμμάτων ελαιωδών.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ 

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Η προχωρημένη ηλικία και το να είσαι γυναίκα είναι δύο παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο που δεν μπορείτε να ελέγξετε, αλλά ένα συγκεκριμένο σχέδιο διατροφής μπορεί να βοηθήσει τις μεγαλύτερες γυναίκες να μειώσουν τις πιθανότητές τους για τη σοβαρή αυτή ασθένεια. Η πρόληψη του εγκεφαλικού είναι συνέπεια της μείωσης της φλεγμονής που παράγει σχηματισμό θρόμβων στην εγκεφαλική κυκλοφορία, η οποία με τη σειρά της, προκαλεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επει...
Κοινωνία
Από τις 06:00 του Σαββάτου 24/10 θα τεθούν σε ισχύ τα νέα, αυστηρότερα, μέτρα για την διασπορά του ιού που ανακοίνωσε στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πώς θα πηγαίνουμε σε καφετέριες και εστιατόρια. Στις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές (ανάμεσα τους η Αττική και η Θεσσαλονίκη) θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 05:00 το πρωί. Από την απαγόρευση εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα και περιστατικά έκτακτης ανάγκης....
Πολιτική
Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η Αθήνα τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας τόσο με το Oruc Reis, όσο και με απειλές για επέκταση των ερευνών νότια της Κρήτης. Το τουρκικό ερευνητικό συνεχίζει να κινείται και να κάνει καταγραφές παρανόμως στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα στη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία με ισχύ έως τις 27 Οκτωβρίου. Για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την Πρόεδρο τη...
Κοινωνία
Μετά την Κοζάνη, και η Καστοριά από σήμερα μπήκε σε lockdown καθώς, όπως ανακοινώθηκε προχθές, πέρασε στην κόκκινη ζώνη του χάρτη επικινδυνότητας κορωνοϊού. Κλειστά μαγαζιά, περιορισμένη κίνηση πολιτών και μειωμένη κίνηση στους δρόμους στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας είναι λοιπόν η εικόνα που επικρατεί από σήμερα στην Καστοριά, αντίστοιχη με εκείνη που υφίσταται εδώ και ημέρες στην Κοζάνη. Για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ισχύουν, μεταξύ άλλων, η υπ...
Υγεία
Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Nομού Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2008, από γυναίκες που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" σε συνεργασία με μια ομάδα γυναικών από τη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του Πανελλήνιου Συλλόγου ήταν να συνεχιστεί το έργο του και στη Θεσσαλονίκη με στόχο να δοθεί και σε άλλες γυναίκες τη βοήθεια που χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπίσουν τ...
Κοινωνία
Χωρίς την καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στην οποία επρόκειτο να παραστούν ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά μόνο με τη Θεία Λειτουργία το πρωί, θα γιορταστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, η ημέρα του Πολιούχου, την 26η Οκτωβρίου. Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις και τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς που ανακοινώθηκαν για τη Θεσσαλονίκη, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, δήλωσε...
Περιστατικά
Συνεργεία της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης βρίσκονται στο σημείο και πραγματοποιούν εργασίες προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη, η οποία εντοπίζεται εκτός των ορίων του σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμός της «Βενιζέλου» του Μετρό δεν έχει επηρεαστεί από τη διαρροή καθώς βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον δέκα μέτρων από το σημείο της βλάβης και επιπλέον διαθέτει προστατευτικά τοιχία (διαφραγματικούς τοίχους) περιμετρικά...
Κοινωνία
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» θα περάσει το εορταστικό τριήμερο της 26ης και 28ης Οκτωβρίου αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, περιμένοντας μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, να βρεθούν στο κατάστρωμά του και να ζήσουν νοερά στιγμές του ένδοξου παρελθόντος. Από τις 15 Ιουνίου που επιτράπηκε και πάλι η είσοδος του κοινού στο πλοίο, μετά την περίοδο του lockdown, έως και σήμερα περίπου...
Διάφορα
Θεσσαλονίκη: 50 νέους τάφους σκάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε σημεία στο νεκροταφείο Ευόσμου για θύματα της πανδημίας. Από τον Μάρτιο κιόλας στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη στην Θεσσαλονίκη έχουν ανοίξει 50 τάφοι, στους οποίους έχουν ταφεί περίπου 40 άτομα. Σύμφωνα με τους κανόνες που ορίστηκαν, τα θύματα από κορονοϊό θάβονται σε ειδικό σημείο λίγο μακρύτερα από τους υπόλοιπους τάφους. Ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κοιμητηρ...