Θεσσαλονίκη: «Διαρκής "υγειονομική βόμβα” τα ασφυκτικά γεμάτα κρατητήρια»

Θεσσαλονίκη: «Διαρκής "υγειονομική βόμβα” τα ασφυκτικά γεμάτα κρατητήρια»

Τον κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θέρμης κρούει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης - Παράλληλα ζητά ανακατανομή προσωπικού

«Τα ασφυκτικά γεμάτα κρατητήρια είναι μια διαρκής “υγειονομική βόμβα”», αναφέρει μεταξύ άλλων σε επιστολή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τον Διευθυντή της Δ/νσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, Αστυνομικό Διευθυντή κ. Βασίλειο Κουκουλιάτα, με κοινοποίηση στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Λάζαρο Μαυρόπουλο, μετά την επίσκεψη στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης (ΤΔΜ) Θέρμης.

Παραθέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί με ελλείψεις προσωπικού, με την χορήγηση αδειών, αλλά και με στην υγεία τους, καθώς στα υπεράριθμα κρατητήρια λόγω και της ζέστης υπάρχουν ψύλλοι και κοριοί που προσβάλουν και συναδέρφους τους, οι οποίο έρχονται σε επαφή με τους κρατούμενους.

Παράλληλα με δηλώσεις του στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Τσαϊρίδης ζητάει ανακατανομή προσωπικού ώστε να υπάρξει ορθή διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και καλύτερη αστυνόμευση στην πόλη.

Να μπουν περισσότεροι αστυνομικοί στις περιπολίες

«Ζητάμε να γίνει ανακατανομή του προσωπικού. Να επιστρέψουν όλοι στις οργανικές θέσεις τους. Κάθε υπηρεσία πρέπει να έχει αριθμό αστυνομικών ανάλογο με τις ανάγκες της. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα χάος. Όλοι οι αστυνομικοί τα κάνουν όλα: φυλάσσουν στόχους, κάνουν περιπολίες, δεν υπάρχει εξειδίκευση. Φυσικά η νέα διεύθυνση δεν ευθύνεται, όμως πρέπει να μπει μια τάξη σε αυτό το ζήτημα. Για παράδειγμα υπάρχει μεγάλος αριθμός προσωπικού για φύλαξη στο ΥΜΑΘ ή στο Αμερικανικό και το Τουρκικό Προξενείο. Όμως δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται εκατοντάδες αστυνομικοί σε λίγα σημεία εις βάρος της αστυνόμευσης. Επίσης αν βάλεις αστυνομία σε σημείο, το καθιστάς στόχο. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται περισσότεροι αστυνομικοί στις περιπολίες. Εξάλλου με αυτό τον τρόπο φύλαξης υπάρχει και το στοιχείου του αιφνιδιασμού και πιστεύουμε πως έτσι μπορεί να μειωθεί η εγκληματικότητα», δήλωσε σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

Συμπλήρωσε πως ελπίζει να εφαρμοστούν οι κατευθυντήριες γραμμές του υπουργού Δημόσιας Τάξης για μείωση προσωπικού σε επιτελικές θέσεις, ενίσχυση των μαχίμων και αύξηση των υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης (ΤΔΜ) Θέρμης είπε πως «δεν έχει γίνει σωστή κατανομή προσωπικού τόσο από την Γενική Δ/νση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης όσο και από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης».

«Δεν γίνεται εδώ και μια δεκαετία το Μεταναστευτικό να είναι το νούμερο ένα θέμα και να μην μπορούν να χορηγηθούν καλοκαιρινές άδειες ή να υπάρχει πρόβλημα σε υλικοτεχνικές υποδομές. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, να απασχολούνται αστυνομικοί στη φύλαξη σε σπίτια πολιτικών ή εισαγγελέων», τόνισε και συμπλήρωσε πως «αν υπήρχε καλύτερη διανομή του προσωπικού θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού και να συλληφθούν λαθροδιακινητές»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση συνοπτικά τονίζεται ότι:

-Πάνω από 20 Αστυνομικοί που κατέχουν οργανική θέση, είναι αποσπασμένοι σε άλλες Υπηρεσίες, παρά τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζει το ΤΔΜ.

-Εν μέσω καλοκαιρινών αδειών χορηγούνται έως δυο ημερήσιες αναπαύσεις ανά ημέρα, ενώ συχνό είναι το φαινόμενο να μην χορηγείται καμία ημερήσια ανάπαυση.

-Οι εποχούμενες περιπολίες έχουν εμμέσως καταστεί βοηθητικά οχήματα που αντί να αστυνομεύουν και να διενεργούν ελέγχους, απασχολούνται σε μεταγωγές κρατούμενων στα Νοσοκομεία και σε αλλότρια καθήκοντα.

-Η κατάσταση των οχημάτων είναι απαράδεκτη θέτοντας σε κίνδυνο τους Αστυνομικούς

-Τα κρατητήρια είναι διαρκώς υπεράριθμα, ενώ παράλληλα, οι συνάδελφοί μας αναγκάζονται να χορηγούν φαρμακευτική αγωγή σε πολλά άτομα, ορισμένα εν των οποίων πάσχουν από σοβαρά μεταδοτικά νοσήματα.

-Παρότι πρόσφατα έγινε απεντόμωση στα κρατητήρια, συχνό είναι το πρόβλημα ύπαρξης ψύλλων και κοριών που ανά διαστήματα έχουν προσβάλλει πολλούς κρατούμενους και συναδέλφους.

-Τα ασφυκτικά γεμάτα κρατητήρια είναι μια διαρκής «υγειονομική βόμβα», ιδίως τώρα που διανύουμε τους καλοκαιρινούς μήνες και οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος ευνοούν την μετάδοση διαφόρων νόσων.

-Πλέον, η κατάσταση είναι δραματική και εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία. Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες και δεν νοείται, ακόμα και σήμερα, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των Αστυνομικών, των οικογενειών τους και των κρατουμένων.

-Είναι επιτακτική ανάγκη να αποσυμφορηθούν άμεσα τα κρατητήρια του ΤΔΜ Θέρμης για να μετριαστούν όσα εξακριβώσαμε.

Αξίζει να τονιστεί πως η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναφέρει πως «αν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν αλλάξει ριζικά η κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοι, θα αναγκαστούμε να αναζητήσουμε την απόδοση ευθυνών, απευθυνόμενοι ακόμη και στη δικαιοσύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες, για να προστατέψουμε τα μέλη μας».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης". 

*Φωτογραφία αρχείου

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Κοινωνία
Η αλυσίδα super market My market σε συνεργασία με τη Viva Wallet λανσάρει μία νέα, πρωτοποριακή υπηρεσία, διαθέσιμη σε όλη την Ελλάδα, διατηρώντας πάντοτε στο επίκεντρο την καλύτερη εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση των πελατών της! Οι πελάτες της αλυσίδας, μπορούν πλέον να κάνουν ανάληψη μετρητών από τα ταμεία των καταστημάτων με τη χρήση καρτών Visa και Mastercard οποιασδήποτε Τράπεζας! Ο τρόπος είναι απλός και δε διαφέρει από τη διαδικασία ανάληψης χρημάτω...
Υγεία
Ανεβάζοντας ένα σκαλί ακόμη πιο ψηλά τη Μικροχειρουργική του Λεμφοιδήματος στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως, πρωτοποριακή επέμβαση αντιμετώπισης της ελεφαντίασης. Η πάθηση, που οφείλεται σε υπερτροφία τμημάτων του ανθρωπίνου σώματος με συνέπεια την παραμόρφωσή τους, αντιμετωπίστηκε με μια καινοτόμα τεχνική μεταμόσχευσης λεμφαδένων. Μετά την πολυετή προσφορά της ομάδας του Ει...
Κοινωνία
Τα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας δέχονται σημαντική πίεση λόγω του κορονοϊού, σε ό,τι αφορά το ποσοστό κάλυψης των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις κλινικές covid-19, ωστόσο, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή το σύστημα Υγείας στη Μακεδονία και τη Θράκη αντέχει. Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr η επικεφαλής της Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Τζίνα Λεπτοκ...
Υγεία
Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι ο λόγος που η ασθένεια εξελίχθηκε σε πανδημία είναι ότι δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι το ποσοστό ασθενών που νοσηλεύεται ανέρχεται σε 9,2%, ενώ στο 21,3% είναι το ποσοστό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54 ετών. Την ίδια ώρα, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι υπάρχει αύξηση στους νέους ηλικίας 18-24 ετών. Παράλληλα, ο...
Πολιτική
Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9Fm» είπε πως οι επόμενες «δύο εβδομάδες είναι ένα κρίσιμο διάστημα», ωστόσο εκτίμησε πως «θα πρέπει όλο το μήνα να παλέψουμε πολύ σκληρά τον κορωνοϊό, για να μπούμε στον Δεκέμβριο με καλύτερα επιδημιολογικά στοιχεία και να μπορέσουμε να έχουμε ανάκαμψη της οικονομίας». «Προφανώς η υγεία έρχεται πρώτη, προφανώς πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να σταματήσουμε τον ιό, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Κι εγώ το...
Διάφορα
Νέα ραβασάκια από την εφορία περιμένουμε μέσα στο Νοέμβριο- αυτή τη φορά για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Έως τα μέσα του μήνα αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021, τα οποία οι ιδιοκτήτες καλούνται να εξοφλήσουν είτε μετρητοίς έως τα τέλη Δεκεμβρίου είτε με τη χρήση πιστωτικής κάρτας σε 9 έως 12 άτοκες δόσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρει αναλυτικά η Kathimerini.gr. Φέτος δεν αλλάζει κάτι στον καθορισμό των τελ...
Κοινωνία
Σε καθεστώς μίνι lockdown βρίσκεται από τις 6 το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή. Η ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα είχε ως συνέπεια η Θεσσαλονίκη να μπει στην κατηγορία 4 (κόκκινο) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας. Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται στην κατηγορία 4, είναι και η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, τα οποία ωστόσο μπορούν...
Υγεία
Το 7,4% φτάνει το ποσοστό θετικότητας στον κορωνοϊό των χιλιάδων rapid test που διενεργήθηκαν χθες στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης από τον ΕΟΔΥ Τεράστια φαίνεται πως είναι η διασπορά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως προκύπτει μόνον από τους ελέγχους που διενήργησε χθες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκαν πάνω από 250 κρούσματα, με ποσοστό θετικότητας που ξεπερνά το 7%! Συγκεκριμένα, σε 3.402 ελέγχους που πραγματοποιή...
Εγκληματικότητα
Ο 27χρονος έσπασε τον υαλοπίνακα του καταστήματος στο κέντρο της πόλης, αφαίρεσε χρηματικό ποσό, αλλά τραυματίστηκε από το γυαλί και συνελήφθη. Την... ατυχία με το μέρος του είχε ένας επίδοξος διαρρήκτης στη Θεσσαλονίκη ο οποίος έβαλε στο στόχαστρό του ανθοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, ο 27χρονος Μεξικανός γύρω στις 6 το πρωί της Πέμπτης, αφού έσπασε τον υαλοπίνακα του καταστήματος στο κέντρο της πόλης, αφαίρεσε χρηματικό ποσό από την ταμειακή...