Θεσσαλονίκη: «Διαρκής "υγειονομική βόμβα” τα ασφυκτικά γεμάτα κρατητήρια»

Θεσσαλονίκη: «Διαρκής "υγειονομική βόμβα” τα ασφυκτικά γεμάτα κρατητήρια»

Τον κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θέρμης κρούει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης - Παράλληλα ζητά ανακατανομή προσωπικού

«Τα ασφυκτικά γεμάτα κρατητήρια είναι μια διαρκής “υγειονομική βόμβα”», αναφέρει μεταξύ άλλων σε επιστολή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τον Διευθυντή της Δ/νσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, Αστυνομικό Διευθυντή κ. Βασίλειο Κουκουλιάτα, με κοινοποίηση στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Λάζαρο Μαυρόπουλο, μετά την επίσκεψη στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης (ΤΔΜ) Θέρμης.

Παραθέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί με ελλείψεις προσωπικού, με την χορήγηση αδειών, αλλά και με στην υγεία τους, καθώς στα υπεράριθμα κρατητήρια λόγω και της ζέστης υπάρχουν ψύλλοι και κοριοί που προσβάλουν και συναδέρφους τους, οι οποίο έρχονται σε επαφή με τους κρατούμενους.

Παράλληλα με δηλώσεις του στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Τσαϊρίδης ζητάει ανακατανομή προσωπικού ώστε να υπάρξει ορθή διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και καλύτερη αστυνόμευση στην πόλη.

Να μπουν περισσότεροι αστυνομικοί στις περιπολίες

«Ζητάμε να γίνει ανακατανομή του προσωπικού. Να επιστρέψουν όλοι στις οργανικές θέσεις τους. Κάθε υπηρεσία πρέπει να έχει αριθμό αστυνομικών ανάλογο με τις ανάγκες της. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα χάος. Όλοι οι αστυνομικοί τα κάνουν όλα: φυλάσσουν στόχους, κάνουν περιπολίες, δεν υπάρχει εξειδίκευση. Φυσικά η νέα διεύθυνση δεν ευθύνεται, όμως πρέπει να μπει μια τάξη σε αυτό το ζήτημα. Για παράδειγμα υπάρχει μεγάλος αριθμός προσωπικού για φύλαξη στο ΥΜΑΘ ή στο Αμερικανικό και το Τουρκικό Προξενείο. Όμως δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται εκατοντάδες αστυνομικοί σε λίγα σημεία εις βάρος της αστυνόμευσης. Επίσης αν βάλεις αστυνομία σε σημείο, το καθιστάς στόχο. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται περισσότεροι αστυνομικοί στις περιπολίες. Εξάλλου με αυτό τον τρόπο φύλαξης υπάρχει και το στοιχείου του αιφνιδιασμού και πιστεύουμε πως έτσι μπορεί να μειωθεί η εγκληματικότητα», δήλωσε σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

Συμπλήρωσε πως ελπίζει να εφαρμοστούν οι κατευθυντήριες γραμμές του υπουργού Δημόσιας Τάξης για μείωση προσωπικού σε επιτελικές θέσεις, ενίσχυση των μαχίμων και αύξηση των υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης (ΤΔΜ) Θέρμης είπε πως «δεν έχει γίνει σωστή κατανομή προσωπικού τόσο από την Γενική Δ/νση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης όσο και από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης».

«Δεν γίνεται εδώ και μια δεκαετία το Μεταναστευτικό να είναι το νούμερο ένα θέμα και να μην μπορούν να χορηγηθούν καλοκαιρινές άδειες ή να υπάρχει πρόβλημα σε υλικοτεχνικές υποδομές. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, να απασχολούνται αστυνομικοί στη φύλαξη σε σπίτια πολιτικών ή εισαγγελέων», τόνισε και συμπλήρωσε πως «αν υπήρχε καλύτερη διανομή του προσωπικού θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού και να συλληφθούν λαθροδιακινητές»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση συνοπτικά τονίζεται ότι:

-Πάνω από 20 Αστυνομικοί που κατέχουν οργανική θέση, είναι αποσπασμένοι σε άλλες Υπηρεσίες, παρά τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζει το ΤΔΜ.

-Εν μέσω καλοκαιρινών αδειών χορηγούνται έως δυο ημερήσιες αναπαύσεις ανά ημέρα, ενώ συχνό είναι το φαινόμενο να μην χορηγείται καμία ημερήσια ανάπαυση.

-Οι εποχούμενες περιπολίες έχουν εμμέσως καταστεί βοηθητικά οχήματα που αντί να αστυνομεύουν και να διενεργούν ελέγχους, απασχολούνται σε μεταγωγές κρατούμενων στα Νοσοκομεία και σε αλλότρια καθήκοντα.

-Η κατάσταση των οχημάτων είναι απαράδεκτη θέτοντας σε κίνδυνο τους Αστυνομικούς

-Τα κρατητήρια είναι διαρκώς υπεράριθμα, ενώ παράλληλα, οι συνάδελφοί μας αναγκάζονται να χορηγούν φαρμακευτική αγωγή σε πολλά άτομα, ορισμένα εν των οποίων πάσχουν από σοβαρά μεταδοτικά νοσήματα.

-Παρότι πρόσφατα έγινε απεντόμωση στα κρατητήρια, συχνό είναι το πρόβλημα ύπαρξης ψύλλων και κοριών που ανά διαστήματα έχουν προσβάλλει πολλούς κρατούμενους και συναδέλφους.

-Τα ασφυκτικά γεμάτα κρατητήρια είναι μια διαρκής «υγειονομική βόμβα», ιδίως τώρα που διανύουμε τους καλοκαιρινούς μήνες και οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος ευνοούν την μετάδοση διαφόρων νόσων.

-Πλέον, η κατάσταση είναι δραματική και εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία. Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες και δεν νοείται, ακόμα και σήμερα, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των Αστυνομικών, των οικογενειών τους και των κρατουμένων.

-Είναι επιτακτική ανάγκη να αποσυμφορηθούν άμεσα τα κρατητήρια του ΤΔΜ Θέρμης για να μετριαστούν όσα εξακριβώσαμε.

Αξίζει να τονιστεί πως η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναφέρει πως «αν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν αλλάξει ριζικά η κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοι, θα αναγκαστούμε να αναζητήσουμε την απόδοση ευθυνών, απευθυνόμενοι ακόμη και στη δικαιοσύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες, για να προστατέψουμε τα μέλη μας».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης". 

*Φωτογραφία αρχείου

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια