383ΜΕΕΑ: Οι ήρωες που περνούν μέσα από φωτιά και νερό

383ΜΕΕΑ: Οι ήρωες που περνούν μέσα από φωτιά και νερό

«Διήλθωμεν δια πυρός και ύδατος» ή αλλιώς «Περάσαμε μέσα από φωτιά και νερό». Πέντε λέξεις που τιτλοδοτούν τη ζωή τους και φιλοξενούνται στο έμβλημα της Μοίρας τους, της 383ης Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης (383ΜΕΕΑ) που εδρεύει στην περιοχή του Αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

Το έμβλημα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Μοίρας (https://www.haf.gr/structure/day/113pm/383meea/), συμβολίζει την αέναη μάχη μεταξύ καλού και κακού ενώ παράλληλα δεσπόζει η επικράτηση του νερού (μπλε αετός) ενάντια στις καταστροφικές τάσεις της φωτιάς (κόκκινος δράκος). Η φράση περιέχεται στα τελευταία λόγια του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού προς τους Τούρκους δημίους του.

Κύρια αποστολή των ανθρώπων της 383 ΜΕΕΑ και των αεροσκαφών τύπου CL-415, τα γνωστά μας «καναντέρ» είναι η αεροπυρόσβαση, μια ιδιαίτερα απαιτητική αποστολή, ωστόσο, όποτε χρειαστεί, αναλαμβάνουν και αποστολές έρευνας και διάσωσης. Στη χώρα που ζούμε, όλοι λίγο πολύ έχουμε δει να πετά πάνω από το κεφάλι μας κάποιο «καναντέρ», αυτό το τόσο χαρακτηριστικό αεροσκάφος με τα κίτρινα και κόκκινα χρώματά του. Η ιπτάμενη παρουσία του γεννά ανησυχία μα και ελπίδα. Ανησυχία γιατί οι πτήσεις τους συνδέονται με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς (εκτός κι αν πρόκειται για εκπαιδευτικές-δοκιμαστικές πτήσεις) και ελπίδα γιατί όλοι γνωρίζουμε πως η συμβολή τους στην κατάσβεση πυρκαγιών και στη διάσωση ζωών είναι ΚΑ-ΘΟ-ΡΙ-ΣΤΙ-ΚΗ!

   Ως δημοσιογράφοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του περιοδικού «ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΟ» είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους ανθρώπους αυτούς στο χώρο τους, εν ώρα εκπαιδευτικών πτήσεων και να ζήσουμε για λίγο μαζί τους την ένταση, την ομαδικότητα, τη σημασία του καλού συντονισμού και συγχρονισμού των ενεργειών και βεβαίως τη χαρά που «γεννά» η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος...

   Μέσω των λέξεων και των εικόνων που ακολουθούν ίσως να γνωρίσετε λίγο καλύτερα τους ήρωες αυτούς, για τους οποίους, σκοπός και αποστολή της ζωής τους είναι να σώζουν ζωές και περιουσίες, αψηφώντας τους σε βάρος τους κινδύνους, επιχειρώντας πολλές φορές κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού...

   Οικοδεσπότες και ξεναγοί μας στην «επίσκεψη» αυτή είναι ο ένατος κατά σειρά διοικητής της Μοίρας, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Τζιούκαλιας, ο διοικητής της 113 Πτέρυγας Μάχης, Σμήναρχος (Ι) Αθανάσιος Σέξτος και ο Σμηναγός Ιπτάμενος (Ι) Αθανάσιος Μακαρώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια