Θεσσαλονίκη: Με «Νέα Ινδία» και... ελέφαντες έρχεται η 84η ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: Με «Νέα Ινδία» και... ελέφαντες έρχεται η 84η ΔΕΘ

Τι θα δούμε στη φετινή διοργάνωση που πραγματοποιείται από 7-15 Σεπτεμβρίου - Στολίζεται η πόλη με ελεφαντάκια

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την 84η διοργάνωση της ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εταιριών από περίπου 17 χώρες και τιμώμενη χώρα την Ινδία.

Η 84η ΔΕΘ επιδιώκει να αποτελέσει και φέτος μια γιορτή επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και πολιτισμού. Όλα τα Περίπτερα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου ανοίγουν ενώ ο πήχης σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα ανεβαίνει μετά την περσινή επιτυχία. Δυναμική θα είναι η παρουσία και Επιμελητηρίων από όλη την χώρα με πολλές εκατοντάδες συμμετέχουσες επιχειρήσεις που θα προβάλλουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημαντικές θα είναι και οι ξένες συμμετοχές. Έμφαση δίνεται στις νέες τεχνολογίες που αποτελούν πόλο έλξης ιδιαίτερα των νέων, ενώ το σκηνικό θα συμπληρώσει το πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων και των συναυλιών.

Οι επιδόσεις της ΔΕΘ είναι αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια καθώς όλο και περισσότερος κόσμος την επισκέπτεται ενώ ανοδική είναι η πορεία και των εκθεσιακών συμμετοχών. Συγκεκριμένα η περσινή ΔΕΘ καταγράφηκε ως η καλύτερη της δεκαετίας, συγκεντρώνοντας 283.853 επισκέπτες, έναντι 263.724 της 82ης ΔΕΘ, ενώ οι εκθεσιακές συμμετοχές ξεπέρασαν τις 1.500 έναντι 1.398 το 2017.

Η Ινδία τιμώμενη χώρα

Μετά τις ΗΠΑ, τη σκυτάλη ως τιμώμενη χώρα παίρνει φέτος η Ινδία, μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως. Η ΔΕΘ θα αποτελέσει την επιχειρηματική πλατφόρμα για την ισχυροποίηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας, καθώς θα πραγματοποιηθούν επαφές ινδικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

"Περιμένουμε να έχουμε μια καλή συμμετοχή από την Ινδία. Περίπου 50-60 επιχειρήσεις αναμένεται να δώσουν το παρών", όπως δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ινδία ήταν τιμώμενη χώρα και πριν 10 χρόνια (ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, με πρώτη χώρα την Κίνα). Στην 84η ΔΕΘ θα προβληθεί η "Νέα Ινδία" και θα δώσουν το παρών όχι μόνο παραδοσιακές υφαντουργικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις με χειροτεχνήματα, αλλά και επιχειρήσεις από μια ευρεία γκάμα τομέων της οικονομίας όπως τεχνολογίας, φαρμακοβιομηχανίας, αεροδιαστημικής κ.ά. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη θα στηθεί ειδικός χώρος σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος που θα αφορά τα τρόφιμα και τις προοπτικές εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ των δυο χωρών.

Όπως έχει πει η Πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα, κα. Shamma Jain, σε επαφές που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, η Ινδία θα καταταχθεί ανάμεσα στις 3 κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Στην Ινδία αντιστοιχεί το 55% της παγκόσμιας IT- BPM (InformationTechnology- Business Process Management) outsourcing επιχειρηματικής δραστηριότητας για το οικονομικό έτος 2018 (ύψους 185-190 δις US$) και αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή γενοσήμων φαρμάκων στον κόσμο (καλύπτοντας το 40% της ζήτησης γενοσήμων των ΗΠΑ, καθώς και το 25% της συνολικής ζήτησης για φάρμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας συμμετοχής της Ινδίας ως Τιμώμενης Χώρας, πραγματοποιήθηκαν αποστολές στην ασιατική χώρα και έλαβαν χώρα μια σειρά επαφές με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας, αλλά και με εκπροσώπους της βιομηχανίας του Bollywood.

Θα στολιστεί η πόλη με ελεφαντάκια

Στο πλαίσιο της προβολής του θεσμού της τιμώμενης χώρας και την ενημέρωση του κόσμου, θα στολιστεί και φέτος με κάποια σύμβολα που θα παραπέμπουν σε Ινδία η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα κεντρικοί δρόμοι όπως η Αγγελάκη, η Τσιμισκή και η Εγνατία. Η διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO έστειλε σχετική επιστολή στο δήμο Θεσσαλονίκης και το δημοτικό συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε το στολισμό.

Κατά πάσα πιθανότητα θα τοποθετηθούν κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου τρισδιάστατα ελεφαντάκια που θα δημιουργούν ινδική ατμόσφαιρα στην πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχοι στολισμοί είχαν υπάρξει και πέρυσι με αστεράκια στα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ αλλά και το 2017 με τα κόκκινα κινέζικα φαναράκια.

Τι θα δούμε στη ΔΕΘ

Όπως κάθε χρόνο θα υπάρχουν θεματικά αφιερώματα για ενέργεια, εκπαίδευση αλλά και για την ομορφιά και τη μόδα το gaming, ενώ θα παρουσιαστούν και νέα μοντέλα αυτοκινήτων και μηχανών.

Την τιμητική της θα έχει και η γαστρονομία, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου. Με επίκεντρο τον παραγωγό θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις που θα προωθούν τα ελληνικά προϊόντα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η συμμετοχή πάνω από 100 start ups στο θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα» μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-Helexpo που φέτος θα είναι μεγαλύτερο και με περισσότερες εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη. Νεοφυείς επιχειρήσεις από το χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, των πολιτιστικών-δημιουργικών βιομηχανιών, του οπτικοακουστικού τομέα, των ψηφιακών παιχνιδιών, της δημιουργίας animation κ.α. θα παρουσιάσουν τις ιδέες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Στο πλαίσιο του digital greece, θα πραγματοποιηθεί και demo day, οπότε θα γίνουν παρουσιάσεις σε χρηματοδότες και επιχειρηματικούς αγγέλους.

Το Ελληνο-αμερικάνικο Επιμελητήριο θα στήσει επίσης την "αμερικανική γωνιά" όπου θα πραγματοποιούνται κάθε μέρα παρουσιάσεις και ομιλίες με τη συμμετοχή CEO αμερικανικών εταιριών.

Με φόντο την «Νέα Ινδία» επιστρέφει εξάλλου φέτος, στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2019 το μεγαλύτερο γεγονός Μάρκετινγκ, Δημιουργικότητας και Καινοτόμου Σκέψης, «The Mindspark».

Παγκοσμίου φήμης εισηγητές, όπως ο Avinash Ananda, Leadership & Happiness Guru, Ιδρυτής της Global Academy of Meta Mind Alignment, ο Καθηγητής Jeff French, Global thought leader στην επιρροή συμπεριφοράς, ο Δρ. Γιάννης Καλογεράκης, Anthropocentric Corporate Trainer, Ιδρυτής και CEO της JMK, ο Δρ. Φώτης Φιλιππόπουλος, Corporate Innovation Expert κα θα βρεθούν στην σκηνή του «The Μindspark», προκειμένου να μεταδώσουν με τον καλύτερο τρόπο, γνώση για τις νέες τάσεις, τα νέα εργαλεία και τον τρόπο σκέψης.

Συναυλίες με δημοφιλείς τραγουδιστές

Κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής ανεβαίνουν και φέτος στη σκηνή των Music Events της 84ης ΔΕΘ. Κάθε βράδυ στις 21:30 στη μουσική σκηνή κάτω από το Τόξο της ΧΑΝΘ τα Music Events προσκαλούν τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης σε μία μεγάλη γιορτή. Τις συναυλίες τις παρακολουθούν όλοι μόνο με το εισιτήριο της 84ης ΔΕΘ.

Στις 8 Σεπτεμβρίου στη σκηνή της ΔΕΘ ανεβαίνει ο πολύ αγαπητός Θέμης Αδαμαντίδης και οι Μέλισσες.

Τη «σκυτάλη» παίρνουν στις 9 Σεπτεμβρίου οι αδελφοί Τσαχουρίδη με τον Stavento.

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου θα ξεσηκώσει τους θεατές ο Πάνος Κιάμος.

Την επόμενη ημέρα, στις 11 του μηνός, οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νίκος Πορτοκάλογλου και τα Κίτρινα Ποδήλατα θα παρουσιάσουν το πλούσιο ρεπερτόριο τους, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου οι επισκέπτες της ΔΕΘ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον μοναδικό Σάκη Ρουβά, που για μία ακόμη χρονιά θα βρεθεί στη σκηνή της ΔΕΘ.

Τον τόνο στα Music Events δίνουν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου η Ελένη Φουρέιρα και ο Αναστάσιος Ράμος.

Το πάρτυ των συναυλιών της 84ης ΔΕΘ συνεχίζεται στις 14 Σεπτεμβρίου με τον Μάκη Δημάκη, την Ειρήνη Παπαδοπούλου και τον Βασίλη Δήμα.

Το συναυλιακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 15 του μηνός με την Πάολα και τον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Χωρίς τσιγάρο και φέτος η ΔΕΘ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση θα διεξαχθεί χωρίς τσιγάρο για δεύτερη συνεχή χρονιά. Σε συνέχεια της θετικής αποδοχής που έλαβε η πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2018, όπου περισσότεροι από 40.000 επισκέπτες ενημερώθηκαν σχετικά, η 84η ΔΕΘ θα στείλει ξανά ηχηρό μήνυμα για μια Smoke-Free εμπειρία, αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και δράσεις που θα περιορίζουν το κάπνισμα στους κοινόχρηστους χώρους της.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος.

Για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου

Την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει βγει το Προεδρικό Διάταγμα που θα αφορά την ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου, εκφράζει η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, ώστε να προκηρυχθεί κατόπιν ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Αυτήν την στιγμή το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης βρίσκεται στις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου και κωδικοποιούνται οι όποιες βελτιωτικές προτάσεις. "Θα υιοθετηθούν όσες προτάσεις βελτιώνουν το σχέδιο, θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου και θα πάρει το δρόμο για Προεδρικό Διάταγμα. Εμείς ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα ώστε να βγάλουμε τον διαγωνισμό", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης.

Για τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα είναι σημαντικό μέσα στο 2020 να δρομολογηθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η αναζήτηση του χρηματοδοτικού σχήματος.

Όπως έχει δηλώσει η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo στόχος είναι το 2026, που η έκθεση θα γιορτάζει τα 100 χρόνια της, να λειτουργεί σε ένα νέο εκθεσιακό κέντρο, το οποίο θα συντελέσει εξάλλου στο να υλοποιηθεί το όραμα να γίνει η ΔΕΘ ο μεγαλύτερος εκθεσιακός παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, αφού σε αυτήν αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων στη Βουλή, κατατάσσοντάς την στα πέντε εμβληματικά έργα που αφορούν τη χώρα, αναφορά που ικανοποίησε τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η ανάπλαση προβλέπει τη δημιουργία ενός εμβληματικού βιοκλιματικού εκθεσιακού κέντρου που θα υποστηρίζεται από ένα νέο συνεδριακό κέντρο, χώρο πάρκινγκ, ξενοδοχείο μπουτίκ 120 δωματίων περίπου και κτίριο που θα υποστηρίζει επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το υπόλοιπο μισό του οικοπέδου των 165 στρεμμάτων θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο - πνεύμονας για το κέντρο της πόλης, αλλάζοντας τα δεδομένα για τη Θεσσαλονίκη.

πηγή:typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια