Αγοράζονται ολόκληρα τετράγωνα για τουριστικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη

Αγοράζονται ολόκληρα τετράγωνα για τουριστικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη

Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν πάνω από 30 μικρά ξενοδοχεία στην πόλη ενώ αυτήν τη στιγμή η Θεσσαλονίκη "βράζει" από τις επενδύσεις που γίνονται, υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την παρουσίαση του απολογισμού της δημοτικής αρχής.

"Αγοράζονται διαμερίσματα, ακίνητα, κτίρια, πολυκατοικίες, ολόκληρα τετράγωνα για να αξιοποιηθούν ως τουριστικά καταλύματα. Έλληνες, ξένοι και funds επενδυτικού ενδιαφέροντος αγοράζουν και επενδύουν στην πόλη. Οι μεγάλοι παίχτες του τουρισμού μπαίνουν τα τελευταία δυο χρόνια δυναμικά στην πόλη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέγκας, σημειώνοντας την αύξηση των διανυκτερεύσεως στην πόλη στα 2,5 εκατ. περίπου το 2018 επισήμως -και τις 3,5 εκατ. ανεπισήμως-  ενώ τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης τόσο το 2017 όσο και το 2018 οι αλλοδαποί επισκέπτες είναι περισσότεροι από τους Έλληνες (ποσοστό 52% και 54% αντίστοιχα).

Σε ότι αφορά τις τουριστικές επενδύσεις, ο κ. Πέγκας ανέφερε χαρακτηριστικά ελληνικές επενδύσεις όπως αυτήν της Grivalia στο διατηρητέο "Όλυμπος Νάουσα" στη Λεωφόρο Νίκης, του ομίλου Ανατόλια που πρόκειται να δημιουργήσει νέο πεντάστερο ξενοδοχείο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, και στη διαχείριση κτιρίου στην Βασ. Ηρακλείου από την οικογένεια Σπανού. Σημειώνεται ότι η Ledra Hotels & Villas, του ομίλου Σπανού όμιλος ανάπτυξης και διαχείρισης υπερπολυτελών συγκροτημάτων φιλοξενίας, έχει μισθώσει τα κτίρια στην οδό Βασ. Ηρακλείου 45.

Ανέφερε ακόμη ότι Βούλγαροι, Ισραηλινοί, Κοσσοβάροι, Γερμανοί Ρώσοι αγοράζουν ακίνητα στη Θεσσαλονίκη. "Πραγματικά τα ακίνητα αλλάζουν γρήγορα χέρια δημιουργώντας μια προοπτική και θέσεις εργασίας", είπε χαρακτηριστικά.

Αυξήθηκαν οι αεροπορικές συνδέσεις

Ο ίδιος αναφέρθηκε εξάλλου στις αεροπορικές συνδέσεις, σημειώνοντας ότι στο αεροδρόμιο από 65 συνδέσεις εξωτερικού "φτάσαμε στις 160 φέραμε. Εμείς φέραμε στη Θεσσαλονίκη την Turkish Airlines, Ryanair, Trasavia, Qatar, Lufthansa, εμείς κάναμε τις διαπραγματεύσεις και τους φέραμε στη Θεσσαλονίκη για να συνδεθεί η πόλη με ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς συμβάλλαμε σε τεράστιο ποσοστό να έρθει η επένδυση της Fraport στην Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, υποστηρίζοντας ότι "το αεροδρόμιο Μακεδονία χωρίς την συγκεκριμένη επένδυση σήμερα θα είχε καταρρεύσει".  

Όπως είπε, η τουριστική ανάπτυξη έχει φέρει οικονομική ανάπτυξη στην πόλη, δημιούργησε θέσεις εργασίας, ενώ έχει δημιουργηθεί παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, η επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη Ρία Καλαφακάκου,σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Πέγκας αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ανοίξει σε όλη την Ελλάδα για την εκμετάλλευση ακινήτων μέσω Airbnb σημειώνοντας ότι έχει οδηγήσει στο να μη βρίσκουν κατοικία οικογένειες και φοιτητές, στην αύξηση των ενοικίων και στην αποδυνάμωση των κέντρων των πόλεων και στην απώλεια της ταυτότητας των πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε να είμαστε "πιο επιφυλακτικοί" σε ότι αφορά τα αποτελέσματα αυτών των αγοραπωλησιών που γίνονται για εκμετάλλευση "με τέτοιους τρόπους που δεν βοηθούν στην πόλη".

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια