Θεσσαλονίκη: Τέλος εποχής για το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο - Αλλάζει στέγη

Θεσσαλονίκη: Τέλος εποχής για το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο - Αλλάζει στέγη

Από Δευτέρα αρχίζουν οι αυτοψίες σε κτήρια για να βρεθεί ο χώρος που θα στεγάσει τους 270 περίπου μαθητές του

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Σε αναζήτηση στέγης βρίσκεται το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 29, στην περιοχή Αγίας Τριάδας, καθώς το κτήριο στο οποίο στεγάζεται κρίθηκε ως ακατάλληλο.

Το σχετικό πόρισμα του τεχνικού κλιμακίου του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών σε δύο αίθουσες που εμφανίστηκαν παραμορφώσεις, διαπιστώθηκαν προβλήματα στην στατικότητα του κτηρίου και όχι μόνο, καθιστώντας το ακατάλληλο για την στέγαση του σχολείου.

Ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Από την στιγμή που ενημερωθήκαμε από τις τεχνικές υπηρεσίες σχετικά με το πόρισμα του μετασεισμικού ελέγχου που συνοψίζοντας λέει πως πρέπει να μεταστεγαστεί σε άλλο σχολείο το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο και να σταματήσει η λειτουργία στο συγκεκριμένο κτήριο, έχουμε κάνει συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκη, και έχουμε βρει πιθανές λύσεις για να μεταστεγαστεί σύσσωμο το σχολικό συγκρότημα, δηλαδή τα 270 περίπου παιδιά. Από τη Δευτέρα θα γίνουν κάποιες αυτοψίες για να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή λύση ώστε να λειτουργήσει το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο με τις καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά. Πιστεύω πως το Σεπτέμβρη όλα θα λειτουργούν κανονικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κάποια κτήρια που θα εξεταστούν, όμως αυτή την στιγμή δεν μπορούν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με τη Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης η προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κυρία Γούλη Καφετζή μας είπε πως «το θέμα σχετίζεται με την κτηριακή υποδομή και θα το χειριστεί ο δήμος Θεσσαλονίκης». Ωστόσο υπογραμμίστηκε πως βρίσκονται σε συνεργασία και επαφή ώστε να μην υπάρξει καμία διαταραχή στην λειτουργία του σχολείου από Σεπτέμβρη.

Προβληματισμένοι οι γονείς

3f1b.jpg

Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο σχετικά με την ακαταλληλότητα του κτηρίου όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκηςμαθεύτηκε και από αρκετούς γονείς, μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί οι περισσότεροι εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους σχετικά με το τι θα γίνει για τη νέα σχολική χρονιά. Μάλιστα μερικοί εξέφρασαν την ιδέα να απευθυνθούν μέχρι και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να τους βοηθήσει, δεδομένου ότι η πρόσφατη ανάπλαση που έγινε μπροστά στο σχολείο στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Αγωνιούμε για το τι θα γίνει και πού θα είναι η νέα έδρα του 1ου Πειραματικού Δημοτικού. Είναι ένα πολύ καλό σχολείο και θέλουμε η κόρη μας να συνεχίσει να πηγαίνει σε αυτό. Όμως ελπίζουμε να μην είναι πολύ μακριά από την γειτονιά μας γιατί οι μετακινήσεις είναι δύσκολες», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Κατερίνα Γιαννακού που η κόρη της θα πάει φέτος στη Δευτέρα δημοτικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως προηγήθηκε πριν λίγες μέρες συνάντηση μεταξύ του διευθυντή και του Συλλόγου Γονέων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκειά της προκρίθηκαν οι εξής εναλλακτικές επιλογές:

1. Άμεση εύρεση νέου σχολικού κτιρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται θεσμικά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και, επικουρικά, μέλη του ΔΣ αυτές τις ημέρες.

2. Εύρεση κάποιου σχολικού κτηρίου προκειμένου να συστεγαστεί το σχολείου με την μορφή βάρδιας.

3. Εύρεση κτηρίου που να πληροί (ή θα πληροί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις) τις προδιαγραφές της σχολικής στέγης, το οποίο θα μισθωθεί για να στεγαστεί το σχολείο.

4. Άμεση προσπάθεια επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (νέα και παλιά), την ΠΚΜ, το Υπουργείο Παιδείας και κάθε άλλη Αρχή που θα μπορούσε να συνδράμει και να επιλύσει το πρόβλημα

5. Αναστολή λειτουργίας του σχολείου έως ότου βρεθεί κάποιο κτίριο.

Για την ιστορία του 1ου Πειραματικού Σχολείου

3f1c.jpg

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του 1ου Πειραματικού Σχολείου: «Στο χώρο που βρίσκεται το σχολείο λειτουργούσε η Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1933 με το νόμο 5802 (Φ.Ε.Κ. 286/29-9-1933) και λειτούργησε ανελλιπώς μέχρι το 1990 με μια διακοπή –από το 1971 μέχρι το 1974–οπότε συγχωνεύτηκε με την αντίστοιχη σχολή της Φλώρινας. Όταν έπαυσε να λειτουργεί, όπως όλες οι Παιδ. Ακαδημίες της χώρας,την 1-7-1991 με το ν. 1268(ΦΕΚ 87/Α ) και το Π.Δ. 24/1991(ΦΕΚ 9/Α ) τα κτίρια και τα αρχεία της μεταβιβάστηκαν στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπ/σης του Α.Π.Θ. Η εκπαίδευση  και η πρακτική άσκηση των δασκάλων/σών πραγματοποιούνταν στα Πρότυπα Δημοτικά Σχολεία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (2 εξαθέσια, 1 τριθέσιο και 1 μονοθέσιο) που συνέχισαν τη λειτουργία τους και μετά την κατάργηση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Με  την υπουργική απόφαση Φ.27/148/Γ1/160 (ΦΕΚ 96/14-2-1995) τα πρότυπα δημοτικά σχολεία μετατράπηκαν σε πειραματικά δημοτικά σχολεία και παρέμειναν σε λειτουργία τα δύο εξαθέσια και το τριθέσιο. Η ονομασία τους ήταν: 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του ΠΤΔΕ-ΑΠΘ, 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του ΠΤΔΕ-ΑΠΘ και 3/Θ Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο ΠΤΔΕ-ΑΠΘ.

Τα χρόνια πέρασαν και με την υπουργική απόφαση 71338/Δ4 (ΦΕΚ 1573/27-6-2011) τα τρία πειραματικά δημοτικά σχολεία συγχωνεύθηκαν σε ένα με την επωνυμία 1ο 12/θ Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο ΠΤΔΕ. Το σχολείο έχει  σε κάθε τάξη δύο τμήματα». Αξίζει να σημειωθεί πως θεωρείται από τα καλύτερα σχολεία της πόλης και κάθε χρονιά γίνεται κλήρωση για την εισαγωγή μαθητών.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια