Αναβιώνουν τα «Αναστενάρια» απόψε στον Λαγκαδά

Αναβιώνουν τα «Αναστενάρια» απόψε στον Λαγκαδά

Σήμερα, Σάββατο 27 Ιουλίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονος θα πραγματοποιηθεί το έθιμο της πυροβασίας στον Λαγκαδά.

Παρότι στο ευρύ κοινό είναι γνωστή μόνο η περίοδος της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Λαγκαδά τα Αναστενάρια πραγματοποιούνται άλλες δύο φορές: ανήμερα της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα (27 Ιουλίου) και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ευθυμίου (20 Ιανουαρίου).

Η πυροβασία θα πραγματοποιηθεί στο κονάκι του συλλόγου «Αναστενάρια Λαγκαδά» στον συνοικισμό Παπακυριαζή (Σαρρή 13) στην πόλη του Λαγκαδά, πολύ κοντά στον ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Η προετοιμασία των αναστενάρηδων ξεκινά από το πρωί και ολοκληρώνεται με την πυροβασία αργά το βράδυ. Στα κάρβουνα μιας μεγάλης φωτιάς και υπό τους ήχους μουσικής, οι αναστενάρηδες κρατώντας εικόνες στα χέρια άρχισαν να περπατούν. Παρά τη μεγάλη θερμότητα οι ίδιοι δεν καίγονται.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν κάποτε ξέσπασε φωτιά στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο χωριό Κωστί της Θράκης, οι κάτοικοι αψηφώντας τον κίνδυνο μπήκαν στο ναό για να σώσουν τις ιερές εικόνες, με την βοήθεια των οποίων βγήκαν ανέπαφοι από τις φλόγες. Οι Αναστενάρηδες τιμούν αυτό το θαύμα κάθε χρόνο, περπατώντας οι ίδιοι πάνω στη φωτιά.

πηγή: thessnews.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια