ΕΦΕΤ: Προσοχή για επικίνδυνο μικρόβιο σε αλλαντικά

Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν φέτες από καπνιστό ή βραστό ζαμπόν, καπνιστή ή βραστή γαλοπούλα, καπνιστό ή βραστό κοτόπουλο κ.α.

Την επικινδυνότητα από την παρουσία του παθογόνου μικροβίου Listeria monocytogenes σε μη προσυσκευασμένα προϊόντα κρέατος θερμικής επεξεργασίας καταδεικνύει έρευνα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν φέτες από καπνιστό ή βραστό ζαμπόν, καπνιστή ή βραστή γαλοπούλα, καπνιστό ή βραστό κοτόπουλο, πάριζα και μορταδέλα που κόβονται στα μηχανήματα κοπής των σούπερ μάρκετ, παρουσία του πελάτη. Παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο λιστερίωσης έχουν να κάνουν με τον χειρισμό, τη διατήρηση και τον χρόνο κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας,

  • Τα τρία πιο ευρέως καταναλισκόμενα μη προσυσκευασμένα προϊόντα κρέατος θερμικής επεξεργασίας που τα ελληνικά νοικοκυριά ανέφεραν ότι αγοράζουν και καταναλώνουν είναι καπνιστή γαλοπούλα, βραστή γαλοπούλα και πάριζα, κατά αύξουσα σειρά.
  • Περίπου τα μισά ελληνικά νοικοκυριά δεν έχουν ένδειξη θερμοκρασίας στο ψυγείο τους.
  • Η έκθεση των μη προσυσκευασμένων προϊόντων κρέατος θερμικής επεξεργασίας σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι μικρή. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τοποθετούν τα προϊόντα αυτά μόνο σε καλά κλεισμένα δοχεία/τάπερ, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης με άλλα τρόφιμα.
  • Η πλειοψηφία των νοικοκυριών συνήθως δεν διατηρούν τα προϊόντα αυτά στο ψυγείο για περισσότερο από μία εβδομάδα.
  • Μεταξύ των ευπαθών ομάδων για τη λιστερίωση, οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) αποτελούν αριθμητικά την πιο σημαντική ομάδα υψηλού κινδύνου.
  • Με βάση το επικυρωμένο μαθηματικό μοντέλο προσδιορισμού επικινδυνότητας που αναπτύχθηκε στη μελέτη αυτή, η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων λιστερίωσης προβλέπεται να είναι επτά (μέση τιμή) ετησίως για τον συνολικό ελληνικό πληθυσμό.
  • Ο προβλεπόμενος αριθμός κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά με τον καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας συντήρησης στα οικιακά ψυγεία ή/και με την εισαγωγή ημερομηνίας ανάλωσης στα προϊόντα που οδηγεί σε μέγιστο χρόνο συντήρησης μικρότερο από δύο εβδομάδες.
  • Μόνο το 50% των συμμετεχόντων νοικοκυριών έχουν ακούσει για το παθογόνο μικρόβιο Listeria monocytogenes και οι γνώσεις τους ως προς τις τροφές που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του μικροβίου αυτού και να αυξηθεί ο κίνδυνος λιστερίωσης ήταν ελλιπείς.

Βασισμένος στα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, ο ΕΦΕΤ συστήνει στους καταναλωτές:

  • Θερμοκρασία ψυγείου μικρότερη των 5° C και έλεγχος αυτής ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Τακτικός καθαρισμός του ψυγείου.
  • Διατήρηση των μη προσυσκευασμένων αλλαντικών θερμικής επεξεργασίας, όπως καπνιστή – βραστή γαλοπούλα και πάριζα, σε θερμοκρασίες κάτω από 5° C και όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την αγορά.
  • Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, πριν και μετά τον χειρισμό των προϊόντων αυτών.
  • Πλύσιμο των σκευών, των επιφανειών κοπής και των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα αυτά μετά από κάθε χρήση.
  • Ελαχιστοποίηση του χρόνο παραμονής των προϊόντων αυτών εκτός ψυγείου.
  • Τοποθέτηση των προϊόντων αυτών σε καθαρά και καλά σφραγισμένα δοχεία καθώς και αποφυγή επαφής τους με άλλα προϊόντα όπως μαλακά τυριά (π.χ. φέτα, μυζήθρα) για την αποφυγή επιμόλυνσης.
  • Τήρηση των αναγραφόμενων στην επισήμανση ημερομηνιών κατανάλωσης των προσυσκευασμένων αλλαντικών θερμικής επεξεργασίας.

Η εν λόγω έρευνα συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

 Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Σπορ
Ενα πολύ σημαντικό βήμα προς την προοπτική υλοποίησης της κατασκευής της Νέας Τούμπας έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης (19/2). Γύρω στις 14.00 έφτασαν στα γραφεία του τμήματος Μητροπολιτικού σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης τρεις φάκελοι που περιέχουν τις περίπου 1.000 σελίδες του πρότζεκτ της Νέας Τούμπας. Το τμήμα Μητροπολτικού σχεδιασμού ανήκει στον υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο θα μελετήσει τον φάκελο και στην συνέχεια θα τον βγάλει σε δημόσια διαβούλευση...
Κοινωνία
Αναντιρρήτως η Ελλάδα φημίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Κάθε τόπος της είναι ξακουστός και για ένα ξεχωριστό προϊόν. “Τρανό” παράδειγμα αποτελεί το νησί της Αμοργού που φημίζεται για το ρακόμελό του. Η ιστορία του συγκεκριμένου προϊόντος στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους ξεκινά πριν από πολλούς αιώνες, με ιστορικές πηγές να αναφέρουν πως η προέλευση του ρακόμελου είναι από την Αμοργό και την Κρήτη. Μια άλλη εκδοχή της προέλε...
Διάφορα
Από τη διασταύρωση με την οδό Αγίων Πάντων μέχρι το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά Στην ανάρτηση της διακήρυξης του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση των μελετών διαπλάτυνσης του τμήματος της οδού Λαγκαδά από τη διασταύρωση με την οδό Αγίων Πάντων μέχρι το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, προχώρησε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το τμήμα αυτό της Λαγκαδά από τη διασταύρωση με την οδό Αγίων Πάντων μέχρι τον κόμβο στο στρατόπεδο Παύλου Μελά είναι μήκους 1...
Περιστατικά
Τρία νέα κρούσματα ψώρας αναφέρθηκαν εχθές σε μαθητές σχολείων στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Πρόκειται για δύο μαθητές γυμνασίου στο 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου – Κορδελιού κι έναν μαθητή στο 8ο Δημοτικό Κορδελιού. Όπως δήλωσε η προϊσταμένη του τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Πολύμνια Βασιλειάδου κλειστά θα μείνουν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, το 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Κορδελιού, το 8ο Δημοτικό και το 13ο ειδικό σχολείο, που στεγάζεται μέσα σ...
Διάφορα
Στην ανάκληση κατεψυγμένων φύλλων για spring rolls που περιέχουν γάλα, χωρίς να αναγράφεται στον κατάλογο των συστατικών προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Ε.Φ.Ε.Τ., ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση κατεψυγμένων φύλλων για spring rolls που περιέχουν γάλα, χωρίς να αναγράφεται στον κατάλογο των συστατικών. Το γάλα είναι σ...
Διάφορα
Οι ψησταριές έχουν βγει από τις αποθήκες, τα κάρβουνα είναι έτοιμα και το κρέας υπάρχει εν αφθονία στα ελληνικά σπίτια, που περιμένουν και φέτος παραδοσιακά, να τσικνίσουν αύριο (20/2) Τσικνοπέμπτη. Οι περισσότερες περιοχές θα έχουν σύμμαχο τον καιρό, όμως σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα έχουμε και δυνατές βροχές. Τα περισσότερα κι εντονότερα φαινόμενα τα αναμένουμε από το απόγευμα της Πέμπτης σε περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο, ενώ π...
Πολιτισμός
Ένα ανατρεπτικό αποκριάτικο πάρτι μουσικής και χορού για το κοινό της Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο ετοιμάζει η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης για την Τσικνοπέμπτη (στις 9 το βράδυ), στο Φουαγιέ του Δημαρχείου. Οι σολίστ, νεαρές καλλιτέχνιδες, το γυναικείο πολυφωνικό σύνολο «Stringless» και η Νατάσσα Παυλίδου προσκαλούν τους Θεσσαλονικείς για χορό και διασκέδαση με συμφωνικό ήχο, με αποκριάτικη ένδυση ή χωρίς, τραγουδώντας ή και χορεύοντας μαζί με...
Πολιτισμός
Χώρος: Αμφιθέατρο στον Πεζόδρομο της Εθ. Αντίστασης (Δημ Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού) Διεύθυνση: πεζόδρομος Εθνικής Αντίστασης, 56334 Ελευθέρια - Κορδελιό Θεσσαλονίκη Τιμή: 0.00 € Πότε: 23/02/2020 Ώρα έναρξης: 20:30 παραδοσιακή μουσική, ΔΩΡΕΑΝ τσιγαρίδες, παραδοσιακά εδέσματα και κρασί για όλους Την αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου της Κλαδαριάς- Καψαλιάς,  το οποίο έχει τις ρίζες του στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας  οργανώνει με μεγάλη ...
Περιστατικά
"Στο μάτι" φαίνεται πως έχουν βάλει ληστές επιχείρηση φωτοβολταϊκών στη Θεσσαλονίκη, την οποία έχουν ληστέψει εννέα φορές μέσα σε ενάμιση μήνα!   Όπως εξηγεί στον ΣΚΑΪ ο ιδιοκτήτης Αλέξης Σπυρόπουλος, τέσσερις φορές λήστεψαν το εργοτάξιο της εταιρίας του που βρίσκεται στην Άσσηρο, στην περιοχή του Λαγκαδά, και πέντε φορές τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Μάλιστα, οι δράστες έχουν κάνει και άλλες οκτώ απόπειρες ληστείας ακόμα και μέρα μεσημέρι. «Την τελευταία φορά ήτ...