Θεσσαλονίκη: Πρωτιά δήμου Βόλβης σε απινιδωτές 24ωρης ετοιμότητας

Θεσσαλονίκη: Πρωτιά δήμου Βόλβης σε απινιδωτές 24ωρης ετοιμότητας

Έχει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πανελλαδικά με απινιδωτές 24ωρης ετοιμότητας, αλλά και εκπαιδευμένους πολίτες για την παροχή πρώτων βοηθειών

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Ισχύς εν τη ενώσει για το δήμο Βόλβης και την ανθρωπιστική οργάνωση “Kids Save Lives - Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές”. Με τη συνεργασία τους έφτιαξαν ένα δίκτυο που πλέον αποτελείται από 14 απινιδωτές, εκ των οποίων οι δώδεκα αποτελούν δωρεά του δήμου. Με αυτό τον τρόπο ο συγκεκριμένος δήμος ανέπτυξε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πανελλαδικά με απινιδωτές 24ωρης ετοιμότητας, αλλά και εκατοντάδες πιστοποιημένους - εκπαιδευμένους πολίτες στην χρήση τους και την παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα που υφίστανται καρδιακή ανακοπή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο «ο δήμος Βόλβης πρωτοπορεί σε όλη την Ελλάδα, σε αριθμό ανανηπτών, καθώς, με διαρκή σεμινάρια εκπαίδευσης, υπάρχουν ήδη 348 πιστοποιημένοι χειριστές απινιδωτή και πάνω από 1.000 εθελοντές που έχουν εκπαιδευθεί στην προσφορά πρώτων βοηθειών, σε άτομα που υφίστανται έμφραγμα ή καρδιακή ανακοπή».

Έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Διαμαντή Λιάμα, αποκτήθηκαν έξι νέοι απινιδωτές από τον δήμο συγκεκριμένο, οι οποίοι διατέθηκαν στην “Kids Save Lives - Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές”, για να τοποθετηθούν σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Θεσσαλονίκη: Πρωτιά δήμου Βόλβης σε απινιδωτές 24ωρης ετοιμότητας, φωτογραφία-1

Όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο υπεύθυνος της οργάνωσης στον δήμο Βόλβης Χρήστος Ταλιάκας: «Μέσα σε ένα χρόνο το δίκτυο πλέον αποτελείται από 14 απινιδωτές. Ήδη δυο θύματα καρδιακής ανακοπής έχουν επανέλθει στη ζωή και τουλάχιστον 4 άλλα έχουν αντιμετωπίσει το έμφραγμα που υπέστησαν πριν τους δοθεί ιατρική βοήθεια».

Πώς ξεκίνησαν όλα;«Η ανθρωπιστική οργάνωση “Kids Save Lives - Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές” ξεκίνησε τη δράση της από την Κεντρική Μακεδονία με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών στα σχολεία στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Σταδιακά οι εκπαιδεύσεις επεκτάθηκαν σε όλη την χώρα. «Στην δική μας ομάδα αρκετά μέλη ζούμε και εργαζόμαστε στην Ασπροβάλτα. Και ο δήμος Βόλβης μας βοήθησε χορηγώντας μας 12 απινιδωτές, ενώ 2 αγοράστηκαν με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από κατοίκους της Ασπροβάλτας», μάς εξήγησε ο κ. Ταλιάκας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, κατά την παράδοση των απινιδωτών επισήμανε ότι «από το φθινόπωρο θα υπάρχουν απινιδωτές σε 24ωρη ετοιμότητα σε όλες τις έδρες των δημοτικών ενοτήτων του δήμου Βόλβης, αλλά και εκατοντάδες εκπαιδευμένοι πολίτες για να σώσουν ζωές που κινδυνεύουν. Δεν θα σταματήσουμε να ενισχύουμε κάθε εθελοντική πρωτοβουλία, πιστοί στην μεγάλη παράδοση εθελοντισμού του δήμου μας. Θα εξακολουθήσουμε να συνδράμουμε στην οργάνωση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων και στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού».

Αυτή τη στιγμή, απινιδωτές είναι τοποθετημένοι σε σημεία με 24ωρη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο (Ασπροβάλτα, Βρασνά, Σταυρός) όπου υπάρχει και αυξημένος αριθμός τουριστών, αλλά και σε Νέα Απολλωνία και Αρέθουσα, ενώ οι νέοι απινιδωτές θα τοποθετηθούν σε Προφήτη, Νέα Μάδυτο και Φιλαδέλφιο.

Όπως μάς δήλωσε ο κ. Ταλιάκας «υπάρχει και πολύ καλή συνεργασία με τους ναυαγωσώστες των παραθαλάσσιων χωριών. Μας ενημερώνουν αν υπάρξει πνιγμός, κάποια ανακοπή ή τραυματισμός και εμείς πηγαίνουμε στο σημείο με τους απινιδωτές, και τα μηχανήματα αυτά μας καθοδηγούν στο τι θα πράξουμε αν πχ χρειάζεται ΚΑΡΠΑ ή μηχανική υποστήριξη με παροχή ρεύματος».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης".

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια