"Καμπάνες" για κάπνισμα σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης

"Καμπάνες" για κάπνισμα σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης

Έπεσαν πρόστιμα από τη δημοτική αστυνομία σε καταστήματα και πελάτες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σχεδόν καθημερινοί είναι οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια της πόλης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ ήδη έχουν μπει τα πρώτα πρόστιμα σε επιχειρήσεις αλλά ακόμα και σε πελάτες που εντοπίστηκαν να καπνίζουν εντός των καταστημάτων. Από την πλευρά τους, οι καταστηματάρχες δηλώνουν ότι ο νόμος που ισχύει εδώ και χρόνια πρέπει να εφαρμοστεί.

Σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στην "ατζέντα" την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου παντού στην Επικράτεια, ξεκινώντας από το κοινοβούλιο, όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης προχώρησε το διάστημα πριν το Πάσχα σε περίπου 400 ενημερώσεις σχετικές με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, Ιντερνετ καφέ, ταχυφαγεία, κλπ), ενώ ακολούθησαν έλεγχοι, αρχικά σε όσα καταστήματα είχαν ήδη ενημερωθεί, οι οποίοι επεκτάθηκαν κατόπιν σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και συνεχίζονται εντατικά.

Συνολικά στο πλαίσιο 301 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από το Πάσχα και μετά, έχουν επιβληθεί 54 πρόστιμα και εξ΄αυτών 1-2 μάλιστα έχουν κοπεί και σε πελάτες καταστημάτων που κάπνιζαν σε εσωτερικό χώρο. Οι έλεγχοι γίνονται από δημοτικούς αστυνομικούς αλλά και από μικτά κλιμάκια στα οποία συμμετέχουν και υπάλληλοι της διεύθυνσης υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας εντόπισαν παραβάσεις και μη συμμορφώσεις. Σημειώνεται ότι πέραν του να μην καπνίζει κανείς στο εσωτερικό τους, τα καταστήματα υποχρεούνται να έχουν αναρτημένα στους χώρους τους σήματα που να ενημερώνουν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα, δεν πρέπει να έχουν τασάκια στα τραπέζια ενώ πρέπει να διαθέτουν και βιβλίο αναφοράς για τους ελέγχους.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για τον θαμώνα που θα βρεθεί να καπνίζει εντός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι 50 ευρώ ενώ για το κατάστημα είναι συνήθως στα 600 ευρώ. Σε κάθε υποτροπή του καταστήματος το πρόστιμο διπλασιάζεται ενώ στην πέμπτη υποτροπή αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε γενικές γραμμές η εκτίμηση είναι ότι υπάρχει συμμόρφωση των καταστημάτων αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε καλοκαιρινή περίοδο και οι περισσότεροι πελάτες επιλέγουν να καθίσουν έξω. Όπως λένε από τη δημοτική αστυνομία η πραγματική εικόνα θα φανεί από το Φθινόπωρο που θα αρχίσει να κρυώνει ο καιρός.

Εξάλλου και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες δεν είναι ενάντιοι στην εφαρμογή του νόμου.

"Εμείς ποτέ δεν ήμασταν ενάντια στον νόμο. Ό,τι λέει ο νόμος. Τελεία και παύλα", λέει χαρακτηριστικά στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Φιλοκώστας. " Υπάρχει ένας νόμος εδώ και πόσα χρόνια και κάποια στιγμή θα πρέπει να εφαρμοστεί", όπως λέει χαρακτηριστικά.

Οι καταστηματάρχες σημειώνουν ότι πριν κάποια χρόνια είχαμε βρεθεί σε καλό δρόμο σε ότι αφορά την εφαρμογή του νόμου αλλά ξαφνικά οι έλεγχοι ατόνισαν και έτσι ο κόσμος ξανάρχισε να καπνίζει στα μαγαζιά. Ωστόσο, εκτιμούν ότι πλέον πρέπει όλοι να συμμορφωθούν.

Τι προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος

Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο το κάπνισμα απαγορεύεται εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κέντρα διασκέδασης κλπ και σε νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων, εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στην εγκύκλιο με τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο αναφέρεται:

Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

Τα πρόστιμα

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια