Δεκαεννιά κόμματα και 392 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο μας στο νομό Θεσσαλονίκης

Δεκαεννιά κόμματα και 392 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο μας στο νομό Θεσσαλονίκης

Η ώρα της κρίσης έφτασε. Την Κυριακή 7 Ιουλίου έχουμε Εθνικές Εκλογές και στο νομό Θεσσαλονίκης συνολικά 19 κόμματα και 392 βουλευτές διεκδικούν την ψήφο μας.

Η «μάχη» του σταυρού επέστρεψε καθώς οι τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έγιναν με λίστα. Αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι θα μπορούν να «σταυρώσουν» τους υποψήφιους που επιθυμούν να υποστηρίξουν. Το πλήθος των «σταυρών» προτίμησης καθορίζεται από τις έδρες που δικαιούται κάθε εκλογική περιφέρεια.

Ειδικότερα:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 1 ως και 3 βουλευτές, 1 σταυρό.

β) Απο 4 ως και 7 βουλευτές, μέχρι 2 σταυρούς.

γ) Από 8 ως και 12 βουλευτές, μέχρι 3 σταυρούς, και

δ) Περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι 4 σταυρούς.


Για παράδειγμα στην Α' Θεσσαλονίκης που εκλέγονται 15 βουλευτές οι ψηφοφόροι θα μπορούν να βάλουν μέχρι 4 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο ενώ στην Β? Θεσσαλονίκης με τις αλλαγές που έγιναν και την εκλογή 9 βουλευτών πλέον οι ψηφοφόροι θα μπορούν να «σταυρώσουν» τρεις υποψήφιους βουλευτές.

19+1

Τόσο στην Α? όσο και στην Β? Θεσσαλονίκης συνδυασμούς έχουν κατεβάσει συνολικά 19 κόμματα, σύμφωνα με την ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο. Στην Α? Θεσσαλονίκης μάλιστα υπάρχει και ένας ανεξάρτητος μεμονωμένος υποψήφιος βουλευτής (χωρίς κόμμα) ο Ιωάννης Λαγκαδινός. Συνολικά στην Α? Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν στις εκλογές 252 υποψήφιοι ενώ στην Β? Θεσσαλονίκης 140.

Τα 19 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές είναι κατά σειρά της ανακήρυξής τους από το Πρωτοδικείο: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΚΚΕ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, ΟΚΔΕ, ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΜΕΡΑ 25, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ , ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ε.ΠΑ.Μ.-Α.Κ.Κ.ΕΛ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΕΚ)- ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ, ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΚΕ(μ-λ).

Τα σενάρια

Στην τελευταία Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει έξι βουλευτές στην Α? Θεσσαλονίκης και δύο στην Β εκλογική περιφέρεια. Αντίστοιχα η ΝΔ είχε εκλέξει τέσσερις και δύο. Τα υπόλοιπα κόμματα που μπήκαν στην Βουλή (ΚΚΕ-ΚΙΝΑΛ-ΑΝΕΛ-ΠΟΤΑΜΙ-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ) εξέλεξαν από έναν βουλευτή και στις δύο περιφέρειες ενώ η Χρυσή Αυγή έναν βουλευτή μόνο στην Α Θεσσαλονίκης.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ αναμένεται να είναι πρώτο κόμμα και να παλέψει για μια ισχυρή η μια οριακή αυτοδυναμία. Έτσι στη Νέα Δημοκρατία αναμένουν να εκλέξουν στην Α Θεσσαλονίκης εφτά βουλευτές (από του 16 συνολικά) ενώ σε μια ισχυρή αυτοδυναμία μπορεί και όγδοο. Αντίστοιχα τρεις ή τέσσερις (πολύ ακραίο σενάριο) βουλευτές θα εκλέξουν στην Β εκλογική περιφέρεια από τους  συνολικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μεγάλες απώλειες με τρεις ή το πολύ τέσσερις στην καλύτερη περίπτωση στην Α? Θεσσαλονίκης και έναν στην Β? καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκλέξει δεύτερον.  Οι υπόλοιπες έδρες αναμένεται να μοιραστούν στα υπόλοιπα κόμματα ή με την πρώτη είτε με την δεύτερη κατανομή. 

«Σφαγή» στη ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί μεγάλος «πόλεμος» για την είσοδο στη Βουλή. Στο ψηφοδέλτιο της Α? Θεσσαλονίκης εκτός του Κώστα Καραμανλή που εκλέγεται χωρίς σταυρό, σίγουρη θεωρείται η επανεκλογή των Σταύρου Καλαφάτη, Κώστα Γκιουλέκα, Έλενας Ράπτη. Μεγάλες πιθανότητες έχουν οι Δημήτρης Σταμάτης, Στράτος Σιμόπουλος ενώ μάχη θα δώσουν οι Δημήτρης Γαλαμάτης, Νίκος Ταχιάος, Δημήτρης Κούβελας και Άννα Ευθυμίου. Το ψηφοδέλτιο είναι πολύ «δυνατό» με υπόλοιπους υποψήφιους τους Δημήτρη Βενιέρη, Διαμαντή Γκολιδάκη, Νίκος Καραγιαννακίδη, Παναγιώτη Κοκκόρη, Αφροδίτη Λατινοπούλου, Βίκη Νάκου,  Νιόβη Παυλίδου, Σύνθια Σάπικα, Αναστασία Τζαμπαζλή και Αγγελική Φίλου.

Στην Β? Θεσσαλονίκης οι Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης έχουν δυναμική που προσπαθεί να εμβολίσει ο Φάνης Παπάς. Δυνατοί στην μάχη του σταυρού  οι Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γιάννης Καραγιάννης και Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ. Υποψήφιοι επίσης είναι η Χριστίνα Ανατολίτη, Κατερίνα Ζιούτα, Βιβή Κουρτίδου, Ανατολή Κωνσταντινίδου, Έρρικα Σημαδοπούλου, Κώστας Φωτίου.

Ο «σίγουρος» Σωκράτης

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο μοναδικός που μπορεί να είναι για την έδρα του είναι ο Σωκράτης Φάμελλος λόγω της πολύ καλής του κυβερνητικής παρουσίας την τελευταία τετραετία. Στην Β? Θεσσαλονίκης αν εκλέξει δεύτερη έδρα προβάδισμα δείχνει να έχει ο νυν βουλευτής Δημήτρης Μάρδας ενώ ερωτηματικό είναι το στέλεχος του ΑΣ ΠΑΟΚ, Κωνσταντίνος Πανάκας καθώς και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Δώρα Αυγέρη. Το ψηφοδέλτιο πλαισιώνουν οι Ευγενία Αγοραστούδη, Αναστασία Γαϊταρτζή, Στάθης Γιαννακόπουλος, Αθανάσιος Γκιουλέκας, Πρόδρομος Θεοδουλίδης, Ανδρέας Μουρατίδης, Όλγα Παναγιωτίδου, Χαράλαμπος Τσαϊρέλης και Σοφία Τσόλπα.

Στην Α? Θεσσαλονίκης θα γίνει ο «κακός χαμός» με την έδρα να κρίνεται και με λίγους ψήφους διαφορά. Οι πρώην βουλευτές Ιωάννης Αμανατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης θα δώσουν μάχη με την Κατερίνα Νοτοπούλου, τον Χρήστο Γιαννούλη ή την Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Κανείς δεν μπορεί να «ξεγράψει» ισχυρούς του χώρου όπως οι εκλεγμένοι, το 2015, βουλευτές Τάσος Κουράκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Ζουράρις, Νίκος Παρασκευόπουλος. Υπόλοιποι υποψήφιοι οι Γιάννης Σαρίδης, με μεταγραφή από την Ένωση Κεντρώων, Ανδρέας Κατσαρός, Στέλλα Κωστοπούλου, Στεφανία Πουλάκη, Γιούλη Ρανέλλα, Τάσος Ταρπινίδης, Βούλα Τεκτονίδου, Χρύσα Τζελέπη, Δημήτρης Φουτάκης, Έλλη Χρυσίδου.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Στο ΚΙΝΑΛ μια μάχη για τέσσερις είναι η εκλογή βουλευτή στην Α? Θεσσαλονίκης. Κυριάκος Κυριάκος, Αντώνης Σαουλίδης, Χάρης Καστανίδης και Γιάννης Μαγκριώτης. Ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψήφιους ξεχωρίζουν οι Κούλα Γιαννακίδου, Στέφανος Χατζημανώλης, Νίκος Ξυλούρης και Νικολέτα Σπυροπούλου. Στην Β? Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Αρβανιτίδης δεν δείχνει ότι «απειλείται» ενώ καλή προεκλογική εκστρατεία έχουν κάνει οι Γιώργος Φεστερίδης και Κώστας Πετρίδης.

Στην Χρυσή Αυγή η μάχη στην Α? Θεσσαλονίκης αναμένεται να δοθεί μεταξύ του Αντώνη Γρέγου και του Αρτέμη Ματθαιόπουλου ενώ στην Β? ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του πρώην ιατροδικαστή Ματθαίου Τσούγκα.

Στο ΚΚΕ υποψήφιος στην Α? Θεσσαλονίκης είναι και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο ψηφοδέλτιο είναι ο μέχρι πρότινος βουλευτής Γιάννης Δελής, ο πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο δικηγόρος Παντελής Ραδίσης. Στην Β Θεσσαλονίκης βρίσκονται μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής Σάκης Βαρδαλής, ο Λεωνίδας Στολτίδης του ΠΑΜΕ και η Κλεοπάτρα Χοροζίδη από τους συμβασιούχους ΟΤΑ.

Στην Ελληνική Λύση και στην Α? Θεσσαλονίκης επικεφαλής είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος ενώ στην Β ξεχωρίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Χύτας.  Τέλος στο ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη στην Α? Θεσσαλονίκης δείχνει να έχει προβάδισμα ο Βασίλης Ρόκος ενώ ξεχωρίζουν επίσης οι υποψηφιότητες των Γιώργου Βέργουλα (πρώην διοικητής ΑΧΕΠΑ) και Δημήτρη Καλπάκη (πρώην καλαθοσφαιρστή του ΠΑΟΚ). Στην Β? προβάδισμα δείχνει να έχουν οι Αλέξανδρος Φερραίος και Ανέστης Πετρίδης.

 Από το φύλλο της THESSNEWS #165 (05/07/2019-07/07/2019)

πηγή: thessnews.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια