Δεκαεννιά κόμματα και 392 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο μας στο νομό Θεσσαλονίκης

Η ώρα της κρίσης έφτασε. Την Κυριακή 7 Ιουλίου έχουμε Εθνικές Εκλογές και στο νομό Θεσσαλονίκης συνολικά 19 κόμματα και 392 βουλευτές διεκδικούν την ψήφο μας.

Η «μάχη» του σταυρού επέστρεψε καθώς οι τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έγιναν με λίστα. Αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι θα μπορούν να «σταυρώσουν» τους υποψήφιους που επιθυμούν να υποστηρίξουν. Το πλήθος των «σταυρών» προτίμησης καθορίζεται από τις έδρες που δικαιούται κάθε εκλογική περιφέρεια.

Ειδικότερα:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 1 ως και 3 βουλευτές, 1 σταυρό.

β) Απο 4 ως και 7 βουλευτές, μέχρι 2 σταυρούς.

γ) Από 8 ως και 12 βουλευτές, μέχρι 3 σταυρούς, και

δ) Περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι 4 σταυρούς.


Για παράδειγμα στην Α' Θεσσαλονίκης που εκλέγονται 15 βουλευτές οι ψηφοφόροι θα μπορούν να βάλουν μέχρι 4 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο ενώ στην Β? Θεσσαλονίκης με τις αλλαγές που έγιναν και την εκλογή 9 βουλευτών πλέον οι ψηφοφόροι θα μπορούν να «σταυρώσουν» τρεις υποψήφιους βουλευτές.

19+1

Τόσο στην Α? όσο και στην Β? Θεσσαλονίκης συνδυασμούς έχουν κατεβάσει συνολικά 19 κόμματα, σύμφωνα με την ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο. Στην Α? Θεσσαλονίκης μάλιστα υπάρχει και ένας ανεξάρτητος μεμονωμένος υποψήφιος βουλευτής (χωρίς κόμμα) ο Ιωάννης Λαγκαδινός. Συνολικά στην Α? Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν στις εκλογές 252 υποψήφιοι ενώ στην Β? Θεσσαλονίκης 140.

Τα 19 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές είναι κατά σειρά της ανακήρυξής τους από το Πρωτοδικείο: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΚΚΕ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, ΟΚΔΕ, ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΜΕΡΑ 25, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ , ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ε.ΠΑ.Μ.-Α.Κ.Κ.ΕΛ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΕΚ)- ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ, ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΚΕ(μ-λ).

Τα σενάρια

Στην τελευταία Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει έξι βουλευτές στην Α? Θεσσαλονίκης και δύο στην Β εκλογική περιφέρεια. Αντίστοιχα η ΝΔ είχε εκλέξει τέσσερις και δύο. Τα υπόλοιπα κόμματα που μπήκαν στην Βουλή (ΚΚΕ-ΚΙΝΑΛ-ΑΝΕΛ-ΠΟΤΑΜΙ-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ) εξέλεξαν από έναν βουλευτή και στις δύο περιφέρειες ενώ η Χρυσή Αυγή έναν βουλευτή μόνο στην Α Θεσσαλονίκης.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ αναμένεται να είναι πρώτο κόμμα και να παλέψει για μια ισχυρή η μια οριακή αυτοδυναμία. Έτσι στη Νέα Δημοκρατία αναμένουν να εκλέξουν στην Α Θεσσαλονίκης εφτά βουλευτές (από του 16 συνολικά) ενώ σε μια ισχυρή αυτοδυναμία μπορεί και όγδοο. Αντίστοιχα τρεις ή τέσσερις (πολύ ακραίο σενάριο) βουλευτές θα εκλέξουν στην Β εκλογική περιφέρεια από τους  συνολικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μεγάλες απώλειες με τρεις ή το πολύ τέσσερις στην καλύτερη περίπτωση στην Α? Θεσσαλονίκης και έναν στην Β? καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκλέξει δεύτερον.  Οι υπόλοιπες έδρες αναμένεται να μοιραστούν στα υπόλοιπα κόμματα ή με την πρώτη είτε με την δεύτερη κατανομή. 

«Σφαγή» στη ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί μεγάλος «πόλεμος» για την είσοδο στη Βουλή. Στο ψηφοδέλτιο της Α? Θεσσαλονίκης εκτός του Κώστα Καραμανλή που εκλέγεται χωρίς σταυρό, σίγουρη θεωρείται η επανεκλογή των Σταύρου Καλαφάτη, Κώστα Γκιουλέκα, Έλενας Ράπτη. Μεγάλες πιθανότητες έχουν οι Δημήτρης Σταμάτης, Στράτος Σιμόπουλος ενώ μάχη θα δώσουν οι Δημήτρης Γαλαμάτης, Νίκος Ταχιάος, Δημήτρης Κούβελας και Άννα Ευθυμίου. Το ψηφοδέλτιο είναι πολύ «δυνατό» με υπόλοιπους υποψήφιους τους Δημήτρη Βενιέρη, Διαμαντή Γκολιδάκη, Νίκος Καραγιαννακίδη, Παναγιώτη Κοκκόρη, Αφροδίτη Λατινοπούλου, Βίκη Νάκου,  Νιόβη Παυλίδου, Σύνθια Σάπικα, Αναστασία Τζαμπαζλή και Αγγελική Φίλου.

Στην Β? Θεσσαλονίκης οι Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης έχουν δυναμική που προσπαθεί να εμβολίσει ο Φάνης Παπάς. Δυνατοί στην μάχη του σταυρού  οι Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γιάννης Καραγιάννης και Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ. Υποψήφιοι επίσης είναι η Χριστίνα Ανατολίτη, Κατερίνα Ζιούτα, Βιβή Κουρτίδου, Ανατολή Κωνσταντινίδου, Έρρικα Σημαδοπούλου, Κώστας Φωτίου.

Ο «σίγουρος» Σωκράτης

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο μοναδικός που μπορεί να είναι για την έδρα του είναι ο Σωκράτης Φάμελλος λόγω της πολύ καλής του κυβερνητικής παρουσίας την τελευταία τετραετία. Στην Β? Θεσσαλονίκης αν εκλέξει δεύτερη έδρα προβάδισμα δείχνει να έχει ο νυν βουλευτής Δημήτρης Μάρδας ενώ ερωτηματικό είναι το στέλεχος του ΑΣ ΠΑΟΚ, Κωνσταντίνος Πανάκας καθώς και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Δώρα Αυγέρη. Το ψηφοδέλτιο πλαισιώνουν οι Ευγενία Αγοραστούδη, Αναστασία Γαϊταρτζή, Στάθης Γιαννακόπουλος, Αθανάσιος Γκιουλέκας, Πρόδρομος Θεοδουλίδης, Ανδρέας Μουρατίδης, Όλγα Παναγιωτίδου, Χαράλαμπος Τσαϊρέλης και Σοφία Τσόλπα.

Στην Α? Θεσσαλονίκης θα γίνει ο «κακός χαμός» με την έδρα να κρίνεται και με λίγους ψήφους διαφορά. Οι πρώην βουλευτές Ιωάννης Αμανατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης θα δώσουν μάχη με την Κατερίνα Νοτοπούλου, τον Χρήστο Γιαννούλη ή την Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Κανείς δεν μπορεί να «ξεγράψει» ισχυρούς του χώρου όπως οι εκλεγμένοι, το 2015, βουλευτές Τάσος Κουράκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Ζουράρις, Νίκος Παρασκευόπουλος. Υπόλοιποι υποψήφιοι οι Γιάννης Σαρίδης, με μεταγραφή από την Ένωση Κεντρώων, Ανδρέας Κατσαρός, Στέλλα Κωστοπούλου, Στεφανία Πουλάκη, Γιούλη Ρανέλλα, Τάσος Ταρπινίδης, Βούλα Τεκτονίδου, Χρύσα Τζελέπη, Δημήτρης Φουτάκης, Έλλη Χρυσίδου.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Στο ΚΙΝΑΛ μια μάχη για τέσσερις είναι η εκλογή βουλευτή στην Α? Θεσσαλονίκης. Κυριάκος Κυριάκος, Αντώνης Σαουλίδης, Χάρης Καστανίδης και Γιάννης Μαγκριώτης. Ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψήφιους ξεχωρίζουν οι Κούλα Γιαννακίδου, Στέφανος Χατζημανώλης, Νίκος Ξυλούρης και Νικολέτα Σπυροπούλου. Στην Β? Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Αρβανιτίδης δεν δείχνει ότι «απειλείται» ενώ καλή προεκλογική εκστρατεία έχουν κάνει οι Γιώργος Φεστερίδης και Κώστας Πετρίδης.

Στην Χρυσή Αυγή η μάχη στην Α? Θεσσαλονίκης αναμένεται να δοθεί μεταξύ του Αντώνη Γρέγου και του Αρτέμη Ματθαιόπουλου ενώ στην Β? ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του πρώην ιατροδικαστή Ματθαίου Τσούγκα.

Στο ΚΚΕ υποψήφιος στην Α? Θεσσαλονίκης είναι και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο ψηφοδέλτιο είναι ο μέχρι πρότινος βουλευτής Γιάννης Δελής, ο πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο δικηγόρος Παντελής Ραδίσης. Στην Β Θεσσαλονίκης βρίσκονται μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής Σάκης Βαρδαλής, ο Λεωνίδας Στολτίδης του ΠΑΜΕ και η Κλεοπάτρα Χοροζίδη από τους συμβασιούχους ΟΤΑ.

Στην Ελληνική Λύση και στην Α? Θεσσαλονίκης επικεφαλής είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος ενώ στην Β ξεχωρίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Χύτας.  Τέλος στο ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη στην Α? Θεσσαλονίκης δείχνει να έχει προβάδισμα ο Βασίλης Ρόκος ενώ ξεχωρίζουν επίσης οι υποψηφιότητες των Γιώργου Βέργουλα (πρώην διοικητής ΑΧΕΠΑ) και Δημήτρη Καλπάκη (πρώην καλαθοσφαιρστή του ΠΑΟΚ). Στην Β? προβάδισμα δείχνει να έχουν οι Αλέξανδρος Φερραίος και Ανέστης Πετρίδης.

 Από το φύλλο της THESSNEWS #165 (05/07/2019-07/07/2019)

πηγή: thessnews.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Νέο ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Ναύπακτο όπου βρίσκεται για την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί τις αυθαιρεσίες της Άγκυρας εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου, που στρέφονται εναντίον της Ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού σημείωσε ότι το μήνυμα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, παρα...
Υγεία
Σίγουρα ένα από τα πιο εύκολα μέρη για να αρρωστήσεις είναι το γραφείο σου. Οι λόγοι είναι πολλοί. Τα μικρόβια, ο εξαερισμός, τα πολλά άτομα σε ένα γραφείο και φυσικά η προσωπική υγιεινή του καθενός. Ποιες είναι όμως οι πιο συνηθισμένες «ασθένειες¨» που μπορεί να κολλήσεις στο γραφείο; Και πώς μπορείς να τα προλάβεις; Γαστρεντερίτιδα Είναι γρίπη στομάχου, και μπορεί να μεταδοθεί πάρα πολύ γρήγορα, ειδικά αν δεν είναι όλοι σχολαστικοί στο πλύσιμο των χεριών...
Οικονομία
Για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στα τέλη κυκλοφορίας μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής". "Το σύστηµα των τελών κυκλοφορίας χρήζει βελτιώσεων. Πρέπει να ενσωµατωθούν οι απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νοµοθεσίας αναφορικά µε τους εκποµπές ρύπων, ενώ πρέπει να γίνει και δικαιότερο για τους κατόχους αυτοκινήτων, λαµβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια. Κάθε αλλαγή θα κινείται προς την κατεύθυνση δικαιότερη...
Κοινωνία
Ήτανε χειμώνας του 1995 όταν στην Καβάλα ήρθανε μικρά προσφυγόπουλα από την Σερβία για να φιλοξενηθούν, όπου ο εμφύλιος πόλεμος ήτανε στα τελειώματα του. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και  ο μικρός Γιόβαν Σκρμπιτς (Jovan Skrbic) που είχε γεννηθεί στην Γκράντισκα της Βοσνίας το 1989. Τα προσφυγόπουλα φιλοξενούνταν στην Παιδόπολη στον Άγιο Λουκά και κάποιες μέρες της εβδομάδας έμεναν σε οικογένειες Καβαλιωτών. Όπως αναφέρει το kavalawebnews.gr, μία από αυτές τις οικο...
Εκπαίδευση
Εκατό και πλέον μαθητές και μαθήτριες από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του 29ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής Λυκείου και στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Η εκδήλωση βράβευσης των μαθητών έγινε στο ΝΟΗΣΙΣ και όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του μουσείου τεχνολογίας, Θανάσης Κοντονικολάου, ήταν αφιερωμένη στα τρία Α: Αριστεία, Αξιοκρατία και Αξιολόγηση. «Να φτιάξουμε ένα εκπαιδευτι...
Διάφορα
Τιμήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, 13/10, η μνήμη των πεσόντων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας με τα στεφάνια που κατατέθηκαν από τους επισήμους στο Ηρώο του 'Γ Σώματος Στρατού. "Σήμερα, ανήμερα του θανάτου του Παύλου Μελά, τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αλλά και την υπεράσπιση της ελληνικότητάς της. Αυτή την υπεράσπιση η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τη συνεχίσει" δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Ψηφιακή...
Κοινωνία
Μπορεί να πλησιάζουμε στα μέσα Οκτωβρίου και ακόμα να αργεί η "Black Friday" όμως πολλές αλυσίδες καταστημάτων από τώρα προετοιμάζουν τις ενημερωτικές καμπάνιες τους για εκείνη την ημέρα. Φέτος, η "Black Friday"- συνήθεια που ήρθε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ- πέφτει στις 29 Νοεμβρίου, καθώς έχει καθιερωθεί την τελευταία Παρασκευή κάθε Νοεμβρίου. Στο 24ωρο που είναι σε εξέλιξη η Black Friday, οι προσφορές των καταστημάτων μπορούν να αγγίξουν ακόμη και το 80% σε...
Περιστατικά
Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 10 το πρωί σήμερα σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη στην δυτική Θεσσαλονίκη παραπλεύρως της οδού Μοναστηρίου στο ύψος της αερογέφυρας στην περιοχή Μυτιληνάκια.  Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις με ένα σύννεφο μαύρου καπνού να είναι ορατό από την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 7 πυροσβεστικά οχήματα και 18 πυροσβέστες οι οποίοι κατάφεραν πριν λίγη ώρα να θέσ...
Εγκληματικότητα
Στη σύλληψη μέλους οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα από την Βουλγαρία, προχώρησαν έπειτα από συντονισμένες ενέργειες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 48χρονο Έλληνα, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες χθες (12-10-2019) σε έρευνα που πραγματ...
Σχετικά νέα
Θεσσαλονίκη: Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της ΕΜΣ ο Κώστας Καραμανλής
Κ. Καραμανλής για ΟΑΣΘ: Μονόδρομος η παραχώρηση έργου στα ΚΤΕΛ
Ο Κώστας Καραμανλής θα έρθει δύο φορές στη Θεσσαλονίκη
Κ. Ζέρβας: «Δε μου βγαίνει εύκολα το Βόρεια Μακεδονία»
Σε 15 ημέρες θα αμφιδρομηθεί η Ίωνος Δραγούμη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Η επιστολή του Γιάννη Μυλόπουλου στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης για το μετρό
K. Μητσοτάκης: Για μια ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί
Θεσσαλονίκη: Η πόλη των μύθων και της αλήθειας – Συζήτηση για την αναζήτηση νέας ταυτότητας!
Αρνητικός για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής
Παρέμβαση Καραμανλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη