Με free wifi και MiniBus τα δύο Open Mall στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Συστήματα νέων τεχνολογιών, όπως free wifi, MiniBus αλλά και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο σχεδιάζονται για τα νέα κέντρα εμπορίου.

Δύο ανοιχτά σύγχρονα εμπορικά κέντρα, σε Ναυαρίνου και Καπάνι, θα αποκτήσει από την επόμενη χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά την οριστική έγκριση που έλαβε για τη χρηματοδότησή τους, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ. 

Συστήματα νέων τεχνολογιών, όπως free wifi, MiniBus για μεταφορά επισκεπτών και αισθητήρες αλλά και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με νέα πεζοδρόμια, φυτεύσεις και συντριβάνια θα συνθέτουν, μεταξύ άλλων, την εικόνα στα δύο Open Malls.

Ο κεντρικός δήμος κατέθεσε την προηγούμενη χρονιά τις δύο προτάσειςστο υπουργείο Οικονομίας για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα , Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» (δείτε εδώ). 

Η μια πρόταση για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Δ. Γούναρη» κατατέθηκε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης  και η δεύτερη για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Καπάνι» με τον  Σύλλογο Επιχειρηματιών Ιστορικού Κέντρου. Στις 26 Ιουνίου ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να ανάβει το πράσινο φως στον κεντρικό δήμο για χρηματοδότηση ύψους 1.730.850,00 ευρώ για το κέντρο εμπορίου στο Καπάνι και 1.780.000,00 ευρώ για αυτό στη Ναυαρίνου. Χρήματα θα διατεθούν και προς τους δύο Συλλόγους με στόχο τον εξωραϊσμό και τη βελτίωση της εικόνας των καταστημάτων στις περιοχές παρέμβασης.

Το Open Mall στην Δημητρίου Γούναρη 

Η περιοχή παρέμβασης για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Δ. Γούναρη» είναι ο κεντρικός άξονας και οι παράπλευροι πεζόδρομοι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση θα μετατραπούν οι οδοί Βύρωνος και Γρηγορίου Παλαμά σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας (1500 τ.μ.), με τη χρήση ψυχρών υλικών, τσιμεντοκυβόλιθου και μάρμαρου και ταυτόχρονα έργα απορροής όμβριων υδάτων καθώς και περιορισμό ή και απομάκρυνση της στάθμευσης. Στην πλατεία Ναυαρίνου θα κατασκευαστεί μια νέα παιδική χαρά, πλησίον της υπάρχουσας η οποία δεν μπορεί να καλύψει πλέον τις  ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Στην περιοχή θα δημιουργηθεί σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων ενώ θα τοποθετηθούν στην οδό Δημητρίου Γούναρη έξυπνα συστήματα πεζοδιάβασης.

Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο ηλεκτροφωτισμός, μέσω της αντικατάστασης των φωτιστικών από νατρίου σε Led στον άξονα της Δημητρίου (Μητροπόλεως-Εγνατία) καθώς και της αντικατάστασης των ιστών φωτισμού και των φωτιστικών παλαιάς τεχνολογίας της πλ. Ναυαρίνου και των πέριξ οδών (Ισαύρων, Λ. Βυρωνος, Σ. Λύη, Απελλού, Γρ. Παλαμά).   Θα πραγματοποιηθούν νέες φυτεύσεις στα παρτέρια στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, μέχρι την οδό Αλεξάνδρου Σβώλου καθώς και σε αυτά των πεζοδρόμων Ισαύρων, Αιμιλιανού Γρεβενών και Γονατά θα βελτιώσουν το μικροκλίμα της περιοχής.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου θα εγκατασταθούν συστήματα έξυπνης πόλης και βιώσιμης κινητικότητας. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν χρήση wi-fi.  

Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στο Καπάνι 

Καθαριστική για το μέλλον της αγοράς στο Καπάνι θεωρείται η παρέμβαση που σχεδιάζεται μέσω της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», προκειμένου να αλλάξει πλήρως η εικόνα της και να μην απειληθεί εκ νέου με λουκέτο (δείτε εδώ). Η περιοχή παρέμβασης περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Βενιζέλου, Ερμού και Αριστοτέλους και μέρους των οδών της παρακείμενης αγοράς Άθωνος.

 Μέσω του προγράμματος σχεδιάζεται η κατασκευή εκ νέου των δαπεδοστρώσεων λόγω των εκτεταμένων φθορών που παρουσιάζουν σήμερα. Επίσης προβλέπεται η ανακατασκευή των Δημοτικών WC (εμβ. 70 τ.μ.) και η κατασκευή στεγάστρου επί της οδού Σολωμού. 

Η περιοχή θα αναβαθμιστεί μέσω συστημάτων έξυπνης πόλης, με δωρεάν wifi, με πεζοδιάβαση με φωτισμό led και αισθητήρα αναγνώρισης πεζών. Επίσης σχεδιάζονται θέσεις εφαρμογής διαβάσεων στην οδό Ερμού σε δύο σημεία (Βενιζέλου και Αγορά Μοδιάνο). Τέλος στο νέο ανοιχτό αναβαθμισμένο κέντρο εμπορίου προβλέπεται η προμήθεια ηλεκτροκίνητο λεωφορείου (mini bus), το οποίο θα μεταφέρει μεταξύ άλλων τουρίστες από το λιμάνι στο Καπάνι. 

Μετά το πράσινο φως για την χρηματοδότηση των δύο ανοιχτών κέντρων, η επόμενη διοίκηση του δήμου θα πρέπει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και στους διαγωνισμούς για την υλοποίηση των έργων εντός του 2020.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Περιστατικά
«Την Πέμπτη 14 Ιούνη,απόγευμα και ενώ εργαζόμουν στον φούρνο ακούγοντας στο ραδιόφωνο αθλητικές εκπομπές,όπως κάθε απόγευμα,δέχθηκα την επίσκεψη κάποιας κυρίας Τ.Χ.Μου έδειξε μια κάρτα με την φωτογραφία της και μου είπε ότι «είμαστε για τις άδειες». Συνοδεύονταν από έναν κύριο,συνάδελφο της,φίλο της,δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω γιατί δεν μου παρουσίασε κάποιο έγγραφο.»Ποιες άδειες ρώτησα. Η άδεια του καταστήματος είναι κορνιζαρισμενη στον τοίχο και την βλέ...
Κοινωνία
Ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε έπειτα από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση που διενεργήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών στη Γαλλία, ότι το προϊόν «Καφές espresso αλεσμένος 100% Arabica Gold, συσκευασμένος, με εμπορική ονομασία Danesi Caffe Espresso Italiano Gold Quality, βάρους 250 g, αριθμού παρτίδας L12, ημερομηνίας λήξης 19/12/2020, προέλευσης Ιταλίας, εταιρείας παραγωγής και συσκευασίας DANESI CAFFE SPA – ROMA», είναι νοθευμένο σε υψηλό ποσοστό με καφ...
Διάφορα
Η θερμοκρασία στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας θα φτάσει στους 33 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο και στους 36 την Κυριακή. Πολύ καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, με τοπικές μόνο βροχοπτώσεις στα ορεινά το μεσημέρι και απόγευμα του Σαββάτου 20/07 και ηλιοφάνεια την Κυριακή 21/07. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς το Σάββατο και τους 36 την Κυριακή. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / mete...
Πολιτική
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, ο υπουργός αναμένεται να έλθει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαταστήσει τη νέα διοίκηση στον ΟΑΣΘ Γράφει ο Σαλονικιός Σε ένα διαρκές γράψε – σβήσε επιδίδονται, μαθαίνω, στο γραφείο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή όσον αφορά την επιλογή της νέας ηγεσίας του ΟΑΣΘ. Στο υπουργικό τραπέζι έπεσαν περισσότερα από δεκαπέντε ονόματα, τεχνοκρατών και πολιτικών προσώπων και από χθες, η υπόθεση βρίσκεται στο τελικό...
Κοινωνία
Θα πραγματοποιηθούν από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην 67η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου «Μακεδονία» από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 έως την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 και από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019 έως την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019. Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας ή τοποθέτησ...
Πολιτική
Κατά τη συνεδρίαση των νέων βουλευτών του κόμματος και μετά από πρόταση του Κ. Μητσοτάκη Ομόφωνα και δια βοής εξελέγη ο Σταύρος Καλαφάτης νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού. Νωρίτερα κατά την ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τον κ. Καλαφάτη και να «μην του κάνουν τη ζωή δύσκολη». πηγή: typosthes.gr
Κοινωνία
«Θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη», είπε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Με τρένα "ιδιαίτερα νέας τεχνολογίας", που "θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη", θα εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό της Ελλάδας και δη όσοι θα ταξιδεύουν από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, από τα τέλη του 2021. Αυτό δήλωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο Φίλιππος Τσαλίδης, διευθύνων σύμβουλ...
Κοινωνία
"Θερινό όνειρο" κινδυνεύουν να αποτελέσουν οι καλοκαιρινές διακοπές για χιλιάδες δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Η πλατφόρμα κατάθεσης των αιτήσεων έκλεισε στις 14 Ιουνίου και μέχρι τις 3 Ιουλίου θα έπρεπε να έχουν αναρτηθεί οι προσωρινοί πίνακες. Παρ όλα αυτά η διαδικασία έχει "κωλύσει" με συνέπεια όλο το πρόγραμμα που θα ξεκινούσε την 1η Αυγούστου να πηγαίνει πίσω. Να σημει...
Διάφορα
Στον εσωτερικό ηλεκτρονικό «Διάλογο» της ακαδημαϊκής κοινότητας διατυπώνεται πλήθος απόψεων, κυρίως επικριτικών, για την επιτιμοποίηση του μητροπολίτη Αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έχει προκαλέσει η επιτιμοποίηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου ο οποίος, αναγορεύτηκε προ ημερών επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής. Στον εσωτερικό ηλεκτρονικό «Διάλογο» μεταξύ των μελ...