Με free wifi και MiniBus τα δύο Open Mall στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Συστήματα νέων τεχνολογιών, όπως free wifi, MiniBus αλλά και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο σχεδιάζονται για τα νέα κέντρα εμπορίου.

Δύο ανοιχτά σύγχρονα εμπορικά κέντρα, σε Ναυαρίνου και Καπάνι, θα αποκτήσει από την επόμενη χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά την οριστική έγκριση που έλαβε για τη χρηματοδότησή τους, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ. 

Συστήματα νέων τεχνολογιών, όπως free wifi, MiniBus για μεταφορά επισκεπτών και αισθητήρες αλλά και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με νέα πεζοδρόμια, φυτεύσεις και συντριβάνια θα συνθέτουν, μεταξύ άλλων, την εικόνα στα δύο Open Malls.

Ο κεντρικός δήμος κατέθεσε την προηγούμενη χρονιά τις δύο προτάσειςστο υπουργείο Οικονομίας για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα , Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» (δείτε εδώ). 

Η μια πρόταση για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Δ. Γούναρη» κατατέθηκε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης  και η δεύτερη για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Καπάνι» με τον  Σύλλογο Επιχειρηματιών Ιστορικού Κέντρου. Στις 26 Ιουνίου ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να ανάβει το πράσινο φως στον κεντρικό δήμο για χρηματοδότηση ύψους 1.730.850,00 ευρώ για το κέντρο εμπορίου στο Καπάνι και 1.780.000,00 ευρώ για αυτό στη Ναυαρίνου. Χρήματα θα διατεθούν και προς τους δύο Συλλόγους με στόχο τον εξωραϊσμό και τη βελτίωση της εικόνας των καταστημάτων στις περιοχές παρέμβασης.

Το Open Mall στην Δημητρίου Γούναρη 

Η περιοχή παρέμβασης για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Δ. Γούναρη» είναι ο κεντρικός άξονας και οι παράπλευροι πεζόδρομοι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση θα μετατραπούν οι οδοί Βύρωνος και Γρηγορίου Παλαμά σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας (1500 τ.μ.), με τη χρήση ψυχρών υλικών, τσιμεντοκυβόλιθου και μάρμαρου και ταυτόχρονα έργα απορροής όμβριων υδάτων καθώς και περιορισμό ή και απομάκρυνση της στάθμευσης. Στην πλατεία Ναυαρίνου θα κατασκευαστεί μια νέα παιδική χαρά, πλησίον της υπάρχουσας η οποία δεν μπορεί να καλύψει πλέον τις  ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Στην περιοχή θα δημιουργηθεί σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων ενώ θα τοποθετηθούν στην οδό Δημητρίου Γούναρη έξυπνα συστήματα πεζοδιάβασης.

Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο ηλεκτροφωτισμός, μέσω της αντικατάστασης των φωτιστικών από νατρίου σε Led στον άξονα της Δημητρίου (Μητροπόλεως-Εγνατία) καθώς και της αντικατάστασης των ιστών φωτισμού και των φωτιστικών παλαιάς τεχνολογίας της πλ. Ναυαρίνου και των πέριξ οδών (Ισαύρων, Λ. Βυρωνος, Σ. Λύη, Απελλού, Γρ. Παλαμά).   Θα πραγματοποιηθούν νέες φυτεύσεις στα παρτέρια στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, μέχρι την οδό Αλεξάνδρου Σβώλου καθώς και σε αυτά των πεζοδρόμων Ισαύρων, Αιμιλιανού Γρεβενών και Γονατά θα βελτιώσουν το μικροκλίμα της περιοχής.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου θα εγκατασταθούν συστήματα έξυπνης πόλης και βιώσιμης κινητικότητας. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν χρήση wi-fi.  

Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στο Καπάνι 

Καθαριστική για το μέλλον της αγοράς στο Καπάνι θεωρείται η παρέμβαση που σχεδιάζεται μέσω της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», προκειμένου να αλλάξει πλήρως η εικόνα της και να μην απειληθεί εκ νέου με λουκέτο (δείτε εδώ). Η περιοχή παρέμβασης περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Βενιζέλου, Ερμού και Αριστοτέλους και μέρους των οδών της παρακείμενης αγοράς Άθωνος.

 Μέσω του προγράμματος σχεδιάζεται η κατασκευή εκ νέου των δαπεδοστρώσεων λόγω των εκτεταμένων φθορών που παρουσιάζουν σήμερα. Επίσης προβλέπεται η ανακατασκευή των Δημοτικών WC (εμβ. 70 τ.μ.) και η κατασκευή στεγάστρου επί της οδού Σολωμού. 

Η περιοχή θα αναβαθμιστεί μέσω συστημάτων έξυπνης πόλης, με δωρεάν wifi, με πεζοδιάβαση με φωτισμό led και αισθητήρα αναγνώρισης πεζών. Επίσης σχεδιάζονται θέσεις εφαρμογής διαβάσεων στην οδό Ερμού σε δύο σημεία (Βενιζέλου και Αγορά Μοδιάνο). Τέλος στο νέο ανοιχτό αναβαθμισμένο κέντρο εμπορίου προβλέπεται η προμήθεια ηλεκτροκίνητο λεωφορείου (mini bus), το οποίο θα μεταφέρει μεταξύ άλλων τουρίστες από το λιμάνι στο Καπάνι. 

Μετά το πράσινο φως για την χρηματοδότηση των δύο ανοιχτών κέντρων, η επόμενη διοίκηση του δήμου θα πρέπει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και στους διαγωνισμούς για την υλοποίηση των έργων εντός του 2020.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Ο αντικαπνιστικός νόμος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και πλέον εισέρχεται στην ολομέλεια της Βουλής  την Τρίτη (15/10) προς ψήφιση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους: 1) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαι...
Διάφορα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο της διενέργειας τακτικών ελέγχων, διαπίστωσε ότι στην επισήμανση του προϊόντος "sandiemi – Bran sticks χωρίς ζάχαρη (all bran)", δεν  αναγράφεται ότι το προϊόν  περιέχει γλουτένη και μπορεί να περιέχει σόγια, γάλα και ίχνη ξηρών καρπών. Η γλουτένη, η σόγια, το γάλα και οι ξηροί καρποί είναι συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία ή δυσανεξία και να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία...
Κοινωνία
Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα από τη νέα περίοδο διάθεσης καυσίμου, η οποία ξεκινά από τη Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Στόχος των αλλαγών που προωθούνται είναι: •Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία τα οποία διαμένουν μόνιμα σε περιοχές όπου -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φ...
Οικονομία
"Αρκετά" ή "πολύ σημαντική" και "χρήσιμη" χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από οκτώ στις δέκα (ποσοστό 83%) επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ενώ σχεδόν οκτώ στις δέκα (77%) ζητούν μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας "Palmos Analysis", η οποία διενεργήθηκε στο δίμηνο Ιουλίου (μετά τ...
Πολιτισμός
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που γιορτάζει η πόλη μας, με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να προετοιμάζει πληθώρα εκδηλώσεων, λιτανειών και δράσεων. Στο πλαίσιο των εορτασμών του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί σήμερα το ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά, ενώ η φιλοξενία της εικόνας έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι αρχές Νοεμβρίου με...
Πολιτισμός
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της Θεσσαλονίκης και τη μοναδική σχέση της πόλης με το λιμάνι, στο πλαίσιο δυο δράσεων που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την πολιτιστική ομάδα "dot2dot". Πώς δημιουργήθηκε ο Θερμαϊκός κόλπος; Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι ο βυθός του θα μπορούσε να είναι μια αποκάλυψη για την ίδια την ιστορία της πόλης; Αυτά και άλλα...
Πολιτική
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.Ο κ. Καραμανλής έφτασε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 12:30 το μεσημέρι. Τον υποδέχτηκε ο κ. Ζέρβας πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του, ενώ πλήθος κόσμου βρισκόταν στο σημείο προκειμένου να τον χειροκροτήσει.«Καλώς ήρθατε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας, ενώ «γαλάζια» στελέχη τον αγκάλιαζαν και τον φιλούσαν.Ο δή...
Πολιτισμός
Για άγνωστη πόλη, με εξαιρετική ρυμοτομία, πλήρη εμπορική δραστηριότητα και καλή οχύρωση, που κατοικούνταν από θρακικά φύλα και «έσβησε» στο τέλος του 6ου π.Χ., την ίδια περίοδο που περνούσαν από εκεί οι Μακεδόνες, ήρθε στο φως λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.  Η τράπεζα (η προϊστορική τούμπα) στα όρια του Νέου Ρυσίου και της Καρδίας καλύπτει μια έκταση 14 στρεμμάτων, έχει οβάλ σχήμα και βρίσκεται σε μια αξιοσημείωτη θέση, με εντυπωσιακή θέα προς όλα τα απαραί...
Κοινωνία
Από το δήμο Νεάπολης-Συκεών με στόχο την ψηφιακή αυτονομία και την ψυχολογική στήριξή τους - Πότε αρχίζουν Άλλο ένα πρόγραμμα στήριξης ανέργων υλοποιεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τα δωρεάν σεμινάρια εκπαίδευσής τους για μια ακόμη χρονιά, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό όλων όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους Συμβουλευτικούς Σταθμο...