Οι μειωμένες τιμές στα ξενοδοχεία δεν σώζουν την παρτίδα

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε Χαλκιδική και τουριστικούς προορισμούς σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ - Ποιες είναι οι τιμές στους «premium» προορισμούς

Τα σκληρά παζάρια ανάμεσα στους Έλληνες ξενοδόχους και τους ξένους tour operators που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, για εκπτώσεις και προσφορές στα τουριστικά πακέτα, αλλά και οι μειώσεις τιμώνστην ενοικίαση δωματίων, στις οποίες προβαίνουν μεμονωμένα πολλοί ξενοδόχοι, δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.

Η απότομη βουτιά στις αφίξεις και στις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων, ειδικά το Μάιο και ο μουδιασμένος Ιούνιος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ελληνικό τουρισμό, έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς αύξησης των μεγεθών του.

Οι τουρκικές παραλίες με τις συμφέρουσες οικονομικές προσφορές των all-inclusive ξενοδοχείων καταγράφουν αυξημένη ζήτηση. Μετά από μια πενταετία, το εκκρεμές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Μεσογείου γέρνει ξεκάθαρα προς την ανατολική κατεύθυνση, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μηνιαίου στατιστικού δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι τιμές μειώθηκαν στην πλειονότητα των ελληνικών τουριστικών, ακόμη και των πιο δημοφιλών, προορισμών.

Η εικόνα της Χαλκιδικής 

Στην κατηγορία του δείκτη ξενοδοχεία μαζικών προορισμών «Ήλιος Θάλασσα» σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ οι τιμές στην κατηγορία 5, 4 και 3 αστεριών στη Χαλκδική μειώθηκαν έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ  στην κατηγορία 1 ή 2 αστέρια έμειναν σταθερές.  

Συγκεκριμένα στη Χαλκιδική η διανυκτέρευση σε πεντάστερο ξενοδοχείο αποτιμάται στα 166 ευρώ κατά μέσο όρο, όταν ένα χρόνο πριν άγγιζε τα 200 ευρώ. Η βουτιά της τιμής αγγίζει το 17%.

Σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων διαμορφώνεται περί τα 79 ευρώ το βράδυ, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στα 100 ευρώ. Σε κατάλυμα τριών αστέρων η τιμή κατά μέσο όρο είναι στα 57 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 60 ευρώ. Στα καταλύματα με 1 ή 2 αστέρια η τιμή παρέμεινε σταθερή στα 48 ευρώ. 

«Τσουχτερές» οι Κυκλάδες 

Την ίδια ώρα την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες με 338 ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν άγγιζε τα 400 και ακολουθούν οι Σποράδες με 183 ευρώ και η Κρήτη με 169 ευρώ, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στα 200 ευρώ. Στα Δωδεκάνησα και στα Ιόνια Νησιά στη συγκεκριμένη κατηγορία ξενοδοχείου οι τιμές είναι σταθερές σε σχέση με το 2018 και διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε 155 και 160 ευρώ αντίστοιχα.

Σαφώς χαμηλότερες είναι οι τιμές, αλλά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, για ένα πεντάστερο στην Ατάλλεια (129 ευρώ ανά διανυκτέρευση, έναντι 100 ευρώ πέρυσι) και στο Μπόντρουμ (126 ευρώ έναντι 100 πέρυσι).

Ποιες είναι οι τιμές στις άλλες κατηγορίες ξενοδοχείων

Στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, την υψηλότερη τιμή κράτησης κατέχουν οι Κυκλάδες με 217 ευρώ, έναντι 230 περίπου πέρυσι.  Στην Κρήτη η τιμή παρέμεινε σταθερή στα 101 ευρώ, ενώ στις Σποράδες οι τιμές διαμορφώθηκαν σε 98 ευρώ. Στα Ιόνια Νησιά  οι τιμές εκτιμήθηκαν στα 96, έναντι 100 ευρώ το περσινό αντίστοιχο διάστημα, ενώ στα Δωδεκάνησα στα 83. Στην Αττάλεια σημειώθηκε η χαμηλότερη τιμή με 57 ευρώ και στο Μπόντρουμ στα 64.

Στα ξενοδοχεία 3 αστέρων, η τιμή κράτησης στις Κυκλάδες φτάνει στα 99 ευρώ, στην Κρήτη η τιμή εκτιμήθηκε στα 64 ευρώ, στις Σποράδες στα 61, στα Ιόνια Νησιά στα 58 και στα Δωδεκάνησα στα 48. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές σε σχέση με πέρυσι έχουν οριακές αποκλίσεις προς τα κάτω. Στην Αττάλεια η τιμή διαμορφώνεται στα 30 ευρώ ενώ στο Μπόντρουμ στα 33. 

Στα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε οι Κυκλάδες με 75 ευρώ, στα Δωδεκάνησα στα 37, στις Σποράδες στα 41 ευρώ,  στα Ιόνια Νησιά στα 47, ενώ και στην Κρήτη στα 46 ευρώ. Σε  Μπόντρουμ και Αττάλεια οι τιμές είναι στα 26  και 23 ευρώ αντίστοιχα.

Οι τιμές στους «premium» προορισμούς

 Στην κατηγορία 5 αστέρων η τιμή διανυκτέρευσης στη Σαντορίνη μειώθηκε στα 342 ευρώ από τα 413 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η τιμή κράτησης για τη Μύκονο ανήλθε στα 306 ευρώ, έναντι 303. Στην Ίμπιζα η τιμή κράτησης μειώθηκε στα 299 ευρώ, έναντι 325, ενώ στη Σαρδηνία αυξήθηκε στα 252, έναντι 274. 

Στην κατηγορία 4 αστέρων η τιμή κράτησης για Σαντορίνη μειώθηκε στα 242, έναντι 249 και στη Μύκονο στα 154 από 160 ευρώ. Στην Ίμπιζα η τιμή υποχώρησε στα 142, αντί 159 ευρώ, ενώ στη Σαρδηνία μειώθηκε στα 125 από 142 ευρώ. 

Στην κατηγορία 3 αστέρων η τιμή κράτησης για Σαντορίνη άγγιξε τα 104 από 108 πέρυσι, στη Μύκονο αυξήθηκε στα 109, έναντι 108  ευρώ, στην Ίμπιζα η τιμή υποχώρησε στα 86 από τα 91 ευρώ, ενώ στη Σαρδηνία διατηρήθηκε στα 79 ευρώ. 

Στην κατηγορία ξενοδοχείων με 1-2 αστέρια η τιμή κράτησης μειώθηκε στη Σαντορίνη στα 80 ευρώ, ενώ στη Μύκονο υποχώρησε στα 77. Στην Ίμπιζα η τιμή αυξήθηκε στα 73 ευρώ, έναντι 71και στη Σαρδηνία στα 69, έναντι 63 ευρώ.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Ο αντικαπνιστικός νόμος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και πλέον εισέρχεται στην ολομέλεια της Βουλής  την Τρίτη (15/10) προς ψήφιση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους: 1) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαι...
Διάφορα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο της διενέργειας τακτικών ελέγχων, διαπίστωσε ότι στην επισήμανση του προϊόντος "sandiemi – Bran sticks χωρίς ζάχαρη (all bran)", δεν  αναγράφεται ότι το προϊόν  περιέχει γλουτένη και μπορεί να περιέχει σόγια, γάλα και ίχνη ξηρών καρπών. Η γλουτένη, η σόγια, το γάλα και οι ξηροί καρποί είναι συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία ή δυσανεξία και να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία...
Κοινωνία
Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα από τη νέα περίοδο διάθεσης καυσίμου, η οποία ξεκινά από τη Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Στόχος των αλλαγών που προωθούνται είναι: •Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία τα οποία διαμένουν μόνιμα σε περιοχές όπου -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φ...
Οικονομία
"Αρκετά" ή "πολύ σημαντική" και "χρήσιμη" χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από οκτώ στις δέκα (ποσοστό 83%) επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ενώ σχεδόν οκτώ στις δέκα (77%) ζητούν μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας "Palmos Analysis", η οποία διενεργήθηκε στο δίμηνο Ιουλίου (μετά τ...
Πολιτισμός
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που γιορτάζει η πόλη μας, με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να προετοιμάζει πληθώρα εκδηλώσεων, λιτανειών και δράσεων. Στο πλαίσιο των εορτασμών του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί σήμερα το ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά, ενώ η φιλοξενία της εικόνας έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι αρχές Νοεμβρίου με...
Πολιτισμός
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της Θεσσαλονίκης και τη μοναδική σχέση της πόλης με το λιμάνι, στο πλαίσιο δυο δράσεων που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την πολιτιστική ομάδα "dot2dot". Πώς δημιουργήθηκε ο Θερμαϊκός κόλπος; Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι ο βυθός του θα μπορούσε να είναι μια αποκάλυψη για την ίδια την ιστορία της πόλης; Αυτά και άλλα...
Πολιτική
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.Ο κ. Καραμανλής έφτασε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 12:30 το μεσημέρι. Τον υποδέχτηκε ο κ. Ζέρβας πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του, ενώ πλήθος κόσμου βρισκόταν στο σημείο προκειμένου να τον χειροκροτήσει.«Καλώς ήρθατε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας, ενώ «γαλάζια» στελέχη τον αγκάλιαζαν και τον φιλούσαν.Ο δή...
Πολιτισμός
Για άγνωστη πόλη, με εξαιρετική ρυμοτομία, πλήρη εμπορική δραστηριότητα και καλή οχύρωση, που κατοικούνταν από θρακικά φύλα και «έσβησε» στο τέλος του 6ου π.Χ., την ίδια περίοδο που περνούσαν από εκεί οι Μακεδόνες, ήρθε στο φως λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.  Η τράπεζα (η προϊστορική τούμπα) στα όρια του Νέου Ρυσίου και της Καρδίας καλύπτει μια έκταση 14 στρεμμάτων, έχει οβάλ σχήμα και βρίσκεται σε μια αξιοσημείωτη θέση, με εντυπωσιακή θέα προς όλα τα απαραί...
Κοινωνία
Από το δήμο Νεάπολης-Συκεών με στόχο την ψηφιακή αυτονομία και την ψυχολογική στήριξή τους - Πότε αρχίζουν Άλλο ένα πρόγραμμα στήριξης ανέργων υλοποιεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τα δωρεάν σεμινάρια εκπαίδευσής τους για μια ακόμη χρονιά, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό όλων όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους Συμβουλευτικούς Σταθμο...