Οι μειωμένες τιμές στα ξενοδοχεία δεν σώζουν την παρτίδα

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε Χαλκιδική και τουριστικούς προορισμούς σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ - Ποιες είναι οι τιμές στους «premium» προορισμούς

Τα σκληρά παζάρια ανάμεσα στους Έλληνες ξενοδόχους και τους ξένους tour operators που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, για εκπτώσεις και προσφορές στα τουριστικά πακέτα, αλλά και οι μειώσεις τιμώνστην ενοικίαση δωματίων, στις οποίες προβαίνουν μεμονωμένα πολλοί ξενοδόχοι, δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.

Η απότομη βουτιά στις αφίξεις και στις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων, ειδικά το Μάιο και ο μουδιασμένος Ιούνιος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ελληνικό τουρισμό, έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς αύξησης των μεγεθών του.

Οι τουρκικές παραλίες με τις συμφέρουσες οικονομικές προσφορές των all-inclusive ξενοδοχείων καταγράφουν αυξημένη ζήτηση. Μετά από μια πενταετία, το εκκρεμές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Μεσογείου γέρνει ξεκάθαρα προς την ανατολική κατεύθυνση, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μηνιαίου στατιστικού δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι τιμές μειώθηκαν στην πλειονότητα των ελληνικών τουριστικών, ακόμη και των πιο δημοφιλών, προορισμών.

Η εικόνα της Χαλκιδικής 

Στην κατηγορία του δείκτη ξενοδοχεία μαζικών προορισμών «Ήλιος Θάλασσα» σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ οι τιμές στην κατηγορία 5, 4 και 3 αστεριών στη Χαλκδική μειώθηκαν έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ  στην κατηγορία 1 ή 2 αστέρια έμειναν σταθερές.  

Συγκεκριμένα στη Χαλκιδική η διανυκτέρευση σε πεντάστερο ξενοδοχείο αποτιμάται στα 166 ευρώ κατά μέσο όρο, όταν ένα χρόνο πριν άγγιζε τα 200 ευρώ. Η βουτιά της τιμής αγγίζει το 17%.

Σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων διαμορφώνεται περί τα 79 ευρώ το βράδυ, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στα 100 ευρώ. Σε κατάλυμα τριών αστέρων η τιμή κατά μέσο όρο είναι στα 57 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 60 ευρώ. Στα καταλύματα με 1 ή 2 αστέρια η τιμή παρέμεινε σταθερή στα 48 ευρώ. 

«Τσουχτερές» οι Κυκλάδες 

Την ίδια ώρα την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες με 338 ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν άγγιζε τα 400 και ακολουθούν οι Σποράδες με 183 ευρώ και η Κρήτη με 169 ευρώ, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στα 200 ευρώ. Στα Δωδεκάνησα και στα Ιόνια Νησιά στη συγκεκριμένη κατηγορία ξενοδοχείου οι τιμές είναι σταθερές σε σχέση με το 2018 και διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε 155 και 160 ευρώ αντίστοιχα.

Σαφώς χαμηλότερες είναι οι τιμές, αλλά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, για ένα πεντάστερο στην Ατάλλεια (129 ευρώ ανά διανυκτέρευση, έναντι 100 ευρώ πέρυσι) και στο Μπόντρουμ (126 ευρώ έναντι 100 πέρυσι).

Ποιες είναι οι τιμές στις άλλες κατηγορίες ξενοδοχείων

Στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, την υψηλότερη τιμή κράτησης κατέχουν οι Κυκλάδες με 217 ευρώ, έναντι 230 περίπου πέρυσι.  Στην Κρήτη η τιμή παρέμεινε σταθερή στα 101 ευρώ, ενώ στις Σποράδες οι τιμές διαμορφώθηκαν σε 98 ευρώ. Στα Ιόνια Νησιά  οι τιμές εκτιμήθηκαν στα 96, έναντι 100 ευρώ το περσινό αντίστοιχο διάστημα, ενώ στα Δωδεκάνησα στα 83. Στην Αττάλεια σημειώθηκε η χαμηλότερη τιμή με 57 ευρώ και στο Μπόντρουμ στα 64.

Στα ξενοδοχεία 3 αστέρων, η τιμή κράτησης στις Κυκλάδες φτάνει στα 99 ευρώ, στην Κρήτη η τιμή εκτιμήθηκε στα 64 ευρώ, στις Σποράδες στα 61, στα Ιόνια Νησιά στα 58 και στα Δωδεκάνησα στα 48. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές σε σχέση με πέρυσι έχουν οριακές αποκλίσεις προς τα κάτω. Στην Αττάλεια η τιμή διαμορφώνεται στα 30 ευρώ ενώ στο Μπόντρουμ στα 33. 

Στα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε οι Κυκλάδες με 75 ευρώ, στα Δωδεκάνησα στα 37, στις Σποράδες στα 41 ευρώ,  στα Ιόνια Νησιά στα 47, ενώ και στην Κρήτη στα 46 ευρώ. Σε  Μπόντρουμ και Αττάλεια οι τιμές είναι στα 26  και 23 ευρώ αντίστοιχα.

Οι τιμές στους «premium» προορισμούς

 Στην κατηγορία 5 αστέρων η τιμή διανυκτέρευσης στη Σαντορίνη μειώθηκε στα 342 ευρώ από τα 413 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η τιμή κράτησης για τη Μύκονο ανήλθε στα 306 ευρώ, έναντι 303. Στην Ίμπιζα η τιμή κράτησης μειώθηκε στα 299 ευρώ, έναντι 325, ενώ στη Σαρδηνία αυξήθηκε στα 252, έναντι 274. 

Στην κατηγορία 4 αστέρων η τιμή κράτησης για Σαντορίνη μειώθηκε στα 242, έναντι 249 και στη Μύκονο στα 154 από 160 ευρώ. Στην Ίμπιζα η τιμή υποχώρησε στα 142, αντί 159 ευρώ, ενώ στη Σαρδηνία μειώθηκε στα 125 από 142 ευρώ. 

Στην κατηγορία 3 αστέρων η τιμή κράτησης για Σαντορίνη άγγιξε τα 104 από 108 πέρυσι, στη Μύκονο αυξήθηκε στα 109, έναντι 108  ευρώ, στην Ίμπιζα η τιμή υποχώρησε στα 86 από τα 91 ευρώ, ενώ στη Σαρδηνία διατηρήθηκε στα 79 ευρώ. 

Στην κατηγορία ξενοδοχείων με 1-2 αστέρια η τιμή κράτησης μειώθηκε στη Σαντορίνη στα 80 ευρώ, ενώ στη Μύκονο υποχώρησε στα 77. Στην Ίμπιζα η τιμή αυξήθηκε στα 73 ευρώ, έναντι 71και στη Σαρδηνία στα 69, έναντι 63 ευρώ.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Περιστατικά
«Την Πέμπτη 14 Ιούνη,απόγευμα και ενώ εργαζόμουν στον φούρνο ακούγοντας στο ραδιόφωνο αθλητικές εκπομπές,όπως κάθε απόγευμα,δέχθηκα την επίσκεψη κάποιας κυρίας Τ.Χ.Μου έδειξε μια κάρτα με την φωτογραφία της και μου είπε ότι «είμαστε για τις άδειες». Συνοδεύονταν από έναν κύριο,συνάδελφο της,φίλο της,δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω γιατί δεν μου παρουσίασε κάποιο έγγραφο.»Ποιες άδειες ρώτησα. Η άδεια του καταστήματος είναι κορνιζαρισμενη στον τοίχο και την βλέ...
Κοινωνία
Ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε έπειτα από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση που διενεργήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών στη Γαλλία, ότι το προϊόν «Καφές espresso αλεσμένος 100% Arabica Gold, συσκευασμένος, με εμπορική ονομασία Danesi Caffe Espresso Italiano Gold Quality, βάρους 250 g, αριθμού παρτίδας L12, ημερομηνίας λήξης 19/12/2020, προέλευσης Ιταλίας, εταιρείας παραγωγής και συσκευασίας DANESI CAFFE SPA – ROMA», είναι νοθευμένο σε υψηλό ποσοστό με καφ...
Διάφορα
Η θερμοκρασία στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας θα φτάσει στους 33 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο και στους 36 την Κυριακή. Πολύ καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, με τοπικές μόνο βροχοπτώσεις στα ορεινά το μεσημέρι και απόγευμα του Σαββάτου 20/07 και ηλιοφάνεια την Κυριακή 21/07. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς το Σάββατο και τους 36 την Κυριακή. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / mete...
Πολιτική
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, ο υπουργός αναμένεται να έλθει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαταστήσει τη νέα διοίκηση στον ΟΑΣΘ Γράφει ο Σαλονικιός Σε ένα διαρκές γράψε – σβήσε επιδίδονται, μαθαίνω, στο γραφείο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή όσον αφορά την επιλογή της νέας ηγεσίας του ΟΑΣΘ. Στο υπουργικό τραπέζι έπεσαν περισσότερα από δεκαπέντε ονόματα, τεχνοκρατών και πολιτικών προσώπων και από χθες, η υπόθεση βρίσκεται στο τελικό...
Κοινωνία
Θα πραγματοποιηθούν από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην 67η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου «Μακεδονία» από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 έως την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 και από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019 έως την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019. Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας ή τοποθέτησ...
Πολιτική
Κατά τη συνεδρίαση των νέων βουλευτών του κόμματος και μετά από πρόταση του Κ. Μητσοτάκη Ομόφωνα και δια βοής εξελέγη ο Σταύρος Καλαφάτης νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού. Νωρίτερα κατά την ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τον κ. Καλαφάτη και να «μην του κάνουν τη ζωή δύσκολη». πηγή: typosthes.gr
Κοινωνία
«Θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη», είπε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Με τρένα "ιδιαίτερα νέας τεχνολογίας", που "θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη", θα εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό της Ελλάδας και δη όσοι θα ταξιδεύουν από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, από τα τέλη του 2021. Αυτό δήλωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο Φίλιππος Τσαλίδης, διευθύνων σύμβουλ...
Κοινωνία
"Θερινό όνειρο" κινδυνεύουν να αποτελέσουν οι καλοκαιρινές διακοπές για χιλιάδες δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Η πλατφόρμα κατάθεσης των αιτήσεων έκλεισε στις 14 Ιουνίου και μέχρι τις 3 Ιουλίου θα έπρεπε να έχουν αναρτηθεί οι προσωρινοί πίνακες. Παρ όλα αυτά η διαδικασία έχει "κωλύσει" με συνέπεια όλο το πρόγραμμα που θα ξεκινούσε την 1η Αυγούστου να πηγαίνει πίσω. Να σημει...
Διάφορα
Στον εσωτερικό ηλεκτρονικό «Διάλογο» της ακαδημαϊκής κοινότητας διατυπώνεται πλήθος απόψεων, κυρίως επικριτικών, για την επιτιμοποίηση του μητροπολίτη Αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έχει προκαλέσει η επιτιμοποίηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου ο οποίος, αναγορεύτηκε προ ημερών επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής. Στον εσωτερικό ηλεκτρονικό «Διάλογο» μεταξύ των μελ...