Θεσσαλονίκη - Αθήνα : Με τρένο ή με λεοφωρείο; Τι συμφέρει

Σύγκριση μεταξύ λεωφορείου και τρένου για την τιμή του εισιτηρίου, τον χρόνο ταξιδιού, τον αριθμό των δρομολογίων και τις ανέσεις

Ένας ανταγωνισμός ο οποίος, σε κάθε περίπτωση αποβαίνει προς όφελος των επιβατών εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, για το μερίδιο της πίτας των επιβατικών μετακινήσεων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Αθήνα και αντιστρόφως.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ποντάρει στη σημαντική μείωση του χρόνου ταξιδίου, μετά την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτροκίνησης και στις ανέσεις τις οποίες σχεδιάζει να προσφέρει σταδιακά προς τους επιβάτες, ενώ το ΚΤΕΛ απαντά με την επίσης σημαντική μείωση στις τιμές προκειμένου να καταστήσει ελκυστικότερες τις μετακινήσεις με τα λεωφορεία.

Οι τιμές στα λεωφορεία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Στέφανο Τσόλη πριν από μερικές ημέρες η διοίκηση προχώρησε στη μείωση των τιμών των εισιτηρίων, της τάξης περίπου του 13% στα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και αντιστρόφως.

Οι έως και πρόσφατα τιμές των εισιτηρίων του ΚΤΕΛ για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αθήνα και αντιστρόφως ήταν για απλή μετάβαση 45 ευρώ, με επιπλέον έκπτωση 10% (δηλαδή στα 40,50 ευρώ) εάν το εισιτήριο εκδοθεί ηλεκτρονικά. Η τιμή για εισιτήρια μετ’ επιστροφής ήταν στα 65 ευρώ και εάν εκδοθεί ηλεκτρονικά στα 58,50 ευρώ (έκπτωση 10%).

Πλέον, μετά τις μειώσεις οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Για απλή μετάβαση η τιμή έχει πέσει στα 39 ευρώ (από 45) με επιπλέον έκπτωση 10% (δηλαδή στα 35,10 ευρώ από 40,50) εάν το εισιτήριο εκδοθεί ηλεκτρονικά. Η τιμή για εισιτήρια μετ’ επιστροφής μειώθηκε στα 59 ευρώ (από 65) και εάν εκδοθεί ηλεκτρονικά στα 53,10 ευρώ (από 58,50).

Οι τιμές στα τρένα

Οι αντίστοιχες τιμές στα γρήγορα τρένα είναι οι εξής:

- Β’ θέση 45,40 ευρώ για απλή μετάβαση, ενώ μετ’ επιστροφής δίνεται έκπτωση 20% (δηλαδή 72,60 ευρώ).

- Α’ θέση 55 ευρώ για απλή μετάβαση, μετ’ επιστροφής δίνεται έκπτωση 20% (δηλαδή 88 ευρώ).

Επιπλέον, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίου μέσω κινητών τηλεφώνων με έκπτωση της τάξης του 10% έως 15%, ανάλογα με το πόσες ημέρες πριν εκδίδεται το εισιτήριο.

Συνεπώς, μετά τις μειώσεις στις οποίες προχώρησε το ΚΤΕΛ, για την απλή μετάβαση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και αντιστρόφως το εισιτήριο του λεωφορείου είναι κατά 6,40  ευρώ φθηνότερο στη Β’ θέση (ή 10,30 ευρώ εάν εκδοθεί ηλεκτρονικά) και κατά 16 ευρώ φθηνότερο σε σχέση με αυτό του γρήγορου τρένου στην Α’ θέση (ή κατά 19,9 ευρώ εάν εκδοθεί ηλεκτρονικά)

Αντιστοίχως, στο ταξίδι μετ’ επιστροφής οι τιμές στα εισιτήρια του ΚΤΕΛ είναι κατά 13,60 ευρώ χαμηλότερη και κατά 19,50 εάν εκδοθεί ηλεκτρονικά, σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές Β’ θέσης στο γρήγορο τρένο. Σε σύγκριση με τις τιμές Α’ θέσης η διαφορά με το ΚΤΕΛ είναι στα 34,90 ευρώ.

Διάρκεια ταξιδίου

Βεβαίως, το μεγάλο πλεονέκτημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η σημαντική μείωση του χρόνου ταξιδίου. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Τόλια, διευθυντή Επιβατικών Μεταφορών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθημερινά υπάρχουν έξι δρομολόγια στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Αθήνα και αντιστρόφως.

Εξ αυτών ένα ανά κατεύθυνση το οποίο ξεκινά νωρίς το πρωί (6.27 από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και 6.22 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη) επιτυγχάνουν χρόνους κοντά στις τέσσερις ώρες (3.57 το πρώτο και 4.10 το δεύτερο).

Επίσης, υπάρχουν άλλα τέσσερα δρομολόγια ανά κατεύθυνση (ανά 3ωρο) των οποίων οι χρόνοι ταξιδίου είναι 4.09 (από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα) και 4.23 (αντιστρόφως).

Παράλληλα υπάρχει και ένα νυχτερινό δρομολόγιο ανά κατεύθυνση με ώρα αναχώρησης 23.50 και χρόνο ταξιδίου 5.40 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα) και 5.16 (αντιστρόφως0. Τα τρένα αυτά έχουν πολύ φθηνό εισιτήριο (στα 25 ευρώ), διαθέτουν εννέα βαγόνια και έχουν πληρότητα 100%.

Με το ΚΤΕΛ το ταξίδι διαρκεί έξι ώρες, συμπεριλαμβανομένης και μίας στάσης που κάνει στη Λαμία, διάρκειας περίπου είκοσι λεπτών.

Οι πληρότητες

Σύμφωνα με τον κ. Τόλια τον τελευταίο μήνα οι πληρότητες σε όλα τα δρομολόγια έχουν αυξηθεί σημαντικά. «Το σπουδαιότερο είναι ότι προσελκύουμε καινούργιο επιβατικό κοινό, ανθρώπους δηλαδή οι οποίοι δεν ταξίδευαν με το τρένο», σημειώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο οι πληρότητες στα δύο γρήγορα πρωινά τρένα κυμαίνονται μεταξύ 55% και 60%, αλλά έχουν διαρκή αυξητική τάση, ενώ το τελευταίο διάστημα μπήκε και δεύτερο βαγόνι Α’ θέσης καθώς το πρώτο γεμίζει σε κάθε δρομολόγιο.

Στα ημερήσια δρομολόγια, όπως και σε αυτά του σαββατοκύριακου, οι πληρότητες είναι πολύ υψηλές, αγγίζοντας συχνά και το 100%.

«Τα δικά μας πλεονεκτήματα είναι ο διαρκής εκσυγχρονισμός, ο οποίος θα συνεχιστεί με λειτουργίες wi-fi σε όλους τους συρμούς, πρίζες σε όλες τις θέσεις κ.ο.κ. Οι τιμές μας δεν μπορούν να μειωθούν, άλλωστε είναι σταθερές σε αυτά τα επίπεδα από το 2011 παρότι ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 13% στο 24%», τονίζει ο κ. Τόλιας.

Αντιστοίχως, στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του κ. Τσόλη η πληρότητα έχει μειωθεί τον τελευταίο καιρό κατά περίπου 8%, φτάνοντας στα επίπεδα του 60% με 70%. Βεβαίως, το ΚΤΕΛ έχει περισσότερα δρομολόγια, εννέα ημερησίως, ενώ συχνά μπαίνουν και έκτακτα. Παράλληλα προσφέρει δωρεάν wi-fi.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Νέο ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Ναύπακτο όπου βρίσκεται για την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί τις αυθαιρεσίες της Άγκυρας εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου, που στρέφονται εναντίον της Ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού σημείωσε ότι το μήνυμα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, παρα...
Υγεία
Σίγουρα ένα από τα πιο εύκολα μέρη για να αρρωστήσεις είναι το γραφείο σου. Οι λόγοι είναι πολλοί. Τα μικρόβια, ο εξαερισμός, τα πολλά άτομα σε ένα γραφείο και φυσικά η προσωπική υγιεινή του καθενός. Ποιες είναι όμως οι πιο συνηθισμένες «ασθένειες¨» που μπορεί να κολλήσεις στο γραφείο; Και πώς μπορείς να τα προλάβεις; Γαστρεντερίτιδα Είναι γρίπη στομάχου, και μπορεί να μεταδοθεί πάρα πολύ γρήγορα, ειδικά αν δεν είναι όλοι σχολαστικοί στο πλύσιμο των χεριών...
Οικονομία
Για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στα τέλη κυκλοφορίας μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής". "Το σύστηµα των τελών κυκλοφορίας χρήζει βελτιώσεων. Πρέπει να ενσωµατωθούν οι απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νοµοθεσίας αναφορικά µε τους εκποµπές ρύπων, ενώ πρέπει να γίνει και δικαιότερο για τους κατόχους αυτοκινήτων, λαµβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια. Κάθε αλλαγή θα κινείται προς την κατεύθυνση δικαιότερη...
Κοινωνία
Ήτανε χειμώνας του 1995 όταν στην Καβάλα ήρθανε μικρά προσφυγόπουλα από την Σερβία για να φιλοξενηθούν, όπου ο εμφύλιος πόλεμος ήτανε στα τελειώματα του. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και  ο μικρός Γιόβαν Σκρμπιτς (Jovan Skrbic) που είχε γεννηθεί στην Γκράντισκα της Βοσνίας το 1989. Τα προσφυγόπουλα φιλοξενούνταν στην Παιδόπολη στον Άγιο Λουκά και κάποιες μέρες της εβδομάδας έμεναν σε οικογένειες Καβαλιωτών. Όπως αναφέρει το kavalawebnews.gr, μία από αυτές τις οικο...
Εκπαίδευση
Εκατό και πλέον μαθητές και μαθήτριες από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του 29ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής Λυκείου και στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Η εκδήλωση βράβευσης των μαθητών έγινε στο ΝΟΗΣΙΣ και όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του μουσείου τεχνολογίας, Θανάσης Κοντονικολάου, ήταν αφιερωμένη στα τρία Α: Αριστεία, Αξιοκρατία και Αξιολόγηση. «Να φτιάξουμε ένα εκπαιδευτι...
Διάφορα
Τιμήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, 13/10, η μνήμη των πεσόντων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας με τα στεφάνια που κατατέθηκαν από τους επισήμους στο Ηρώο του 'Γ Σώματος Στρατού. "Σήμερα, ανήμερα του θανάτου του Παύλου Μελά, τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αλλά και την υπεράσπιση της ελληνικότητάς της. Αυτή την υπεράσπιση η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τη συνεχίσει" δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Ψηφιακή...
Κοινωνία
Μπορεί να πλησιάζουμε στα μέσα Οκτωβρίου και ακόμα να αργεί η "Black Friday" όμως πολλές αλυσίδες καταστημάτων από τώρα προετοιμάζουν τις ενημερωτικές καμπάνιες τους για εκείνη την ημέρα. Φέτος, η "Black Friday"- συνήθεια που ήρθε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ- πέφτει στις 29 Νοεμβρίου, καθώς έχει καθιερωθεί την τελευταία Παρασκευή κάθε Νοεμβρίου. Στο 24ωρο που είναι σε εξέλιξη η Black Friday, οι προσφορές των καταστημάτων μπορούν να αγγίξουν ακόμη και το 80% σε...
Περιστατικά
Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 10 το πρωί σήμερα σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη στην δυτική Θεσσαλονίκη παραπλεύρως της οδού Μοναστηρίου στο ύψος της αερογέφυρας στην περιοχή Μυτιληνάκια.  Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις με ένα σύννεφο μαύρου καπνού να είναι ορατό από την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 7 πυροσβεστικά οχήματα και 18 πυροσβέστες οι οποίοι κατάφεραν πριν λίγη ώρα να θέσ...
Εγκληματικότητα
Στη σύλληψη μέλους οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα από την Βουλγαρία, προχώρησαν έπειτα από συντονισμένες ενέργειες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 48χρονο Έλληνα, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες χθες (12-10-2019) σε έρευνα που πραγματ...
Σχετικά νέα