«Στυλίστριες» από τη Θεσσαλονίκη γυμνάζονται και παίζουν με τη… βαρύτητα!

«Στυλίστριες» από τη Θεσσαλονίκη γυμνάζονται και παίζουν με τη… βαρύτητα!

Δεν είναι επαγγελματίες στον χώρο της μόδας αλλά ερασιτέχνες χορεύτριες πάνω στον… στύλο!- Οι ίδιες μιλούν στο makthes.gr για τα οφέλη της γυμναστικής αυτής στο σώμα και την ψυχολογία, τις «προκαταλήψεις» που ακόμα υπάρχουν και την… ινδική προέλευση του αθλήματος!

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής (ASCM)- του μοναδικού οργανισμού στον κόσμο που καλύπτει σφαιρικά τον τομέα του fitness-, κάτι παραπάνω από δύο ώρες την εβδομάδα άσκησης στο pole dancing, αρκεί για να μας εξασφαλίσει όχι μόνο σωματική υγεία αλλά και καλύτερη καρδιοαναπνευστική ικανότητά, δηλαδή φυσική αντοχή.

«Με τη γυμναστική αυτή πετυχαίνεις σίγουρα γρήγορη ενδυνάμωση την οποία βλέπεις από τον πρώτο κιόλας μήνα! Βέβαια, τα οφέλη της γυμναστικής αυτής είναι και ψυχολογικά, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέρνεις να κάνεις φιγούρες τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν πίστευες ότι θα κάνεις πριν ξεκινήσεις! Σου ανεβάζει το ηθικό και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι κάνεις κάτι ξεχωριστό!» λέει στο makthes.gr, η Ηρώ Αναστασιάδου, η οποία αν και 22 ετών, είναι ήδη δασκάλα σε σχολή χορού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως η ίδια διηγείται στο makthes.gr, ξεκίνησε το pole τυχαία, θέλοντας να κάνει μια έντονη άσκηση για το σώμα της και ταυτόχρονα να περνάει ευχάριστα την ώρα της.

pole-dancing1.jpeg
pole-dancing1.jpeg

Οι φιγούρες στον στύλο αν και φαίνονται αρκετά ριψοκίνδυνες στην εκτέλεσή τους, στην πραγματικότητα είναι λιγότερο επίφοβες σε σύγκριση με άλλους είδους αθλήματα, ακόμη και με «σκληρές» ασκήσεις στο γυμναστήριο. Και αυτό γιατί σε όλες τις ασκήσεις, χρησιμοποιείται αποκλειστικά το βάρος του σώματος και έτσι ο κίνδυνος τραυματισμών ελαχιστοποιείται. Ακόμη και ένα απλό «σκαρφάλωμα» πάνω στον στύλο, ενεργοποιεί ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες σε χέρια, κορμό και πόδια, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία εκγύμνασης με ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο. Φυσικά, για να κάνει κανείς pole dancing δεν απαιτείται να έχει τις τέλειες αναλογίες ή τα ιδανικά κιλά, αλλά όρεξη να μάθει για το πώς μπορεί, με λίγη προσπάθεια και σωστή τεχνική, να ελέγχει σωστά το σώμα του.

«Είναι αρκετά διαφορετικός χορός από τους υπόλοιπους», λέει η Κατερίνα που ασχολείται με το pole dancing σχεδόν δέκα μήνες και πλέον δηλώνει πως είναι το αγαπημένο της άθλημα-χορός. «Πάντα είχα την περιέργεια να δω πώς είναι να χορεύεις «από ψηλά». Λυπάμαι που το pole dancing θεωρείται από πολλούς ακόμη και σήμερα πρόστυχο. Είναι από τα μεγαλύτερα στερεότυπα που υπάρχουν! Ο χορός αυτός θέλει δύναμη, πειθαρχία, πείσμα και ταυτόχρονα έκφραση. Δε νομίζω ότι κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να κάνει όλα αυτά μόνο και μόνο για να παρουσιάσει κάτι προκλητικό. Συνήθως όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο δεν έχουν πραγματικά ιδέα πώς γίνεται ένα μάθημα του pole dancing» καταλήγει.

Στην κοινή, εν πολλοίς, ερώτηση εάν το pole dancing είναι κατεξοχήν γυναικείο άθλημα, η απάντηση ξαφνιάζει: Οι γυναίκες είναι πράγματι περισσότερες, οι άντρες όμως είναι… καλύτεροι. «Οι άντρες λόγω της μυϊκής δύναμης που έχουν, μπορεί να είναι καλύτεροι από εμάς σε ορισμένες ασκήσεις! Ας μην ξεχνούμε ότι πλέον τα τμήματα που διδάσκεται το pole είναι μεικτά και σε όλους τους διαγωνισμούς που κατά καιρούς διοργανώνονται, υπάρχει ειδική κατηγορία που απευθύνεται μόνο σε άντρες και το επίπεδο εκεί είναι εξαιρετικά υψηλό» αναφέρει η Ηρώ, συμπληρώνοντας ότι το pole, έχει ιδιαίτερη απήχηση τόσο σε εφήβους όσο και σε παιδιά, με πολλές μητέρες να επιλέγουν συνειδητά να στείλουν το παιδί τους στο εν λόγω άθλημα.

pole-dancing2.jpeg
pole-dancing2.jpeg

Ένα βήμα πιο κοντά στους Ολυμπιακούς

Τον Οκτώβρη του 2017, η Παγκόσμια Ένωση Διεθνών Ομοσπονδιών Αθλημάτων (GAISF) ενέκρινε την καταχώρηση του pole dancing ως διεθνώς αναγνωρισμένο άθλημα, φέρνοντας διεκδικήσεις ετών, ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του στόχοι και την ένταξη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απόφαση της GAISF είναι ωστόσο προσωρινή, καθώς για να ενταχθεί στο θεσμό, πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ορίζει η ένωση, μεταξύ των οποίων να ανταποκρίνεται στους κανονισμούς της παγκόσμιας επιτροπής Anti-Dopping και να αναπτύξει τουλάχιστον 50 εθνικές ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο.

Άθλημα… 884 χρόνων
Ποιος θα φανταζόταν ότι η πρότερη μορφή του pole dancing, εν ονόματι “Mallakhamb” -βγαίνει από τη λέξη “malla” που σημαίνει παλαιστής και “khamb” που σημαίνει πόλος- γεννήθηκε στην Ινδία μόλις το 1135 μ.Χ; Το παραδοσιακό ινδικό σπορ βασιζόταν σε μια αρχαία μορφή yoga με ακροβατικά κόλπα πάνω σε ξύλινο στύλο ή σχοινί τα οποία έκαναν συνήθως άντρες. Μάλιστα, ντοκουμέντο- έργο τέχνης πάνω σε χαρτί, που χρονολογείται στο 1610 μ.Χ, μαρτυρά αθλητές να εκτελούν διάφορες ακροβατικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της αναρρίχησης σε ξύλινο στύλο! Πάντως ακόμη και σήμερα το ινδικό σπορ ασκείται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια