Έτσι θα μεταμορφωθεί η Πλατεία Διοικητιρίου - Τι αλλάζει (ΦΩΤΟ)

Αν και η μελέτη προέβλεπε τρία επίπεδα, πλέον θα αναπροσαρμοστεί σε δύο - στο ένα θα είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα, στο δεύτερο ο χώρος της πλατείας.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την καταστροφή της μαρμάρινης πλατείας Διοικητηρίου, φαίνεται να ξεκινά μια νέα προσπάθεια να προχωρήσει, επιτέλους, η ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, και αυτή η προσπάθεια δεν φαίνεται να έχει αποτελέσματα τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται.

Τελευταία φορά που είχαν δοθεί ελπίδες ότι θα προχωρήσει η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014, με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η οποία θα αναλάμβανε να προχωρήσει τη μελέτη που είχε λάβει το α΄ βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του κεντρικού δήμου το 2010. Ωστόσο, από το 2014 έως σήμερα το έργο δεν προχώρησε και ο χώρος παραμένει στη σημερινή κατάσταση.

Αρχικά ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί το 2010 από τον δήμο Θεσσαλονίκης προέβλεπε τη διαμόρφωση τριών επάλληλων καθ' ύψος επιπέδων σε ολόκληρη την έκταση της παλαιάς πλατείας Διοικητηρίου. Συγκεκριμένα, στο χαμηλότερο επίπεδο σύμφωνα με την προκηρυχθείσα μελέτη προβλεπόταν να διαμορφωθεί επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, στην ενδιάμεση στάθμη χώρος στάθμευσης και στο επίπεδο της πόλης ανοιχτή πλατεία για περίπατο και αναψυχή. Στη συνέχεια όμως, υπουργείο Πολιτισμού, Δήμος Θεσσαλονίκης και αρχαιολόγοι αποφάσισαν ότι είναι καλύτερο να αφαιρεθεί ο χώρος στάθμευσης, καθώς εκτιμήθηκε ότι θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα.

Στις αρχές της εβδομάδας, το ΥΜΑ-Θ ανέλαβε πρωτοβουλία για τον συντονισμό των πολλών εμπλεκόμενων φορέων που θα υλοποιήσουν το έργο. Αποφασίστηκε, μετά από σύσκεψη, τέλος Αυγούστου να παραδοθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης από την «Εγνατία Οδό» και τους μελετητές η πλήρης επικαιροποιημένη μελέτη του σχεδίου για την ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου, χωρίς τον χώρο στάθμευσης.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, αφού παραδοθεί η επικαιροποιημένη αρχιτεκτονική προμελέτη, δύο επιπέδων, θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουν η οριστική μελέτη, η στατική μελέτη, η μηχανολογική, προκειμένου να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός υλοποίησής του. Παράλληλα, η νέα πλέον δημοτική αρχή θα πρέπει να αναζητήσει και τον τρόπο χρηματοδότησης αυτού του μεγάλου έργου, που σύμφωνα με την αρχική μελέτη που είχε κερδίσει το διαγωνισμό, εκτιμάται περίπου στα 7 εκατ. ευρώ.    

Τι προβλέπει η μελέτη που κέρδισε το α΄ βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Η πλατεία Διοικητηρίου βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και είναι μια από τις έντεκα πλατείες που σχεδιάστηκαν μετά το 1917. Στην ιστορική διαδρομή της πλατείας έτος - σταθμό αποτελεί το 1990. Τότε ο δήμος Θεσσαλονίκης θέλησε να κατασκευάσει κάτω από την πλατεία υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων, αλλά σκόνταψε στα αρχαιολογικά ευρήματα.

Το 2004, η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προχώρησε στη διαμόρφωση της πλατείας Διοικητηρίου εφαρμόζοντας μια μελέτη με προσωρινό χαρακτήρα και στόχο την οριοθέτηση, προστασία και επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου. Το 2005 το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τις προδιαγραφές εκπόνησης μελέτης για τη στέγαση των αρχαιοτήτων, την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης και τη διαμόρφωση της πλατείας. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ανέλαβε να υλοποιήσει το 2010 τον διαγωνισμό μελετών, όπου το πρώτο βραβείο κέρδισε η ομάδα Schema 4 & Γραφείο Μελετών ΟΕ, Concept Σύμβουλοι Μηχ/κοι ΕΠΕ και D.K.N.D. Engineers OE.

Αν και η μελέτη προέβλεπε αρχικά τρία επίπεδα, πλέον θα αναπροσαρμοστεί σε δύο, το ένα της ανασκαφής με τα αρχαιολογικά ευρήματα και το δεύτερο ο χώρος της πλατείας.

Η πρόταση των μελετητών διαμορφώνει έναν πραγματικά ανοιχτό χώρο στο πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης με πλήρη ελευθερία χρήσεων και εκδηλώσεων. Όπως αναφέρουν, η Θεσσαλονίκη αποκτά μια πλατεία που σέβεται τον όρο, αποδίδεται σε χρήση των κατοίκων, αναδεικνύει τα ιστορικά στοιχεία του χώρου. Κεντρικό στοιχείο  του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της  νέας ανοικτής πλατείας είναι μία διακοσμητική δομή με στοιχεία συγκρότησης τον κύκλο, το τετράγωνο και τον διαγώνιο κάναβο, που έχει ως αναφορά ένα Βυζαντινό διακοσμητικό μοτίβο.

Η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου

Στο επίπεδο της ανασκαφής προβλέπονται ελάχιστες κατασκευές που θα εξασφαλίζουν την άνετη επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου. Η είσοδος των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται από την οδό Ολύμπου. Όπως προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη, ο χώρος της ανασκαφής ορίζεται και προστατεύεται με κιγκλίδωμα από κατακόρυφες μεταλλικές λάμες που λειτουργεί οπτικά ως ημιδιάφανο φίλτρο, επιτρέποντας την θέαση της ανασκαφής από τον δημόσιο χώρο.

Για την κίνηση των επισκεπτών προτείνονται υπερυψωμένοι διάδρομοι με μεταλλικό σκελετό και επιφάνεια από ξύλινες σανίδες. Επίσης, προβλέπεται ειδικός τεχνητός φωτισμός του χώρου της ανασκαφής, συμπεριλαμβανομένου του νυκτερινού φωτισμού, ώστε να είναι ορατή από το επίπεδο της πόλης.

Παράλληλα, προβλέπεται μεγάλη επιφάνεια  ανοιγμάτων που επιτρέπουν τον φυσικό φωτισμό και αερισμό, καθώς και την θέαση του στεγασμένου αρχαιολογικού χώρου τόσο από την οδό Ολύμπου όσο και από τις πλευρικές οδούς Βενιζέλου και Κυπρίων Αγωνιστών.

Η διαμόρφωση της πλατείας

Σύμφωνα με τους μελετητές, η πλατεία αναπτύσσεται σε ένα ενιαίο επίπεδο που, ως ένας αστικός τάπητας, καλύπτει και ενοποιεί μορφολογικά τις λειτουργικά ασύμβατες χρήσεις, διαμορφώνοντας τόσο την άνω πλευρά του νέου παραλληλεπιπέδου, όσο και το όριο της οδού Ολύμπου. Πλευρικές ελεύθερες κλίμακες, σε υπόμνηση των παλαιών βαθμιδωτών ανδήρων, δεν εμποδίζουν την οπτική αντίληψη της εσωτερικής διαστρωμάτωσης των λειτουργιών μέσα από όψεις-τομές.

Στον χώρο της πλατείας, φυτεύσεις πρασίνου και μικρών δένδρων καθώς και κατασκευές μικρής κλίμακας οργανώνονται παράλληλα με τις πλευρικές οδούς, αφήνοντας ελεύθερη την κεντρική ζώνη και εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη οπτική επαφή με το Διοικητήριο.

Παρά την χρήση οργανικών μορφών στις διαμορφώσεις των χώρων πρασίνου, η γενική διάταξη διατηρεί μια αξονικότητα με αναφορά στο διατηρητέο, όπως και η παλιά πλατεία. Η αξονικότητα εντείνεται με την παρουσία επάλληλων τρισδιάστατων στοιχείων από σκυρόδεμα που η μορφή τους προκύπτει ως αφαιρετική αναδίπλωση του μοτίβου του δαπέδου.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Ο αντικαπνιστικός νόμος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και πλέον εισέρχεται στην ολομέλεια της Βουλής  την Τρίτη (15/10) προς ψήφιση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους: 1) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαι...
Διάφορα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο της διενέργειας τακτικών ελέγχων, διαπίστωσε ότι στην επισήμανση του προϊόντος "sandiemi – Bran sticks χωρίς ζάχαρη (all bran)", δεν  αναγράφεται ότι το προϊόν  περιέχει γλουτένη και μπορεί να περιέχει σόγια, γάλα και ίχνη ξηρών καρπών. Η γλουτένη, η σόγια, το γάλα και οι ξηροί καρποί είναι συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία ή δυσανεξία και να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία...
Κοινωνία
Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα από τη νέα περίοδο διάθεσης καυσίμου, η οποία ξεκινά από τη Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Στόχος των αλλαγών που προωθούνται είναι: •Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία τα οποία διαμένουν μόνιμα σε περιοχές όπου -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φ...
Οικονομία
"Αρκετά" ή "πολύ σημαντική" και "χρήσιμη" χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από οκτώ στις δέκα (ποσοστό 83%) επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ενώ σχεδόν οκτώ στις δέκα (77%) ζητούν μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας "Palmos Analysis", η οποία διενεργήθηκε στο δίμηνο Ιουλίου (μετά τ...
Πολιτισμός
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που γιορτάζει η πόλη μας, με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να προετοιμάζει πληθώρα εκδηλώσεων, λιτανειών και δράσεων. Στο πλαίσιο των εορτασμών του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί σήμερα το ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά, ενώ η φιλοξενία της εικόνας έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι αρχές Νοεμβρίου με...
Πολιτισμός
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της Θεσσαλονίκης και τη μοναδική σχέση της πόλης με το λιμάνι, στο πλαίσιο δυο δράσεων που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την πολιτιστική ομάδα "dot2dot". Πώς δημιουργήθηκε ο Θερμαϊκός κόλπος; Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι ο βυθός του θα μπορούσε να είναι μια αποκάλυψη για την ίδια την ιστορία της πόλης; Αυτά και άλλα...
Πολιτική
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.Ο κ. Καραμανλής έφτασε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 12:30 το μεσημέρι. Τον υποδέχτηκε ο κ. Ζέρβας πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του, ενώ πλήθος κόσμου βρισκόταν στο σημείο προκειμένου να τον χειροκροτήσει.«Καλώς ήρθατε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας, ενώ «γαλάζια» στελέχη τον αγκάλιαζαν και τον φιλούσαν.Ο δή...
Πολιτισμός
Για άγνωστη πόλη, με εξαιρετική ρυμοτομία, πλήρη εμπορική δραστηριότητα και καλή οχύρωση, που κατοικούνταν από θρακικά φύλα και «έσβησε» στο τέλος του 6ου π.Χ., την ίδια περίοδο που περνούσαν από εκεί οι Μακεδόνες, ήρθε στο φως λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.  Η τράπεζα (η προϊστορική τούμπα) στα όρια του Νέου Ρυσίου και της Καρδίας καλύπτει μια έκταση 14 στρεμμάτων, έχει οβάλ σχήμα και βρίσκεται σε μια αξιοσημείωτη θέση, με εντυπωσιακή θέα προς όλα τα απαραί...
Κοινωνία
Από το δήμο Νεάπολης-Συκεών με στόχο την ψηφιακή αυτονομία και την ψυχολογική στήριξή τους - Πότε αρχίζουν Άλλο ένα πρόγραμμα στήριξης ανέργων υλοποιεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τα δωρεάν σεμινάρια εκπαίδευσής τους για μια ακόμη χρονιά, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό όλων όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους Συμβουλευτικούς Σταθμο...