H Θεσσαλονίκη στον αγώνα κατά ναρκωτικών

Ο ανθρώπινος παράγοντας στον αγώνα της απεξάρτησης στο στόχαστρο της καμπάνιας του ΚΕΘΕΑ, ενώ αυξημένα παραμένουν τα ποσοστά παραβάσεων του νόμου περί ναρκωτικών

Στα 19,1 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) εκτιμάται πως έκαναν χρήση ναρκωτικών τον τελευταίο χρόνο (16%), με τον αριθμό των ανδρών (20%) να είναι σχεδόν διπλάσιος εκείνου των γυναικών (11%).

Σύμφωνα με την Ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά το 2019 στην Ελλάδα το πιο δημοφιλές ναρκωτικό είναι αναμφισβήτητα η κάνναβη, καθώς το 11% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους.

Όσο αφορά την κοκαΐνη, το 1,3% των ενηλίκων 15-64 ετών έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους, το 1% των μαθητών ηλικίας 15-16 ετών δηλώνει πως έχει κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου, αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Το ΚΕΘΕΑ την γιορτάζει με ανοικτές εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα, κάνοντας κάλεσμα ενημέρωσης και διαλόγου για το θέμα της εξάρτησης. Με σύνθημα «ΣΤΑΣΟΥ ΠΛΑΪ ΜΟΥ», η καμπάνια του εστιάζει στη σημασία των ανθρωπίνων σχέσεων και των δικτύων κοινωνικής υποστήριξης που δρουν καταλυτικά για τη θεραπεία και την επανένταξη.

Φωτογραφία από επιχείρηση σύλληψης για παράβαση νόμου περί ναρκωτικών

Στην πόλη μας με αφορμή την ημέρα το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (Θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης για ενήλικες),το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Πρόγραμμα για φυλακισμένους και αποφυλακισμένους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών  και το ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ (πρόγραμμα για έφηβους και νέους ενήλικες)  και  σε συνεργασία με την Διεπιστημονική Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων για τα Ναρκωτικά του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου διοργανώνουν κεντρική εκδήλωση στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Παραλία από τις 19:30 ως τις 23:00.

Θα περιλαμβάνει συναυλία μουσική, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, κεραμικής, θα γίνουν καλλιτεχνικά εργαστήρια, ενώ θα υπάρχει ενημερωτικό περίπτερο για τις δράσεις των Θεραπευτικών Προγραμμάτων.

Μιλώντας για τις δράσεις που θα γίνουν στην παραλία της πόλης ο σύμβουλος εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ κ. Χρήστος Μαντζιούνης είπε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Κεντρικό μήνυμα στην εκδήλωση της Τετάρτης θα είναι το “στάσου πλάι μου”. Και μέσα από αυτό θέλουμε να τονίσουμε πως η πορεία προς την απεξάρτηση πέρα από την ατομική προσπάθεια, χρειάζεται και την συμπαράσταση όλων μας. Για να γίνει η ομαλή επανένταξη των ατόμων για μια καθαρή ζωή, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους».

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το εκπαιδευτικό κομμάτι σημείωσε ότι στο ΚΕΘΕΑ: «παρέχεται βοήθεια και γνώσεις ώστε οι εξαρτημένοι να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν απολυτήριο λυκείου ή γυμνασίου, να πάρουν πιστοποίηση ότι γνωρίζουν ξένες γλώσσες ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παράλληλα κάνουν αθλητισμό ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες ώστε να μπορούν να τις εφαρμόσουν μετέπειτα στη ζωής τους».

Αύξηση συλλήψεων για παράβαση νόμου περί ναρκωτικών

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης,αύξηση σημείωσαν οι συλλήψεις ατόμων για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Συγκεκριμένα το 2017 έγιναν 2.097 συλλήψεις, ενώ αντίστοιχα το 2018 ο αριθμός ανήλθε στις 2.374 συλλήψεις. Μάλιστα η παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών από τις πιο συνηθισμένες αιτίες συλλήψεων μαζί με τις κλοπές – διαρρήξεις.

Για φέτος από την αρχή του 2019 μέχρι και τον Μάη έχουν συλληφθεί ήδη 863 άτομα  για παραβάσεις του νόμου «περί εξαρτησιογόνων ουσιών ουσιών». Οι περιοχές που εστιάζει η Αστυνομία τους ελέγχους της στην πόλη μας είναι: πλατεία Αγίου Γεωργίου, Ροτόντα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πλατεία Ναυαρίνου.

Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ: Η πρόληψη η κύρια απάντηση

«Η πρόληψη παραμένει η κύρια απάντηση στην αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσα από την ενδυνάμωση της προσωπικότητα του ατόμου ώστε να αντιμετωπίσει τις εν δυνάμει δυσκολίες της ζωής και να μπορέσει να αποφύγει γεγονότα με αρνητικές συνέπειες για τη ζωή του και τη βελτίωση του σχετίζεται με άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους και την ευρύτερη κοινότητα», αναφέρει το Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ. Και διοργανώνει εκδήλωση σήμερα, από 19.30- 22.30, στον αύλιο χώρο του ΚΠ ΕΛΠΙΔΑ (Ησίοδου 10, Ν.Κρήνη) με τίτλο «Πρόληψη : Διαβάζω, Παρακολουθώ, Συμμετέχω».

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

 Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στόχος; Να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

Αναλυτικά η αποψινή εκδήλωση στην παραλία περιλαμβάνει:

-Συναυλία με τα φοιτητικά συγκροτήματα μουσικής του Α.Π.Θ: NO PERETERO,The Nobel Prize Band, Bye Paula, Şeyh Su, Ακουστικές Επιρροές, Μουσικοφρένεια, Radom Rules.

-Εκθέσεις φωτογραφίας των μονάδων του ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ και ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑ με τίτλο « Ανθρώπινες σχέσεις»

-Έκθεση Ζωγραφικής των μελών του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ

-Έκθεση Κεραμικής του Εργαστηρίου της ΙΘΑΚΗΣ

-Θα λειτουργήσουν εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευών.

-Μηνύματα  των μελών της Συμβουλευτικής Κρατουμένων ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

-Έκθεση Ζωγραφικής  της Ομάδας δημιουργικής Απασχόλησης ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ με έργα των μελών της ΘΚ ΓΚΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

-DJ Phantasy με ηλεκτρονική μουσική.

-Θα υπάρχει ενημερωτικό περίπτερο με τις δράσεις των Θεραπευτικών Προγραμμάτων.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Νέο ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Ναύπακτο όπου βρίσκεται για την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί τις αυθαιρεσίες της Άγκυρας εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου, που στρέφονται εναντίον της Ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού σημείωσε ότι το μήνυμα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, παρα...
Υγεία
Σίγουρα ένα από τα πιο εύκολα μέρη για να αρρωστήσεις είναι το γραφείο σου. Οι λόγοι είναι πολλοί. Τα μικρόβια, ο εξαερισμός, τα πολλά άτομα σε ένα γραφείο και φυσικά η προσωπική υγιεινή του καθενός. Ποιες είναι όμως οι πιο συνηθισμένες «ασθένειες¨» που μπορεί να κολλήσεις στο γραφείο; Και πώς μπορείς να τα προλάβεις; Γαστρεντερίτιδα Είναι γρίπη στομάχου, και μπορεί να μεταδοθεί πάρα πολύ γρήγορα, ειδικά αν δεν είναι όλοι σχολαστικοί στο πλύσιμο των χεριών...
Οικονομία
Για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στα τέλη κυκλοφορίας μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής". "Το σύστηµα των τελών κυκλοφορίας χρήζει βελτιώσεων. Πρέπει να ενσωµατωθούν οι απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νοµοθεσίας αναφορικά µε τους εκποµπές ρύπων, ενώ πρέπει να γίνει και δικαιότερο για τους κατόχους αυτοκινήτων, λαµβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια. Κάθε αλλαγή θα κινείται προς την κατεύθυνση δικαιότερη...
Κοινωνία
Ήτανε χειμώνας του 1995 όταν στην Καβάλα ήρθανε μικρά προσφυγόπουλα από την Σερβία για να φιλοξενηθούν, όπου ο εμφύλιος πόλεμος ήτανε στα τελειώματα του. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και  ο μικρός Γιόβαν Σκρμπιτς (Jovan Skrbic) που είχε γεννηθεί στην Γκράντισκα της Βοσνίας το 1989. Τα προσφυγόπουλα φιλοξενούνταν στην Παιδόπολη στον Άγιο Λουκά και κάποιες μέρες της εβδομάδας έμεναν σε οικογένειες Καβαλιωτών. Όπως αναφέρει το kavalawebnews.gr, μία από αυτές τις οικο...
Εκπαίδευση
Εκατό και πλέον μαθητές και μαθήτριες από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του 29ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής Λυκείου και στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Η εκδήλωση βράβευσης των μαθητών έγινε στο ΝΟΗΣΙΣ και όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του μουσείου τεχνολογίας, Θανάσης Κοντονικολάου, ήταν αφιερωμένη στα τρία Α: Αριστεία, Αξιοκρατία και Αξιολόγηση. «Να φτιάξουμε ένα εκπαιδευτι...
Διάφορα
Τιμήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, 13/10, η μνήμη των πεσόντων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας με τα στεφάνια που κατατέθηκαν από τους επισήμους στο Ηρώο του 'Γ Σώματος Στρατού. "Σήμερα, ανήμερα του θανάτου του Παύλου Μελά, τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αλλά και την υπεράσπιση της ελληνικότητάς της. Αυτή την υπεράσπιση η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τη συνεχίσει" δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Ψηφιακή...
Κοινωνία
Μπορεί να πλησιάζουμε στα μέσα Οκτωβρίου και ακόμα να αργεί η "Black Friday" όμως πολλές αλυσίδες καταστημάτων από τώρα προετοιμάζουν τις ενημερωτικές καμπάνιες τους για εκείνη την ημέρα. Φέτος, η "Black Friday"- συνήθεια που ήρθε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ- πέφτει στις 29 Νοεμβρίου, καθώς έχει καθιερωθεί την τελευταία Παρασκευή κάθε Νοεμβρίου. Στο 24ωρο που είναι σε εξέλιξη η Black Friday, οι προσφορές των καταστημάτων μπορούν να αγγίξουν ακόμη και το 80% σε...
Περιστατικά
Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 10 το πρωί σήμερα σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη στην δυτική Θεσσαλονίκη παραπλεύρως της οδού Μοναστηρίου στο ύψος της αερογέφυρας στην περιοχή Μυτιληνάκια.  Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις με ένα σύννεφο μαύρου καπνού να είναι ορατό από την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 7 πυροσβεστικά οχήματα και 18 πυροσβέστες οι οποίοι κατάφεραν πριν λίγη ώρα να θέσ...
Εγκληματικότητα
Στη σύλληψη μέλους οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα από την Βουλγαρία, προχώρησαν έπειτα από συντονισμένες ενέργειες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 48χρονο Έλληνα, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες χθες (12-10-2019) σε έρευνα που πραγματ...
Σχετικά νέα