H Θεσσαλονίκη στον αγώνα κατά ναρκωτικών

H Θεσσαλονίκη στον αγώνα κατά ναρκωτικών

Ο ανθρώπινος παράγοντας στον αγώνα της απεξάρτησης στο στόχαστρο της καμπάνιας του ΚΕΘΕΑ, ενώ αυξημένα παραμένουν τα ποσοστά παραβάσεων του νόμου περί ναρκωτικών

Στα 19,1 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) εκτιμάται πως έκαναν χρήση ναρκωτικών τον τελευταίο χρόνο (16%), με τον αριθμό των ανδρών (20%) να είναι σχεδόν διπλάσιος εκείνου των γυναικών (11%).

Σύμφωνα με την Ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά το 2019 στην Ελλάδα το πιο δημοφιλές ναρκωτικό είναι αναμφισβήτητα η κάνναβη, καθώς το 11% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους.

Όσο αφορά την κοκαΐνη, το 1,3% των ενηλίκων 15-64 ετών έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους, το 1% των μαθητών ηλικίας 15-16 ετών δηλώνει πως έχει κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου, αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Το ΚΕΘΕΑ την γιορτάζει με ανοικτές εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα, κάνοντας κάλεσμα ενημέρωσης και διαλόγου για το θέμα της εξάρτησης. Με σύνθημα «ΣΤΑΣΟΥ ΠΛΑΪ ΜΟΥ», η καμπάνια του εστιάζει στη σημασία των ανθρωπίνων σχέσεων και των δικτύων κοινωνικής υποστήριξης που δρουν καταλυτικά για τη θεραπεία και την επανένταξη.

H Θεσσαλονίκη στον αγώνα κατά ναρκωτικών, φωτογραφία-1

Φωτογραφία από επιχείρηση σύλληψης για παράβαση νόμου περί ναρκωτικών

Στην πόλη μας με αφορμή την ημέρα το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (Θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης για ενήλικες),το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Πρόγραμμα για φυλακισμένους και αποφυλακισμένους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών  και το ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ (πρόγραμμα για έφηβους και νέους ενήλικες)  και  σε συνεργασία με την Διεπιστημονική Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων για τα Ναρκωτικά του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου διοργανώνουν κεντρική εκδήλωση στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Παραλία από τις 19:30 ως τις 23:00.

Θα περιλαμβάνει συναυλία μουσική, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, κεραμικής, θα γίνουν καλλιτεχνικά εργαστήρια, ενώ θα υπάρχει ενημερωτικό περίπτερο για τις δράσεις των Θεραπευτικών Προγραμμάτων.

Μιλώντας για τις δράσεις που θα γίνουν στην παραλία της πόλης ο σύμβουλος εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ κ. Χρήστος Μαντζιούνης είπε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Κεντρικό μήνυμα στην εκδήλωση της Τετάρτης θα είναι το “στάσου πλάι μου”. Και μέσα από αυτό θέλουμε να τονίσουμε πως η πορεία προς την απεξάρτηση πέρα από την ατομική προσπάθεια, χρειάζεται και την συμπαράσταση όλων μας. Για να γίνει η ομαλή επανένταξη των ατόμων για μια καθαρή ζωή, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους».

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το εκπαιδευτικό κομμάτι σημείωσε ότι στο ΚΕΘΕΑ: «παρέχεται βοήθεια και γνώσεις ώστε οι εξαρτημένοι να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν απολυτήριο λυκείου ή γυμνασίου, να πάρουν πιστοποίηση ότι γνωρίζουν ξένες γλώσσες ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παράλληλα κάνουν αθλητισμό ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες ώστε να μπορούν να τις εφαρμόσουν μετέπειτα στη ζωής τους».

Αύξηση συλλήψεων για παράβαση νόμου περί ναρκωτικών

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης,αύξηση σημείωσαν οι συλλήψεις ατόμων για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Συγκεκριμένα το 2017 έγιναν 2.097 συλλήψεις, ενώ αντίστοιχα το 2018 ο αριθμός ανήλθε στις 2.374 συλλήψεις. Μάλιστα η παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών από τις πιο συνηθισμένες αιτίες συλλήψεων μαζί με τις κλοπές – διαρρήξεις.

Για φέτος από την αρχή του 2019 μέχρι και τον Μάη έχουν συλληφθεί ήδη 863 άτομα  για παραβάσεις του νόμου «περί εξαρτησιογόνων ουσιών ουσιών». Οι περιοχές που εστιάζει η Αστυνομία τους ελέγχους της στην πόλη μας είναι: πλατεία Αγίου Γεωργίου, Ροτόντα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πλατεία Ναυαρίνου.

Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ: Η πρόληψη η κύρια απάντηση

«Η πρόληψη παραμένει η κύρια απάντηση στην αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσα από την ενδυνάμωση της προσωπικότητα του ατόμου ώστε να αντιμετωπίσει τις εν δυνάμει δυσκολίες της ζωής και να μπορέσει να αποφύγει γεγονότα με αρνητικές συνέπειες για τη ζωή του και τη βελτίωση του σχετίζεται με άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους και την ευρύτερη κοινότητα», αναφέρει το Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ. Και διοργανώνει εκδήλωση σήμερα, από 19.30- 22.30, στον αύλιο χώρο του ΚΠ ΕΛΠΙΔΑ (Ησίοδου 10, Ν.Κρήνη) με τίτλο «Πρόληψη : Διαβάζω, Παρακολουθώ, Συμμετέχω».

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

 Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στόχος; Να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

H Θεσσαλονίκη στον αγώνα κατά ναρκωτικών, φωτογραφία-2

Αναλυτικά η αποψινή εκδήλωση στην παραλία περιλαμβάνει:

-Συναυλία με τα φοιτητικά συγκροτήματα μουσικής του Α.Π.Θ: NO PERETERO,The Nobel Prize Band, Bye Paula, Şeyh Su, Ακουστικές Επιρροές, Μουσικοφρένεια, Radom Rules.

-Εκθέσεις φωτογραφίας των μονάδων του ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ και ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑ με τίτλο « Ανθρώπινες σχέσεις»

-Έκθεση Ζωγραφικής των μελών του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ

-Έκθεση Κεραμικής του Εργαστηρίου της ΙΘΑΚΗΣ

-Θα λειτουργήσουν εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευών.

-Μηνύματα  των μελών της Συμβουλευτικής Κρατουμένων ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

-Έκθεση Ζωγραφικής  της Ομάδας δημιουργικής Απασχόλησης ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ με έργα των μελών της ΘΚ ΓΚΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

-DJ Phantasy με ηλεκτρονική μουσική.

-Θα υπάρχει ενημερωτικό περίπτερο με τις δράσεις των Θεραπευτικών Προγραμμάτων.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια