H Θεσσαλονίκη στον αγώνα κατά ναρκωτικών

H Θεσσαλονίκη στον αγώνα κατά ναρκωτικών

Ο ανθρώπινος παράγοντας στον αγώνα της απεξάρτησης στο στόχαστρο της καμπάνιας του ΚΕΘΕΑ, ενώ αυξημένα παραμένουν τα ποσοστά παραβάσεων του νόμου περί ναρκωτικών

Στα 19,1 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) εκτιμάται πως έκαναν χρήση ναρκωτικών τον τελευταίο χρόνο (16%), με τον αριθμό των ανδρών (20%) να είναι σχεδόν διπλάσιος εκείνου των γυναικών (11%).

Σύμφωνα με την Ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά το 2019 στην Ελλάδα το πιο δημοφιλές ναρκωτικό είναι αναμφισβήτητα η κάνναβη, καθώς το 11% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους.

Όσο αφορά την κοκαΐνη, το 1,3% των ενηλίκων 15-64 ετών έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους, το 1% των μαθητών ηλικίας 15-16 ετών δηλώνει πως έχει κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου, αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Το ΚΕΘΕΑ την γιορτάζει με ανοικτές εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα, κάνοντας κάλεσμα ενημέρωσης και διαλόγου για το θέμα της εξάρτησης. Με σύνθημα «ΣΤΑΣΟΥ ΠΛΑΪ ΜΟΥ», η καμπάνια του εστιάζει στη σημασία των ανθρωπίνων σχέσεων και των δικτύων κοινωνικής υποστήριξης που δρουν καταλυτικά για τη θεραπεία και την επανένταξη.

H Θεσσαλονίκη στον αγώνα κατά ναρκωτικών, φωτογραφία-1
H Θεσσαλονίκη στον αγώνα κατά ναρκωτικών, φωτογραφία-1

Φωτογραφία από επιχείρηση σύλληψης για παράβαση νόμου περί ναρκωτικών

Στην πόλη μας με αφορμή την ημέρα το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (Θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης για ενήλικες),το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Πρόγραμμα για φυλακισμένους και αποφυλακισμένους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών  και το ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ (πρόγραμμα για έφηβους και νέους ενήλικες)  και  σε συνεργασία με την Διεπιστημονική Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων για τα Ναρκωτικά του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου διοργανώνουν κεντρική εκδήλωση στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Παραλία από τις 19:30 ως τις 23:00.

Θα περιλαμβάνει συναυλία μουσική, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, κεραμικής, θα γίνουν καλλιτεχνικά εργαστήρια, ενώ θα υπάρχει ενημερωτικό περίπτερο για τις δράσεις των Θεραπευτικών Προγραμμάτων.

Μιλώντας για τις δράσεις που θα γίνουν στην παραλία της πόλης ο σύμβουλος εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ κ. Χρήστος Μαντζιούνης είπε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Κεντρικό μήνυμα στην εκδήλωση της Τετάρτης θα είναι το “στάσου πλάι μου”. Και μέσα από αυτό θέλουμε να τονίσουμε πως η πορεία προς την απεξάρτηση πέρα από την ατομική προσπάθεια, χρειάζεται και την συμπαράσταση όλων μας. Για να γίνει η ομαλή επανένταξη των ατόμων για μια καθαρή ζωή, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους».

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το εκπαιδευτικό κομμάτι σημείωσε ότι στο ΚΕΘΕΑ: «παρέχεται βοήθεια και γνώσεις ώστε οι εξαρτημένοι να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν απολυτήριο λυκείου ή γυμνασίου, να πάρουν πιστοποίηση ότι γνωρίζουν ξένες γλώσσες ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παράλληλα κάνουν αθλητισμό ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες ώστε να μπορούν να τις εφαρμόσουν μετέπειτα στη ζωής τους».

Αύξηση συλλήψεων για παράβαση νόμου περί ναρκωτικών

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης,αύξηση σημείωσαν οι συλλήψεις ατόμων για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Συγκεκριμένα το 2017 έγιναν 2.097 συλλήψεις, ενώ αντίστοιχα το 2018 ο αριθμός ανήλθε στις 2.374 συλλήψεις. Μάλιστα η παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών από τις πιο συνηθισμένες αιτίες συλλήψεων μαζί με τις κλοπές – διαρρήξεις.

Για φέτος από την αρχή του 2019 μέχρι και τον Μάη έχουν συλληφθεί ήδη 863 άτομα  για παραβάσεις του νόμου «περί εξαρτησιογόνων ουσιών ουσιών». Οι περιοχές που εστιάζει η Αστυνομία τους ελέγχους της στην πόλη μας είναι: πλατεία Αγίου Γεωργίου, Ροτόντα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πλατεία Ναυαρίνου.

Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ: Η πρόληψη η κύρια απάντηση

«Η πρόληψη παραμένει η κύρια απάντηση στην αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσα από την ενδυνάμωση της προσωπικότητα του ατόμου ώστε να αντιμετωπίσει τις εν δυνάμει δυσκολίες της ζωής και να μπορέσει να αποφύγει γεγονότα με αρνητικές συνέπειες για τη ζωή του και τη βελτίωση του σχετίζεται με άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους και την ευρύτερη κοινότητα», αναφέρει το Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ. Και διοργανώνει εκδήλωση σήμερα, από 19.30- 22.30, στον αύλιο χώρο του ΚΠ ΕΛΠΙΔΑ (Ησίοδου 10, Ν.Κρήνη) με τίτλο «Πρόληψη : Διαβάζω, Παρακολουθώ, Συμμετέχω».

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

 Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στόχος; Να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

H Θεσσαλονίκη στον αγώνα κατά ναρκωτικών, φωτογραφία-2
H Θεσσαλονίκη στον αγώνα κατά ναρκωτικών, φωτογραφία-2

Αναλυτικά η αποψινή εκδήλωση στην παραλία περιλαμβάνει:

-Συναυλία με τα φοιτητικά συγκροτήματα μουσικής του Α.Π.Θ: NO PERETERO,The Nobel Prize Band, Bye Paula, Şeyh Su, Ακουστικές Επιρροές, Μουσικοφρένεια, Radom Rules.

-Εκθέσεις φωτογραφίας των μονάδων του ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ και ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑ με τίτλο « Ανθρώπινες σχέσεις»

-Έκθεση Ζωγραφικής των μελών του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ

-Έκθεση Κεραμικής του Εργαστηρίου της ΙΘΑΚΗΣ

-Θα λειτουργήσουν εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευών.

-Μηνύματα  των μελών της Συμβουλευτικής Κρατουμένων ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

-Έκθεση Ζωγραφικής  της Ομάδας δημιουργικής Απασχόλησης ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ με έργα των μελών της ΘΚ ΓΚΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

-DJ Phantasy με ηλεκτρονική μουσική.

-Θα υπάρχει ενημερωτικό περίπτερο με τις δράσεις των Θεραπευτικών Προγραμμάτων.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Η προχωρημένη ηλικία και το να είσαι γυναίκα είναι δύο παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο που δεν μπορείτε να ελέγξετε, αλλά ένα συγκεκριμένο σχέδιο διατροφής μπορεί να βοηθήσει τις μεγαλύτερες γυναίκες να μειώσουν τις πιθανότητές τους για τη σοβαρή αυτή ασθένεια. Η πρόληψη του εγκεφαλικού είναι συνέπεια της μείωσης της φλεγμονής που παράγει σχηματισμό θρόμβων στην εγκεφαλική κυκλοφορία, η οποία με τη σειρά της, προκαλεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επει...
Κοινωνία
Από τις 06:00 του Σαββάτου 24/10 θα τεθούν σε ισχύ τα νέα, αυστηρότερα, μέτρα για την διασπορά του ιού που ανακοίνωσε στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πώς θα πηγαίνουμε σε καφετέριες και εστιατόρια. Στις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές (ανάμεσα τους η Αττική και η Θεσσαλονίκη) θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 05:00 το πρωί. Από την απαγόρευση εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα και περιστατικά έκτακτης ανάγκης....
Πολιτική
Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η Αθήνα τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας τόσο με το Oruc Reis, όσο και με απειλές για επέκταση των ερευνών νότια της Κρήτης. Το τουρκικό ερευνητικό συνεχίζει να κινείται και να κάνει καταγραφές παρανόμως στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα στη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία με ισχύ έως τις 27 Οκτωβρίου. Για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την Πρόεδρο τη...
Κοινωνία
Μετά την Κοζάνη, και η Καστοριά από σήμερα μπήκε σε lockdown καθώς, όπως ανακοινώθηκε προχθές, πέρασε στην κόκκινη ζώνη του χάρτη επικινδυνότητας κορωνοϊού. Κλειστά μαγαζιά, περιορισμένη κίνηση πολιτών και μειωμένη κίνηση στους δρόμους στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας είναι λοιπόν η εικόνα που επικρατεί από σήμερα στην Καστοριά, αντίστοιχη με εκείνη που υφίσταται εδώ και ημέρες στην Κοζάνη. Για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ισχύουν, μεταξύ άλλων, η υπ...
Υγεία
Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Nομού Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2008, από γυναίκες που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" σε συνεργασία με μια ομάδα γυναικών από τη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του Πανελλήνιου Συλλόγου ήταν να συνεχιστεί το έργο του και στη Θεσσαλονίκη με στόχο να δοθεί και σε άλλες γυναίκες τη βοήθεια που χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπίσουν τ...
Κοινωνία
Χωρίς την καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στην οποία επρόκειτο να παραστούν ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά μόνο με τη Θεία Λειτουργία το πρωί, θα γιορταστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, η ημέρα του Πολιούχου, την 26η Οκτωβρίου. Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις και τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς που ανακοινώθηκαν για τη Θεσσαλονίκη, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, δήλωσε...
Περιστατικά
Συνεργεία της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης βρίσκονται στο σημείο και πραγματοποιούν εργασίες προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη, η οποία εντοπίζεται εκτός των ορίων του σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμός της «Βενιζέλου» του Μετρό δεν έχει επηρεαστεί από τη διαρροή καθώς βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον δέκα μέτρων από το σημείο της βλάβης και επιπλέον διαθέτει προστατευτικά τοιχία (διαφραγματικούς τοίχους) περιμετρικά...
Κοινωνία
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» θα περάσει το εορταστικό τριήμερο της 26ης και 28ης Οκτωβρίου αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, περιμένοντας μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, να βρεθούν στο κατάστρωμά του και να ζήσουν νοερά στιγμές του ένδοξου παρελθόντος. Από τις 15 Ιουνίου που επιτράπηκε και πάλι η είσοδος του κοινού στο πλοίο, μετά την περίοδο του lockdown, έως και σήμερα περίπου...
Διάφορα
Θεσσαλονίκη: 50 νέους τάφους σκάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε σημεία στο νεκροταφείο Ευόσμου για θύματα της πανδημίας. Από τον Μάρτιο κιόλας στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη στην Θεσσαλονίκη έχουν ανοίξει 50 τάφοι, στους οποίους έχουν ταφεί περίπου 40 άτομα. Σύμφωνα με τους κανόνες που ορίστηκαν, τα θύματα από κορονοϊό θάβονται σε ειδικό σημείο λίγο μακρύτερα από τους υπόλοιπους τάφους. Ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κοιμητηρ...