«Πολεµικό» κλίµα για το βιοµηχανικό ροδάκινο

«Πολεµικό» κλίµα για το βιοµηχανικό ροδάκινο

«Πολεµικό» είναι για άλλη µία χρονιά το κλίµα στους οπωρώνες των νοµών Ηµαθίας και Πέλλας, λίγο πριν από την έναρξη της παραγωγικής σεζόν στο βιοµηχανικό ροδάκινο.

Αγρότες από τη µια και βιοµηχανίες κοµπόστας από την άλλη έχουν πάρει θέσεις «µάχης», τρεις εβδοµάδες πριν από την παράδοση των πρώτων ποσοτήτων ροδάκινων στα εργοστάσια, και ανταλλάσσουν πυρά, µε σηµεία τριβής όχι µόνο την τιµή παραγωγού αλλά και την ποιότητα της πρώτης ύλης.

Η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) ζητά από τους παραγωγούς να κάνουν γρήγορα και σωστά την αραίωση των δέντρων, προκειµένου να αποφευχθεί η µικροκαρπία.

Οι αγρότες της Ηµαθίας απάντησαν σκωπτικά µε την παροιµία «έλα παππού να σου δείξω τα αµπελοχώραφά σου» και ζήτησαν αύξηση της τιµής παραγωγού, επισηµαίνοντας πως η ποιότητα της πρώτης ύλης αποτελεί συνάρτηση της τιµής παράδοσής της. Η ΕΚΕ ανεβάζει την τιµή φέτος κατά 1 λεπτό (26 λεπτά/ κιλό έναντι 25 πέρυσι), αύξηση που δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς.

Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση της Ενωσης Κονσερβοποιών επισηµαίνεται πως φέτος παρατηρείται εξαιρετική καρπόδεση και τα δέντρα είναι φορτωµένα. «∆υστυχώς οι συνθήκες των τελευταίων ετών δεν µας επιτρέπουν να χαιρόµαστε για αυτό.

Η εµπειρία αυτών των χρόνων δείχνει ότι όταν τα δέντρα είναι φορτωµένα, έχουµε πρόβληµα µικροκαρπίας στην τελική παραγωγή» αναφέρει η ΕΚΕ και αποδίδει το γεγονός σε µια σειρά από παράγοντες, όπως η χρόνια υπολίπανση σε κάποιες περιοχές, η έλλειψη χρόνου (αφού το αραίωµα των συµπύρηνων λαµβάνει χώρα ενώ έχει ξεκινήσει η συγκοµιδή των πρώιµων επιτραπέζιων και των κερασιών), η αδυναµία του παραγωγού να πληρώσει αρκετά µεροκάµατα ώστε το αραίωµα να γίνει διεξοδικά, αλλά και το πολύ πιεστικό φέτος πρόβληµα της έλλειψης εργατικών χεριών.

«Η ΕΚΕ καλεί όλους τους παραγωγούς συµπύρηνου να καταβάλουν τη µέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να µη χρειαστεί να συζητάµε για το ελάχιστο µέγεθος του συµπύρηνου όταν έρθει η ώρα της παραλαβής» υπογραµµίζεται στην ανακοίνωσηπροειδοποίηση, ενώ παρατίθενται και οι κανόνες του σωστού αραιώµατος:

- Το καλό αραίωµα εξασφαλίζει όχι µόνο εµπορεύσιµους καρπούς για φέτος, αλλά και ικανοποιητική παραγωγή για την επόµενη χρονιά.

- Οι πολλοί καρποί κουράζουν υπερβολικά το δέντρο, µε αποτέλεσµα τη µείωση της συνολικής παραγωγής και ακόµη µεγαλύτερη µείωση των καρπών που µπορούν να γίνουν κοµπόστα.  Το αραίωµα των καρπών πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, εφόσον ο πυρήνας έχει σκληρύνει ικανοποιητικά.

-Μαζί µε το αραίωµα αφαιρούµε τους λαίµαργους βλαστούς.

-Την περίοδο του αραιώµατος ποτίζουµε πιο συγκεκριµένα (µε την προϋπόθεση ότι θα έχουµε αφαιρέσει τα λαίµαργα) και λιπαίνουµε αργότερα: το µέσον του διαστήµατος µεταξύ αραιώµατος και συγκοµιδής.

- Στα δέντρα που έχουν εξαντληθεί από υπερβολική καρπόδεση και καθυστερηµένο αραίωµα, είναι καλό να γίνουν ψεκασµοί µε αµινοξέα πριν και µετά το αραίωµα. Οι κονσερβοποιοί διευκρινίζουν πως οι συγκεκριµένες υποδείξεις έχουν στόχο να χτίσουν ειλικρινείς σχέσεις ανάµεσα στις επιχειρήσεις και στους συνεταιρισµούς και παραγωγούς.

Εντονη αντίδραση

Η ανακοίνωση προκάλεσε την άµεση αντίδραση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, η οποία απάντησε µε δική της ανακοίνωση, σε υψηλούς τόνους. «Η ΕΚΕ ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά µε την ταπεινή προβιά του συµπαθητικού νεαρού ο οποίος θέλει να δείξει στον παππού τα αµπελοχώραφά του (πηγή: λαϊκή σοφία) και µε την προβιά του µετανοηµένου δήθεν killer Κάιν, που θέλει να αναστήσει τον µισοπεθαµένο αδελφό του Αβελ (πηγή: Π. ∆ιαθήκη), απλώνει δήθεν χέρι φιλίας και συνεργασίας στους αγρότες, που από τις προηγούµενες χειραψίες µαζί της ακόµη µετρούν τα δάχτυλά τους» αναφέρουν οι παραγωγοί και εγκαλούν τους κονσερβοποιούς για υποκρισία, φαρισαϊσµό και επικοινωνιακά παιχνίδια.

«Εφόσον παραδέχεστε σύµφωνα µε τα γραφόµενά σας τη χρόνια υπολίπανση, την αδυναµία των παραγωγών να αντεπεξέλθουν στα αρκετά µεροκάµατα και την εν γένει οικονοµική τους δυσκολία, θα αναγνωρίζετε προφανώς και το αίτιο. Το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από τις χαµηλές τιµές παραγωγού. Τις οποίες εσείς µόνοι αποφασίζετε» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Οι αγρότες σηµειώνουν πως το αποτέλεσµα της παραγωγής είναι συνάρτηση της οικονοµικής ανέχειας των γεωργών και η ποιότητα είναι συνάρτηση της τιµής, ενώ επιστρέφουν το «γάντι»: «Εποµένως κάντε εσείς σωστά αυτό που πρέπει, για να µπορούµε να κάνουµε και εµείς καλά αυτό που ξέρουµε καλύτερα από σας». Μιλώντας στον «Αγρότη» του Έθνους, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, κάλεσε την ΕΚΕ, αντί να κάνει υποδείξεις, να προστατεύσει τους παραγωγούς προκειµένου να επιβιώσουν και, µέσα από αυτό, να προφυλάξει και τη δική της επιβίωση. «Με µεγαλειώδη φιλευσπλαχνία αυξάνουν την τιµή παραγωγού κατά 1 λεπτό. Να δούµε τι θα κάνουν όταν δεν θα υπάρχουν πια αγρότες» σχολίασε.

Πηγή: ethnos.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Οι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν από την ασθένεια τρώγοντας λιπαρά ψάρια μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του  Πανεπιστημίου του Harvard.  Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Gut, περιελάμβανε για περίοδο 10 ετών ανάλυση των ιατρικών δεδομένων 170.000 Αμερικανών, από τους οποίους οι 1.659 εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου. Από αυτούς, οι 169 πέθαναν ως αποτέλ...
Διάφορα
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισε την Κυριακή όλα τα εμπορικά καταστήματα της χώρας να παραμείνουν κλειστά προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά το κορωνοϊού.  Έτσι, λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, την προσεχή Κυριακή 1η Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων, παρά τα όσα ορίζονται στις διατ...
Κοινωνία
Ακόμη και μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα για την Θεσσαλονίκη, καθώς παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού. Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα με τον Παναγιώτη Αρκουμανέα στο δημαρχείο. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής έγιναν περίπου 1.100 τεστ σήμερα, και έχουν βρεθεί λίγο παραπάνω από 50 θετικά κρούσματα. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε πως η κατάσταση στα...
Κοινωνία
Μεγαλώνει καθημερινά η λίστα των νεκρών από κορωνοϊό στην χώρα μας. Τις τελευταίες ώρες προστέθηκαν ακόμη έξι άνθρωποι. Συγκεκριμένα από τη ζωή «έφυγε» ένας άντρας, 58 ετών, με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Στην Θεσσαλονίκη από τη ζωή «έφυγε» ένας 88χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου.Ένας 75χρονος που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό κατέληξε στις 06:51 σήμερα το πρωί. Επιπλέον, κατέληξαν μία 80χρονη στο ΝΙΜΤΣ, η οποία νοσηλευότα...
Διάφορα
Μπορεί κανείς να αντισταθεί σε μια φέτα από λαχταριστό, ζεστό κέικ από τον φούρνο; Μάλλον όχι. Μιας και τα κρύα έπιασαν για τα καλά, τι καλύτερο από το να μπεις στην κουζίνα και να δημιουργήσεις ένα πεντανόστιμο, αφράτο κέικ που θα συνοδεύσει τέλεια τον καφέ σου; Συνταγές και παραλλαγές θα βρούμε πολλές, αν ψάξουμε λίγο στο Διαδίκτυο. Άλλωστε έχουμε δοκιμάσει τόσα και τόσα διαφορετικά κέικ. Μεξικάνικο κέικ, όμως, έχεις φάει; Το «tres leches» είναι ένα παρα...
Κοινωνία
Την ώρα που η συμπρωτεύουσα μπαίνει σε lockdown -μαζί με Λάρισα και Ροδόπη- κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν εκατοντάδες τεστ για κορωνοϊό σε πολίτες, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων, από τις πρώτες ώρες σχηματίζονται τεράστιες ουρές πολιτών, που θέλουν να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό. Δείτε τις φωτό: Σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, τα πρώτα στοιχεία από τα rapid tests στη Θεσσαλονίκη προκαλ...
Υγεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε προ ολίγου πως η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο «Επίπεδο 4» ή αλλιώς lockdown, μαζί με τις περιοχές της Λάρισας και της Ροδόπης. Με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται το γεγονός πως η πόλη βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων του κορωνοϊού, την ίδια ώρα που στη Νέα Παραλία σήμερα διενεργούνται χιλιάδες rapid τεστ σε πολίτες που από το πρωί έχουν προστρέξει δίπλα στο Βασιλικό Θέα...
Πολιτισμός
Χωρίς τις καθιερωμένες μαθητικές παρελάσεις λόγω των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού Με πάσα τιμή εορτάσθηκε το πρωί της Τετάρτης 28/10 στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης η επέτειος του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940. Οι εφετινές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς τις καθιερωμένες μαθητικές παρελάσεις στις δύο κοινότητες του δήμου λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Αμ...
Περιστατικά
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για την εφαρμογή των μέτρων και τη χρήση μάσκας. Σε ένα αυτοκίνητο επέβαιναν δύο άτομα, τα οποία έτρωγαν, δεν φορούσαν την μάσκα και έτσι τους επιβλήθηκε πρόστιμο. “Τρώγαμε και οι δύο, ενώ οδηγούσα” είπε ο οδηγός, ο οποίος μετά το πρόστιμο συνέχισε να τρώει το φαγητό του. πηγή: thestival.gr