«Πολεµικό» κλίµα για το βιοµηχανικό ροδάκινο

«Πολεµικό» είναι για άλλη µία χρονιά το κλίµα στους οπωρώνες των νοµών Ηµαθίας και Πέλλας, λίγο πριν από την έναρξη της παραγωγικής σεζόν στο βιοµηχανικό ροδάκινο.

Αγρότες από τη µια και βιοµηχανίες κοµπόστας από την άλλη έχουν πάρει θέσεις «µάχης», τρεις εβδοµάδες πριν από την παράδοση των πρώτων ποσοτήτων ροδάκινων στα εργοστάσια, και ανταλλάσσουν πυρά, µε σηµεία τριβής όχι µόνο την τιµή παραγωγού αλλά και την ποιότητα της πρώτης ύλης.

Η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) ζητά από τους παραγωγούς να κάνουν γρήγορα και σωστά την αραίωση των δέντρων, προκειµένου να αποφευχθεί η µικροκαρπία.

Οι αγρότες της Ηµαθίας απάντησαν σκωπτικά µε την παροιµία «έλα παππού να σου δείξω τα αµπελοχώραφά σου» και ζήτησαν αύξηση της τιµής παραγωγού, επισηµαίνοντας πως η ποιότητα της πρώτης ύλης αποτελεί συνάρτηση της τιµής παράδοσής της. Η ΕΚΕ ανεβάζει την τιµή φέτος κατά 1 λεπτό (26 λεπτά/ κιλό έναντι 25 πέρυσι), αύξηση που δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς.

Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση της Ενωσης Κονσερβοποιών επισηµαίνεται πως φέτος παρατηρείται εξαιρετική καρπόδεση και τα δέντρα είναι φορτωµένα. «∆υστυχώς οι συνθήκες των τελευταίων ετών δεν µας επιτρέπουν να χαιρόµαστε για αυτό.

Η εµπειρία αυτών των χρόνων δείχνει ότι όταν τα δέντρα είναι φορτωµένα, έχουµε πρόβληµα µικροκαρπίας στην τελική παραγωγή» αναφέρει η ΕΚΕ και αποδίδει το γεγονός σε µια σειρά από παράγοντες, όπως η χρόνια υπολίπανση σε κάποιες περιοχές, η έλλειψη χρόνου (αφού το αραίωµα των συµπύρηνων λαµβάνει χώρα ενώ έχει ξεκινήσει η συγκοµιδή των πρώιµων επιτραπέζιων και των κερασιών), η αδυναµία του παραγωγού να πληρώσει αρκετά µεροκάµατα ώστε το αραίωµα να γίνει διεξοδικά, αλλά και το πολύ πιεστικό φέτος πρόβληµα της έλλειψης εργατικών χεριών.

«Η ΕΚΕ καλεί όλους τους παραγωγούς συµπύρηνου να καταβάλουν τη µέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να µη χρειαστεί να συζητάµε για το ελάχιστο µέγεθος του συµπύρηνου όταν έρθει η ώρα της παραλαβής» υπογραµµίζεται στην ανακοίνωσηπροειδοποίηση, ενώ παρατίθενται και οι κανόνες του σωστού αραιώµατος:

- Το καλό αραίωµα εξασφαλίζει όχι µόνο εµπορεύσιµους καρπούς για φέτος, αλλά και ικανοποιητική παραγωγή για την επόµενη χρονιά.

- Οι πολλοί καρποί κουράζουν υπερβολικά το δέντρο, µε αποτέλεσµα τη µείωση της συνολικής παραγωγής και ακόµη µεγαλύτερη µείωση των καρπών που µπορούν να γίνουν κοµπόστα.  Το αραίωµα των καρπών πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, εφόσον ο πυρήνας έχει σκληρύνει ικανοποιητικά.

-Μαζί µε το αραίωµα αφαιρούµε τους λαίµαργους βλαστούς.

-Την περίοδο του αραιώµατος ποτίζουµε πιο συγκεκριµένα (µε την προϋπόθεση ότι θα έχουµε αφαιρέσει τα λαίµαργα) και λιπαίνουµε αργότερα: το µέσον του διαστήµατος µεταξύ αραιώµατος και συγκοµιδής.

- Στα δέντρα που έχουν εξαντληθεί από υπερβολική καρπόδεση και καθυστερηµένο αραίωµα, είναι καλό να γίνουν ψεκασµοί µε αµινοξέα πριν και µετά το αραίωµα. Οι κονσερβοποιοί διευκρινίζουν πως οι συγκεκριµένες υποδείξεις έχουν στόχο να χτίσουν ειλικρινείς σχέσεις ανάµεσα στις επιχειρήσεις και στους συνεταιρισµούς και παραγωγούς.

Εντονη αντίδραση

Η ανακοίνωση προκάλεσε την άµεση αντίδραση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, η οποία απάντησε µε δική της ανακοίνωση, σε υψηλούς τόνους. «Η ΕΚΕ ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά µε την ταπεινή προβιά του συµπαθητικού νεαρού ο οποίος θέλει να δείξει στον παππού τα αµπελοχώραφά του (πηγή: λαϊκή σοφία) και µε την προβιά του µετανοηµένου δήθεν killer Κάιν, που θέλει να αναστήσει τον µισοπεθαµένο αδελφό του Αβελ (πηγή: Π. ∆ιαθήκη), απλώνει δήθεν χέρι φιλίας και συνεργασίας στους αγρότες, που από τις προηγούµενες χειραψίες µαζί της ακόµη µετρούν τα δάχτυλά τους» αναφέρουν οι παραγωγοί και εγκαλούν τους κονσερβοποιούς για υποκρισία, φαρισαϊσµό και επικοινωνιακά παιχνίδια.

«Εφόσον παραδέχεστε σύµφωνα µε τα γραφόµενά σας τη χρόνια υπολίπανση, την αδυναµία των παραγωγών να αντεπεξέλθουν στα αρκετά µεροκάµατα και την εν γένει οικονοµική τους δυσκολία, θα αναγνωρίζετε προφανώς και το αίτιο. Το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από τις χαµηλές τιµές παραγωγού. Τις οποίες εσείς µόνοι αποφασίζετε» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Οι αγρότες σηµειώνουν πως το αποτέλεσµα της παραγωγής είναι συνάρτηση της οικονοµικής ανέχειας των γεωργών και η ποιότητα είναι συνάρτηση της τιµής, ενώ επιστρέφουν το «γάντι»: «Εποµένως κάντε εσείς σωστά αυτό που πρέπει, για να µπορούµε να κάνουµε και εµείς καλά αυτό που ξέρουµε καλύτερα από σας». Μιλώντας στον «Αγρότη» του Έθνους, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, κάλεσε την ΕΚΕ, αντί να κάνει υποδείξεις, να προστατεύσει τους παραγωγούς προκειµένου να επιβιώσουν και, µέσα από αυτό, να προφυλάξει και τη δική της επιβίωση. «Με µεγαλειώδη φιλευσπλαχνία αυξάνουν την τιµή παραγωγού κατά 1 λεπτό. Να δούµε τι θα κάνουν όταν δεν θα υπάρχουν πια αγρότες» σχολίασε.

Πηγή: ethnos.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Ο αντικαπνιστικός νόμος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και πλέον εισέρχεται στην ολομέλεια της Βουλής  την Τρίτη (15/10) προς ψήφιση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους: 1) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαι...
Διάφορα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο της διενέργειας τακτικών ελέγχων, διαπίστωσε ότι στην επισήμανση του προϊόντος "sandiemi – Bran sticks χωρίς ζάχαρη (all bran)", δεν  αναγράφεται ότι το προϊόν  περιέχει γλουτένη και μπορεί να περιέχει σόγια, γάλα και ίχνη ξηρών καρπών. Η γλουτένη, η σόγια, το γάλα και οι ξηροί καρποί είναι συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία ή δυσανεξία και να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία...
Κοινωνία
Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα από τη νέα περίοδο διάθεσης καυσίμου, η οποία ξεκινά από τη Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Στόχος των αλλαγών που προωθούνται είναι: •Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία τα οποία διαμένουν μόνιμα σε περιοχές όπου -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φ...
Οικονομία
"Αρκετά" ή "πολύ σημαντική" και "χρήσιμη" χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από οκτώ στις δέκα (ποσοστό 83%) επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ενώ σχεδόν οκτώ στις δέκα (77%) ζητούν μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας "Palmos Analysis", η οποία διενεργήθηκε στο δίμηνο Ιουλίου (μετά τ...
Πολιτισμός
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που γιορτάζει η πόλη μας, με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να προετοιμάζει πληθώρα εκδηλώσεων, λιτανειών και δράσεων. Στο πλαίσιο των εορτασμών του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί σήμερα το ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά, ενώ η φιλοξενία της εικόνας έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι αρχές Νοεμβρίου με...
Πολιτισμός
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της Θεσσαλονίκης και τη μοναδική σχέση της πόλης με το λιμάνι, στο πλαίσιο δυο δράσεων που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την πολιτιστική ομάδα "dot2dot". Πώς δημιουργήθηκε ο Θερμαϊκός κόλπος; Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι ο βυθός του θα μπορούσε να είναι μια αποκάλυψη για την ίδια την ιστορία της πόλης; Αυτά και άλλα...
Πολιτική
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.Ο κ. Καραμανλής έφτασε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 12:30 το μεσημέρι. Τον υποδέχτηκε ο κ. Ζέρβας πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του, ενώ πλήθος κόσμου βρισκόταν στο σημείο προκειμένου να τον χειροκροτήσει.«Καλώς ήρθατε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας, ενώ «γαλάζια» στελέχη τον αγκάλιαζαν και τον φιλούσαν.Ο δή...
Πολιτισμός
Για άγνωστη πόλη, με εξαιρετική ρυμοτομία, πλήρη εμπορική δραστηριότητα και καλή οχύρωση, που κατοικούνταν από θρακικά φύλα και «έσβησε» στο τέλος του 6ου π.Χ., την ίδια περίοδο που περνούσαν από εκεί οι Μακεδόνες, ήρθε στο φως λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.  Η τράπεζα (η προϊστορική τούμπα) στα όρια του Νέου Ρυσίου και της Καρδίας καλύπτει μια έκταση 14 στρεμμάτων, έχει οβάλ σχήμα και βρίσκεται σε μια αξιοσημείωτη θέση, με εντυπωσιακή θέα προς όλα τα απαραί...
Κοινωνία
Από το δήμο Νεάπολης-Συκεών με στόχο την ψηφιακή αυτονομία και την ψυχολογική στήριξή τους - Πότε αρχίζουν Άλλο ένα πρόγραμμα στήριξης ανέργων υλοποιεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τα δωρεάν σεμινάρια εκπαίδευσής τους για μια ακόμη χρονιά, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό όλων όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους Συμβουλευτικούς Σταθμο...