Φθηνότερη από το Βελιγράδι η Θεσσαλονίκη - Τιμές για διαμερίσματα και γραφεία

Εργαλείο πληροφόρησης το νεοσύστατο Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων ακινήτων ΝΑ Ευρώπης

Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στα ακίνητα παρουσιάζει η ελληνική αγορά, ενώ και η χρυσή βίζα μπορεί να αποτελέσει επιπλέον δέλεαρ για πολίτες εκτός ΕΕ.  Η αγορά ακινήτων αναθερμάνθηκε έπειτα από μια σκληρή 10ετία, ωστόσο οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των ακινήτων, παρόλο που πλέον διατίθενται στην αγορά ακίνητα ανακαινισμένα και ελκυστικά. 

Τα παραπάνω ήταν μερικά από όσα επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη στα γραφεία του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του νεόκοπου Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπηςτο οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο "οδηγό" για ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μιλώντας για τους στόχους του Παρατηρητηρίου ο κ. Κώστας Γεωργάκος, Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, το οποίο και πρωτοστάτησε στο συγκεκριμένο εγχείρημα, είπε ότι επιδίωξη είναι να παρέχει στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και επενδυτές αξιόπιστη πληροφόρηση για την κάθε συμμετέχουσα χώρα καθώς αυτήν την στιγμή υπάρχει σχετικό "κενό". Παράλληλα θα εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες και θα ενημερώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με δελτία Τύπου, συνέδρια και ημερίδες για την πορεία της κτηματαγοράς κάθε χώρας. "Η Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή μια χώρα που μπορεί κάποιος να επενδύσει και να έχει μια πολύ καλή απόδοση. Οι τιμές των ακινήτων είναι υπερβολικά χαμηλές. Ένας από τους στόχους του Παρατηρητηρίου είναι να διαφημίσει Ελλάδα, να προσεγγίσει περισσότερους και ποιοτικότερους υποψήφιους αγοραστές και κατ΄επέκταση να υπάρξει και άνοδος των τιμών". Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην εγγύτητα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης με την Ελλάδα, με την αποπεράτωση των κεντρικών οδικών αξόνων.

Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου έγινε σε συνεργασία με το ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, την Ένωση Ιδιοκτήτων Ακινήτων Θεσσαλονίκης και το e-learning του ΕΚΠΑ, τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων  Ακίνητων  ΝΑ Ευρώπης στο οποίο θα συμμετέχουν αντίστοιχοι  φορείς, θεσμοί και πανεπιστήμια από τη: Σερβία, Βόσνια, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Ρουμανία, κλπ.

Στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου έχει προγραμματιστεί η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Παρατηρητηρίου στη Σερβία και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, το ίδιο διάστημα περίπου αναμένεται να έχουν συγκεντρωθεί και τα πρώτα στοιχεία για τις αγορές ακινήτων. Στην ιστοσελίδα του Ελληνοσερβικού Επιμελητήριου (www.greekserbian.com) θα υπάρχει ειδική ενότητα με τα νέα και τις δράσεις του Παρατηρητηρίου καθώς και στοιχεία για την κάθε χώρα.

Πρόβλημα η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων - Αναθέρμανση της αγοράς

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές αποτελεί σημαντικό πρόβλημα η έλλειψη αξιόπιστων και έγκυρων στοιχείων και δεικτών για την αγορά ακινήτων.

"Ενα από τα διαχρονικά προβλήματα στην αγορά ακινήτων ήταν ότι δεν είχαμε αξιόπιστους δείκτες και το Παρατηρητήριο θα συμβάλλει στην ενημέρωση όσων θέλουν να επενδύσουν στην πατρίδα μας, είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι απλοί πολίτες", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πάρις Μπίλλιας, πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ίδιος μίλησε για μια αγορά που έχει καταβαραθρωθεί αλλά αυτό δημιουργεί και ευκαιρίες, "οι οποίες όμως για να γίνουν πράξη πρέπει να διορθωθούν ορισμένες στρεβλώσεις". Μίλησε χαρακτηριστικά για το μεγάλο κτιριακό απόθεμα που διαθέτει η Ελλάδα, το οποίο είναι ωστόσο υποβαθμισμένο καθώς σε μεγάλο ποσοστό είναι γηρασμένο.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος είπε ότι κατά καιρούς ακούμε διάφορες τιμές και τάσεις της αγοράς ακινήτων από διάφορους φορείς κρατικούς ή μη, χαρακτηρίζοντας μία σοβαρή και σημαντική προσπάθεια αυτήν του Παρατηρητηρίου ειδικότερα σε μια περίοδο "που η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από δεκαετή απουσία". Για αναθέρμανση της αγοράς μίλησε και ο Κωνσταντίνος Χαϊδούτης Πρόεδρος Ιδιοκτήτων Ακίνητων Θεσσαλονίκης. Όπως είπε η οικονομική αφαίμαξη των ιδιοκτητών ακινήτων μέσω ΕΝΦΙΑ, αποτέλεσε το λόγο που αυτήν τη στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός ακινήτων προς μεταβίβαση, ενώ "κερασάκι στην τούρτα" χαρακτήρισε και τον συμπληρωματικό φόρο. Για τα προς διάθεση ακίνητα είπε ότι είναι  σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν καθώς είναι ανακαινισμένα, ωστόσο οι τιμές στην Ελλάδα ήταν "παγωμένες" και πρέπει σιγά-σιγά να βγουν από την κατάψυξη, να αναθερμανθούν και να αγγίξουν τις τιμές της υπόλοιπης ΝΑ Ευρώπης. Κατά τον ίδιο, η ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της κτηματαγοράς.

Ο Φώτιος Μουζάκης, ακαδημαϊκός, υπεύθυνος προγραμμάτων στην ακίνητη περιουσία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, χαρακτήρισε θεμελιώδη διαδικασία την παρακολούθηση των αξιών σε μια αγορά. Φέρνει όπως είπε διαφάνεια σε μια αγορά, ενώ χαρακτήρισε δύσκολη και πολύπλοκη την αγορά ακινήτων συγκεκριμένα. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι είναι τεράστια η σημασία της παρακολούθησης των αξιών και για τη δικαιοσύνη της φορολόγησης.    

Αλλάζει το κλίμα - Ζήτηση και για ακριβότερα ακίνητα

Όπως είπε εξάλλου ο κ. Μουζάκης, "το σύνολο της αξίας της αγοράς των ακινήτων στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στην Ελλάδα κυμαίνεται από το 60% μέχρι 68% του συνολικού αποθέματος πλούτου μιας χώρας. Επισήμανε ακόμη ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ η ζήτηση στην αγορά κινείται ανοδικά τα τελευταία τρίμηνα με ρυθμούς κοντά στο 2,5%. Υπάρχει τάση ανόδου όπως παρατήρησε, ενώ συγκεκριμένα παραδείγματα για την αναθέρμανση, σύμφωνα με την υπάρχουσα ζήτηση, έδωσε και ο κ. Γεωργάκος λέγοντας ότι ενώ μέχρι τώρα η μεγάλη πλειοψηφία ζητούσε ακίνητα από 15.000 έως 60.000 πλέον υπάρχουν σταδιακά ζητήσεις πάνω από αυτά τα ποσά. "Δηλαδή υπάρχει ζήτηση για ακίνητα 150 χιλ., 250 χιλ. ακόμα και 500 χιλ. ευρώ. Εάν αυτός ο αριθμός των ζητήσεων αυξηθεί αυτή η ζήτηση θα σπρώξει και τις τιμές προς τα πάνω. Μέχρι τώρα έχουν φύγει κυρίως ακίνητα παλιά, που οι ιδιοκτήτες ήθελαν να ξεφορτωθούν τα οποία μάλιστα ενθουσίαζαν πολίτες των Βαλκανίων". Μια άλλη διάσταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από Βαλκάνια έθεσε και ο κ. Χαϊδούτης, ο οποίος είπε ότι κάποιοι επιθυμούν την αγορά ακινήτου γιατί έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Επισημάνθηκε ακόμη ότι οι εξαγγελίες για ελάφρυνση αποτελούν επιπλέον κίνητρο.

Τέλος, ο Πέτρος Ταρνατώρος νομικός σύμβουλος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας & του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΑΒΕ) αναφέρθηκε στην ορθή χρήση του Παρατηρητηρίου, ενώ σημείωσε και την διαφορά κουλτούρας στην αγορά ακινήτων που ισχύει σε κάθε χώρα της ΝΑ Ευρώπης.

Οι τιμές για σπίτια και γραφεία σε Θεσσαλονίκη και σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο, στη Θεσσαλονίκη η τιμή πώλησης για διαμερίσματα κυμαίνεται από 500 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 4 έως 6 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους η τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 500 έως 1.700 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 3-5 ευρώ το τμ.

Την ίδια ώρα στο Βελιγράδι για αγορά κατοικίας στο κέντρο, αλλά και στο Νέο Βελιγράδι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα καταβάλει από 1.500 έως 2.500 ανά τμ,  ενώ για μίσθωση από 5-9 ανά τμ. Για γραφειακούς χώρους στο κέντρο του Βελιγραδίου  οι τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται από 5-12 ευρώ ανά τμ και στο Νέο Βελιγράδι από 15-20 ευρώ.

Στο Μαυροβούνιο οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 900 έως 2.500 ευρώ ανά τμ,  ενώ στα γραφεία από 1.200 έως 3.000 ευρώ.

Στη Βουλγαρία τα διαμερίσματα πωλούνται από 900 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 5-8 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν έως 2.500 ανά τμ, ενώ για ενοικίαση από 7-15 ευρώ.

Τα μέλη του Παρατηρητηρίου για την  Ελλάδα (από αριστερά):

Φώτιος Μουζάκης ακαδημαϊκός υπεύθυνος προγραμμάτων στην ακίνητη περιουσία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Λευτέρης Ποταμιάνος Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής

Κώστας Γεωργάκος Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού επιμελητηρίου Β. Ελλάδος

Πάρις Μπίλιας Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας

Κωνσταντίνος Χαϊδούτης Πρόεδρος Ιδιοκτήτων Ακίνητων Θεσσαλονίκης

Πέτρος Ταρνατώρος Νομικός Σύμβουλος Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β.Ε. & Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Β.Ε. (ΣΕΑΒΕ)

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Ο αντικαπνιστικός νόμος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και πλέον εισέρχεται στην ολομέλεια της Βουλής  την Τρίτη (15/10) προς ψήφιση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους: 1) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαι...
Διάφορα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο της διενέργειας τακτικών ελέγχων, διαπίστωσε ότι στην επισήμανση του προϊόντος "sandiemi – Bran sticks χωρίς ζάχαρη (all bran)", δεν  αναγράφεται ότι το προϊόν  περιέχει γλουτένη και μπορεί να περιέχει σόγια, γάλα και ίχνη ξηρών καρπών. Η γλουτένη, η σόγια, το γάλα και οι ξηροί καρποί είναι συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία ή δυσανεξία και να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία...
Κοινωνία
Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα από τη νέα περίοδο διάθεσης καυσίμου, η οποία ξεκινά από τη Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Στόχος των αλλαγών που προωθούνται είναι: •Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία τα οποία διαμένουν μόνιμα σε περιοχές όπου -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φ...
Οικονομία
"Αρκετά" ή "πολύ σημαντική" και "χρήσιμη" χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από οκτώ στις δέκα (ποσοστό 83%) επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ενώ σχεδόν οκτώ στις δέκα (77%) ζητούν μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας "Palmos Analysis", η οποία διενεργήθηκε στο δίμηνο Ιουλίου (μετά τ...
Πολιτισμός
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που γιορτάζει η πόλη μας, με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να προετοιμάζει πληθώρα εκδηλώσεων, λιτανειών και δράσεων. Στο πλαίσιο των εορτασμών του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί σήμερα το ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά, ενώ η φιλοξενία της εικόνας έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι αρχές Νοεμβρίου με...
Πολιτισμός
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της Θεσσαλονίκης και τη μοναδική σχέση της πόλης με το λιμάνι, στο πλαίσιο δυο δράσεων που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την πολιτιστική ομάδα "dot2dot". Πώς δημιουργήθηκε ο Θερμαϊκός κόλπος; Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι ο βυθός του θα μπορούσε να είναι μια αποκάλυψη για την ίδια την ιστορία της πόλης; Αυτά και άλλα...
Πολιτική
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.Ο κ. Καραμανλής έφτασε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 12:30 το μεσημέρι. Τον υποδέχτηκε ο κ. Ζέρβας πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του, ενώ πλήθος κόσμου βρισκόταν στο σημείο προκειμένου να τον χειροκροτήσει.«Καλώς ήρθατε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας, ενώ «γαλάζια» στελέχη τον αγκάλιαζαν και τον φιλούσαν.Ο δή...
Πολιτισμός
Για άγνωστη πόλη, με εξαιρετική ρυμοτομία, πλήρη εμπορική δραστηριότητα και καλή οχύρωση, που κατοικούνταν από θρακικά φύλα και «έσβησε» στο τέλος του 6ου π.Χ., την ίδια περίοδο που περνούσαν από εκεί οι Μακεδόνες, ήρθε στο φως λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.  Η τράπεζα (η προϊστορική τούμπα) στα όρια του Νέου Ρυσίου και της Καρδίας καλύπτει μια έκταση 14 στρεμμάτων, έχει οβάλ σχήμα και βρίσκεται σε μια αξιοσημείωτη θέση, με εντυπωσιακή θέα προς όλα τα απαραί...
Κοινωνία
Από το δήμο Νεάπολης-Συκεών με στόχο την ψηφιακή αυτονομία και την ψυχολογική στήριξή τους - Πότε αρχίζουν Άλλο ένα πρόγραμμα στήριξης ανέργων υλοποιεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τα δωρεάν σεμινάρια εκπαίδευσής τους για μια ακόμη χρονιά, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό όλων όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους Συμβουλευτικούς Σταθμο...