Φθηνότερη από το Βελιγράδι η Θεσσαλονίκη - Τιμές για διαμερίσματα και γραφεία

Φθηνότερη από το Βελιγράδι η Θεσσαλονίκη - Τιμές για διαμερίσματα και γραφεία

Εργαλείο πληροφόρησης το νεοσύστατο Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων ακινήτων ΝΑ Ευρώπης

Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στα ακίνητα παρουσιάζει η ελληνική αγορά, ενώ και η χρυσή βίζα μπορεί να αποτελέσει επιπλέον δέλεαρ για πολίτες εκτός ΕΕ.  Η αγορά ακινήτων αναθερμάνθηκε έπειτα από μια σκληρή 10ετία, ωστόσο οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των ακινήτων, παρόλο που πλέον διατίθενται στην αγορά ακίνητα ανακαινισμένα και ελκυστικά. 

Τα παραπάνω ήταν μερικά από όσα επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη στα γραφεία του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του νεόκοπου Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπηςτο οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο "οδηγό" για ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μιλώντας για τους στόχους του Παρατηρητηρίου ο κ. Κώστας Γεωργάκος, Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, το οποίο και πρωτοστάτησε στο συγκεκριμένο εγχείρημα, είπε ότι επιδίωξη είναι να παρέχει στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και επενδυτές αξιόπιστη πληροφόρηση για την κάθε συμμετέχουσα χώρα καθώς αυτήν την στιγμή υπάρχει σχετικό "κενό". Παράλληλα θα εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες και θα ενημερώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με δελτία Τύπου, συνέδρια και ημερίδες για την πορεία της κτηματαγοράς κάθε χώρας. "Η Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή μια χώρα που μπορεί κάποιος να επενδύσει και να έχει μια πολύ καλή απόδοση. Οι τιμές των ακινήτων είναι υπερβολικά χαμηλές. Ένας από τους στόχους του Παρατηρητηρίου είναι να διαφημίσει Ελλάδα, να προσεγγίσει περισσότερους και ποιοτικότερους υποψήφιους αγοραστές και κατ΄επέκταση να υπάρξει και άνοδος των τιμών". Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην εγγύτητα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης με την Ελλάδα, με την αποπεράτωση των κεντρικών οδικών αξόνων.

Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου έγινε σε συνεργασία με το ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, την Ένωση Ιδιοκτήτων Ακινήτων Θεσσαλονίκης και το e-learning του ΕΚΠΑ, τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων  Ακίνητων  ΝΑ Ευρώπης στο οποίο θα συμμετέχουν αντίστοιχοι  φορείς, θεσμοί και πανεπιστήμια από τη: Σερβία, Βόσνια, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Ρουμανία, κλπ.

Στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου έχει προγραμματιστεί η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Παρατηρητηρίου στη Σερβία και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, το ίδιο διάστημα περίπου αναμένεται να έχουν συγκεντρωθεί και τα πρώτα στοιχεία για τις αγορές ακινήτων. Στην ιστοσελίδα του Ελληνοσερβικού Επιμελητήριου (www.greekserbian.com) θα υπάρχει ειδική ενότητα με τα νέα και τις δράσεις του Παρατηρητηρίου καθώς και στοιχεία για την κάθε χώρα.

Φθηνότερη από το Βελιγράδι η Θεσσαλονίκη - Τιμές για διαμερίσματα και γραφεία, φωτογραφία-1
Φθηνότερη από το Βελιγράδι η Θεσσαλονίκη - Τιμές για διαμερίσματα και γραφεία, φωτογραφία-1

Πρόβλημα η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων - Αναθέρμανση της αγοράς

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές αποτελεί σημαντικό πρόβλημα η έλλειψη αξιόπιστων και έγκυρων στοιχείων και δεικτών για την αγορά ακινήτων.

"Ενα από τα διαχρονικά προβλήματα στην αγορά ακινήτων ήταν ότι δεν είχαμε αξιόπιστους δείκτες και το Παρατηρητήριο θα συμβάλλει στην ενημέρωση όσων θέλουν να επενδύσουν στην πατρίδα μας, είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι απλοί πολίτες", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πάρις Μπίλλιας, πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ίδιος μίλησε για μια αγορά που έχει καταβαραθρωθεί αλλά αυτό δημιουργεί και ευκαιρίες, "οι οποίες όμως για να γίνουν πράξη πρέπει να διορθωθούν ορισμένες στρεβλώσεις". Μίλησε χαρακτηριστικά για το μεγάλο κτιριακό απόθεμα που διαθέτει η Ελλάδα, το οποίο είναι ωστόσο υποβαθμισμένο καθώς σε μεγάλο ποσοστό είναι γηρασμένο.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος είπε ότι κατά καιρούς ακούμε διάφορες τιμές και τάσεις της αγοράς ακινήτων από διάφορους φορείς κρατικούς ή μη, χαρακτηρίζοντας μία σοβαρή και σημαντική προσπάθεια αυτήν του Παρατηρητηρίου ειδικότερα σε μια περίοδο "που η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από δεκαετή απουσία". Για αναθέρμανση της αγοράς μίλησε και ο Κωνσταντίνος Χαϊδούτης Πρόεδρος Ιδιοκτήτων Ακίνητων Θεσσαλονίκης. Όπως είπε η οικονομική αφαίμαξη των ιδιοκτητών ακινήτων μέσω ΕΝΦΙΑ, αποτέλεσε το λόγο που αυτήν τη στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός ακινήτων προς μεταβίβαση, ενώ "κερασάκι στην τούρτα" χαρακτήρισε και τον συμπληρωματικό φόρο. Για τα προς διάθεση ακίνητα είπε ότι είναι  σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν καθώς είναι ανακαινισμένα, ωστόσο οι τιμές στην Ελλάδα ήταν "παγωμένες" και πρέπει σιγά-σιγά να βγουν από την κατάψυξη, να αναθερμανθούν και να αγγίξουν τις τιμές της υπόλοιπης ΝΑ Ευρώπης. Κατά τον ίδιο, η ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της κτηματαγοράς.

Ο Φώτιος Μουζάκης, ακαδημαϊκός, υπεύθυνος προγραμμάτων στην ακίνητη περιουσία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, χαρακτήρισε θεμελιώδη διαδικασία την παρακολούθηση των αξιών σε μια αγορά. Φέρνει όπως είπε διαφάνεια σε μια αγορά, ενώ χαρακτήρισε δύσκολη και πολύπλοκη την αγορά ακινήτων συγκεκριμένα. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι είναι τεράστια η σημασία της παρακολούθησης των αξιών και για τη δικαιοσύνη της φορολόγησης.    

Αλλάζει το κλίμα - Ζήτηση και για ακριβότερα ακίνητα

Όπως είπε εξάλλου ο κ. Μουζάκης, "το σύνολο της αξίας της αγοράς των ακινήτων στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στην Ελλάδα κυμαίνεται από το 60% μέχρι 68% του συνολικού αποθέματος πλούτου μιας χώρας. Επισήμανε ακόμη ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ η ζήτηση στην αγορά κινείται ανοδικά τα τελευταία τρίμηνα με ρυθμούς κοντά στο 2,5%. Υπάρχει τάση ανόδου όπως παρατήρησε, ενώ συγκεκριμένα παραδείγματα για την αναθέρμανση, σύμφωνα με την υπάρχουσα ζήτηση, έδωσε και ο κ. Γεωργάκος λέγοντας ότι ενώ μέχρι τώρα η μεγάλη πλειοψηφία ζητούσε ακίνητα από 15.000 έως 60.000 πλέον υπάρχουν σταδιακά ζητήσεις πάνω από αυτά τα ποσά. "Δηλαδή υπάρχει ζήτηση για ακίνητα 150 χιλ., 250 χιλ. ακόμα και 500 χιλ. ευρώ. Εάν αυτός ο αριθμός των ζητήσεων αυξηθεί αυτή η ζήτηση θα σπρώξει και τις τιμές προς τα πάνω. Μέχρι τώρα έχουν φύγει κυρίως ακίνητα παλιά, που οι ιδιοκτήτες ήθελαν να ξεφορτωθούν τα οποία μάλιστα ενθουσίαζαν πολίτες των Βαλκανίων". Μια άλλη διάσταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από Βαλκάνια έθεσε και ο κ. Χαϊδούτης, ο οποίος είπε ότι κάποιοι επιθυμούν την αγορά ακινήτου γιατί έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Επισημάνθηκε ακόμη ότι οι εξαγγελίες για ελάφρυνση αποτελούν επιπλέον κίνητρο.

Τέλος, ο Πέτρος Ταρνατώρος νομικός σύμβουλος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας & του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΑΒΕ) αναφέρθηκε στην ορθή χρήση του Παρατηρητηρίου, ενώ σημείωσε και την διαφορά κουλτούρας στην αγορά ακινήτων που ισχύει σε κάθε χώρα της ΝΑ Ευρώπης.

Οι τιμές για σπίτια και γραφεία σε Θεσσαλονίκη και σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο, στη Θεσσαλονίκη η τιμή πώλησης για διαμερίσματα κυμαίνεται από 500 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 4 έως 6 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους η τιμή πώλησης διαμορφώνεται από 500 έως 1.700 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 3-5 ευρώ το τμ.

Την ίδια ώρα στο Βελιγράδι για αγορά κατοικίας στο κέντρο, αλλά και στο Νέο Βελιγράδι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα καταβάλει από 1.500 έως 2.500 ανά τμ,  ενώ για μίσθωση από 5-9 ανά τμ. Για γραφειακούς χώρους στο κέντρο του Βελιγραδίου  οι τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται από 5-12 ευρώ ανά τμ και στο Νέο Βελιγράδι από 15-20 ευρώ.

Στο Μαυροβούνιο οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 900 έως 2.500 ευρώ ανά τμ,  ενώ στα γραφεία από 1.200 έως 3.000 ευρώ.

Στη Βουλγαρία τα διαμερίσματα πωλούνται από 900 έως 2.000 ευρώ ανά τμ, ενώ για μίσθωση από 5-8 ευρώ. Για γραφειακούς χώρους οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν έως 2.500 ανά τμ, ενώ για ενοικίαση από 7-15 ευρώ.

Φθηνότερη από το Βελιγράδι η Θεσσαλονίκη - Τιμές για διαμερίσματα και γραφεία, φωτογραφία-2
Φθηνότερη από το Βελιγράδι η Θεσσαλονίκη - Τιμές για διαμερίσματα και γραφεία, φωτογραφία-2

Τα μέλη του Παρατηρητηρίου για την  Ελλάδα (από αριστερά):

Φώτιος Μουζάκης ακαδημαϊκός υπεύθυνος προγραμμάτων στην ακίνητη περιουσία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Λευτέρης Ποταμιάνος Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής

Κώστας Γεωργάκος Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού επιμελητηρίου Β. Ελλάδος

Πάρις Μπίλιας Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας

Κωνσταντίνος Χαϊδούτης Πρόεδρος Ιδιοκτήτων Ακίνητων Θεσσαλονίκης

Πέτρος Ταρνατώρος Νομικός Σύμβουλος Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β.Ε. & Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Β.Ε. (ΣΕΑΒΕ)

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Οι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν από την ασθένεια τρώγοντας λιπαρά ψάρια μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του  Πανεπιστημίου του Harvard.  Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Gut, περιελάμβανε για περίοδο 10 ετών ανάλυση των ιατρικών δεδομένων 170.000 Αμερικανών, από τους οποίους οι 1.659 εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου. Από αυτούς, οι 169 πέθαναν ως αποτέλ...
Διάφορα
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισε την Κυριακή όλα τα εμπορικά καταστήματα της χώρας να παραμείνουν κλειστά προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά το κορωνοϊού.  Έτσι, λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, την προσεχή Κυριακή 1η Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων, παρά τα όσα ορίζονται στις διατ...
Κοινωνία
Ακόμη και μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα για την Θεσσαλονίκη, καθώς παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού. Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα με τον Παναγιώτη Αρκουμανέα στο δημαρχείο. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής έγιναν περίπου 1.100 τεστ σήμερα, και έχουν βρεθεί λίγο παραπάνω από 50 θετικά κρούσματα. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε πως η κατάσταση στα...
Κοινωνία
Μεγαλώνει καθημερινά η λίστα των νεκρών από κορωνοϊό στην χώρα μας. Τις τελευταίες ώρες προστέθηκαν ακόμη έξι άνθρωποι. Συγκεκριμένα από τη ζωή «έφυγε» ένας άντρας, 58 ετών, με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Στην Θεσσαλονίκη από τη ζωή «έφυγε» ένας 88χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου.Ένας 75χρονος που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό κατέληξε στις 06:51 σήμερα το πρωί. Επιπλέον, κατέληξαν μία 80χρονη στο ΝΙΜΤΣ, η οποία νοσηλευότα...
Διάφορα
Μπορεί κανείς να αντισταθεί σε μια φέτα από λαχταριστό, ζεστό κέικ από τον φούρνο; Μάλλον όχι. Μιας και τα κρύα έπιασαν για τα καλά, τι καλύτερο από το να μπεις στην κουζίνα και να δημιουργήσεις ένα πεντανόστιμο, αφράτο κέικ που θα συνοδεύσει τέλεια τον καφέ σου; Συνταγές και παραλλαγές θα βρούμε πολλές, αν ψάξουμε λίγο στο Διαδίκτυο. Άλλωστε έχουμε δοκιμάσει τόσα και τόσα διαφορετικά κέικ. Μεξικάνικο κέικ, όμως, έχεις φάει; Το «tres leches» είναι ένα παρα...
Κοινωνία
Την ώρα που η συμπρωτεύουσα μπαίνει σε lockdown -μαζί με Λάρισα και Ροδόπη- κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν εκατοντάδες τεστ για κορωνοϊό σε πολίτες, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων, από τις πρώτες ώρες σχηματίζονται τεράστιες ουρές πολιτών, που θέλουν να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό. Δείτε τις φωτό: Σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, τα πρώτα στοιχεία από τα rapid tests στη Θεσσαλονίκη προκαλ...
Υγεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε προ ολίγου πως η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο «Επίπεδο 4» ή αλλιώς lockdown, μαζί με τις περιοχές της Λάρισας και της Ροδόπης. Με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται το γεγονός πως η πόλη βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων του κορωνοϊού, την ίδια ώρα που στη Νέα Παραλία σήμερα διενεργούνται χιλιάδες rapid τεστ σε πολίτες που από το πρωί έχουν προστρέξει δίπλα στο Βασιλικό Θέα...
Πολιτισμός
Χωρίς τις καθιερωμένες μαθητικές παρελάσεις λόγω των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού Με πάσα τιμή εορτάσθηκε το πρωί της Τετάρτης 28/10 στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης η επέτειος του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940. Οι εφετινές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς τις καθιερωμένες μαθητικές παρελάσεις στις δύο κοινότητες του δήμου λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Αμ...
Περιστατικά
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για την εφαρμογή των μέτρων και τη χρήση μάσκας. Σε ένα αυτοκίνητο επέβαιναν δύο άτομα, τα οποία έτρωγαν, δεν φορούσαν την μάσκα και έτσι τους επιβλήθηκε πρόστιμο. “Τρώγαμε και οι δύο, ενώ οδηγούσα” είπε ο οδηγός, ο οποίος μετά το πρόστιμο συνέχισε να τρώει το φαγητό του. πηγή: thestival.gr