Θεσσαλονίκη: Δωρεάν συναυλίες για την Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν συναυλίες για την Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής

Τι θα γίνει στην πόλη μας με αφορμή τον εορτασμό

Μουσική για όλους έχει το πρόγραμμα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Μέρας Μουσικής που ως συνήθως γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου, μέρα του θερινού ηλιοαστάσιου, σε όλη την Ευρώπη, και φυσικά και στην πόλη μας. Φορείς της μουσικής όπως το Μέγαρο Μουσικής και η Κρατική Ορχήστρα, αλλά και η Συμφωνική Ορχήστρα έχουν ετοιμάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με αφορμή τον εορτασμό.

4 εποχές για όλη την οικογένεια

Με τις ‘4 εποχές’ του Βιβάλντι, προσαρμοσμένες σε ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια θα γιορτάσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η συναυλία θα γίνει την Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 ώρα 20:30 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου εκπαιδευτικών προγραμμάτων ‘Κυριακή πρωί, μουσική’.

Η βραδιά θα αρχίσει με τον Ύμνο της Ευρώπης, από την ‘Ενάτη Συμφωνία’ του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και το ποίημα ‘Ωδή στη Χαρά’ του Φρίντριχ Σίλερ, μετά από σχετική πρόταση του Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού κ. Franck Riester προς όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας-μέλους και με αφορμή την εκστρατεία για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων.

Έτσι, θα ακουστεί την ίδια ώρα σε όλη την Ευρώπη και στους χώρους που θα εορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής ο ‘Ευρωπαϊκός Ύμνος’.

Διεύθυνση ορχήστρας/βιολί: Μιγκέλ Μιχαηλίδης, Αφήγηση: Ιωάννα Γεωργαντά.

Θέσεις περιορισμένες. Είσοδος με προσκλήσεις. Παραλαβή δελτίων εισόδου από το εκδοτήριο της ΚΟΘ, Λ.Νίκης 73, τηλ. 2310236990.

«Ήρωες» από ΣΔΟΘ και MOYSA

Έχοντας κερδίσει κοινό και κριτικούς στην συνεργασία τους τον περασμένο Μάρτιο με παρουσίαση μουσικών συνθέσεων από σύγχρονα Video Games, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και η MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ενώνουν και πάλι δυνάμεις για να παρουσιάσουν αυτή τη φορά μια μουσική πανδαισία από έργα με κοινή θεματική και τον τίτλο «Ήρωες».

Πότες; Στις 21/6 ώρα 21:00 στο  Κτίριο Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ερμηνευτεί η επαναστατική Συμφωνία αρ. 3, «Ηρωική» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, αρχικά αφιερωμένη στον Μέγα Ναπολέοντα.

Στο δεύτερο μέρος θα εκτελεστούν δύο μέρη από τη συμφωνική σουίτα του μπαλέτου «Rodeo» του Αμερικανού συνθέτη Άαρον Κόπλαντ. Το έργο περιγράφει τη ζωή των cowboys και cowgirls, ενώ εμπεριέχει παλιές αμερικάνικες λαϊκές μελωδίες, όπως το τότε γνωστό λαϊκό τραγούδι «Η υποχώρηση του Βοναπάρτη». Σ’ αυτό το έργο θα συμμετέχουν σε ρόλο-έκπληξη και τα πιο μικρά σε ηλικία μέλη της MOYSA.

Στo finale της συναυλίας θα ζωντανέψει ο μύθος του θρυλικού επαναστάτη ήρωα θρακικής καταγωγής Σπάρτακου, μέσα από τέσσερα μέρη από τις σουίτες του μπαλέτου του Αράμ Χατσατουριάν «Spartacus».

Μουσική διδασκαλία MOYSA Θοδωρής Παπαδημητρίου, Μουσική διεύθυνση Λίζα Ξανθοπούλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία όπως πάντα θα αρχίσουν να διανέμονται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου μία ώρα πριν από τη συναυλία, δηλαδή στις 8 το απόγευμα

Δράσεις και σε εξωτερικούς χώρους

Εξάλλου πριν και μετά τη συναυλία θα πραγματοποιηθούν στον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου τρεις πρωτοποριακές ηχητικές δράσεις με τον γενικό τίτλο «Περιφράξεις | Διασχίσεις», που σκοπό έχουν να καταργήσουν τα υλικά όρια ανάμεσα στο μέσα και στο έξω και ανάμεσα στα κάθε λογής σύνορα, αλλά και να ξεκινήσουν μια συζήτηση για την έννοια και τις διαστάσεις του δημόσιου χώρου.

α) Από τις 11 το πρωί ως τις 11 το βράδυ στο προαύλιο του Μ1 θα διεξάγεται η εγκατάσταση “Out on the inside” των Σάββα Μεταξά και Δανάης Γιαννακοπούλου, που θα δημιουργεί μια συνεχή ηχητική όσμωση του εντός και του εκτός.

β) Στις 8 το απόγευμα, στο κάτω μέρος της πλατείας ανάμεσα στα δύο κτίρια, θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση/performance «Αποχαιρετισμός» του EscapeLab (τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), που μέσα από ηχητικές αφηγήσεις αλλά και οξείς ήχους από χτυπήματα επάνω στον φράχτη θα προσπαθήσει να διαρρήξει το σύνηθες ηχοτοπίο του παραλιακού μετώπου.

γ) Τέλος, μετά τη συναυλία, στις 11 το βράδυ, στον φράχτη του Μ2 που βλέπει προς την Καλαμαριά, θα λάβει χώρα το “Fence”, μια performance των Μιχάλη Σιώνα, Δημήτρη Μαρωνίδη και Χρήστου Γούσιου, με τη συμμετοχή πολλών φοιτητών και... μαέστρων, οι οποίοι θα διευθύνουν μια διαφορετική ορχήστρα από δοξάρια αλλά και εργαλεία κοπής. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της «συναυλίας», που θα συνοδεύεται και από προβολές. «Θα είναι η αποδόμηση της ίδιας της περίφραξης!», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΜΜΘ.

Ωδή στη χαρά αλά Γαλλικά

Για το 2019 το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού επιθυμεί μια μουσική Ευρώπη χωρίς σύνορα, και προτείνει σε όλους να ερμηνεύσουν στις 21 Ιουνίου 2019, στις 20:00 (ώρα Γαλλίας) την Ωδή στη χαρά του Μπετόβεν με όποιο στυλ μουσικής επιθυμούν: κλασσικό, ραπ, χιπ-χοπ, τζαζ, κοκ.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο (Λ.Στρατού 2) συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη ανοιχτή γιορτή και σας προσκαλεί σε δύο ημέρες μουσικής!

Έτσι την Παρασκευή μάς περιμένει μία πρωτότυπη βραδιά μουσικής με διάφορα είδη: τζαζ, χιπ-χοπ, ραπ, φανκ, γκόσπελ, ρούμπα με καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες.

Στις 21:00 ακριβώς ο Αλέξανδρος Καλλιφατίδης, θα ερμηνεύσει την Ωδή στη χαρά του Μπετόβεν σε jazzy version.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει το μουσικό σχήμα Perle Music, ένα μουσικό γκρουπ που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2017 από νέους του Κονγκό, ενώ σήμερα συμμετέχουν σε αυτό και ένας Γάλλος και ένας Έλληνας μουσικός και ερμηνεύουν κυρίως γκόσπελς και ρούμπα. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και ο Έλληνας ράπερ, Vlospa με τον DJ Cron και η βραδιά θα κλείσει με τον dj hip-hop και Grime based DJ Ivan.

Μουσική στο… Κτήμα!

Και το Κτήμα Γεροβασιλείου γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και φιλοξενεί την μουσική παράσταση «Ο λυρικός Τσιτσάνης» σε σύμπραξη με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο. Τι να περιμένετε; Μια άλλη ακρόαση του Τσιτσάνη.

Στη φωνή η φοιτήτρια  του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Μαρία Τσακανίκα, στο πιάνο ο επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.Νίκος Ορδουλίδης.

Είσοδος Ελεύθερη. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο café του Μουσείου Οίνου, στο χώρο υποδοχής επισκεπτών. Στο πλαίσιό της, το Μουσείου Οίνου θα είναι επισκέψιμο 19:30-20:30.

Τζαζ στο Θέατρο Κήπου

Το Keep on Jazz & Beyond festival 2019 διεξάγεται από σήμερα μέχρι και 21 Ιούνη στο Θέατρο Κήπου (Νικολάου Γερμανού έναντι ΧΑΝΘ) και στις 21/06 η “Ταξίδι από την παράδοση στη τζαζ” με τους Μανώλη Κουτσουνάνο & special guest Milcho Leviev θα έχει ελεύθερη είσοδο.

Για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Η ιδέα και ο εορτασμός ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1982 έπειτα από πρόταση του τότε υπουργού Πολιτισμού Τζακ Λανγκ. Η πρωτοβουλία αυτή γρήγορα εξαπλώθηκε και σήμερα η Ημέρα της Μουσικής εορτάζεται τουλάχιστον σε 120 χώρες του κόσμου, με συναυλίες, κοντσέρτα και κάθε είδους εκδηλώσεις σχετικές με τη μουσική.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια