Θεσσαλονίκη: Όλη η πόλη... ένα τραπέζι για το «Δείπνο της Άνοιξης»!

Θεσσαλονίκη: Όλη η πόλη... ένα τραπέζι για το «Δείπνο της Άνοιξης»!

Σε νέο μέρος και με διαφορετικό τρόπο φέτος η μεγαλύτερη γιορτή γειτονιάς της Θεσσαλονίκης

Σε νέο τόπο και με διαφορετικό τρόπο θα πραγματοποιηθεί φέτος το "Δείπνο της Άνοιξης" από τη "Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου". Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές:

Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου. Έτος 2019. Βρισκόμαστε στον 6ο χρόνο των δράσεων της Πρωτοβουλίας μας και το πείραμα συνεχίζεται. Από το 1ο “Δείπνο της Άνοιξης” του 2014, συνειδητοποιήσαμε πολλά. Μεγαλώσαμε και μάθαμε. Κερδίσαμε και χάσαμε. Ζήσαμε μεγάλες και συγκινητικές στιγμές. Πάντα με ακόρεστη περιέργεια για μάθηση και γνώση. Εμπειρίες βαθιά χαραγμένες στη μνήμη. Το ημερολόγιο της Γειτονιάς γράφει ότι από μία φωτογραφία καταφέραμε σταδιακά να καθιερώσουμε μία πράξη πολιτισμού - σχεδόν άγνωστη στο αστικό τοπίο των ελληνικών πόλεων - στο συλλογικό φαντασιακό της Γειτονιάς μας, φέρνοντας σε επαφή διαφορετικούς ανθρώπους και συλλογικότητες. Με σταδιακά βήματα και συνεχή προσπάθεια το “Δείπνο της Άνοιξης” αποτελεί σήμερα την πιο μεγάλη αυτοοργανωμένη γιορτή Γειτονιάς της Θεσσαλονίκης.

Το Δείπνο, όμως, δεν είναι ένα θεαματικό “φεστιβάλ πόλης” το οποίο επιχειρεί να πλημμυρίσει τη Γειτονιά με ανθρώπους. Αφορά πρωτίστως στη Γειτονιά και τον κόσμο της, ο οποίος ως συμπαραγωγός, μεταμορφώνει το μέρος που ζει και εργάζεται σε έναν κοινό τόπο διαμοιρασμού, συζήτησης και ψυχαγωγίας. Κάθε Δείπνο στοχεύει στη διάδραση, στη γνωριμία, στη συνεργασία, στη συμμετοχή και στην καλλιέργεια της αίσθησης της Γειτονιάς. Καθώς ανατρέπει για λίγες ώρες τη ρουτίνα και σπάει την απρόσωπη μονοτονία του αστικού τοπίου, δείχνει έμπρακτα ότι οι Γειτονιές ανήκουν σε όλες και όλους μας, ενώ εμείς είμαστε υπεύθυνοι να αποφασίζουμε για το κοινό μας μέλλον.

Η Αλεξάνδρου Σβώλου είναι μία Γειτονιά χωρίς σύνορα. Για αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην ομώνυμη οδό. Επεκτείνεται κατά μήκος και πλάτος στους παρακείμενους δρόμους και στενάκια. Γειτονιά μας είναι η Πλατεία Ναβαρίνου, το Πάρκο Τσέπης, τα Σχολεία, η Βιβλιοθήκη, η Αγία Σοφία, η ΔΕΘ, το Κέντρο Ιστορίας. Είναι όλες εκείνες οι κρυφές πτυχές της, που συχνά παραμένουν σκοτεινές και ξεχασμένες. Δρόμοι του πουθενά. Σιωπηλοί και απρόσωποι για τους περισσότερους περιηγητές της πόλης.

“Χορεύοντας χαμένοι μέσα στην τσιμεντένια Βαβυλώνα … οι σκιές της Αλεξάνδρου Σβώλου κρύβουν αλλόκοτα και ανεξήγητα μυστήρια”

Η Γειτονιά μας, παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο οι δρόμοι και τα κτίρια, οι φορείς και τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η Γειτονιά μας αποτελείται από ανθρώπους που ζούμε όλοι και όλες μαζί. Είμαστε νέοι και ηλικιωμένες, εργαζόμενες και άνεργοι, φοιτητές και μαθήτριες. Είμαστε ντόπιοι, επισκέπτριες και περαστικοί. Κάποιοι από εμάς μεγαλώσαμε εδώ ενώ άλλοι όχι. Είμαστε Έλληνες, μετανάστριες και πρόσφυγες. Κάποιοι μιλάμε μία γλώσσα και άλλοι πολλές. Άλλοι μένουμε σε σπίτι και για άλλους σπίτι μας είναι ο δρόμος. Κάποιοι επιλέγουμε να μένουμε για πάντα μαζί και άλλοι τραβάμε για άλλους χρόνους, μονοπάτια και τόπους. Είμαστε άνθρωποι διαφορετικών τάξεων, θρησκειών, χρωμάτων, παραδόσεων, και πάσης φύσεως προτιμήσεων.

“Γειτονιά μας είναι όλες και όλοι αυτοί που πλέκουν και διαμορφώνουν το θέατρο της καθημερινότητάς μας”

Γι’ αυτό, όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιούμε πολιτιστικές και συμμετοχικές δράσεις στον δημόσιο χώρο με τη μορφή αστικών πειραμάτων που μας φέρνουν όλες και όλους μαζί, έστω και για λίγο. Έτσι προάγουμε την “κοινωνική συνοχή του πεζοδρομίου”, τη γνωριμία με τον Γείτονα, την ανάδειξη της καθημερινής ιστορίας των ανθρώπων που ζουν τόσο επί της Αλεξάνδρου Σβώλου, όσο και επί των προσκείμενων προς αυτήν μικρότερων δρόμων.

Ως Πρωτοβουλία Γειτονιάς θεωρούμε πολύ σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή και να αναδεικνύουμε με τις δράσεις μας τον τόπο που ζούμε. Έχοντας λοιπόν όλα αυτά στο μυαλό μας και μετά τις μεγάλες επιτυχίες των περασμένων χρόνων, φέτος το Δείπνο της Άνοιξης μεταφέρεται στην πλατεία Ιπποδρομίου: έναν πολύ σημαντικό τόπο που κρύβει ανθρώπινες ιστορίες και μύθους.

Μυστικά που αξίζουν να τα ανακαλύψουμε και να τους δώσουμε νέα μορφή και υπόσταση!

Σας καλούμε, λοιπόν, στο 6ο Δείπνο της Άνοιξης που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου από τις 17:30 μέχρι τις 23:30 το βράδυ. Ελάτε να γνωριστούμε και να μοιραστούμε το φαγητό μας. Το Δείπνο φέτος θα εκτείνεται από το Κέντρο Ιστορίας μέχρι την Αλεξάνδρου Σβώλου. Όπως κάθε άλλη χρονιά έχουμε στο πλευρό μας το 40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, τους τοπικούς φορείς και τα καταστήματα της Γειτονιάς. Μεταξύ άλλων, επιθυμούμε να αναδείξουμε τον ρόλο και τη σημασία του Κέντρου Ιστορίας (Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης), το οποίο θα παραμείνει ανοικτό κατά την διάρκεια της γιορτής και θα πραγματοποιήσει δύο δωρεάν ξεναγήσεις.

Προσοχή προσοχή:

Φέτος ο τρόπος αλλάζει! Ήρθε επιτέλους ο καιρός να στρώσουμε το μεγαλύτερο συλλογικό τραπέζι της πόλης με δικά μας μέσα. Για αυτό φέρνουμε τραπέζια και καρέκλες από το σπίτι μας! Επιθυμία μας είναι να κατεβάσουμε όσα περισσότερα μπορούμε, επικοινωνώντας παράλληλα με τους ανθρώπους της πολυκατοικίας μας. Τις επόμενες μέρες θα στολίσουμε την Πλατεία με κορδέλες και διακοσμητικά που ετοιμάσαμε στα δημιουργικά εργαστήρια αλληλεγγύης και παράλληλα την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 18:00 καλούμε όλους τους Γείτονες και τις Γειτόνισσες να φυτέψουμε θαμνώδη φυτά που έχουμε προμηθευτεί από τον Δήμο για να ομορφύνουμε τα παρτέρια της πλατείας Ιπποδρομίου.

Το φετινό μενού περιλαμβάνει δημιουργικά, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα και εργαστήρια, ακουστικές συναυλίες και παρέλαση κρουστών, δωρεάν ξεναγήσεις στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, εκθέσεις φωτογραφίας από καλλιτέχνες της πόλης και φοιτητικές ομάδες, έκθεση τρισδιάστατου οπτικού χάρτη της Γειτονιάς για την καθοδήγηση ατόμων με οπτική αναπηρία, και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες εκπλήξεις.

Μαζί μας θα βρίσκονται τα μουσικά σχήματα:
PARANAUEΚρούση (ομάδα κρουστών)Mobius Strip, CantaΡΟΙ, Ρουμπαγιάτ180 μΠοίρες, Space Groove Boxers, Κουτάλια / Koutalia, Kiribati και Οι Παιχνιδιάτορες του Πύργου.

INFO

  • Νέος Τόπος: Πλατεία Ιπποδρομίου!
  • Άλλος Τρόπος: Κατεβάζουμε όλοι και όλες μας τραπέζια και καρέκλες και στρώνουμε ένα ενιαίο τραπέζι!
  • Μία Γειτονιά!
  • Ημερομηνία: 21.06.2019
  • Μέρα: Παρασκευή
  • Ώρες Γιορτής: 17:30 - 23:30

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αξιολόγησε τα αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών για τα δημητριακά ολικής αλέσεως που αφορούσαν συνολικά πάω από 786.00 άτομα. Η βασική διαπίστωση ήταν ότι η αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει ανάλογα τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα με την μελέτη τα άτομα που έτρωγαν τρείς μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα (συνολικά περίπου...
Πολιτισμός
Το Metropolitan the urban theater ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κοινό Εν μέσω μιας δύσκολης εποχής ξεκινά τα βήματά της μια νέα θεατρική σκηνή στην πόλη μας. Στον χώρο όπου πριν μερικά χρόνια βρίσκονταν το σινεμά Μετροπόλιταν, θα αρχίσει να λειτουργεί το Metropolitan the urban theater (Φλέμινγκ 2), που υπόσχεται να μας χαρίσει παραστάσεις που θα μας συγκινήσουν, θα μας κάνουν να γελάσουμε, αλλά και να σκεφτούμε. Εξηγώντας την ιδέα για το νέο αυτό πρότζεκτ η...
Πολιτισμός
Ένα παραμύθι με αξία διαχρονική, που έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες κι έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, ανεξαρτήτου ηλικίας, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ, «μιλάει» πλέον και ...ποντιακά. Την απόδοση του παραμυθιού -που πολλοί λένε πως έχει αγαπηθεί περισσότερο από κάθε άλλο- στην ποντιακή διάλεκτο, έκανε ο Παναγιώτης Μωυσιάδης και οι εκδότες Παύλος και Δέσποινα Κυριακίδη φρόντισαν ώστε το βιβλίο «Ο Μικρό...
Πολιτική
Για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, τα ελληνοτουρκικά και την αναζήτηση του Χρήστου Παππά μίλησε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, τόνισε ότι τη στιγμή που στην Ελλάδα το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφηκε στις 22/10 ήταν 882 κρούσματα, στην Γαλλία την ίδια μέρα ήταν πάνω από 41.000, στο Βέλγιο πάνω από 13.000, στην Ολλανδία πάνω από 11.000, στην Πορτογαλία πάνω από 3.000. «Ε...
Περιστατικά
Οι αναπάντητες κλήσεις μες τη νύχτα, οι περίεργες διαδρομές, τα σκόρπια χρήματα και η ανοιχτή μπαλκονόπορτα, συνθέτουν το σκηνικό του νέου θρίλερ που ερεύνησε το «Τούνελ». Το αυτοκίνητο το είδαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα σταθμευμένο έξω από το σπίτι του, στο Δρυμό Ωραιοκάστρου. Το πρωί βρέθηκε χτυπημένο και εγκαταλελειμμένο κοντά στο εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία. Ήταν ξεκλείδωτο και τα κλειδιά πάνω στη μίζα. Ο οδηγός, άφαντος… Είναι ο Σωτήρης Λιμπατές, συ...
Κοινωνία
Ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευτούν ψωμί για τρεις ημέρες εξέδωσε το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης. Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο από τη Θεσσαλονίκη αναφέρει ότι σήμερα, Σάββατο 24/10 οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευτούν με ψωμί. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση «το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευτούν ψωμί για τρεις ήμερες, (Σαββάτου, Κυριακής, Δευτέρας)». Επίσης, τα α...
Διάφορα
Τα πρώτα κρύα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τι καλύτερο από ένα ζεστό γλυκό από τον φούρνο; Τα λαχταριστά, αφράτα κέικ έχουν την τιμητική τους. Μια συνταγή που έκανε θραύση μέσα στην καραντίνα ήταν το κέικ μπανάνας ή αλλιώς banana bread. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του συγκεκριμένου κέικ, άλλες πιο εύκολες και άλλες πιο απαιτητικές. Επειδή όμως θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή, ψάξαμε και βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για banana bread με 3 μόνο υλικ...
Κοινωνία
Συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου έχασε τη μάχη μια 86χρονη γυναίκα, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η ηλικιωμένη έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα λόγω Covid-19 ανέρχεται σε 560. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 841 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Πηγή: iefimerida.gr
Κοινωνία
Πρεμιέρα σήμερα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές και οι Θεσσαλονικείς δείχνουν απόλυτη πειθαρχία στην εφαρμογή του μέτρου. Όσοι κινήθηκαν στο κέντρο της πόλης για τη βόλτα ή τα ψώνια τους φορούσαν μάσκα. Οι παραφωνίες στην τήρηση του μέτρου ήταν ελάχιστες.Οι περισσότεροι, ωστόσο, δηλώνουν ότι υπακούν στην νέα αυτή οδηγία του κράτους γιατί φοβούνται μήπως τους επιβληθεί προ...