Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση καθαρισμού των γκράφιτι στη Ροτόντα

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση καθαρισμού των γκράφιτι στη Ροτόντα

Με πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος – Τι λένε καταστηματάρχες της περιοχής

Επιχείρηση καθαρισμού των γκράφιτι στην Ροτόντα άρχισε από την Τετάρτη 12/6 με πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Συγκεκριμένα σε άμεση συνεννόηση και υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης, ειδικό συνεργείο ξεκίνησε προχθές τον καθαρισμό και την απομάκρυνση της άναρχης εφαρμογής γκράφιτι από τον περίβολο του μνημείου της Ροτόντας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Γενική Διευθύντρια της Πολιτιστικής Εταιρείας, Βίκη Παπαδημητρίου «οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου τρεις εβδομάδες. Δεν θέλουμε απλά να καθαρίσουμε ένα από τα πλέον εμβληματικά και τουριστικά επισκέψιμα μνημεία της πόλης, ένα μνημείο που συμβολίζει τη πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης, αλλά αυτή η ενέργειά μας να έχει ένα αποτέλεσμα που θα συντηρηθεί, θέλουμε το μνημείο να παραμείνει καθαρό. Με αυτή τη σκέψη ίσως, αν χρειαστεί, να επιστρέψουμε με νέο καθαρισμό ή να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το μνημείο καθαρό και με τη βοήθεια των ατόμων που μένουν ή εργάζονται στην γύρω περιοχή. Είναι ένα στοίχημα το πώς θα συνδράμει και η γειτονιά σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται. Πιστεύουμε πως και οι ίδιοι νοιάζονται για τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και το ίδιο το μνημείο».

Η ενέργεια αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος για τον πολιτισμό της καθημερινότητας και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης. Έχει προηγηθεί πχ αντίστοιχος καθαρισμός στη Νέα Παραλία.

Στην ερώτηση αν η ΠΕΕΒΕ έχει στα σκαριά κάποια ιδέα για αντίστοιχο καθαρισμό σε άλλο μνημείο η κυρία Παπαδημητρίου τόνισε πως «δεν υπάρχει κάποιο άμεσο πλάνο, ωστόσο η Πολιτιστική Εταιρεία ξεκίνησε την παρέμβαση για την απομάκρυνση των γκράφιτι από τον περίβολο της Ροτόντας, ευελπιστώντας πως η πρωτοβουλία αυτή θα αγκαλιαστεί από άλλους φορείς και γιατί όχι και από κατοίκους, ώστε να διατηρηθεί καθαρό το συγκεκριμένο, καθώς και άλλα μνημεία. Θέλουμε με τις ενέργειές μας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης».

Καθαρισμοί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το διάστημα συνεργείο συντήρησης της Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κάνει εργασίες καθαρισμού στα Ανάκτορα του Γαλέριου. Επίσης το Σάββατο 15 Ιουνίου, σε συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, θα καθαριστούν συνθήματα που έχουν γραφτεί στην Αγία Σοφία.

Υπέρ της πρωτοβουλίας οι καταστηματάρχες

Θετικά βλέπουν την πρωτοβουλία καταστηματάρχες κοντά στην περιοχή Ροτόντα. «Μου αρέσουν τα γκράφιτι και η street art, όμως δεν θεωρώ πως δεν πρέπει να γίνονται πάνω σε ένα μνημείο. Οπότε είμαι υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας καθαρισμού», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Χριστόφορος Κοφτερός, υπεύθυνος καφετέριας της περιοχής.

«Λείπουν οι κάδοι ανακύκλωσης – Να καθαρίσει και από ναρκωτικά»

 «Είναι μια πολύ καλή ενέργεια. Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και θα έπρεπε να είναι καθαρό»,σημείωσε ο υπεύθυνος καφενείου –μεζεδοπωλείου της περιοχής κ. Γουίλσον Ντινόσι. Συμπλήρωσε όμως πως εξίσου σημαντικό είναι να καθαρίσει η περιοχή και από τα ναρκωτικά. «Πρέπει να γίνει κάτι και με τα ναρκωτικά που λερώνουν την περιοχή», τόνισεΕπίσης ανέφερε πως εδώ και αρκετούς μήνες δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης γύρω από τη Ροτόντα. «Από τον χειμώνα έχουν πάρει τους κάδους ανακύκλωσης και πλέον αν θέλει κανείς να πετάξει ανακυκλώσιμα υλικά, πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση», εξήγησε ο κ. Ντινόσι.

Ζαχαριάδης: «Γνωρίζουμε την έλλειψη κάδων – Στις προτεραιότητές μας η αντικατάστασή τους»

 «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει έλλειψη κάδων ανακύκλωσης σε ορισμένα σημεία της πόλης μας εδώ και μήνες», δήλωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος στον τομέα της Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρος Ζαχαριάδης στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Και συμπλήρωσε: «Περιμένουμε να μας προμηθεύσει με κάδους η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Είναι στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της με τη σύμβαση που έχει με το δήμο μας. Μόλις έρθουν θα μοιραστούν στα απαραίτητα σημεία για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια