Θεσσαλονίκη: Αλλάζει όψη το Καπάνι - Έργα και ανοιχτό κέντρο εμπορίου

Ο ΕΦΕΤ ευχαριστεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τις ενέργειες

Έργα εξωραϊσμού και ανάπλασης στο Καπάνι έχει βάλει "μπρος" ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή που αποτελεί κομβικό σημείο για την οικονομική ζωή της πόλης, μετά και το "καμπανάκι" που έκρουσε πρόσφατα ο ΕΦΕΤ.

Χθες, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Χρόνης Πολυχρονίου ευχαρίστησε θερμά με ανακοίνωσή του τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Θανάση Παππά καθώς και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη "για την κατανόηση που επέδειξαν ευθύς εξ αρχής σε ένα τόσο δύσκολο θέμα", με αφορμή την επιστολή του κ. Παππά μέσω της οποίας ο Δήμος Θεσσαλονίκης αφενός αναγνωρίζει την ανάγκη αναβάθμισης και αναζωογόνησης της αγοράς Βλάλη – Βατικιώτη (Καπάνι) και αφετέρου δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα σε έργα ανάπλασης της περιοχής.

"Η επιστολή σας προς τον ΕΦΕΤ αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη και δικαίωση των προσπαθειών μας. Μέσα από ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης της αγοράς, μας ενημερώνετε για μία σειρά από άμεσες παρεμβάσεις που είσαστε έτοιμοι να αναλάβετε εντός των ημερών, ως Δήμος Θεσσαλονίκης, προς όφελος των καταναλωτών. Και μάλιστα σε αντιδιαστολή με άλλες υπεύθυνες αρμοδίως τοπικές Αρχές, που αποστασιοποιήθηκαν από το θέμα επιδεικτικά. Η Διοίκηση του ΕΦΕΤ, εάν στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί την ασφάλεια των τροφίμων που διακινούνται στο ΚΑΠΑΝΙ, παράλληλα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση και αναζωογόνηση της περιοχής, εκτός από την δεδομένη υποχρέωση που έχει να το κάνει, αισθάνεται δικαιωμένη και περήφανη για το αποτέλεσμά που τελικά θα έχει", τονίζει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Μιλώντας στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", ο κ. Παππάς αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις από πλευράς του δήμο θα είναι σε δυο επίπεδα, ένα μακροπρόθεσμο στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου που έχει πάρει προέγκριση και ένα άμεσο που αφορά εξωραϊστικά μέτρα που ήδη υλοποιούνται από συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης και θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα.

Τα άμεσα μέτρα

Ειδικότερα, τα άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της εικόνας της αγοράς μέχρι να μπουν σε εφαρμογή και να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα ανάπλασης, αφορούν τον καθαρισμό της αγοράς, την ενίσχυση της φύλαξης της περιοχής τις ώρες που δεν λειτουργεί η αγορά, τη βελτίωσης του φωτισμού στη διάρκεια της νύχτας και την επισκευής και αποκατάστασης βλαβών.

"Σήμερα, η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται τέσσερις φορές τη μέρα και αν εκτιμηθεί ότι απαιτούνται περισσότερες, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε", όπως δήλωσε ο κ. Παππάς. Επίσης ο δήμος πλένει και αλλάζει τον μόνιμο συμπιεστή απορριμμάτων που υπάρχει στην οδό Ερμού, ενώ στο πρόγραμμά είναι και η τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο των άμεσων παρεμβάσεων σωστικού χαρακτήρα του δήμου περιλαμβάνονται ακόμη βελτιώσεις και αναβαθμίσεις στον  τομέα του ηλεκτροφωτισμού, στα δάπεδα και στον καθαρισμό –σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ- όσων φρεατίων θεωρείται ότι ανήκουν στο δημοτικό δίκτυο.

Σημειώνει ακόμη ότι πρόσφατα τοποθετήθηκαν και αυτόματα πασαλάκια, τα οποία διαχειρίζονται οι ίδιοι οι καταστηματάρχες για να υπάρχει ευταξία και να μην μπαίνουν στην αγορά αυτοκίνητα για να παρκάρουν.

Τα έργα ανάπλασης

Παράλληλα, πρόσφατα πήρε το "πράσινο φως" η δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στο Καπάνι στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020». Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό σχέδιο που θα συντελέσει στην συνολική αναβάθμιση και της Βλάλη και της Βατικιώτη καθώς θα γίνουν απαραίτητα έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών.  Το θέμα βρίσκεται σε διαδικασία μελετητικής προσέγγισης από την διεύθυνση αστικού σχεδιασμού και μόλις ωριμάσει πρέπει να πάει στο δημοτικό συμβούλιο να εγκριθούν τα έργα και οι μελέτες, να γίνουν τεύχη δημοπράτησης, εργολαβία κλπ, με τον κ. Παππά να αναφέρει ότι είναι κάτι που θα γίνει από τη νέα διοίκηση του δήμου που αναλαμβάνει από 1ης Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά του δήμου, θα γίνει αντικατάσταση δαπεδοστρώσεων ενώ θα κατασκευαστεί και ένα μεγάλο τμήμα του στεγάστρου στην οδό Σολωμού, εμβαδού άνω των 800 τ.μ. Πρόκειται επίσης να ανακατασκευαστούν οι δημοτικές τουαλέτες, ενώ τα έργα στα αποχετευτικά δίκτυα και στα δίκτυα ύδρευσης θα γίνουν σε συνεννόηση και με την ΕΥΑΘ.

Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρχει δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο Ιντερνετ με wifi ενώ θα τοποθετηθούν και έξυπνες διαβάσεις που θα φωτίζονται το βράδυ με led κάνοντας ασφαλέστερη την πρόσβαση στην περιοχή, καθώς προαπαιτούμενο ήταν η πρόταση να συμπεριλαμβάνει εφαρμογές "έξυπνης πόλης". Έξυπνες πεζοδιάβασεις θα δημιουργηθούν στην οδό Ερμού και συγκεκριμένα στη συμβολή με την οδό Βενιζέλου και με την Αγορά Μοδιάνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε αναφέρει πρόσφατα μετά το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τις προειδοποιήσεις του ΕΦΕΤ, ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις στο Καπάνι έγιναν το 1997 και αφορούσαν κυρίως τα στέγαστρα των καταστημάτων και κάποιους δρόμους, ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι το Καπάνι δεν κλείνει και ότι δεν είναι δημοτική αγορά, αλλά έχει στην ιδιοκτησία του εκεί ορισμένα μόνο καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς σημειώνει ότι δεν φτάνουν τα έργα που γίνονται και θα γίνουν και πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και οι καταστηματάρχες της περιοχής βάζοντας τάξη στα καταστήματά τους, ξεκαθαρίζοντας ότι η αγορά είναι ιδιωτική.

"Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν όσα τους έχει υποδείξει ο ΕΦΕΤ σχετικά με τις προσόψεις και το εσωτερικό των καταστημάτων τους για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας", υπογραμμίζει.

Να αναφέρουμε τέλος σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης, στις οποίες η διοίκηση του Δήμου έχει ήδη απευθυνθεί για την ανάπλαση της αγοράς Βλάλη – Βατικιώτη, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας και της σύναψης του δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 27 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα χρηματοδοτεί -ατελώς για τον Δήμο Θεσσαλονίκης- δυο μελέτες ωρίμανσης για έργα, τα οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν σε υλοποίηση σε επόμενη φάση. Η μία μελέτη αφορά τις υποδομές στο Καπάνι.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" 

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Εκατό περίπου φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα στελεχώσουν εθελοντικά Κέντρα Υγείας, καθώς και το Νοσοκομείο Πολυγύρου, που έχουν υψηλή τουριστική κίνηση και αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι φοιτητές θα συνδράμουν στο απαιτητικό έργο των ιατρών προσφέροντας περισσότερες από 5.000 ώρες εθελοντικής προσφοράς.Tο Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστη...
Πολιτική
Μετά την Εύβοια σειρά παίρνουν η Θράκη και η Μακεδονία για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην Εύβοια θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα επισκεφθεί από τις 18:30 και μετά διαδοχικά την Ερέτρια, τα Ψαχνά και την Χαλκίδα. Στη ΝΔ επενδύουν πολλά στην Βόρεια Ελλάδα που μπορεί να της δώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Έτσι σχεδιάστηκε ήδη η περιοδεία σε Μακεδονία και Θράκη η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακ...
Κοινωνία
Την ανησυχία του για ένα γενικευμένο μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελλάδος της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης. «Έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι το δίκτυο αλλά οι μεγάλες ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο της ΔΕΗ. Οι αντοχές του δικτύου μπορεί να αντέξουνε, οι αντοχές του ανθρώπινου δυναμικού, α...
Σπορ
Η συγκλονιστική διαφήμιση της εταιρείας για τον Έλληνα MVP του NBA - «Ζούσε σε ένα δωμάτιο με όλη την οικογένεια στην Αθήνα...» Τη νέα της διαφήμιση με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο παρουσίασε η εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Nike, μετά την απονομή του βραβείου του MVP στον Έλληνα σταρ του NBA. Ο Αντετοκούνμπο, με δάκρυα στα μάτια, παρέλαβε το έπαθλο του πολυτιμότερου παίκτη του ΝΒΑ και στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους γονείς του και τα όσα είχαν περάσει, μέχρι...
Πολιτισμός
Άρχισε σήμερα η προπώληση – Στις 27 Οκτώβρη η συναυλία στο PAOK Sports Arena Άρχισε σήμερα η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία του Enrique Iglesias στη Θεσσαλονίκη στο PAOK Sports Arena η οποία θα γίνει την Κυριακή 27 Οκτώβρη 2019. Και μάλιστα σύμφωνα με την διοργανώτρια εταιρεία τις δύο πρώτες ώρες της προπώλησης πωλήθηκαν 1800 εισιτήρια. Ο Enrique Iglesias έρχεται στην πόλη μας στο πλαίσιο της περιοδείας του. Θα πει τα τραγούδια του "Bailamos", "Rhyth...
Οικονομία
Ενημερωτική ημερίδα αύριο στην πόλη από την ομάδα παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς Η Ομάδα παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα "Ευκαιρίες Ανάπτυξης στον Αγροτικό Τομέα - Το Παράδειγμα της Ιπποφαές Ελλάς". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/6 στις 20:00 στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Οργανισμού Ιπποφαούς (ISA) στα πλαίσια της προετοιμασίας οργάνωσης του 9ου παγκοσ...
Εγκληματικότητα
Παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας και τους υαλοπίνακες και έκλεβαν χρήματα και προϊόντα Στην εξιχνίαση κλοπών που έγιναν από καταστήματα στη δυτική Θεσσαλονίκη, έφτασε η αστυνομία της πόλης. Συγκεκριμένα, σχηματίστηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Παύλου Μελά σε βάρος πέντε (5) νεαρών ημεδαπών, διότι όπως προέκυψε από την έρευνα, από τέλη Νοεμβρίου 2018 έως μέσα Ιανουαρίου 2019 στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης προέβησαν στην α...
Κοινωνία
Καθημερινά τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ για τον Βόλο Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Σποράδες θα μείνει φέτος το καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη, μετά από τρία συναπτά καλοκαίρια (2016-2017-2018) που είχαν επανέλθει τα πλοία προς τα νησιά. Έτσι, η μόνη μαζική μετακίνηση προς τις Σποράδες θα είναι για φέτος… τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας που προχωρούν στην ενίσχυση των δρομολογίων τους με τη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει η ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών Νομού Μαγνησίας Α.Ε. «Με σκοπό την εξυ...
Περιστατικά
Με απίστευτο τρόπο επέλεξαν άγνωστοι να «τιμωρήσουν» έναν ασυνείδητο οδηγό Έναν απίστευτο τρόπο βρήκαν άγνωστοι για να «τιμωρήσουν» ασυνείδητο οδηγό ο οποίος πάρκαρε το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο facebook στην ομάδα «Θεσσαλονίκη - Τα Καλά, τα Στραβά και τα Ανάποδα», άγνωστοι έριξαν... σκουπίδια πάνω στο αυτοκίνητο του ασυνείδητου οδηγού. Δείτε τις φω...