Μειωμένες πληρότητες στη Χαλκιδική τον Ιούνιο - Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Μειωμένες πληρότητες στη Χαλκιδική τον Ιούνιο - Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Μείωση κατά 10% στις πληρότητες τον Ιούνιο – Υποτονικό καλοκαίρι τουριστικά σε όλη τη χώρα – Τα επίπεδα του 2017 αναμένενεται να αγγίξει ο τουρισμός.

Όταν στις 11 Δεκεμβρίου του 2018 η πρώην υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, χτυπούσε το καμπανάκι λήξης των εργασιών της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ημέρα που ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα και έκανε εκτιμήσεις για τις χρονιές ρεκόρ που έρχονται αναφορικά με τον τουρισμό στη χώρα μας, δεν θα μπορούσε να φανταστεί την υποτονικότητα του φετινού καλοκαιριού. 

Μπορεί πέρυσι η τουριστική κίνηση να χάρισε διάπλατα χαμόγελα στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό καθώς τη χώρα μας επισκέφτηκαν 30,1 εκατ. τουρίστες, ώστοσο, φέτος, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις,  φαίνεται να γυρνάμε δύο χρόνια πριν, όταν την Ελλάδα επισκέφτηκαν 27, 19 εκατ. τουρίστες, εκτός κρουαζιέρας, ως απόρροια μίας σειράς γεγονότων.

«Μετά τον Μάιο που καταγράφηκε μείωση στις πληρότητες κατά 20% βλέπουμε πως και ο Ιούνιος ξεκινά με υστέρηση 10% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Φέτος είναι μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Οι πληρότητες είναι στο 70%, ποσοστό που αφορά την πλειονότητα των τουριστικών προορισμών και αγγίζει και τη Χαλκιδική» αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Ανησυχίες διατυπώνονται και για τους δημοφιλείς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κατά τους οποίους, εκτιμάται πως εντονότερη θα είναι η απουσία τουριστών από Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο σε σχέση με άλλες χρονιές. 

Λιγότερο ανταγωνισιτική η Ελλάδα

Την ίδια ώρα τα χέρια τους φαίνεται να «τρίβουν» οι Τούρκοι που ξαναμπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και φέτος, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να είναι η χρονιά τους. Παράλληλα υπάρχει υπερπληθώρα προσφορών και μάλιστα συχνά, πιο οικονομικών, από χώρες της Μεσογείου, ενώ οι επανειλημμένες εκκλήσεις από τους ξενοδόχους προς την κυβέρνηση για ελάφρυνση του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να γίνει η χώρα μας περισσότερο ανταγωνιστική δεν εισακούστηκαν.  

Για υπερφορολογημένο και άρα ανελαστικό περιβάλλον, στο οποίο αναπτύσσονται οι τουριστικές επιχειρήσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ απαιτείται «φορολογικό πλαίσιο που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα με την υψηλή φορολογία, αφού θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι όποιες αποσπασματικές κινήσεις επιμέρους μείωσης φορολογικών συντελεστών δε λύνουν κανένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορούμε να μειώνουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά όχι στα ποτά για παράδειγμα. Αυτό που χρειάζεται, αυτό που χρόνια ζητάμε, είναι ένας συνολικός σχεδιασμός, μια συγκροτημένη πολιτική γύρω από το ζήτημα της φορολογίας. Συγκεκριμένη στρατηγική, που θα αντιλαμβάνεται ότι όταν φορολογούμε τον τουρισμό, φορολογούμε τις εξαγωγές τις χώρας». 

Χαμηλές... πτήσεις στα περισσότερα νησιά  

Χαμηλότερες είναι επί του παρόντος οι κρατήσεις τόσο στη Θάσο και στη Σαμοθράκη, όσο και στις Σποράδες, με τους ξενοδόχους να  αναμένουν εναγωνίως τη ροή των κρατήσεων των επόμενων εβδομάδων. 

Ακόμη και σε νησιά όπως η Μύκονος, που αποτελεί μία από τις καλύτερες χρηματοδοτικές κάνουλες για την ελληνική οικονομία, εντοπίζεται μειωμένη έλευση τουριστών. Καλύτερα φαίνεται να τα πηγαίνουν τα νησιά του Ιονίου, με αιχμή του δόρατος την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Σημαντική ζήτηση καταγράφεται φέτος από Βρετανούς τουρίστες, ενώ οι ανακαινίσεις και οι προσθήκες νέων ξενοδοχείων, κυρίως, στην Κέρκυρα, που αποτελεί διαχρονικά ισχυρό τουριστικό παίκτη, αποτέλεσαν δέλεαρ.  

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως στο παχνίδι δυναμικά έχουν μπει την τελευταία διετία και τα «εναλλακτικά» καταλύματα των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, που κερδίζουν μερίδιο από την τουριστική πίτα. 

Εκλογές και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Πάντως, σύμφωνα με εκπροσώπους του τουρισμού, η εκλογική διαδικασία δεν αναμένται να επηρεάσει την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό, δεδομένου ότι οι ξένοι τουρίστες, στην πλειονότητα τους, έχουν κλείσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Διαφορετικά είναι τα πράγματα για τον εσωτερικό τουρισμό που επηρεάζεται από τον παράγοντα «εκλογές».

Στο μεταξύ, οι τουριστικοί φορείς κρίνουν ότι το καλοκαίρι του 2019 θα εξαρτηθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για την υψηλή σεζόν. Σημειώνεται πως οι ιδιαίτερα καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κεντρική Ευρώπη, αποτελούν το λόγο που ακόμη και οι Ευρωπαίοι, πχ. οι Γερμανοί - βασικοί αιμοδότες του ελληνικού τουρισμού - που παραδοσιακά προγραμματίζουν πολύ νωρίτερα τις διακοπές τους, φέτος τις μεταθέτουν για αργότερα.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Πολιτική
Σήμερα αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για τις εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς και τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού θα γίνουν, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες την περιοχή της Σάμου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να απευθυνθεί, με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας μετά τις 10 το πρωί, ε...
Κοινωνία
Εικόνα ερήμωσης στο κέντρο της πόλης στα σημεία όπου βρίσκονταν πολυσύχναστα μπαρ Ερήμωσαν οι περιοχές που βρίσκονται πολυσύχναστα μπαρ στη Θεσσαλονίκη το πρώτο βράδυ μετά το πέρασμα στο «κόκκινο» Επίπεδο 4 στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και την επιβολή του lockdown. Σε σημεία της πόλης που μέχρι χθες έσφυζαν από ζωή, έστω και με το μειωμένο ωράριο των καταστημάτων, αυτή την ώρα δεν κυκλοφορεί «ψυχή», ενώ διαφορετική είναι η εικόνα σε πλατείες αλλά και κ...
Διάφορα
Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια, τοπικές βροχές στην Πελοπόννησο και πιθανόν στην Κρήτη, μέτριοι και τοπικά ισχυροί βόρειοι άνεμοι στα πελάγη, θερμοκρασία σε μικρή πτώση. Πιο αναλυτικά: Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με πρόσκαιρη εξασθένηση...
Υγεία
Το ανοσοποιητικό είναι ιδιαίτερα ευάλωτο με τόση ένταση που έχει η καθημερινότητά μας,  αλλά μπορείτε να ανακτήσετε την ζωντάνια σας και να αποτρέψετε τα κοινά κρυολογήματα  μέσα σε λίγες ώρες τρώγοντας συγκεκριμένα λαχανικά. Το πρώτο φυτό στη λίστα τον τροφοφαρμάκων είναι:  Τα  μανιτάρια τα οποία είναι εξίσου αποτελεσματικά, αυξάνουν την παραγωγή λευκοκυττάρων στο αίμα, κύτταρα υπεύθυνα για την εξουδετέρωση λοιμώξεων και η δράση τους είναι ταχύτατη. Το πρ...
Οικονομία
Την είσοδο της Green Cola στην αμερικανική αγορά και τη μέχρι τώρα πορεία της, περιγράφουν στο insider.gr o Γιάννης Χήτος, Πρόεδρος Δ.Σ. Green Cola και ο Γιώργος Βενιέρης, Διευθύνων Σύμβουλος Green Cola. Στην αγορά των ΗΠΑ, της χώρας με την υψηλότερη κατανάλωση αναψυκτικών σε όγκο παγκοσμίως «μπήκε» δυναμικά εντός του 2020 η Green Cola ενώ τον Σεπτέμβριο εγκαινίασε και τη συνεργασία της με την αμερικανική αλυσίδα Whole Foods αποτελώντας το μοναδικό προϊόν...
Διάφορα
Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, δημοσιεύοντας φωτογραφίες με συνεργεία του Μετρό που απομακρύνουν αρχαία από εργοτάξιο. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το 2017 όταν την χώρα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα μπλοκάρουν την ολοκλήρωση του έργου για να μην αποσπαστούν αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου, το 2017 επέτρεψαν ή και έδωσαν εντολή να αποσπαστούν τμήματα αρχαιοτή...
Περιστατικά
64 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας - Πέντε νέοι θάνατοι  Νέο αρνητικό ρεκόρ λοιμώξεων σημειώθηκε σήμερα στην χώρα μας καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1690 νέα κρούσματα κορωνοϊού.Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 37196, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες. 4083 (...
Πολιτισμός
Αναστέλλονται όλες οι προγραμματισμένες συναυλίες και παραστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης και της συναυλίας «Bach» του 4ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, που επρόκειτο να δοθεί απόψε, 30 Οκτωβρίου, μετά την υπαγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στο Επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Η αναστολή των εκδηλώσεων θα διαρκέσει όσο και η παραμονή της περιοχής στο συγκεκριμένο επίπεδο αυξημένου κινδύνου....
Κοινωνία
Η αλυσίδα super market My market σε συνεργασία με τη Viva Wallet λανσάρει μία νέα, πρωτοποριακή υπηρεσία, διαθέσιμη σε όλη την Ελλάδα, διατηρώντας πάντοτε στο επίκεντρο την καλύτερη εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση των πελατών της! Οι πελάτες της αλυσίδας, μπορούν πλέον να κάνουν ανάληψη μετρητών από τα ταμεία των καταστημάτων με τη χρήση καρτών Visa και Mastercard οποιασδήποτε Τράπεζας! Ο τρόπος είναι απλός και δε διαφέρει από τη διαδικασία ανάληψης χρημάτω...