Μειωμένες πληρότητες στη Χαλκιδική τον Ιούνιο - Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Μείωση κατά 10% στις πληρότητες τον Ιούνιο – Υποτονικό καλοκαίρι τουριστικά σε όλη τη χώρα – Τα επίπεδα του 2017 αναμένενεται να αγγίξει ο τουρισμός.

Όταν στις 11 Δεκεμβρίου του 2018 η πρώην υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, χτυπούσε το καμπανάκι λήξης των εργασιών της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ημέρα που ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα και έκανε εκτιμήσεις για τις χρονιές ρεκόρ που έρχονται αναφορικά με τον τουρισμό στη χώρα μας, δεν θα μπορούσε να φανταστεί την υποτονικότητα του φετινού καλοκαιριού. 

Μπορεί πέρυσι η τουριστική κίνηση να χάρισε διάπλατα χαμόγελα στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό καθώς τη χώρα μας επισκέφτηκαν 30,1 εκατ. τουρίστες, ώστοσο, φέτος, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις,  φαίνεται να γυρνάμε δύο χρόνια πριν, όταν την Ελλάδα επισκέφτηκαν 27, 19 εκατ. τουρίστες, εκτός κρουαζιέρας, ως απόρροια μίας σειράς γεγονότων.

«Μετά τον Μάιο που καταγράφηκε μείωση στις πληρότητες κατά 20% βλέπουμε πως και ο Ιούνιος ξεκινά με υστέρηση 10% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Φέτος είναι μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Οι πληρότητες είναι στο 70%, ποσοστό που αφορά την πλειονότητα των τουριστικών προορισμών και αγγίζει και τη Χαλκιδική» αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Ανησυχίες διατυπώνονται και για τους δημοφιλείς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κατά τους οποίους, εκτιμάται πως εντονότερη θα είναι η απουσία τουριστών από Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο σε σχέση με άλλες χρονιές. 

Λιγότερο ανταγωνισιτική η Ελλάδα

Την ίδια ώρα τα χέρια τους φαίνεται να «τρίβουν» οι Τούρκοι που ξαναμπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και φέτος, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να είναι η χρονιά τους. Παράλληλα υπάρχει υπερπληθώρα προσφορών και μάλιστα συχνά, πιο οικονομικών, από χώρες της Μεσογείου, ενώ οι επανειλημμένες εκκλήσεις από τους ξενοδόχους προς την κυβέρνηση για ελάφρυνση του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να γίνει η χώρα μας περισσότερο ανταγωνιστική δεν εισακούστηκαν.  

Για υπερφορολογημένο και άρα ανελαστικό περιβάλλον, στο οποίο αναπτύσσονται οι τουριστικές επιχειρήσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ απαιτείται «φορολογικό πλαίσιο που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα με την υψηλή φορολογία, αφού θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι όποιες αποσπασματικές κινήσεις επιμέρους μείωσης φορολογικών συντελεστών δε λύνουν κανένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορούμε να μειώνουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά όχι στα ποτά για παράδειγμα. Αυτό που χρειάζεται, αυτό που χρόνια ζητάμε, είναι ένας συνολικός σχεδιασμός, μια συγκροτημένη πολιτική γύρω από το ζήτημα της φορολογίας. Συγκεκριμένη στρατηγική, που θα αντιλαμβάνεται ότι όταν φορολογούμε τον τουρισμό, φορολογούμε τις εξαγωγές τις χώρας». 

Χαμηλές... πτήσεις στα περισσότερα νησιά  

Χαμηλότερες είναι επί του παρόντος οι κρατήσεις τόσο στη Θάσο και στη Σαμοθράκη, όσο και στις Σποράδες, με τους ξενοδόχους να  αναμένουν εναγωνίως τη ροή των κρατήσεων των επόμενων εβδομάδων. 

Ακόμη και σε νησιά όπως η Μύκονος, που αποτελεί μία από τις καλύτερες χρηματοδοτικές κάνουλες για την ελληνική οικονομία, εντοπίζεται μειωμένη έλευση τουριστών. Καλύτερα φαίνεται να τα πηγαίνουν τα νησιά του Ιονίου, με αιχμή του δόρατος την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Σημαντική ζήτηση καταγράφεται φέτος από Βρετανούς τουρίστες, ενώ οι ανακαινίσεις και οι προσθήκες νέων ξενοδοχείων, κυρίως, στην Κέρκυρα, που αποτελεί διαχρονικά ισχυρό τουριστικό παίκτη, αποτέλεσαν δέλεαρ.  

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως στο παχνίδι δυναμικά έχουν μπει την τελευταία διετία και τα «εναλλακτικά» καταλύματα των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, που κερδίζουν μερίδιο από την τουριστική πίτα. 

Εκλογές και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Πάντως, σύμφωνα με εκπροσώπους του τουρισμού, η εκλογική διαδικασία δεν αναμένται να επηρεάσει την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό, δεδομένου ότι οι ξένοι τουρίστες, στην πλειονότητα τους, έχουν κλείσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Διαφορετικά είναι τα πράγματα για τον εσωτερικό τουρισμό που επηρεάζεται από τον παράγοντα «εκλογές».

Στο μεταξύ, οι τουριστικοί φορείς κρίνουν ότι το καλοκαίρι του 2019 θα εξαρτηθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για την υψηλή σεζόν. Σημειώνεται πως οι ιδιαίτερα καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κεντρική Ευρώπη, αποτελούν το λόγο που ακόμη και οι Ευρωπαίοι, πχ. οι Γερμανοί - βασικοί αιμοδότες του ελληνικού τουρισμού - που παραδοσιακά προγραμματίζουν πολύ νωρίτερα τις διακοπές τους, φέτος τις μεταθέτουν για αργότερα.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Καθημερινότητα είναι πλέον οι πνιγμοί στη θάλασσα και στην πισίνα στην χώρα μας. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από πνιγμό. Μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και νεαροί άνδρες οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Καθημερινό φαινόμενο έχει γίνει ο πνιγμός στη θάλασσα και στην πισίνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2018 πνίγηκαν ενώ κολυμπούσαν 413 άνθρωποι, έναντι 357 το 2017. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πο...
Κοινωνία
Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και μια μοτοπορεία θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στις 10:00, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, θα συγκεντρωθούν άτομα που εργάζονται στον επισιτισμό και τον τουρισμό προκειμένου να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για ζητήματα του κλάδου τους. Λίγο αργότερα, στις 10:30 στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Εγνατία θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μ...
Οικονομία
Κάθε επιχειρηματίας, φροντίζει για την ανάπτυξη της δικής του επιχείρησης, μέσα στην έλλειψη γενικής κατεύθυνσης τουριστικής ανάπτυξης. Μας αρέσει να κτίζουμε στην άμμο και να περηφανευόμαστε για τα άνευ θεμελίων αποτελέσματα. Από την δεκαετία του ’60, όταν ευτυχείς συγκυρίες -και με διεθνείς κινηματογραφικές ταινίες- έκαναν γνωστές τις ελληνικές θάλασσες, στηριζόμαστε στον τουρισμό, χωρίς καμιά συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Κάθε επιχειρηματίας, φροντί...
Διάφορα
Νέο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Μπορντό και το αντίστροφο ξεκινά η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους από την άνοιξη του 2020 Mε την πανέμορφη γαλλική πόλη Μπορντό θα συνδέσει από τις 29 Μαρτίου του 2020 η Ryanair τη Θεσσαλονίκη, με συχνότητα πτήσεων δύο φορές την εβδομάδα.  Το δρομολόγιο θα εκτελείται κάθε Τετάρτη και Κυριακή, με ώρα αναχώρησης από Θεσσαλονίκη στις 17.00 και από Μπορντό στις 19.30. Το Μπορντό είναι μια από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγ...
Περιστατικά
Αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εξετράπη της πορείας του και χτύπησε σε κολόνα Τροχαίο ατύχημα από το οποίο τραυματίστηκαν δύο άτομα, σημειώθηκε σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουνίου, στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, το ατύχημα συνέβη περίπου στις 03.30 στην επαρχιακή οδό Ιερισσού - Αγίου Όρους, όταν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα ΙΧ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και προσέκρουσε σε κολόνα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα που επέβαινα...
Πολιτισμός
Τι θα γίνει στην πόλη μας με αφορμή τον εορτασμό Μουσική για όλους έχει το πρόγραμμα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Μέρας Μουσικής που ως συνήθως γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου, μέρα του θερινού ηλιοαστάσιου, σε όλη την Ευρώπη, και φυσικά και στην πόλη μας. Φορείς της μουσικής όπως το Μέγαρο Μουσικής και η Κρατική Ορχήστρα, αλλά και η Συμφωνική Ορχήστρα έχουν ετοιμάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με αφορμή τον εορτασμό. 4 εποχές για όλη την οικογένεια Με τις ‘4 εποχές’...
Οικονομία
Προσφορά από την αλυσίδα καταστημάτων YES STORES Η αλυσίδα καταστημάτων YES STORES σε μία άκρως καλοκαιρινή προσφορά κερνάει δωρεάν καφέ σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα στο κατάστημα στην οδό Δελφών 120! Το κατάστημα των YES STORES, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της ανατολικής Θεσσαλονίκης, επί της οδού Δελφών μεταξύ της Συνδίκα και της Μπότσαρη. Ο απολαυστικότερος καφές της πόλης, λοιπόν, δωρεάν για όλους για 7...
Κοινωνία
Κατηγορηματικός ήταν μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη  ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ κ. Σάββας Παναγιωτίδης στις καταγγελίες για λεωφορεία χωρίς κλιματισμό. Όπως διαβεβαίωσε από τις 10 Ιουνίου είναι σε ισχύ η εγκύκλιος για την λειτουργία του κλιματισμού σε όλα τα αστικά λεωφορεία. Ωστόσο ανέφερε πως όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπάρχουν περιπτώσεις λεωφορείων όπου ο κλιματισμός παρουσιάζει βλάβη. «Άλλες οι συνθήκες στο αμαξοστάσιο, άλλες στην ένταση της κ...
Περιστατικά
Συγκλονιστικές προσπάθειες από εκπαιδευμένους πολίτες από το Πολύχρονο Συγκλονιστική μάχη προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο που υπέστη καρδιακή ανακοπή έδωσαν στη Χαλκιδική διασώστες του πληρώματος του ασθενοφόρου Κασσάνδρας, από κοινού με απλούς εκπαιδευμένους πολίτες από το Πολύχρονο της Χαλκιδικής. Τις συγκλονιστικές προσπάθειες για να σωθεί η ζωή του 64χρονου «κυρίου Kaas» περιγράφει με ανάρτησή της στο facebook η σελίδα του Ανθρωπιστικού Ο...