Μειωμένες πληρότητες στη Χαλκιδική τον Ιούνιο - Η εικόνα σε όλη τη χώρα

Μείωση κατά 10% στις πληρότητες τον Ιούνιο – Υποτονικό καλοκαίρι τουριστικά σε όλη τη χώρα – Τα επίπεδα του 2017 αναμένενεται να αγγίξει ο τουρισμός.

Όταν στις 11 Δεκεμβρίου του 2018 η πρώην υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, χτυπούσε το καμπανάκι λήξης των εργασιών της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ημέρα που ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα και έκανε εκτιμήσεις για τις χρονιές ρεκόρ που έρχονται αναφορικά με τον τουρισμό στη χώρα μας, δεν θα μπορούσε να φανταστεί την υποτονικότητα του φετινού καλοκαιριού. 

Μπορεί πέρυσι η τουριστική κίνηση να χάρισε διάπλατα χαμόγελα στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό καθώς τη χώρα μας επισκέφτηκαν 30,1 εκατ. τουρίστες, ώστοσο, φέτος, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις,  φαίνεται να γυρνάμε δύο χρόνια πριν, όταν την Ελλάδα επισκέφτηκαν 27, 19 εκατ. τουρίστες, εκτός κρουαζιέρας, ως απόρροια μίας σειράς γεγονότων.

«Μετά τον Μάιο που καταγράφηκε μείωση στις πληρότητες κατά 20% βλέπουμε πως και ο Ιούνιος ξεκινά με υστέρηση 10% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Φέτος είναι μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Οι πληρότητες είναι στο 70%, ποσοστό που αφορά την πλειονότητα των τουριστικών προορισμών και αγγίζει και τη Χαλκιδική» αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Ανησυχίες διατυπώνονται και για τους δημοφιλείς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κατά τους οποίους, εκτιμάται πως εντονότερη θα είναι η απουσία τουριστών από Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο σε σχέση με άλλες χρονιές. 

Λιγότερο ανταγωνισιτική η Ελλάδα

Την ίδια ώρα τα χέρια τους φαίνεται να «τρίβουν» οι Τούρκοι που ξαναμπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και φέτος, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να είναι η χρονιά τους. Παράλληλα υπάρχει υπερπληθώρα προσφορών και μάλιστα συχνά, πιο οικονομικών, από χώρες της Μεσογείου, ενώ οι επανειλημμένες εκκλήσεις από τους ξενοδόχους προς την κυβέρνηση για ελάφρυνση του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να γίνει η χώρα μας περισσότερο ανταγωνιστική δεν εισακούστηκαν.  

Για υπερφορολογημένο και άρα ανελαστικό περιβάλλον, στο οποίο αναπτύσσονται οι τουριστικές επιχειρήσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ απαιτείται «φορολογικό πλαίσιο που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα με την υψηλή φορολογία, αφού θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι όποιες αποσπασματικές κινήσεις επιμέρους μείωσης φορολογικών συντελεστών δε λύνουν κανένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορούμε να μειώνουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά όχι στα ποτά για παράδειγμα. Αυτό που χρειάζεται, αυτό που χρόνια ζητάμε, είναι ένας συνολικός σχεδιασμός, μια συγκροτημένη πολιτική γύρω από το ζήτημα της φορολογίας. Συγκεκριμένη στρατηγική, που θα αντιλαμβάνεται ότι όταν φορολογούμε τον τουρισμό, φορολογούμε τις εξαγωγές τις χώρας». 

Χαμηλές... πτήσεις στα περισσότερα νησιά  

Χαμηλότερες είναι επί του παρόντος οι κρατήσεις τόσο στη Θάσο και στη Σαμοθράκη, όσο και στις Σποράδες, με τους ξενοδόχους να  αναμένουν εναγωνίως τη ροή των κρατήσεων των επόμενων εβδομάδων. 

Ακόμη και σε νησιά όπως η Μύκονος, που αποτελεί μία από τις καλύτερες χρηματοδοτικές κάνουλες για την ελληνική οικονομία, εντοπίζεται μειωμένη έλευση τουριστών. Καλύτερα φαίνεται να τα πηγαίνουν τα νησιά του Ιονίου, με αιχμή του δόρατος την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Σημαντική ζήτηση καταγράφεται φέτος από Βρετανούς τουρίστες, ενώ οι ανακαινίσεις και οι προσθήκες νέων ξενοδοχείων, κυρίως, στην Κέρκυρα, που αποτελεί διαχρονικά ισχυρό τουριστικό παίκτη, αποτέλεσαν δέλεαρ.  

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως στο παχνίδι δυναμικά έχουν μπει την τελευταία διετία και τα «εναλλακτικά» καταλύματα των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, που κερδίζουν μερίδιο από την τουριστική πίτα. 

Εκλογές και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Πάντως, σύμφωνα με εκπροσώπους του τουρισμού, η εκλογική διαδικασία δεν αναμένται να επηρεάσει την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό, δεδομένου ότι οι ξένοι τουρίστες, στην πλειονότητα τους, έχουν κλείσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Διαφορετικά είναι τα πράγματα για τον εσωτερικό τουρισμό που επηρεάζεται από τον παράγοντα «εκλογές».

Στο μεταξύ, οι τουριστικοί φορείς κρίνουν ότι το καλοκαίρι του 2019 θα εξαρτηθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για την υψηλή σεζόν. Σημειώνεται πως οι ιδιαίτερα καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κεντρική Ευρώπη, αποτελούν το λόγο που ακόμη και οι Ευρωπαίοι, πχ. οι Γερμανοί - βασικοί αιμοδότες του ελληνικού τουρισμού - που παραδοσιακά προγραμματίζουν πολύ νωρίτερα τις διακοπές τους, φέτος τις μεταθέτουν για αργότερα.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Χωρίς ρεύμα θα μείνουν αύριο το πρωί κάτοικοι της Πολίχνης, καθώς πολύωρη διακοπή έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΔΔΗΕ. Η διακοπή ρεύματος θα ξεκινήσει στις 07:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 13:00 και θα αφορά: την περιοχή της Πολίχνης, την πλατεία Μετεώρων και πάνω από αυτή, τις οδούς Βουλγαροκτόνου, Σκύδρας, Φιλίππου, Παπάφη, Σαλαμίνος και εκατέρωθεν αυτών κλπ. Σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΗΕ ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις...
Πολιτισμός
Πάνω από το επίπεδο των 250.000 άτομων διατήρησε για τρίτη συνεχή χρονιά η ΔΕΘ τον πήχη της επισκεψιμότητας, εδραιώνοντας τη δυναμική της και κερδίζοντας ακόμα περισσότερο τις καρδιές του κόσμου. Ειδικότερα, τις πύλες της 84ης ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες, που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης, η οποία χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο δημοφιλής και μάλιστα σε όλες τις ηλικίες. Οικογένειες με παιδιά, νεολαία, αλλά και μεγαλύτεροι...
Κοινωνία
Αρκετοί κι αυτοί που επιλέγουν τα σύμφωνα συμβίωσης Για τα καλά έχει μπει πλέον στη ζωή μας ο πολιτικός γάμος, ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το τελευταίο διάστημα, όμως, ο πολιτικός γάμος δεν είναι επιλογή μόνο για οικονομικά ασθενέστερους αλλά και για πλουσίους, καθώς μετατρέπεται ακόμη και σε τουριστικό προϊόν. Οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς μόλις το 2012, όταν μεταξύ των 49.705 γάμων που πραγματοποιήθηκαν τα συγκεκριμένο έ...
Πολιτισμός
Το 1925 η Ελλάδα βίωνε πολιτική και οικονομική αστάθεια και η Θεσσαλονίκη προσπαθούσε να ξαναβρεί τον εαυτό της μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και την έλευση χιλιάδων προσφύγων που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη. Τότε ο επιστήμονας και πολιτικός Νικόλαος Γερμανός είδε πέρα από όλα αυτά και δημιούργησε τη ΔΕΘ, ένα νέο θεσμό, ο οποίος έμελλε να ταυτιστεί με τη Θεσσαλονίκη. Παρακάτω παρουσιάζουμε ορισμένες διοργανώσεις που λόγω ιστορικών συνθηκών και συγκυρ...
Κοινωνία
Στον εισαγγελέα με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ως ύστατη προσπάθεια για τον τερματισμό του φαινομένου των καύσεων στα Τσαΐρια της Περαίας, στον οικισμό Ρομά, ενάντια στην περιβαλλοντική ρύπανση, ετοιμάζεται να καταφύγει την επόμενη εβδομάδα η “Κίνηση Πολιτών Δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης“. Η Κίνηση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους τα τελευταία 15 χρόνια. Όπ...
Διάφορα
Με ανακοίνωσή του που τιτλοφορεί «Αιδώς Αργείοι!», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) «απαντά» στη «νέα ευθεία επίθεση που εξαπέλυσαν δημόσια πρόσωπα εναντίον των αρχαιολόγων» με αφορμή τις αρχαιότητες στον σταθμό «Βενιζέλου» στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όσους προσπαθούν «να αμαυρώσουν τον ρόλο της αρχαιότερης υπηρεσίας του ελληνικού κράτους». «Λυπηρή αλλά, δυστυχώς, εντελώς προβλέψιμη είναι η νέα ευθεία επίθεση που εξαπέλυσαν δημόσια πρόσωπα ενα...
Εκπαίδευση
Περισσότερα από 100 νήπια στον οικισμό ρομά «Αγία Σοφία», στο δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, δεν άρχισαν φέτος το σχολείο, καθώς το λυόμενο όπου στεγαζόταν η σχολική μονάδα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών και έκτοτε δεν αποκαταστάθηκε. «Είχα ενημερώσει, με σχετικά έγγραφα, όλους τους αρμόδιους για την καταστροφή του σχολείου, ζητώντας να ενεργήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες, είτε για να διαφυλαχθεί το κτίριο και το περιεχόμενο του (έπιπλ...
Διάφορα
Αλλάζουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Βενιζέλου, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη θα τεθούν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που διαφοροποιούν το τοπίο της κίνησης των οχημάτων. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ: «Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, την Πέμπτη (19-09-2019) θα εκτελεστούν εργασίες της Η΄ κατασκευαστικής φάσης στην περιοχή του σταθμού ¨Βενιζέλου¨ του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τη...
Σπορ
Ο Δημήτρης “DK” Κυρσανίδης κατέκτησε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα World Urban Games στην κατηγορία Parkour Freestyle που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Βουδαπέστη. Ολοκλήρωσε το run του με 24 βαθμούς, παρά τον πρόσφατό του τραυματισμό με μόλις 1 βαθμό διαφορά από τον νικητή του αγώνα. Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Evguenii Aroian και Krystian Kowalewski στην 1η και 2η θέση αντίστοιχα. Ο Έλληνας πρωταθλητής δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος για αυτή τη θέσ...
Σχετικά νέα
Πληρωμές με κάρτα – Οι αλλαγές που έρχονται από 14 Σεπτεμβρίου
Εκπτώσεις από σήμερα στην Θεσσαλονίκη λόγω ΔΕΘ
Γερμανία: Γιατί οι Γερμανοί θέλουν να βάλουν τέλος στα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια;
Έπεσε ο τζίρος των καταστημάτων κατά τις θερινές εκπτώσεις
Στις 11-12 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το «The Μindspark» στη Θεσσαλονίκη
Προϊόντα της Κ. Μακεδονίας προβάλλονται στο Λονδίνο
Der Spiegel για capital controls: Ξανά εμβάσματα χωρίς όριο από την Ελλάδα
Σχέδιο της κυβέρνησης για ανοιχτά καταστήματα και την Κυριακή
Η Ινδία στην 84η ΔΕΘ: Σημαντική αύξηση ελληνικών εξαγωγών στην Ινδία την τελευταία τριετία
Σχολικές τσάντες, μολύβια, γόμες και τετράδια: Πόσο κοστίζει στους γονείς ο εξοπλισμός του μαθητή