Αυξάνεται η προστιθέμενη αξία της παραγωγής ιπποφαούς στην Ελλάδα

Αυξάνεται η προστιθέμενη αξία της παραγωγής ιπποφαούς στην Ελλάδα

Επιπλέον προστιθέμενη αξία στην παραγωγή ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς στην Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει η λειτουργία εργοστασίων μεταποίησης και τυποποίησής τους στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ», Νίκος Δούκας. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι 95 Έλληνες παραγωγοί που καλλιεργούν τις συγκεκριμένες ποικιλίες σε 1.600 στρέμματα ανά την Ελλάδα, απολαμβάνουν ήδη «ασύγκριτη τιμή πώλησης» της παραγωγής τους.


    «Η μεγάλη διαφοροποίηση της "Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ" είναι η δυνατότητα παραγωγής και πώλησης του μοναδικού "επιτραπέζιου" καρπού ιπποφαούς στον κόσμο. Ενός καρπού, που ο καταναλωτής μπορεί να καταναλώσει όπως είναι, με εξαιρετική γεύση. Οπότε η στόχευσή μας είναι όσο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας να προωθείται στις αγορές τροφίμων μέσω διαλογής και συσκευασίας» επισήμανε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε ότι «το εργοστάσιο τυποποίησης της εταιρείας θα τεθεί σε λειτουργία φέτος, στη Θεσσαλονίκη».


    Όσον αφορά το εργοστάσιο μεταποίησης που θα αφορά κυρίως τη β' ποιότητα του καρπού της εταιρείας, ο κ. Δούκας επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει ήδη προγραμματιστεί και καταρτιστεί το επιχειρηματικό του πλάνο σε συνεργασία με επενδυτές και θα είναι έτοιμο σε περίπου δύο χρόνια. «Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 3 εκατ. ευρώ και θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.


    Πάντως, το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, η «Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ» έχει ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη της καλλιέργειας των ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς σε συνεργασία με παραγωγούς στην Ιταλία, όπου έχουν εγκατασταθεί τα πρώτα 100 στρέμματα, στην περιοχή της Πάντοβας και στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο «Φθινόπωρο θα έχουμε νέες εγκαταστάσεις στην Ιταλία και τα Σκόπια». Όπως εξήγησε ο κ. Δούκας, «είναι σημαντικό ότι όλη η διαχείριση σε αυτές τις χώρες γίνεται από την "Ιπποφαές Ελλάς" ώστε να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα ανταγωνισμού και μείωσης της τιμής για τους Έλληνες παραγωγούς».


    Μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την εμπειρία του σχετικά με τη συνεργασία που έχει αναπτύξει με παραγωγούς στην Ιταλία, ο κ. Δούκας τόνισε: «Ζήσαμε ευχάριστες εκπλήξεις στην Ιταλία σε σχέση με την υποδοχή της νέας δυναμικής καλλιέργειας, όχι μόνον από τους παραγωγούς αλλά και από τις κρατικές υπηρεσίες». 


    Όπως διευκρίνισε, «η Ιταλία είναι μια χώρα που κατά τη γνώμη μου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο θέμα της φήμης και του branding των αγροτικών προϊόντων της, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί της να απευθύνονται σε ακριβές αγορές και να αυξάνουν την κερδοφορία τους. Επίσης καλλιεργούν με σύγχρονες δομές και χρήση της τεχνολογίας, έτσι ώστε να μειώνουν το κόστος παραγωγής τους και να εδραιώνουν την αξιοπιστία τους. Ο κρατικός μηχανισμός είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες και είναι κάτι που είχαμε και εμείς την ευκαιρία να ζήσουμε εκεί. Πιστεύω λοιπόν ότι και στην Ελλάδα που παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μπορούμε να εφαρμόσουμε τέτοιες πρακτικές και να αυξήσουμε την κερδοφορία των παραγωγών μας που είναι και το ζητούμενο».

Η κερδοφόρα καλλιέργεια και οι ευκαιρίες για τους Έλληνες παραγωγούς
    Η απόδοση της καλλιέργειας των ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς, χωρίς αγκάθια, σε πλήρη παραγωγή είναι κατά μέσο όρο 1,5 τόνος/στρέμμα, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, ο οποίος μάλιστα επισήμανε ότι «η τιμή πώλησης είναι εξαιρετικά υψηλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και με "τιμή Κίνας" 2,00 ευρώ το κιλό, η κερδοφορία του παραγωγού είναι ασύγκριτη», υπογράμμισε.


    Τονίζοντας δε ότι η καλλιέργεια των ποικιλιών χωρίς αγκάθια -του ινστιτούτου MA Lisavenko- γίνεται μόνο από την "Ιπποφαές Ελλάς" σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση «παρόλο που έγιναν προσπάθειες και σε άλλες χώρες οι οποίες δεν ευδοκιμούν λόγω κλίματος», ο κ. Δούκας, υπογράμμισε «την εξαιρετική ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς», και τόνισε ότι ήδη ξένοι αγοραστές διεκδικούν μέρος της ελληνικής παραγωγής.


    «Έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια με εταιρείες στην Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προς το παρόν έχουν πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικές εξαγωγές διότι θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και αξιόπιστοι όταν "ανοίγουμε" καινούργιες αγορές σε σχέση με την ποσότητα που παράγουμε, μιας και είναι η μοναδική στον κόσμο» τόνισε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας: «Έχουμε αναπτύξει συνεργασία στην εγχώρια αγορά και είναι δεδομένο ότι τη φετινή μας παραγωγή θα μπορεί ο καταναλωτής να την απολαύσει και στην ελληνική αγορά».

Ιστορική αναδρομή- Η καλλιέργεια των ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς σε αριθμούς
    Η προσπάθεια της καλλιέργειας των ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς στην Ελλάδα, ξεκίνησε το 2012 «με τις πρώτες δικές μας καλλιέργειες και η "Ιπποφαές Ελλάς" ιδρύθηκε το 2015. Μέσα στον "κυκλώνα" της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Ιδρύσαμε την "Ιπποφαές Ελλάς" βασιζόμενοι σε ένα όραμα και μια εξαιρετική προοπτική που μας δίνουν οι συγκεκριμένες ποικιλίες» επισήμανε. 


    Εξηγώντας ότι η προσπάθεια στηρίζεται σε σύγχρονες δομές και σε απόλυτα καινοτόμα προσέγγιση, ο κ. Δούκας τόνισε: «Πιστεύαμε από την αρχή στη δραστηριότητά μας η οποία μπορούσε να εδραιωθεί και χωρίς καμία υποστήριξη και βοήθεια από τις κρατικές δομές. Και πράγματι, δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία υποστήριξη. Την προσπάθειά μας υποστήριξαν μόνον οι καλλιεργητές μας που σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον επένδυσαν σε αυτήν τη δομή και καλλιέργεια».


    Το 2012, εγκαταστάθηκαν τα πρώτα 200 στρέμματα και στόχος, όπως επισήμανε ο κ. Δούκας, παραμένει η εγκατάσταση 6.000 στρεμμάτων ρωσικών ποικιλιών. Στην Ομάδα Παραγωγών «Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ» συμμετέχουν σήμερα 95 παραγωγοί ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς χωρίς αγκάθια και είναι εγκατεστημένα 1.600 στρέμματα. Οι καλλιέργειες της Ομάδας εκτείνονται σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται στη Θεσσαλία και να ακολουθούν η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θράκη και η Πελοπόννησος.


    Σε περίπτωση που κάποιος καλλιεργητής ενδιαφέρεται για συνεργασία με την εταιρεία, μπορεί να την επιτύχει με δύο τρόπους: Με ένταξή του στην Ομάδα και με υποχρέωση την εγκατάσταση τουλάχιστον επτά στρεμμάτων, ή ως ανεξάρτητος καλλιεργητής με συμβόλαιο απορρόφησης, με ελάχιστη εγκατάσταση τρία στρέμματα. Το κόστος για την εγκατάσταση δενδρυλλίων ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 700- 1.000 ευρώ, ενώ το κόστος των υλικών, υπολογίζεται στα 150 ευρώ/στρέμμα/ετησίως. Κάθε παραγωγός που επιλέγει να συνεργαστεί με την εταιρεία, έχει στη διάθεσή του το δικό του business plan που εκπονείται από κοινού και με στόχο να γνωρίζει εξαρχής και επακριβώς τη σχέση δαπανών/αποδόσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Η προχωρημένη ηλικία και το να είσαι γυναίκα είναι δύο παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο που δεν μπορείτε να ελέγξετε, αλλά ένα συγκεκριμένο σχέδιο διατροφής μπορεί να βοηθήσει τις μεγαλύτερες γυναίκες να μειώσουν τις πιθανότητές τους για τη σοβαρή αυτή ασθένεια. Η πρόληψη του εγκεφαλικού είναι συνέπεια της μείωσης της φλεγμονής που παράγει σχηματισμό θρόμβων στην εγκεφαλική κυκλοφορία, η οποία με τη σειρά της, προκαλεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επει...
Κοινωνία
Από τις 06:00 του Σαββάτου 24/10 θα τεθούν σε ισχύ τα νέα, αυστηρότερα, μέτρα για την διασπορά του ιού που ανακοίνωσε στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πώς θα πηγαίνουμε σε καφετέριες και εστιατόρια. Στις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές (ανάμεσα τους η Αττική και η Θεσσαλονίκη) θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 05:00 το πρωί. Από την απαγόρευση εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα και περιστατικά έκτακτης ανάγκης....
Πολιτική
Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η Αθήνα τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας τόσο με το Oruc Reis, όσο και με απειλές για επέκταση των ερευνών νότια της Κρήτης. Το τουρκικό ερευνητικό συνεχίζει να κινείται και να κάνει καταγραφές παρανόμως στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα στη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία με ισχύ έως τις 27 Οκτωβρίου. Για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την Πρόεδρο τη...
Κοινωνία
Μετά την Κοζάνη, και η Καστοριά από σήμερα μπήκε σε lockdown καθώς, όπως ανακοινώθηκε προχθές, πέρασε στην κόκκινη ζώνη του χάρτη επικινδυνότητας κορωνοϊού. Κλειστά μαγαζιά, περιορισμένη κίνηση πολιτών και μειωμένη κίνηση στους δρόμους στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας είναι λοιπόν η εικόνα που επικρατεί από σήμερα στην Καστοριά, αντίστοιχη με εκείνη που υφίσταται εδώ και ημέρες στην Κοζάνη. Για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ισχύουν, μεταξύ άλλων, η υπ...
Υγεία
Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Nομού Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2008, από γυναίκες που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" σε συνεργασία με μια ομάδα γυναικών από τη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του Πανελλήνιου Συλλόγου ήταν να συνεχιστεί το έργο του και στη Θεσσαλονίκη με στόχο να δοθεί και σε άλλες γυναίκες τη βοήθεια που χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπίσουν τ...
Κοινωνία
Χωρίς την καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στην οποία επρόκειτο να παραστούν ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά μόνο με τη Θεία Λειτουργία το πρωί, θα γιορταστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, η ημέρα του Πολιούχου, την 26η Οκτωβρίου. Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις και τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς που ανακοινώθηκαν για τη Θεσσαλονίκη, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, δήλωσε...
Περιστατικά
Συνεργεία της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης βρίσκονται στο σημείο και πραγματοποιούν εργασίες προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη, η οποία εντοπίζεται εκτός των ορίων του σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμός της «Βενιζέλου» του Μετρό δεν έχει επηρεαστεί από τη διαρροή καθώς βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον δέκα μέτρων από το σημείο της βλάβης και επιπλέον διαθέτει προστατευτικά τοιχία (διαφραγματικούς τοίχους) περιμετρικά...
Κοινωνία
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» θα περάσει το εορταστικό τριήμερο της 26ης και 28ης Οκτωβρίου αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, περιμένοντας μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, να βρεθούν στο κατάστρωμά του και να ζήσουν νοερά στιγμές του ένδοξου παρελθόντος. Από τις 15 Ιουνίου που επιτράπηκε και πάλι η είσοδος του κοινού στο πλοίο, μετά την περίοδο του lockdown, έως και σήμερα περίπου...
Διάφορα
Θεσσαλονίκη: 50 νέους τάφους σκάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε σημεία στο νεκροταφείο Ευόσμου για θύματα της πανδημίας. Από τον Μάρτιο κιόλας στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη στην Θεσσαλονίκη έχουν ανοίξει 50 τάφοι, στους οποίους έχουν ταφεί περίπου 40 άτομα. Σύμφωνα με τους κανόνες που ορίστηκαν, τα θύματα από κορονοϊό θάβονται σε ειδικό σημείο λίγο μακρύτερα από τους υπόλοιπους τάφους. Ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κοιμητηρ...