Έτοιμη να "συστηθεί" εκ νέου η ιστορική οδός Αγίου Μηνά

Έτοιμη να "συστηθεί" εκ νέου η ιστορική οδός Αγίου Μηνά

Παρουσίαση σε δημοσιογράφους πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς κ.ά. -Το Σάββατο τα επίσημα εγκαίνια και η ανοιχτή γιορτή "Περπατώντας την Αγίου Μηνά"

Την παρουσίαση του δρόμου του Αγίου Μηνά σε δημοσιογράφους πραγματοποίησαν σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ο γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Μπελιμπασάκης και ο γενικός διευθυντής του ΚΕΠΑ, Σπύρος Σκοτίδας. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ ξεναγήθηκαν στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ από τον Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου του ΜΙΕΤ, Γιάννη Επαμεινώνδα.

Ο Θ. Παππάς δήλωσε, μεταξύ άλλων: “Τα έργα που είναι σημαντικά για το ιστορικό κέντρο έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται. Αναφέρομαι στα έργα του Αρχαιολογικού Μουσείου, στην οδό Κάστρων, στην Αποστόλου Παύλου, στη Βασιλέως Ηρακλείου και στην Αγίου Μηνά, που βρισκόμαστε σήμερα. Όλο αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο στα τεχνικά του έργα έχει έναν προϋπολογισμό περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι δημιουργεί μια προστιθέμενη αξία, η οποία είναι υλική και άυλη, γιατί είναι μια πολιτισμική αξία, η οποία έρχεται να δώσει μία έμφαση στην αστική ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του ιστορικού εμπορικού κέντρου και όχι μόνο. Επομένως, προσδοκούμε να έχουμε μια πόλη καλύτερη, μία πόλη ομορφότερη, με στοιχεία αστικού εκσυγχρονισμένου εξοπλισμού και να έχουμε μια παραγωγή, η οποία θα είναι με παραγωγικές δραστηριότητες και στην περιβάλλοντα περιοχή που είμαστε εδώ, και στην ευρύτερη. Ειδικότερα, εδώ στην Αγίου Μηνά, με τα ευρήματα που είχαν να κάνουν με το γεωπολιτικό και το τραμ, επομένως με την ιστορικότητα που προσδίδει όλη αυτή η κατάσταση, αποφασίσαμε να τροποποιήσουμε το σχέδιο. Το σχέδιο τροποποιήθηκε, επομένως έχει λάβει αυτή τη μορφή που βλέπετε σήμερα, δηλαδή οι ράγες του τραμ και το παλιό κυβολιθικό έχουν ενταχθεί αρμονικά στην ευρύτερη διαμόρφωση της περιοχής. Η δεύτερη τροποποίηση, μετά τα ευρήματα σε σχέση με το τραμ, είναι σε συνεννόηση με τον δήμαρχο και με το Δ.Σ. και αποφασίστηκε να γίνει αποκλειστικά πεζόδρομος, κατόπιν έγκρισης του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Επομένως, μαζί με τα ιστορικά κτίρια, τα οποία έχουν να κάνουν με το εβραϊκό μουσείο, αλλά και με την στοά του Αγίου Μηνά, νομίζω ότι θα δημιουργήσουνε στις γύρω περιοχές, δηλαδή Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη, μια νέα κατάσταση στη ροή του χρόνου.”

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης τόνισε την ιστορική σημασία του πεζόδρομου, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» χάρη στο οποίο πραγματοποιήθηκαν αυτές οι αναπλάσεις . Όπως υποστήριξε, τα έργα στις οδούς Αποστόλου Παύλου και Κάστρων βρίσκονται ουσιαστικά στο τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσής τους.

“Για το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η οδός Αγίου Μηνά είχε πάντα ιδιαίτερη αξία, δεδομένου ότι αποτελεί το διαχωριστικό όριο ανάμεσα στην εβραϊκή συνοικία που έφτανε μέχρι τα τείχη, καλύπτει δηλαδή ένα μέρος της σημερινής πλατείας Ελευθερίας και το χώρο που βρισκόμαστε σήμερα, και το σύνολο των μοναστηριακών μετοχίων που περιέβαλαν το ναό του Αγίου Μηνά. Ο δρόμος αυτός πέρασε από πολλές και διαφορετικές φάσεις, Η τελευταία φάση του ουσιαστικά ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, όταν άρχισε να λειτουργεί το Εβραϊκό Μουσείο δεδομένου ότι όλες οι παλιότερες χρήσεις του, σιγά σιγά είχαν περιέλθει σε ύφεση, σε παρακμή. Το γεγονός ότι το Εβραϊκό Μουσείο έχει κάνει ήδη τη δεύτερη επέκτασή του και ο αριθμός των επισκεπτών του μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, ήδη νομίζω ότι τα αριθμητικά δεδομένα το κατατάσσουν ως το μεγαλύτερο από τα μικρά μουσεία, πιστεύουμε ότι θα αλληλεπιδράσει με το γεγονός ότι ο δρόμος έγινε πολύ ωραιότερος με τη πεζοδρόμησή του και την ανάδειξη, εν μέρει, της ιστορίας του,” ανέφερε ο Ευάγγελος Χεκίμογλου, έφορος στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τα επίσημα εγκαίνια του πεζόδρομου του Αγίου Μηνά θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 12:00, στο πλαίσιο της ανοιχτής γιορτής δρόμου με τίτλο «Περπατώντας την Αγίου Μηνά».

mpoutaris-pappas-agios-minas.jpg
mpoutaris-pappas-agios-minas.jpg

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια