Η στάση των εκτός δεύτερου γύρου συνδυασμών στον δήμο Θεσσαλονίκης

Όλοι, σχεδόν, οι συνδυασμοί που έχουν μείνει εκτός β' γύρου στον δήμο Θεσσαλονίκης πρόκειται να πάρουν θέση σχετικά για την αναμέτρηση της Κυριακής

Όλοι, σχεδόν, οι συνδυασμοί οι οποίοι έχουν μείνει εκτός δεύτερου γύρου στον δήμο Θεσσαλονίκης πρόκειται να πάρουν θέση σχετικά με την αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, μεταξύ του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ταχιάου και του ανεξάρτητου Κωνσταντίνου Ζέρβα ο οποίος, παρότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί στο 100% το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι μάλλον σίγουρο ότι επικρατεί του Γιώργου Ορφανού (στο 98,95% των εκλογικών τμημάτων, 470 από 475, προηγείται με 450 ψήφους).

Ήδη η “Λαϊκή Συσπείρωση” με υποψήφιο τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο η οποία υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και συγκέντρωσε το 4,49% εκλέγοντας δύο δημοτικούς συμβούλους, έχει ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Το ΚΚΕ καλεί τους ψηφοφόρους του, όπου δεν έχει περάσει υποψήφιος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στον β’ γύρο να επιλέξουν μεταξύ “λευκού” και “άκυρου”.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου επικεφαλής του συνδυασμού “Θεσσαλονίκη Μαζί” που έλαβε 13,5% εκλέγοντας επτά δημοτικούς συμβούλους, σε χθεσινές της δηλώσεις, παρότι ήταν επικριτική για την προεκλογική του εκστρατεία, άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται πιο κοντά στον κ. Ζέρβα, λέγοντας ότι δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι το ίδιο. «Ο κ. Ταχιάος έχει ένα ιδιαίτερα βεβαρυμμένο παρελθόν. Είναι διαφορετικό να έχεις ένα παρελθόν ανεπάρκειας ή απουσίας πολιτικής δράσης και διαφορετικό να είσαι συνδεδεμένος με το παρελθόν του κ. Παπαγεωργόπουλου ή να κουβαλάς την ατζέντα του κ. Μητσοτάκη. Ήδη μία διαφορά την εντοπίζω αλλά μένω εκεί, είναι θέμα συζήτησης της παράταξης και θα ακολουθήσω πιστά ότι αποφασιστεί συλλογικά» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης. Ο συνδυασμός της, πάντως, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται μάλλον δύσκολο να εκφραστρεί ανοιχτά υπέρ του κ. Ζέρβα όπως και να μπει στη συζήτηση για τη συγκρότηση δημοτικής πλειοψηφίας η οποία θα ανοίξει μετά την προσεχή Κυριακή, πιθανότατα και μετά τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, η πλειονότητα των ψηφοφόρων της κ. Νοτοπούλου οι οποίοι θα αποφασίσουν να πάνε την Κυριακή στην κάλπη είναι λογικό να προτιμήσουν την υποψηφιότητα του κ. Ζέρβα προκειμένου να ηττηθεί ο υποψήφιος της ΝΔ.

Ο συνδυασμός “ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη” με υποψήφιο τον Σπύρο Βούγια ο οποίος έλαβε 7,01% εκλέγοντας τρεις δημοτικούς συμβούλους, επισήμως δεν πρόκειται να λάβει θέση. Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε τη Δευτέρα ο κ. Βούγιας τόνιζε πως στη μάχη του δεύτερου γύρου δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο και πως τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης θα τον επιλέξουν οι πολίτες. Ωστόσο, ορισμένα από τα στελέχη του συνδυασμού έχουν τη γνώμη ότι η παράταξη θα πρέπει να λάβει θέση και δεν αποκλείεται μάλιστα να την εκφράσουν, έστω και μεμονωμένα. Μεταξύ αυτών είναι ο Νίκος Νυφούδης ο οποίος δήλωσε στον fm100 ότι θα πει ανοιχτά τη γνώμη του. Επίσης, ο Ανδρέας Κουράκης ανέφερε στη Voria.gr ότι θα ζητήσει να συνεδριάσει η παράταξη για να συζητήσει το θέμα αυτό και να αποφασίσει εάν θα πρέπει να πάρει θέση ή όχι.

Η παράταξη του Παναγιώτη Ψωμιάδη «Δύναμη Πολιτών» αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση της αύριο Πέμπτη. Υποψήφιοι του συνδυασμού, μέσω κοινωνικών δικτύων εκφράζουν τις προτιμήσεις τους, κάτι το οποίο εξόργισε τον κ. Ψωμιάδη ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Αφήνει, δε, να εννοηθεί, ότι θα τηρήσει, επισήμως τουλάχιστον, ουδετερότητα. 

Ο συνδυασμός “Θεσσαλονίκη Πρώτη” με υποψήφιο τον Πέτρο Λεκάκη ο οποίος έλαβε 2,59%, εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα λάβει σαφή θέση υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων. Ωστόσο, η κεντροαριστερή προέλευση του επικεφαλής και των περισσοτέρων εκ των υποψηφίων προοιωνίζεται θετικότερη προδιάθεση προς την πλευρά του κ. Ζέρβα.

Ο συνδυασμός “Θεσσαλονίκη Θετικά” με υποψήφιο τον Μάκη Κυριζίδη ο οποίος έλαβε 2,58%, εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο, αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει εάν θα ταχθεί υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων ή εάν θα δηλώσει ουδετερότητα. Σημειώνεται, πάντως, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο συνδυασμός και προσωπικά και ο κ. Κυριζίδης είχαν υψώσει πολύ τους τόνους έναντι του κ. Ταχιάου.

Ο συνδυασμός “Συνέργεια, Πρώτα η Πόλη μας” με υποψήφιο τον Χάρη Αηδονόπουλο ο οποίος έλαβε 2,47%, εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο, έκανε χθες το βράδυ μια πρώτη συζήτηση, ενώ η τελική σύσκεψη από την οποία θα προκύψει και η τελική θέση του συνδυασμού θα γίνει σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο το πιθανότερο είναι ο συνδυασμός να πάρει σαφή θέση υπέρ ενός εκ των υποψηφίων.

Κανέναν εκ των δύο αντιπάλων του β’ γύρου δεν θα στηρίξει ο συνδυασμός «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής – Ενωτικό ψηφοδέλτιο» που είχε υποψήφιο τον Αντώνη Γαζάκη και έλαβε στις εκλογές 1,71% εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο.

Αύριο συνεδριάζουν τα μέλη του συνδυασμού “Οικολογία Αλληλεγγύη” με υποψήφιο τον Μιχάλη Τρεμόπουλο ο οποίος έλαβε 1,74%, εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση θα υποδηλώνει πλήρη ουδετερότητα, με τη σχετική ασφαλώς επιχειρηματολογία, ενδεχομένως διαφορετική για καθέναν από τους δύο υποψηφίους.

Ο συνδυασμός “Μένουμε Θεσσαλονίκη” με υποψήφιο τον Γιώργο Ρακκά ο οποίος έλαβε 2,59%, εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο, αναμένει την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος και στη συνέχεια θα συνεδριάσει ώστε να λάβει αποφάσεις. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο Πέμπτη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι “Μένουμε Θεσσαλονίκη” εμφανίζονται να βρίσκονται εγγύτερα προς τον κ. Ζέρβα.

Ο συνδυασμός «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» με υποψήφιο τον Γιάννη Κουριανίδη ο οποίος έλαβε 1,07% εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο θα πάρει θέση. Όπως εξήγησε ο κ. Κουριανίδης σήμερα θα δημοσιοποιήσει ένα κείμενο προϋποθέσεων και όποιος από τους δύο συμφωνήσει με αυτές θα τύχει της υποστήριξης του συνδυασμού.

Σαφή θέση υπέρ κάποιου εκ των δύο υποψηφίων θα λάβει ο συνδυασμός «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη», όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Γιάννης Νασιούλας. Αυτό θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο. Ο συνδυασμός του έλαβε 1,04% εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο.

Σαφή θέση υπέρ ενός εκ των υποψηφίων, την οποία όμως θα την ανακοινώσει την Παρασκευή θα πάρει και ο συνδυασμός «Θεσσαλονίκη των Πολιτών» με υποψήφιο τον Βασίλη Μωϋσίδη που πήρε στις εκλογές 1,02% εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση την οποία θα τηρήσει ο Γιώργος Ορφανός. Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μεταξύ του συνδυασμού του και αυτού του κ. Ζέρβα υπήρχε ώσμωση καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Κοινό σημείο αναφοράς τους ήταν και ο ΠΑΟΚ. Ωστόσο, η μάχη για τη δεύτερη θέση, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό κάποιες εντάσεις οι οποίες ενδέχεται να συνεχιστούν στην περίπτωση που ο κ. Ορφανός αποφασίσει τελικά να καταθέσει αίτημα επανακαταμέτρησης των ψήφων του ιδίου και του κ. Ζέρβα. Το αντίθετο πιθανώς θα συμβεί εάν τελικά δεν κατατεθεί το αίτημα επανακαταμέτρησης.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Χωρίς ρεύμα θα μείνουν αύριο το πρωί κάτοικοι της Πολίχνης, καθώς πολύωρη διακοπή έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΔΔΗΕ. Η διακοπή ρεύματος θα ξεκινήσει στις 07:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 13:00 και θα αφορά: την περιοχή της Πολίχνης, την πλατεία Μετεώρων και πάνω από αυτή, τις οδούς Βουλγαροκτόνου, Σκύδρας, Φιλίππου, Παπάφη, Σαλαμίνος και εκατέρωθεν αυτών κλπ. Σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΗΕ ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις...
Πολιτισμός
Πάνω από το επίπεδο των 250.000 άτομων διατήρησε για τρίτη συνεχή χρονιά η ΔΕΘ τον πήχη της επισκεψιμότητας, εδραιώνοντας τη δυναμική της και κερδίζοντας ακόμα περισσότερο τις καρδιές του κόσμου. Ειδικότερα, τις πύλες της 84ης ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες, που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης, η οποία χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο δημοφιλής και μάλιστα σε όλες τις ηλικίες. Οικογένειες με παιδιά, νεολαία, αλλά και μεγαλύτεροι...
Κοινωνία
Αρκετοί κι αυτοί που επιλέγουν τα σύμφωνα συμβίωσης Για τα καλά έχει μπει πλέον στη ζωή μας ο πολιτικός γάμος, ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το τελευταίο διάστημα, όμως, ο πολιτικός γάμος δεν είναι επιλογή μόνο για οικονομικά ασθενέστερους αλλά και για πλουσίους, καθώς μετατρέπεται ακόμη και σε τουριστικό προϊόν. Οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς μόλις το 2012, όταν μεταξύ των 49.705 γάμων που πραγματοποιήθηκαν τα συγκεκριμένο έ...
Πολιτισμός
Το 1925 η Ελλάδα βίωνε πολιτική και οικονομική αστάθεια και η Θεσσαλονίκη προσπαθούσε να ξαναβρεί τον εαυτό της μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και την έλευση χιλιάδων προσφύγων που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη. Τότε ο επιστήμονας και πολιτικός Νικόλαος Γερμανός είδε πέρα από όλα αυτά και δημιούργησε τη ΔΕΘ, ένα νέο θεσμό, ο οποίος έμελλε να ταυτιστεί με τη Θεσσαλονίκη. Παρακάτω παρουσιάζουμε ορισμένες διοργανώσεις που λόγω ιστορικών συνθηκών και συγκυρ...
Κοινωνία
Στον εισαγγελέα με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ως ύστατη προσπάθεια για τον τερματισμό του φαινομένου των καύσεων στα Τσαΐρια της Περαίας, στον οικισμό Ρομά, ενάντια στην περιβαλλοντική ρύπανση, ετοιμάζεται να καταφύγει την επόμενη εβδομάδα η “Κίνηση Πολιτών Δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης“. Η Κίνηση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους τα τελευταία 15 χρόνια. Όπ...
Διάφορα
Με ανακοίνωσή του που τιτλοφορεί «Αιδώς Αργείοι!», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) «απαντά» στη «νέα ευθεία επίθεση που εξαπέλυσαν δημόσια πρόσωπα εναντίον των αρχαιολόγων» με αφορμή τις αρχαιότητες στον σταθμό «Βενιζέλου» στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όσους προσπαθούν «να αμαυρώσουν τον ρόλο της αρχαιότερης υπηρεσίας του ελληνικού κράτους». «Λυπηρή αλλά, δυστυχώς, εντελώς προβλέψιμη είναι η νέα ευθεία επίθεση που εξαπέλυσαν δημόσια πρόσωπα ενα...
Εκπαίδευση
Περισσότερα από 100 νήπια στον οικισμό ρομά «Αγία Σοφία», στο δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, δεν άρχισαν φέτος το σχολείο, καθώς το λυόμενο όπου στεγαζόταν η σχολική μονάδα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών και έκτοτε δεν αποκαταστάθηκε. «Είχα ενημερώσει, με σχετικά έγγραφα, όλους τους αρμόδιους για την καταστροφή του σχολείου, ζητώντας να ενεργήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες, είτε για να διαφυλαχθεί το κτίριο και το περιεχόμενο του (έπιπλ...
Διάφορα
Αλλάζουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Βενιζέλου, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη θα τεθούν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που διαφοροποιούν το τοπίο της κίνησης των οχημάτων. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ: «Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, την Πέμπτη (19-09-2019) θα εκτελεστούν εργασίες της Η΄ κατασκευαστικής φάσης στην περιοχή του σταθμού ¨Βενιζέλου¨ του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τη...
Σπορ
Ο Δημήτρης “DK” Κυρσανίδης κατέκτησε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα World Urban Games στην κατηγορία Parkour Freestyle που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Βουδαπέστη. Ολοκλήρωσε το run του με 24 βαθμούς, παρά τον πρόσφατό του τραυματισμό με μόλις 1 βαθμό διαφορά από τον νικητή του αγώνα. Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Evguenii Aroian και Krystian Kowalewski στην 1η και 2η θέση αντίστοιχα. Ο Έλληνας πρωταθλητής δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος για αυτή τη θέσ...
Σχετικά νέα
Τσίπρας για Μακεδονικό: Όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις θα το βρουν μπροστά τους
Το μεσημέρι στις 12:30 η συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ
Εγκαινίασε τα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη ο Γιάνης Βαρουφάκης
Αλέξης Τσίπρας: Γιατί του έβαλαν κόκκινη βούλα στο μέτωπο;
Πανό για το μετρό ανήρτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του
Σήμερα στις 19:30 η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ
Παναγιώτης Ψωμιάδης: "Ο ρόλος μου στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι διακοσμητικός"
Στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας - Συνάντηση με Μπουτάρη (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)
Πότε θα έρθει ο Αλέξης Τσίπρας για τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Τζιτζικώστας για Μπουτάρη: «Τι θέλει; Αρκετή ζημιά έκανε στην πόλη» (VIDEO)