Η σημασία των εκλογών για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία

Αυτός ο τόπος γνώρισε όλων των ειδών τους τοπικούς άρχοντες. Ψήφο αποδοκιμασίας δεν έχουμε. Συμμετέχουμε με τη θετική μας ψήφο για να γίνει η δουλειά.

Σήμερα παίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Ποιο είναι το πραγματικό, το διαχρονικό διακύβευμα των εκλογών; Να επιλέξουμε τους ανθρώπους εκείνους που είναι ικανοί να κάνουν τη δουλειά.

Τη δουλειά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δουλειά στην Περιφέρεια, τη δουλειά στον Δήμο και την Τοπική Κοινότητα.

Στην κάλπη των ευρωεκλογών, αν εξαιρέσουμε μια μικρή μερίδα πολιτών που γνωρίζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς και τι αντιπροσωπεύουν αυτοί, τι πρεσβεύουν και ποιους εκπροσωπούν, οι πολίτες (στη συντριπτική πλειοψηφία τους) καλούνται να επιλέξουν ευρωβουλευτές οι οποίοι θα προασπίσουν τα συμφέροντα της χώρας και τα ζητήματα των πολιτών στην ενωμένη Ευρώπη.

Πολλές φορές έναντι συμφερόντων άλλων χωρών, πολλές φορές ενάντια στον πολιτικό συνασπισμό στον οποίο τοποθετείται το κόμμα στο οποίο ανήκουν. Η ποδοσφαιροποίηση και των ευρωεκλογών, στις οποίες επενδύουν τα κόμματα μόνο και μόνο για να στείλουν το μήνυμά τους για τις εθνικές κάλπες, είναι απλώς αστειότητα. Τον πολίτη δεν τον εξυπηρετεί σε τίποτα αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια των κομμάτων να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερο ποσοστό στις ευρωεκλογές. Για την ακρίβεια ούτε τα κόμματα τα εξυπηρετεί ουσιαστικά, απλώς επενδύουν στη μάχη των εντυπώσεων και με έναν σχετικά «ύπουλο» τρόπο αλλοιώνουν το μήνυμα των ευρωεκλογών, για να εξαχθούν αλλότρια συμπεράσματα. Αποπροσανατολίζουν από την ουσία των ευρωεκλογών και μετατρέπουν τη μάχη σε εσωτερικού χαρακτήρα. Κάτι σαν άτυπες βουλευτικές εκλογές.

Κι όμως, οι ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ειδικά για όσους γνωρίζουν ότι όλα τα τελευταία χρόνια η μοναδική πηγή εισοδήματος σε όλη την Ελλάδα είναι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και οι άλλοι ευρωπαϊκοί πόροι. Με ένα αστείο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα σίγουρα χρήματα που πέφτουν και ζουν την αγορά είναι εκείνα που κινούνται μέσω έργων και δράσεων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, και μόνο γι' αυτό (και για πάρα πολλούς άλλους λόγους), οι ευρωεκλογές έχουν μια αμεσότητα στην καθημερινότητά μας και στη ζωή μας, που τα κόμματα προτιμούν να την παραβλέπουν ή να την παραποιούν, αλλοιώνοντας τη σημασία τους και βάζοντας μπροστά το σαφώς –για μένα- μικρότερο στοίχημα των βουλευτικών εκλογών.

Επειδή όμως δεν μπορώ να παραβλέψω τη διαμορφωμένη, υπαγορευμένη, τεχνητή (όπως θέλετε χαρακτηρίστε τη) πραγματικότητα, το μείζον μετά τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι να αποφασίσει ο κόσμος όχι απλώς ποιο συνδυασμό θα ψηφίσει, αλλά ποιον υποψήφιο ευρωβουλευτή θα «σταυρώσει». Διότι αν δεν προβληματιστούμε για το ποιος θα μας εκπροσωπήσει στο ευρωκοινοβούλιο μετά θα κλαιγόμαστε για τα τσάμπα λεφτά που παίρνει, για το ότι δεν έκανε τίποτα πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και για πολλά άλλα, για τα οποία αύριο του δίνουμε τη δυνατότητα εμείς να τα κάνει.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα πράγματα είναι ακόμη πιο άμεσα. Ακόμη πιο απτά, ακόμη πιο κατανοητά σε όλους τους πολίτες. Δεν ψηφίζουμε μπλε, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα, ροζ και πιτσιλαδί, αλλά τις παρατάξεις εκείνες και τα γνώριμα πρόσωπα που θα κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη με έργο, με σχέδιο, με όραμα. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν τις επιπτώσεις από την εκλογή ενός κακού δημάρχου ή περιφερειάρχη και τα οφέλη από την εκλογή ενός ανθρώπου που είναι ικανός και αποτελεσματικός. Οι επιλογές με ποδοσφαιρικούς όρους, με φανατισμό και με παρωπίδες στοιχίζουν τέσσερα χρόνια στασιμότητας στην περιοχή που δραστηριοποιούμαστε και ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας. Και η στασιμότητα στα χρόνια της κρίσης, σημαίνει χαμένο χρόνο, χαμένο εισόδημα, χαμένες ευκαιρίες. Στην Ελλάδα εξάλλου γνωρίζουμε πολύ καλά από καθυστερήσεις. Σε όλα τα επίπεδα. Και πόσο έχουν κοστίσει αυτές. Είναι κύρια πηγή της κακοδαιμονίας μας και των δεινών που βιώνουμε στο πετσί μας. Των προβλημάτων, που δε λύθηκαν στο σωστό χρόνο, διογκώθηκαν και εξελίχτηκαν σε γάγγραινες για ολόκληρη τη χώρα.

Για την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, οι κάλπες της Κυριακής είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Η καλή εκπροσώπηση της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη έχει πολύ μεγάλη σημασία για μια περιοχή με τόσο μεγάλη πρωτογενή παραγωγική δύναμη, με εξαγωγικό χαρακτήρα, με ενισχυμένο τουρισμό. Η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και οι παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών, με δεδομένο και το τοπίο που διαμορφώνεται στη γειτονιά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θέλει τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια, είναι εξαιρετικής σημασίας. Οι ακατάλληλοι ευρωβουλευτές (ανεξάρτητα από την κομματική προέλευσή τους) μπορεί να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας κι αυτή να χάσει το τρένο των εξελίξεων. Δεν μας παίρνει για άλλα χαμένα χρόνια. Αντιθέτως ικανοί ευρωβουλευτές μπορούν να βάλουν ένα χεράκι στις προσπάθειες που γίνονται ειδικά τα τελευταία χρόνια ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει το ρόλο που της αξίζει τόσο στην Ευρώπη, όσο και στα Βαλκάνια. Το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την επόμενη μέρα το έχουμε όλοι εμείς. Διότι εμείς αποφασίζουμε στην κάλπη ποιος θα μας εκπροσωπήσει.

Το ίδιο, σε άλλο επίπεδο, ισχύει και για τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο. Στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία έχουμε παραδείγματα από πολύ καλούς κι από πολύ κακούς τοπικούς άρχοντες. Από διοικήσεις που οι κύριες μάχες τους δίνονταν όχι στα πεζοδρόμια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά στα δικαστήρια. Από διοικήσεις που προσέφεραν έργο και άφησαν το αποτύπωμά τους και παρακαταθήκες για την πόλη, το νομό, την περιφέρεια. Οι νεότεροι, που είναι και πολλοί φέτος καλά θα κάνουν έστω και την ύστατη στιγμή να ρωτήσουν όποιον παλαιότερο εμπιστεύονται για να τους πει τι έχει ζήσει αυτή η περιοχή διαχρονικά. Θα καταλάβουν τη σημασία των εκλογών. Μπορούν έστω να googlάρουν και να διαπιστώσουν μόνοι τους τη διαχρονική πορεία του τόπου και τη συμβολή θετική ή αρνητική των τοπικών αρχόντων.

Το δικό μου μήνυμα είναι πρωτίστως συμμετοχή στις εκλογές. Αν είναι δυνατόν από όλους. Η αποχή δεν είναι απάντηση σε τίποτα. Δεν είναι καν αποποίηση ευθυνών. Η αποχή είναι το τίποτα. Είναι η προσπάθεια να κρύψουν κάποιοι την αναποφασιστικότητά τους. Επιλογές υπάρχουν για όλους. Λίγη ώρα για να σκεφτούμε το παρόν και το μέλλον μας αξίζει να τη διαθέσουμε. Κι αν ανήκετε σε εκείνους που απέχουν γιατί θέλουν να φταίνε για την κακομοιριά τους πάντα κάποιοι άλλοι, τότε λύστε τα ψυχολογικά σας μόνοι σας και πάρτε το αλλιώς. Αλλιώς ηθικά δεν θα δικαιούστε καν να μιλάτε.

Συμμετοχή και ανάληψη ευθύνης με την ψήφο μας. Δεν στέλνουμε μηνύματα σε κανέναν. Μη σας παραμυθιάζουν. Η ψήφος έχει μόνο μία έννοια. Τη θετική. Επικροτούμε προγράμματα, πολιτικές, πρόσωπα. Δεν αποδοκιμάζουμε. Δεν μας δίνεται η δυνατότητα αντί να βάλουμε σταυρό, να βάλουμε μουτζούρα και να αποδοκιμάσουμε. Έχουμε μόνο τη δυνατότητα να επιλέξουμε τους καλύτερους ή τους λιγότερο κακούς για να κάνουν τη δουλειά. Κι η δουλειά τους είναι πολύ σημαντική για όλους εμάς.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19 Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δίνει στη δημοσιότητα αναλυτικά την  εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η εικόνα ως προς τα  κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Δυτική Μακεδονία σήμερα (Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020) στα νοσοκομεία της Περιφέρειας έχει ως εξής: ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ¨ Το Νοσοκομείο έκανε δώδεκα (12) νέες δειγματοληψίες. Για τις πέντε (5) από αυτές, τα αποτελέσμα...
Διάφορα
Ερώτηση με θέμα «Κίνδυνος παύσης λειτουργίας του καταστήματος ΕΛΤΑ στο Ζαγκλιβέρι Ν. Θεσσαλονίκης» υπέβαλαν, χθες, οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δώρα Αυγέρη, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας - Θράκης. Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, από τις αρχές του 2020, πολλά υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα κλείνουν ή υπολειτουργούν, πολλά εκ των οποίων β...
Διάφορα
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Με 82.686 δωρεάν εισιτήρια και 167 ταινίες sold out ολοκληρώθηκε το δισικτυακό 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η ταινία «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» του Ντέιβιντ Φρανς ήταν αυτή που κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο Μεγάλου Μήκους ντοκιμαντέρ και έτσι αυτόματα μπαίνει στη λίστα των ταινιών που μπορούν να διεκδικήσουν Όσκ...
Περιστατικά
Τροχαίο ατύχημα σήμερα το πρωί στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου Τρελή πορεία από ΙΧ αυτοκίνητο σήμερα το πρωί Σαββάτου (30/5) στο κέντρο Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου, όταν οδηγός ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε πάνω στα κολονάκια που έχει στο πεζοδρόμιο και σε κατάστημα της περιοχής, προκαλώντας ζημιές σε προϊόντα.  Το όχημα σταμάτησε την τρελή του πορεία κοντά σε σ...
Κοινωνία
Με αποστάσεις, αντισηπτικά στα τραπέζια, μάσκες ή ασπίδες προσώπου στους υπαλλήλους, αλάτι και πιπέρι μίας χρήσεως, χάρτινα τραπεζομάντηλα και υποτονική κίνηση «έσπασε» το προσωρινό λουκέτο που επέβαλε ο κορωνοϊός, στον κλάδο της εστίασης στη Χαλκιδική.Ιδιοκτήτες γνωστών εστιατορίων και cocktail bars στην περιοχή, είναι απογοητευμένοι μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας από το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους και ορισμένοι από αυτούς κάνουν λόγο για «μια 100%...
Κοινωνία
Ξεκίνησε η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τους Νέους Επιβάτες και την Περαία με τήρηση των απαραίτητων μέτρων κατά της πανδημίας Της Λεμονιάς Βασβάνη Άρχισαν χθες τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Νέους Επιβάτες και Περαία με το καραβάκι «Κωνσταντής». Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις παραλίες του δήμου Θερμαϊκού που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, τόσο από τους Θεσσαλονικείς, όσο και από τους τουρίστες, έχει πλέον προσαρμοστεί στα νέα δεδ...
Διάφορα
Το πιο καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς “ Thess Intec” πραγματοποιείται με την παραχώρηση του οικοπέδου των 760 στρεμμάτων που βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου “ Μακεδονία”, από το υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Είχε προηγηθεί, στις 13 Μαΐου, η μεταβίβαση της έκτασης από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο, με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύτηκε στην...
Διάφορα
Σκληρή γλώσσα από το υπουργείο εξωτερικών για την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στη προκλητική φιέστα του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ιδιαίτερα την ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, με αφορμή τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται απ...
Κοινωνία
Τέσσερις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες είναι προγραμματισμένες για σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στις 11:30 θα συγκεντρωθούν έξω από το δημαρχείο Παύλου – Μελά μέλη της Πρωτοβουλίας συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της παύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ. Θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους του δήμου Παύλου Μελά. Στις 12 το μεσημέρι μέλη της πρωτοβουλίας ατόμων του ευρύτερου αντιεξιουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο πεδίο του...