Θεσσαλονίκη: "Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου" σε Καπάνι και Δημ. Γούναρη

Τι παρεμβάσεις θα γίνουν

Το "πράσινο φως" για τη δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου στο Καπάνι και στη Δημητρίου Γούναρη, στο δήμο Θεσσαλονίκης, έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της δράσης θα γίνουν μια σειρά από έργα (τεχνικά έργα, αισθητικές παρεμβάσεις στις προσόψεις καταστημάτων, ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, εκδηλώσεις κλπ) που αναμένεται να δώσουν νέα "πνοή" στις συγκεκριμένες εμπορικές αγορές της πόλης με στόχο να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι θα μπουν έξυπνες, φωτιζόμενες διαβάσεις, έξυπνα συστήματα ποτισμού, θα εγκατασταθεί wi-fi και στις δυο περιοχές, θα γίνουν αλλαγές στον φωτισμός, διαπλατύνσεις, αντικαταστάσεις πεζοδρομίων κ.ά.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ ανακοίνωσαν τον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020». Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. € και αυξήθηκε στα 96.3 εκατ. € προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Δήμους και Επιμελητήρια – Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα. Με βάση τον αυξημένο προϋπολογισμό συνολικά πενήντα 56 προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100%.

Μεταξύ αυτών ήταν και οι δυο προτάσεις που υπέβαλε ο δήμος Θεσσαλονίκης, η μία (για τη Δημητρίου Γούναρη) σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και η δεύτερη (για το Καπάνι) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου. "Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε δικαίωμα να κατεβάσει δυο προτάσεις στο πλαίσιο της δράσης και εγκρίθηκαν και οι δύο", δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Γιώργος Δημαρέλος, ο οποίος είχε την ευθύνη της υποβολής της πρότασης και του συντονισμού με τους δυο συλλόγους.

Τι θα γίνει στην περιοχή της Δημ. Γούναρη

Η πρόταση για την Δημ. Γούναρη, που επί της ουσίας δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη οδό αλλά όλο το τμήμα που περικλείεται από την Δημητρίου Γούναρη, την παλιά οδό Πρίγκηπος Νικολάου, την Παλαιών Πατρών Γερμανού και την Παύλου Μελά, από την πλευρά του δήμου, αφορά σε αντικατάσταση φωτισμού με Led, wi-fi σε όλη την περιοχή, κατασκευή νέας παιδικής χαράς δίπλα στην υφιστάμενη στην πλατεία Ναυαρίνου και διαπλάτυνση της Γρηγορίου Παλαμά στο κομμάτι από την οδό Παύλου Μελά μέχρι και την Πλατεία Ναυαρίνου,. Επίσης, προβλέπεται να τοποθετηθούν έξυπνα συστήματα ποτισμού των παρτεριών, ώστε να ποτίζονται μόνο όταν χρειάζεται. Εξάλλου ήταν υποχρέωση από την πρόταση να ενσωματωθούν και νέες τεχνολογίες στο όλο πρότζεκτ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) κ. Παντελής Φιλιππίδης, δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ότι ο ΕΣΘ είχε δικαίωμα να εντάξει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έως 200 μαγαζιά αλλά τελικά 150 καταστηματάρχες συνηγόρησαν στο να γίνουν οι παρεμβάσεις που πρότεινε ο ΕΣΘ. Υπάρχουν και άλλα 300 περίπου στην περιοχή, που δεν επιθυμούσαν να μπουν στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη. Όπως τόνισε, το μοντέλο που πρότεινε ο ΕΣΘ και εγκρίθηκε αφορά επενδύσεις στις προθήκες των καταστημάτων και συγκεκριμένα θα "ντυθούν" οι κολώνες αριστερά και δεξιά από τα καταστήματα που συμμετέχουν με ομοιόμορφο υλικό μπορντό χρώματος, με ενσωματωμένο Led φωτισμό στη μέση και στο κάτω μέρος, όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και οι λέξεις "open mall". Επίσης από την πλευρά του ΕΣΘ προβλέπεται να διοργανωθούν και διάφορα events στην περιοχή. Στόχος των παρεμβάσεων είναι να ομορφύνει το περιβάλλον, ώστε ο κόσμος που την επισκέπτεται να μπορεί να κάνει τη βόλτα του και αν έχει την όρεξη και τη δυνατότητα να προβεί και σε αγορές, τονώνοντας τους τζίρους των καταστημάτων του κέντρου που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, καθώς όπως επισημαίνει και ο κ. Φιλιππίδης, κέντρο δεν είναι μόνο τα 100 μέτρα στην Τσιμισκή όπου κυριαρχούν οι πολυεθνικές εταιρίες.

Τι θα γίνει στο Καπάνι

Στην αγορά Βλάλη (Καπάνι) από την πλευρά του δήμου θα γίνει αντικατάσταση πεζοδρομίων ειδικά σε προβληματικά κομμάτια που εντόπισε και ο ΕΦΕΤ, ενώ τα έργα θα γίνουν σε συνεννόηση και με την ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο, προκειμένου με την ευκαιρία να αντικαταστήσει τα αποχετευτικά της δίκτυα, ώστε να μη χρειαστεί να σκαφτούν ξανά τα ίδια σημεία.

Επίσης και εκεί θα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με wifi ενώ θα τοποθετηθούν και έξυπνες διαβάσεις που θα φωτίζονται το βράδυ κάνοντας ασφαλέστερη την πρόσβαση στην περιοχή ειδικά στα κομμάτια τα οποία περιβάλλονται από δρόμους ενώ θα κατασκευαστεί ένα μεγάλο τμήμα του στεγάστρου στην οδό Σολωμού.

Ο Πρόεδρος των επαγγελματιών ιστορικού κέντρου κ. Χρήστος Νικολόπουλος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ευχαρίστησε θερμά ως πρόεδρος τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και τους αντιδημάρχους Θανάση Παππά και Γιώργο Δημαρέλο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, "για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχή έγκριση της πρότασης για την αγορά Καπανι, και μάλιστα με πολύ καλή σειρά κατάταξης". Επίσης, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στην αγορά που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπλαση και αναβάθμιση της αγοράς που, υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, μετά και την παρέμβαση του ΕΦΕΤ.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε αναφέρει πρόσφατα ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις στο Καπάνι έγιναν το 1997 και αφορούσαν κυρίως τα στέγαστρα των καταστημάτων και κάποιους δρόμους, ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι το Καπάνι δεν κλείνει και ότι δεν είναι δημοτική αγορά, αλλά έχει στην ιδιοκτησία του εκεί ορισμένα μόνο καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά.

Η διοίκηση του δήμου αναμένει την επίσημη έγκριση και άμεσα θα δημοπρατήσει τις μελέτες και τα έργα που θα γίνουν στις δυο περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ σχετικά με το Καπάνι επισημαίνει ότι είναι ένα ζήτημα με το οποίο έχει ασχοληθεί πολύ πριν προκύψει το θέμα με τον ΕΦΕΤ.  

Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται ότι στο σχετικό πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο περιλαμβάνονται ακόμη τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου Καλαμαριάς, Θέρμης και Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία τα Ανοιχτά Κέντρα Έδεσσας, Κιλκίς, Νάουσας, Αλεξάνδρειας και Πέλλας.

Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν από Σχήματα συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων. Κάθε Σχήμα θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Καθημερινότητα είναι πλέον οι πνιγμοί στη θάλασσα και στην πισίνα στην χώρα μας. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από πνιγμό. Μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και νεαροί άνδρες οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Καθημερινό φαινόμενο έχει γίνει ο πνιγμός στη θάλασσα και στην πισίνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2018 πνίγηκαν ενώ κολυμπούσαν 413 άνθρωποι, έναντι 357 το 2017. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πο...
Κοινωνία
Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και μια μοτοπορεία θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στις 10:00, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, θα συγκεντρωθούν άτομα που εργάζονται στον επισιτισμό και τον τουρισμό προκειμένου να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για ζητήματα του κλάδου τους. Λίγο αργότερα, στις 10:30 στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Εγνατία θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μ...
Οικονομία
Κάθε επιχειρηματίας, φροντίζει για την ανάπτυξη της δικής του επιχείρησης, μέσα στην έλλειψη γενικής κατεύθυνσης τουριστικής ανάπτυξης. Μας αρέσει να κτίζουμε στην άμμο και να περηφανευόμαστε για τα άνευ θεμελίων αποτελέσματα. Από την δεκαετία του ’60, όταν ευτυχείς συγκυρίες -και με διεθνείς κινηματογραφικές ταινίες- έκαναν γνωστές τις ελληνικές θάλασσες, στηριζόμαστε στον τουρισμό, χωρίς καμιά συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Κάθε επιχειρηματίας, φροντί...
Διάφορα
Νέο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Μπορντό και το αντίστροφο ξεκινά η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους από την άνοιξη του 2020 Mε την πανέμορφη γαλλική πόλη Μπορντό θα συνδέσει από τις 29 Μαρτίου του 2020 η Ryanair τη Θεσσαλονίκη, με συχνότητα πτήσεων δύο φορές την εβδομάδα.  Το δρομολόγιο θα εκτελείται κάθε Τετάρτη και Κυριακή, με ώρα αναχώρησης από Θεσσαλονίκη στις 17.00 και από Μπορντό στις 19.30. Το Μπορντό είναι μια από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγ...
Περιστατικά
Αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εξετράπη της πορείας του και χτύπησε σε κολόνα Τροχαίο ατύχημα από το οποίο τραυματίστηκαν δύο άτομα, σημειώθηκε σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουνίου, στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, το ατύχημα συνέβη περίπου στις 03.30 στην επαρχιακή οδό Ιερισσού - Αγίου Όρους, όταν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα ΙΧ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και προσέκρουσε σε κολόνα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα που επέβαινα...
Πολιτισμός
Τι θα γίνει στην πόλη μας με αφορμή τον εορτασμό Μουσική για όλους έχει το πρόγραμμα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Μέρας Μουσικής που ως συνήθως γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου, μέρα του θερινού ηλιοαστάσιου, σε όλη την Ευρώπη, και φυσικά και στην πόλη μας. Φορείς της μουσικής όπως το Μέγαρο Μουσικής και η Κρατική Ορχήστρα, αλλά και η Συμφωνική Ορχήστρα έχουν ετοιμάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με αφορμή τον εορτασμό. 4 εποχές για όλη την οικογένεια Με τις ‘4 εποχές’...
Οικονομία
Προσφορά από την αλυσίδα καταστημάτων YES STORES Η αλυσίδα καταστημάτων YES STORES σε μία άκρως καλοκαιρινή προσφορά κερνάει δωρεάν καφέ σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα στο κατάστημα στην οδό Δελφών 120! Το κατάστημα των YES STORES, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της ανατολικής Θεσσαλονίκης, επί της οδού Δελφών μεταξύ της Συνδίκα και της Μπότσαρη. Ο απολαυστικότερος καφές της πόλης, λοιπόν, δωρεάν για όλους για 7...
Κοινωνία
Κατηγορηματικός ήταν μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη  ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ κ. Σάββας Παναγιωτίδης στις καταγγελίες για λεωφορεία χωρίς κλιματισμό. Όπως διαβεβαίωσε από τις 10 Ιουνίου είναι σε ισχύ η εγκύκλιος για την λειτουργία του κλιματισμού σε όλα τα αστικά λεωφορεία. Ωστόσο ανέφερε πως όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπάρχουν περιπτώσεις λεωφορείων όπου ο κλιματισμός παρουσιάζει βλάβη. «Άλλες οι συνθήκες στο αμαξοστάσιο, άλλες στην ένταση της κ...
Περιστατικά
Συγκλονιστικές προσπάθειες από εκπαιδευμένους πολίτες από το Πολύχρονο Συγκλονιστική μάχη προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο που υπέστη καρδιακή ανακοπή έδωσαν στη Χαλκιδική διασώστες του πληρώματος του ασθενοφόρου Κασσάνδρας, από κοινού με απλούς εκπαιδευμένους πολίτες από το Πολύχρονο της Χαλκιδικής. Τις συγκλονιστικές προσπάθειες για να σωθεί η ζωή του 64χρονου «κυρίου Kaas» περιγράφει με ανάρτησή της στο facebook η σελίδα του Ανθρωπιστικού Ο...
Σχετικά νέα