Θεσσαλονίκη: "Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου" σε Καπάνι και Δημ. Γούναρη

Τι παρεμβάσεις θα γίνουν

Το "πράσινο φως" για τη δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου στο Καπάνι και στη Δημητρίου Γούναρη, στο δήμο Θεσσαλονίκης, έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της δράσης θα γίνουν μια σειρά από έργα (τεχνικά έργα, αισθητικές παρεμβάσεις στις προσόψεις καταστημάτων, ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, εκδηλώσεις κλπ) που αναμένεται να δώσουν νέα "πνοή" στις συγκεκριμένες εμπορικές αγορές της πόλης με στόχο να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι θα μπουν έξυπνες, φωτιζόμενες διαβάσεις, έξυπνα συστήματα ποτισμού, θα εγκατασταθεί wi-fi και στις δυο περιοχές, θα γίνουν αλλαγές στον φωτισμός, διαπλατύνσεις, αντικαταστάσεις πεζοδρομίων κ.ά.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ ανακοίνωσαν τον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020». Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. € και αυξήθηκε στα 96.3 εκατ. € προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Δήμους και Επιμελητήρια – Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα. Με βάση τον αυξημένο προϋπολογισμό συνολικά πενήντα 56 προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100%.

Μεταξύ αυτών ήταν και οι δυο προτάσεις που υπέβαλε ο δήμος Θεσσαλονίκης, η μία (για τη Δημητρίου Γούναρη) σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και η δεύτερη (για το Καπάνι) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου. "Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε δικαίωμα να κατεβάσει δυο προτάσεις στο πλαίσιο της δράσης και εγκρίθηκαν και οι δύο", δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Γιώργος Δημαρέλος, ο οποίος είχε την ευθύνη της υποβολής της πρότασης και του συντονισμού με τους δυο συλλόγους.

Τι θα γίνει στην περιοχή της Δημ. Γούναρη

Η πρόταση για την Δημ. Γούναρη, που επί της ουσίας δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη οδό αλλά όλο το τμήμα που περικλείεται από την Δημητρίου Γούναρη, την παλιά οδό Πρίγκηπος Νικολάου, την Παλαιών Πατρών Γερμανού και την Παύλου Μελά, από την πλευρά του δήμου, αφορά σε αντικατάσταση φωτισμού με Led, wi-fi σε όλη την περιοχή, κατασκευή νέας παιδικής χαράς δίπλα στην υφιστάμενη στην πλατεία Ναυαρίνου και διαπλάτυνση της Γρηγορίου Παλαμά στο κομμάτι από την οδό Παύλου Μελά μέχρι και την Πλατεία Ναυαρίνου,. Επίσης, προβλέπεται να τοποθετηθούν έξυπνα συστήματα ποτισμού των παρτεριών, ώστε να ποτίζονται μόνο όταν χρειάζεται. Εξάλλου ήταν υποχρέωση από την πρόταση να ενσωματωθούν και νέες τεχνολογίες στο όλο πρότζεκτ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) κ. Παντελής Φιλιππίδης, δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ότι ο ΕΣΘ είχε δικαίωμα να εντάξει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έως 200 μαγαζιά αλλά τελικά 150 καταστηματάρχες συνηγόρησαν στο να γίνουν οι παρεμβάσεις που πρότεινε ο ΕΣΘ. Υπάρχουν και άλλα 300 περίπου στην περιοχή, που δεν επιθυμούσαν να μπουν στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη. Όπως τόνισε, το μοντέλο που πρότεινε ο ΕΣΘ και εγκρίθηκε αφορά επενδύσεις στις προθήκες των καταστημάτων και συγκεκριμένα θα "ντυθούν" οι κολώνες αριστερά και δεξιά από τα καταστήματα που συμμετέχουν με ομοιόμορφο υλικό μπορντό χρώματος, με ενσωματωμένο Led φωτισμό στη μέση και στο κάτω μέρος, όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και οι λέξεις "open mall". Επίσης από την πλευρά του ΕΣΘ προβλέπεται να διοργανωθούν και διάφορα events στην περιοχή. Στόχος των παρεμβάσεων είναι να ομορφύνει το περιβάλλον, ώστε ο κόσμος που την επισκέπτεται να μπορεί να κάνει τη βόλτα του και αν έχει την όρεξη και τη δυνατότητα να προβεί και σε αγορές, τονώνοντας τους τζίρους των καταστημάτων του κέντρου που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, καθώς όπως επισημαίνει και ο κ. Φιλιππίδης, κέντρο δεν είναι μόνο τα 100 μέτρα στην Τσιμισκή όπου κυριαρχούν οι πολυεθνικές εταιρίες.

Τι θα γίνει στο Καπάνι

Στην αγορά Βλάλη (Καπάνι) από την πλευρά του δήμου θα γίνει αντικατάσταση πεζοδρομίων ειδικά σε προβληματικά κομμάτια που εντόπισε και ο ΕΦΕΤ, ενώ τα έργα θα γίνουν σε συνεννόηση και με την ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο, προκειμένου με την ευκαιρία να αντικαταστήσει τα αποχετευτικά της δίκτυα, ώστε να μη χρειαστεί να σκαφτούν ξανά τα ίδια σημεία.

Επίσης και εκεί θα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με wifi ενώ θα τοποθετηθούν και έξυπνες διαβάσεις που θα φωτίζονται το βράδυ κάνοντας ασφαλέστερη την πρόσβαση στην περιοχή ειδικά στα κομμάτια τα οποία περιβάλλονται από δρόμους ενώ θα κατασκευαστεί ένα μεγάλο τμήμα του στεγάστρου στην οδό Σολωμού.

Ο Πρόεδρος των επαγγελματιών ιστορικού κέντρου κ. Χρήστος Νικολόπουλος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ευχαρίστησε θερμά ως πρόεδρος τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και τους αντιδημάρχους Θανάση Παππά και Γιώργο Δημαρέλο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, "για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχή έγκριση της πρότασης για την αγορά Καπανι, και μάλιστα με πολύ καλή σειρά κατάταξης". Επίσης, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στην αγορά που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπλαση και αναβάθμιση της αγοράς που, υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, μετά και την παρέμβαση του ΕΦΕΤ.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε αναφέρει πρόσφατα ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις στο Καπάνι έγιναν το 1997 και αφορούσαν κυρίως τα στέγαστρα των καταστημάτων και κάποιους δρόμους, ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι το Καπάνι δεν κλείνει και ότι δεν είναι δημοτική αγορά, αλλά έχει στην ιδιοκτησία του εκεί ορισμένα μόνο καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά.

Η διοίκηση του δήμου αναμένει την επίσημη έγκριση και άμεσα θα δημοπρατήσει τις μελέτες και τα έργα που θα γίνουν στις δυο περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ σχετικά με το Καπάνι επισημαίνει ότι είναι ένα ζήτημα με το οποίο έχει ασχοληθεί πολύ πριν προκύψει το θέμα με τον ΕΦΕΤ.  

Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται ότι στο σχετικό πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο περιλαμβάνονται ακόμη τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου Καλαμαριάς, Θέρμης και Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία τα Ανοιχτά Κέντρα Έδεσσας, Κιλκίς, Νάουσας, Αλεξάνδρειας και Πέλλας.

Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν από Σχήματα συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων. Κάθε Σχήμα θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Χωρίς ρεύμα θα μείνουν αύριο το πρωί κάτοικοι της Πολίχνης, καθώς πολύωρη διακοπή έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΔΔΗΕ. Η διακοπή ρεύματος θα ξεκινήσει στις 07:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 13:00 και θα αφορά: την περιοχή της Πολίχνης, την πλατεία Μετεώρων και πάνω από αυτή, τις οδούς Βουλγαροκτόνου, Σκύδρας, Φιλίππου, Παπάφη, Σαλαμίνος και εκατέρωθεν αυτών κλπ. Σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΗΕ ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις...
Πολιτισμός
Πάνω από το επίπεδο των 250.000 άτομων διατήρησε για τρίτη συνεχή χρονιά η ΔΕΘ τον πήχη της επισκεψιμότητας, εδραιώνοντας τη δυναμική της και κερδίζοντας ακόμα περισσότερο τις καρδιές του κόσμου. Ειδικότερα, τις πύλες της 84ης ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες, που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης, η οποία χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο δημοφιλής και μάλιστα σε όλες τις ηλικίες. Οικογένειες με παιδιά, νεολαία, αλλά και μεγαλύτεροι...
Κοινωνία
Αρκετοί κι αυτοί που επιλέγουν τα σύμφωνα συμβίωσης Για τα καλά έχει μπει πλέον στη ζωή μας ο πολιτικός γάμος, ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το τελευταίο διάστημα, όμως, ο πολιτικός γάμος δεν είναι επιλογή μόνο για οικονομικά ασθενέστερους αλλά και για πλουσίους, καθώς μετατρέπεται ακόμη και σε τουριστικό προϊόν. Οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς μόλις το 2012, όταν μεταξύ των 49.705 γάμων που πραγματοποιήθηκαν τα συγκεκριμένο έ...
Πολιτισμός
Το 1925 η Ελλάδα βίωνε πολιτική και οικονομική αστάθεια και η Θεσσαλονίκη προσπαθούσε να ξαναβρεί τον εαυτό της μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και την έλευση χιλιάδων προσφύγων που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη. Τότε ο επιστήμονας και πολιτικός Νικόλαος Γερμανός είδε πέρα από όλα αυτά και δημιούργησε τη ΔΕΘ, ένα νέο θεσμό, ο οποίος έμελλε να ταυτιστεί με τη Θεσσαλονίκη. Παρακάτω παρουσιάζουμε ορισμένες διοργανώσεις που λόγω ιστορικών συνθηκών και συγκυρ...
Κοινωνία
Στον εισαγγελέα με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ως ύστατη προσπάθεια για τον τερματισμό του φαινομένου των καύσεων στα Τσαΐρια της Περαίας, στον οικισμό Ρομά, ενάντια στην περιβαλλοντική ρύπανση, ετοιμάζεται να καταφύγει την επόμενη εβδομάδα η “Κίνηση Πολιτών Δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης“. Η Κίνηση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους τα τελευταία 15 χρόνια. Όπ...
Διάφορα
Με ανακοίνωσή του που τιτλοφορεί «Αιδώς Αργείοι!», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) «απαντά» στη «νέα ευθεία επίθεση που εξαπέλυσαν δημόσια πρόσωπα εναντίον των αρχαιολόγων» με αφορμή τις αρχαιότητες στον σταθμό «Βενιζέλου» στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όσους προσπαθούν «να αμαυρώσουν τον ρόλο της αρχαιότερης υπηρεσίας του ελληνικού κράτους». «Λυπηρή αλλά, δυστυχώς, εντελώς προβλέψιμη είναι η νέα ευθεία επίθεση που εξαπέλυσαν δημόσια πρόσωπα ενα...
Εκπαίδευση
Περισσότερα από 100 νήπια στον οικισμό ρομά «Αγία Σοφία», στο δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, δεν άρχισαν φέτος το σχολείο, καθώς το λυόμενο όπου στεγαζόταν η σχολική μονάδα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών και έκτοτε δεν αποκαταστάθηκε. «Είχα ενημερώσει, με σχετικά έγγραφα, όλους τους αρμόδιους για την καταστροφή του σχολείου, ζητώντας να ενεργήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες, είτε για να διαφυλαχθεί το κτίριο και το περιεχόμενο του (έπιπλ...
Διάφορα
Αλλάζουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Βενιζέλου, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη θα τεθούν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που διαφοροποιούν το τοπίο της κίνησης των οχημάτων. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ: «Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, την Πέμπτη (19-09-2019) θα εκτελεστούν εργασίες της Η΄ κατασκευαστικής φάσης στην περιοχή του σταθμού ¨Βενιζέλου¨ του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τη...
Σπορ
Ο Δημήτρης “DK” Κυρσανίδης κατέκτησε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα World Urban Games στην κατηγορία Parkour Freestyle που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Βουδαπέστη. Ολοκλήρωσε το run του με 24 βαθμούς, παρά τον πρόσφατό του τραυματισμό με μόλις 1 βαθμό διαφορά από τον νικητή του αγώνα. Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Evguenii Aroian και Krystian Kowalewski στην 1η και 2η θέση αντίστοιχα. Ο Έλληνας πρωταθλητής δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος για αυτή τη θέσ...
Σχετικά νέα
Πολύωρη διακοπή ρεύματος αύριο το πρωί σε περιοχή της Θεσσαλονίκης
Οι πολιτικοί γάμοι ξεπερνούν τους θρησκευτικούς
Στον εισαγγελέα οι κάτοικοι στην Περαία – Μαζεύουν υπογραφές για τις καύσεις στα Τσαΐρια
Θεσσαλονίκη: Παζάρι βιβλίου για μία μέρα - Βιβλία με 0,50€!
Δράση Κοινωνικής Ποδηλασίας από σήμερα σε 3 δήμους της Θεσσαλονίκης
Στη Θεσσαλονίκη, δύο από τα πέντε τυχερά δελτία του τζόκερ
Δεκαεπτάχρονος 'Ελληνας στους υποψήφιους για το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά
Από σήμερα οι αιτήσεις για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»
VIDEO από την παρέμβαση αντιεξουσιαστών στον διευθυντή των φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ
Θεσσαλονίκη: Καλύτερη ζωή για τα παιδιά με τους σκύλους-βοηθούς