Αύριο το Αναστενάρια στην πόλη του Λαγκαδά (VIDEO)

Αύριο το Αναστενάρια στην πόλη του Λαγκαδά

Oι Σύλλογοι «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» και «Θρακική Εστία Λαγκαδά» θα πραγματοποιήσουν το ξακουστό σε όλο τον κόσμο έθιμο.

Το έθιμο της πυροβασίας, τα Αναστενάρια, θα αναβιώσουν και φέτος στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην πόλη του Λαγκαδά.

Σύμφωνα με το lagadas.net, από αύριο, 21 έως και την Τετάρτη, 23 Μαΐου οι Σύλλογοι «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» και «Θρακική Εστία Λαγκαδά» θα πραγματοποιήσουν το ξακουστό σε όλο τον κόσμο έθιμο.

Η πυροβασία πραγματοποιείται σε δύο κονάκια στον Λαγκαδά.

Ο σύλλογος «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» πραγματοποιεί αναστενάρια στον οικισμό Παπακυριαζή, στην οδό Α. Σαρρή 13 (δίπλα στον ναό Αγ. Παντελεήμονα) επί τρεις συνεχόμενες ημέρες (21, 22 και 23 Μαΐου). Αρχιαναστενάρης είναι ο 85χρονος Αναστάσιος Γκαϊτατζής, που πραγματοποιεί πυροστασία (παραμένει ακίνητος πάνω στα κάρβουνα). Στο έθιμο συμμετέχει όλη η οικογένεια  Γκαϊτατζή, που πραγματοποιεί αναστενάρια όχι μόνο στη γιορτή των Αγίων Κων/νου και Ελένης, αλλά και στις 26 Ιουλίου (παραμονή της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στις 17 και 18 Ιανουαρίου (προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου) σε πιο κλειστό κύκλο. Το έθιμο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και τηρείται με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση.

Η Θρακική Εστία Λαγκαδά πραγματοποιεί αναστενάρια στις 21 και 23 Μαΐου στο κονάκι της στο Λαγκαδά (πάροδος Β. Παπαγεωργίου), που βρίσκεται πολύ κοντά στα Κοιμητήρια Λαγκαδά. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος για πυροβασία που πραγματοποιούν περίπου 20-25 αναστενάρηδες, που αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα αναστενάρηδων σε όλη την Ελλάδα. Επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο καταφθάνουν στον Λαγκαδά τις ημέρες αυτές προκειμένου να παρακολουθήσουν το μοναδικό φαινόμενο της πυροβασίας πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν κάποτε ξέσπασε φωτιά στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο χωριό Κωστί της βορειανατολικής Θράκης, οι κάτοικοι αψηφώντας τον κίνδυνο μπήκαν στο ναό να σώσουν τις ιερές εικόνες και βγήκαν ανέπαφοι από τις φλόγες.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια