Γάμος ομοφυλοφύλων: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν

Voria Debate: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν στο αν θα τελούσαν, ως δήμαρχοι, γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών

Το έβδομο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης αφορά το εάν ο δήμαρχος θα τελέσει, εφόσον δοθεί εκ του νόμου αυτή η δυνατότητα, γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ή εάν θα το αρνηθεί. 

Θα τελούσατε, ως δήμαρχος, γάμο ομοφυλοφίλων;

Χάρης Αηδονόπουλος

Θα τηρήσουμε αυτά που προβλέπονται από τον νόμο.

Σπύρος Βούγιας

Γιατί όχι; Κι εμένα με πάντρεψε πριν από 37 χρόνια ένας κομμουνιστής δήμαρχος, ο Θανάσης Γιαννούσης, με πολιτικό γάμο, που ήταν, τηρουμένων των αναλογιών, κάτι τολμηρό και προχωρημένο στην εποχή του. Υπάρχει μια συνεχής πρόοδος στα κοινωνικά θέματα και, σε τελευταία ανάλυση, ο καθένας πρέπει να μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα για την προσωπική του ζωή.

Αντώνης Γαζάκης

Εννοείται. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι στοιχειώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου και κανένας αποκλεισμός, καμιά διάκριση δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για το γάμο, αλλά για την τεκνοθεσία, τη δήλωση φύλου και κάθε άλλο αίτημα του ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήματος. Πέρα όμως από αυτά τα αυτονόητα τυπικά δικαιώματα, το σχήμα μας στέκεται στο πλευρό κάθε διαφορετικού ατόμου, απέναντι στις διακρίσεις που δέχεται καθημερινά στο χώρο της δουλειάς, στη βία και τις απειλές που υφίσταται από την κυρίαρχη ετεροκανονικότητα, στον ακραίο κοινωνικό συντηρητισμό. Ακόμα και αν δεν γίνουμε λοιπόν δήμαρχοι για να τελέσουμε εμείς τον γάμο, θα παλεύουμε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο για την ισότητα και τις ελευθερίες όλων, χωρίς εξαιρέσεις.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος

Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι ένα ψευτοδίλημμα, καθώς νομικά δεν υφίσταται στη χώρα μας. Νομικά προβλέπεται μόνο η σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης, που επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια, και υλοποιείται σε όλους τους Δήμους.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Μια δημοτική αρχή οφείλει να συμβαδίζει με τις δημοκρατικές αποφάσεις του εθνικού κοινοβουλίου, δηλαδή  με τους νόμους που ψηφίζει και οι οποίοι ισχύουν χωρίς εξαιρέσεις για όλους. Εφόσον εγκρίνει νόμο, ο οποίος επιτρέπει την τέλεση γάμου ομοφυλοφίλων, τότε η δημοτική αρχή θα είναι υποχρεωμένη να τελεί και αυτούς τους γάμους, αδιάφορο εάν αυτοί θα τελούνται από τον δήμαρχο ή κάποιον αντιδήμαρχο. 

Η ευθύνη εν τέλει βρίσκεται στην πλευρά της κεντρικής εξουσίας, τις αποφάσεις της οποίας δεν είμαι σε θέση να τις προεξοφλήσω. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζω ότι δεν θα είμαι ο δήμαρχος που θα αποδέχεται αμαχητί τις όποιες κεντρικές αποφάσεις. Ως ΥΨΙΠΟΛΙΣ έχουμε για παράδειγμα αναφερθεί συγκεκριμένα ότι θα αντισταθούμε στην παράδοση των διαθεσίμων των δημοτικών ταμείων ή του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Το θέμα όμως της τέλεσης ή όχι γάμων ομοφυλοφίλων, δεν θα είναι αυτό για το οποίο θα ξοδεύσω την μαχητικότητά μου. Εκείνο το οποίο οφείλω να κάνω είναι να προασπιστώ τα κοινωνικά, πολιτειακά και ατομικά δικαιώματα όλων, ανεξαρτήτου σεξουαλικής ταυτότητας και προτίμησης.

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Θα ενεργούσα με βάση τις προβλέψεις του νόμου που επιτρέπουν σύναψη συμφώνου συμβίωσης χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.

Γιάννης Κούτρας

Βεβαίως και ανεπιφύλακτα. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους ομοφυλόφιλους και συνολικά με τη ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανσέξουαλ, Κουήρ, Ιντερσεξ) κοινότητα για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο είναι αυτονόητο για όποιον και όποια θέλει μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Από αυτήν την άποψη, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια ήταν ένα θετικό αλλά ανεπαρκές βήμα. Χρειάζεται να κατοχυρωθεί ο γάμος, η ισότητα στο δικαίωμα παιδοθεσίας και αναδοχής και πλήρη ασφαλιστικά κ.λπ. δικαιώματα για τους ΛΟΑΤΚΙ.

Μάκης Κυριζίδης

Τον γάμο τον θεωρώ ιερό, μόλις παντρεύτηκα ο ίδιος και το έκανα στην εκκλησία ενώπιον θεού και ανθρώπων. Είναι δικαίωμά μου όπως είναι δικαίωμα του καθενός να συμβιώνει με όποιον ή όποια θέλει. Όταν η ελληνική πολιτεία το αναγνωρίσει ως γάμο, ως δήμαρχος θα τον τελέσω με την πεποίθηση ότι συμβάλω στην ευτυχία ενός αγαπημένου ζευγαριού. 

Πέτρος Λεκάκης

Αχρείαστη συζήτηση. Οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Αν υπάρξει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, φυσικά. Αυτή τη στιγμή με τον νόμο του 2015 τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να προχωρήσουν σε σύμφωνο συμβίωσης. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να μπορούν να προχωρήσουν και σε πολιτικό γάμο όπως συμβαίνει στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Γιώργος Ορφανός

Πιστεύω στην εφαρμογή των νόμων σε μία ευνομούμενη Πολιτεία.

Γιώργος Ρακκάς

Όχι. Είναι λάθος, πιστεύω, τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών –που δεν έχει δικαίωμα κανείς να την κρίνει, γιατί είναι ζήτημα προσωπικής ελευθερίας– να την θεσμοθετούμε σαν γάμο. Ο γάμος έχει μέσα στην πραγματικότητα των ανθρώπινων κοινωνιών, συγκεκριμένη νοηματοδότηση: Είναι η ένωση των δυο αντίθετων φύλων στο κύτταρο της οικογένειας, που αποτελεί τον αυθόρμητο, αναπαραγωγικό και αγαπητικό θεσμό της κοινωνίας. Η οικογένεια έχει δυο πόλους αναφοράς, το πατρικό και το μητρικό πρότυπο –και δεν έχει υπάρξει κοινωνία ποτέ στην ιστορία δίχως αναφορά σε αυτά τα πρότυπα. Όλα αυτά κρύβουν μέσα τους χιλιάδες χρόνια ανθρωπολογικής εξέλιξης και το να την αρνηθούμε είναι τύφλωση, όχι πρόοδος.  

Νίκος Ταχιάος

Εφόσον υπάρξει νόμος που θα προβλέπει τον γάμο μεταξύ των ομοφυλοφίλων, ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τον νόμο. 

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Γιατί όχι; Οι κοινωνικές προκαταλήψεις και τα προσωπικά κολλήματα ενός δημάρχου, μπορούν να ακυρώσουν την εφαρμογή ενός νόμου; Ωστόσο, ο Δήμος θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για τους/τις ομοφυλόφιλους/ες: προγράμματα για την κοινωνική αποδοχή τους, την υποστήριξη της ομοφυλοφιλικής συμβίωσης, την αποθάρρυνση και τον φραγμό στις συκοφαντίες, τους εκβιασμούς, τις επιθέσεις και το έγκλημα. 

Παναγιώτης Ψωμιάδης

Όχι, δεν θα το κάνω. Αν στο μέλλον το επιβάλει ο νόμος, οφείλω να τον σεβαστώ, αλλά ας τελέσει το γάμο ένας αντιδήμαρχος. Δεν μου επιτρέπεται να κάνω κάτι που αντιστρατεύεται στις αρχές και στις αξίες μου, αυτά που έχω πάρει από τους γονείς μου. Δεν θα τα γκρεμίσουμε όλα στο όνομα του «δικαιωματισμού» και του δήθεν προοδευτισμού. Παραμένω πιστός στην παραδοσιακή, κανονική οικογένεια, ούτε γονέας 1 και 2, ούτε «εβδομάδες έμφυλων ταυτοτήτων», ούτε τίποτα. Ήμαρτον πια. Θέλουν να διαλύσουν Πατρίδα, Θρησκεία και Οικογένεια, να γκρεμίσουν τις κολώνες του Έθνους. Δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Κοινωνία
Πλήρης αστυνόμευση για το σύστημα THESi στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας και μετά ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν αυτό της «απελευθέρωσης» του πάρκινγκ στους χώρους όπου αυτό επιτρέπεται ώστε να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση στους κατοίκους της πόλης για τις μετακινήσεις τους. Πλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων λειτουργεί και πάλι κανονικά, με την πόλη να βρίσκει σι...
Διάφορα
Οι ρύποι των αυτοκινήτων που διέρχονται νυχθημερόν από την Εγνατία Οδό, τα περιττώματα των περιστεριών που κουρνιάζουν στις κόγχες της και τα μικρά φυτἀ (ριζίδια) που φυτρώνουν ανάμεσα στις ρωγμές, φθείρουν κι απειλούν το μνημείο της Καμάρας (Αψίδα του Γαλερίου) στη Θεσσαλονίκη.    Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία- τοπόσημα της πόλης, που άντεξε στο πέρασμα 17 αιώνων από σεισμούς, πυρκαγιές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα και φαίνεται να γλίτωσε από το φαι...
Διάφορα
Τη δρομολόγηση τριών σημαντικών έργων για την πόλη της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν Τζιτζικώστας και Ζέρβας σε συνάντηση που είχαν σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για έργα του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα ενταχθούν μέσω της Περιφέρειας στο νέο ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά είναι: η επέκταση της παλιάς παραλίας, η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους και της πλατείας Διοικητηρίου. Περιφερειάρχης και Δήμαρχος στη συνάντησή τους στο γραφείο του Περιφερειάρχ...
Διάφορα
Με εξαιρετική συνέπεια και για μια ακόμη χρονιά, οκτώ «Γαλάζιες Σημαίες» θα εξακολουθήσουν να κυματίζουν σε ισάριθμες παραλίες του δήμου Βόλβης, σε Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα των νερών και την πιστοποιημένη ασφάλεια των κολυμβητών, και άλλα 32 αυστηρά ελεγμένα κριτήρια. Οι οκτώ οργανωμένες ακτές: Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή (Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου) και Σταυρός Ανατ...
Περιστατικά
Στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν τρεις άνδρες που συνεπλάκησαν το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Τριανδρία, για μία θέση στάθμευσης. Στο επεισόδιο ενεπλάκησαν από τη μία δύο αδέλφια, 62 και 57 ετών, και από την άλλη ένας 37χρονος γείτονάς τους. Όλοι μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, απ’ όπου εξήλθαν μετά την εξέταση και περιποίηση των τραυμάτων τους. Σήμερα οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα πλημμελ...
Διάφορα
Σε μία όμορφη τοποθεσία, 20 λεπτά περίπου από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και λίγο έξω από το Πανόραμα, στους πρόποδες του Χορτιάτη, βρίσκεται η τοποθεσία Πλατανάκια. Τα Πλατανάκια, για όσους δεν είχαν ακόμη την τύχη να τα ανακαλύψουν, αποτελούν έναν πράσινο παράδεισο, με υπέροχα φυσικά τοπία, γάργαρα νερά, μοναδικές περιπατητικές διαδρομές μέσα στο δάσος και έναν προσεγμένο χώρο δασικής αναψυχής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τα Πλατανάκια ξετρελαίνουν μικρ...
Διάφορα
Βίντεο με πως θα γίνει ο Σταθμός Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή. Στο βίντεο παρουσιάστηκε κατά τη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Αττικό Μετρό ΑE στην Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κ....
Κοινωνία
Η σημερινή επαναλειτουργία των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και η παραχώρηση επιπλέον κοινόχρηστου χώρου προς ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αποτελεί το πρώτο μέρος των αποφάσεων της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την οργάνωση και τη λειτουργία της πόλης. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σταθμίζοντας τα δικαιώματα όλων των πολιτών στο δημόσιο χώρο και λόγω των μέτρων ασφαλείας για τον  κορωνοϊό, θα υπάρξει εισήγηση και αποφάσεις σχετι...
Πολιτική
«Τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν για το Μετρό Θεσσαλονίκης και η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται και γι' αυτόν τον λόγο, για να σηματοδοτήσουμε ότι κάτι αλλάζει σε αυτή την πόλη, το έργο θα συνεχιστεί και θα παραδοθεί ολόκληρο το 2023», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών . Κώστας Καραμανλής Ο υπουργός κατέβηκε στον σταθμό Βενιζέλου, όπου διαπίστωσε ότι έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης και τόνισε πως αυτό σημαίνει...