Γάμος ομοφυλοφύλων: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν

Voria Debate: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν στο αν θα τελούσαν, ως δήμαρχοι, γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών

Το έβδομο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης αφορά το εάν ο δήμαρχος θα τελέσει, εφόσον δοθεί εκ του νόμου αυτή η δυνατότητα, γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ή εάν θα το αρνηθεί. 

Θα τελούσατε, ως δήμαρχος, γάμο ομοφυλοφίλων;

Χάρης Αηδονόπουλος

Θα τηρήσουμε αυτά που προβλέπονται από τον νόμο.

Σπύρος Βούγιας

Γιατί όχι; Κι εμένα με πάντρεψε πριν από 37 χρόνια ένας κομμουνιστής δήμαρχος, ο Θανάσης Γιαννούσης, με πολιτικό γάμο, που ήταν, τηρουμένων των αναλογιών, κάτι τολμηρό και προχωρημένο στην εποχή του. Υπάρχει μια συνεχής πρόοδος στα κοινωνικά θέματα και, σε τελευταία ανάλυση, ο καθένας πρέπει να μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα για την προσωπική του ζωή.

Αντώνης Γαζάκης

Εννοείται. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι στοιχειώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου και κανένας αποκλεισμός, καμιά διάκριση δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για το γάμο, αλλά για την τεκνοθεσία, τη δήλωση φύλου και κάθε άλλο αίτημα του ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήματος. Πέρα όμως από αυτά τα αυτονόητα τυπικά δικαιώματα, το σχήμα μας στέκεται στο πλευρό κάθε διαφορετικού ατόμου, απέναντι στις διακρίσεις που δέχεται καθημερινά στο χώρο της δουλειάς, στη βία και τις απειλές που υφίσταται από την κυρίαρχη ετεροκανονικότητα, στον ακραίο κοινωνικό συντηρητισμό. Ακόμα και αν δεν γίνουμε λοιπόν δήμαρχοι για να τελέσουμε εμείς τον γάμο, θα παλεύουμε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο για την ισότητα και τις ελευθερίες όλων, χωρίς εξαιρέσεις.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος

Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι ένα ψευτοδίλημμα, καθώς νομικά δεν υφίσταται στη χώρα μας. Νομικά προβλέπεται μόνο η σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης, που επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια, και υλοποιείται σε όλους τους Δήμους.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Μια δημοτική αρχή οφείλει να συμβαδίζει με τις δημοκρατικές αποφάσεις του εθνικού κοινοβουλίου, δηλαδή  με τους νόμους που ψηφίζει και οι οποίοι ισχύουν χωρίς εξαιρέσεις για όλους. Εφόσον εγκρίνει νόμο, ο οποίος επιτρέπει την τέλεση γάμου ομοφυλοφίλων, τότε η δημοτική αρχή θα είναι υποχρεωμένη να τελεί και αυτούς τους γάμους, αδιάφορο εάν αυτοί θα τελούνται από τον δήμαρχο ή κάποιον αντιδήμαρχο. 

Η ευθύνη εν τέλει βρίσκεται στην πλευρά της κεντρικής εξουσίας, τις αποφάσεις της οποίας δεν είμαι σε θέση να τις προεξοφλήσω. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζω ότι δεν θα είμαι ο δήμαρχος που θα αποδέχεται αμαχητί τις όποιες κεντρικές αποφάσεις. Ως ΥΨΙΠΟΛΙΣ έχουμε για παράδειγμα αναφερθεί συγκεκριμένα ότι θα αντισταθούμε στην παράδοση των διαθεσίμων των δημοτικών ταμείων ή του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Το θέμα όμως της τέλεσης ή όχι γάμων ομοφυλοφίλων, δεν θα είναι αυτό για το οποίο θα ξοδεύσω την μαχητικότητά μου. Εκείνο το οποίο οφείλω να κάνω είναι να προασπιστώ τα κοινωνικά, πολιτειακά και ατομικά δικαιώματα όλων, ανεξαρτήτου σεξουαλικής ταυτότητας και προτίμησης.

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Θα ενεργούσα με βάση τις προβλέψεις του νόμου που επιτρέπουν σύναψη συμφώνου συμβίωσης χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.

Γιάννης Κούτρας

Βεβαίως και ανεπιφύλακτα. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους ομοφυλόφιλους και συνολικά με τη ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανσέξουαλ, Κουήρ, Ιντερσεξ) κοινότητα για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο είναι αυτονόητο για όποιον και όποια θέλει μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Από αυτήν την άποψη, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια ήταν ένα θετικό αλλά ανεπαρκές βήμα. Χρειάζεται να κατοχυρωθεί ο γάμος, η ισότητα στο δικαίωμα παιδοθεσίας και αναδοχής και πλήρη ασφαλιστικά κ.λπ. δικαιώματα για τους ΛΟΑΤΚΙ.

Μάκης Κυριζίδης

Τον γάμο τον θεωρώ ιερό, μόλις παντρεύτηκα ο ίδιος και το έκανα στην εκκλησία ενώπιον θεού και ανθρώπων. Είναι δικαίωμά μου όπως είναι δικαίωμα του καθενός να συμβιώνει με όποιον ή όποια θέλει. Όταν η ελληνική πολιτεία το αναγνωρίσει ως γάμο, ως δήμαρχος θα τον τελέσω με την πεποίθηση ότι συμβάλω στην ευτυχία ενός αγαπημένου ζευγαριού. 

Πέτρος Λεκάκης

Αχρείαστη συζήτηση. Οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Αν υπάρξει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, φυσικά. Αυτή τη στιγμή με τον νόμο του 2015 τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να προχωρήσουν σε σύμφωνο συμβίωσης. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να μπορούν να προχωρήσουν και σε πολιτικό γάμο όπως συμβαίνει στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Γιώργος Ορφανός

Πιστεύω στην εφαρμογή των νόμων σε μία ευνομούμενη Πολιτεία.

Γιώργος Ρακκάς

Όχι. Είναι λάθος, πιστεύω, τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών –που δεν έχει δικαίωμα κανείς να την κρίνει, γιατί είναι ζήτημα προσωπικής ελευθερίας– να την θεσμοθετούμε σαν γάμο. Ο γάμος έχει μέσα στην πραγματικότητα των ανθρώπινων κοινωνιών, συγκεκριμένη νοηματοδότηση: Είναι η ένωση των δυο αντίθετων φύλων στο κύτταρο της οικογένειας, που αποτελεί τον αυθόρμητο, αναπαραγωγικό και αγαπητικό θεσμό της κοινωνίας. Η οικογένεια έχει δυο πόλους αναφοράς, το πατρικό και το μητρικό πρότυπο –και δεν έχει υπάρξει κοινωνία ποτέ στην ιστορία δίχως αναφορά σε αυτά τα πρότυπα. Όλα αυτά κρύβουν μέσα τους χιλιάδες χρόνια ανθρωπολογικής εξέλιξης και το να την αρνηθούμε είναι τύφλωση, όχι πρόοδος.  

Νίκος Ταχιάος

Εφόσον υπάρξει νόμος που θα προβλέπει τον γάμο μεταξύ των ομοφυλοφίλων, ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τον νόμο. 

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Γιατί όχι; Οι κοινωνικές προκαταλήψεις και τα προσωπικά κολλήματα ενός δημάρχου, μπορούν να ακυρώσουν την εφαρμογή ενός νόμου; Ωστόσο, ο Δήμος θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για τους/τις ομοφυλόφιλους/ες: προγράμματα για την κοινωνική αποδοχή τους, την υποστήριξη της ομοφυλοφιλικής συμβίωσης, την αποθάρρυνση και τον φραγμό στις συκοφαντίες, τους εκβιασμούς, τις επιθέσεις και το έγκλημα. 

Παναγιώτης Ψωμιάδης

Όχι, δεν θα το κάνω. Αν στο μέλλον το επιβάλει ο νόμος, οφείλω να τον σεβαστώ, αλλά ας τελέσει το γάμο ένας αντιδήμαρχος. Δεν μου επιτρέπεται να κάνω κάτι που αντιστρατεύεται στις αρχές και στις αξίες μου, αυτά που έχω πάρει από τους γονείς μου. Δεν θα τα γκρεμίσουμε όλα στο όνομα του «δικαιωματισμού» και του δήθεν προοδευτισμού. Παραμένω πιστός στην παραδοσιακή, κανονική οικογένεια, ούτε γονέας 1 και 2, ούτε «εβδομάδες έμφυλων ταυτοτήτων», ούτε τίποτα. Ήμαρτον πια. Θέλουν να διαλύσουν Πατρίδα, Θρησκεία και Οικογένεια, να γκρεμίσουν τις κολώνες του Έθνους. Δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Χωρίς ρεύμα θα μείνουν αύριο το πρωί κάτοικοι της Πολίχνης, καθώς πολύωρη διακοπή έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΔΔΗΕ. Η διακοπή ρεύματος θα ξεκινήσει στις 07:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 13:00 και θα αφορά: την περιοχή της Πολίχνης, την πλατεία Μετεώρων και πάνω από αυτή, τις οδούς Βουλγαροκτόνου, Σκύδρας, Φιλίππου, Παπάφη, Σαλαμίνος και εκατέρωθεν αυτών κλπ. Σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΗΕ ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις...
Πολιτισμός
Πάνω από το επίπεδο των 250.000 άτομων διατήρησε για τρίτη συνεχή χρονιά η ΔΕΘ τον πήχη της επισκεψιμότητας, εδραιώνοντας τη δυναμική της και κερδίζοντας ακόμα περισσότερο τις καρδιές του κόσμου. Ειδικότερα, τις πύλες της 84ης ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες, που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης, η οποία χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο δημοφιλής και μάλιστα σε όλες τις ηλικίες. Οικογένειες με παιδιά, νεολαία, αλλά και μεγαλύτεροι...
Κοινωνία
Αρκετοί κι αυτοί που επιλέγουν τα σύμφωνα συμβίωσης Για τα καλά έχει μπει πλέον στη ζωή μας ο πολιτικός γάμος, ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το τελευταίο διάστημα, όμως, ο πολιτικός γάμος δεν είναι επιλογή μόνο για οικονομικά ασθενέστερους αλλά και για πλουσίους, καθώς μετατρέπεται ακόμη και σε τουριστικό προϊόν. Οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς μόλις το 2012, όταν μεταξύ των 49.705 γάμων που πραγματοποιήθηκαν τα συγκεκριμένο έ...
Πολιτισμός
Το 1925 η Ελλάδα βίωνε πολιτική και οικονομική αστάθεια και η Θεσσαλονίκη προσπαθούσε να ξαναβρεί τον εαυτό της μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και την έλευση χιλιάδων προσφύγων που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη. Τότε ο επιστήμονας και πολιτικός Νικόλαος Γερμανός είδε πέρα από όλα αυτά και δημιούργησε τη ΔΕΘ, ένα νέο θεσμό, ο οποίος έμελλε να ταυτιστεί με τη Θεσσαλονίκη. Παρακάτω παρουσιάζουμε ορισμένες διοργανώσεις που λόγω ιστορικών συνθηκών και συγκυρ...
Κοινωνία
Στον εισαγγελέα με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ως ύστατη προσπάθεια για τον τερματισμό του φαινομένου των καύσεων στα Τσαΐρια της Περαίας, στον οικισμό Ρομά, ενάντια στην περιβαλλοντική ρύπανση, ετοιμάζεται να καταφύγει την επόμενη εβδομάδα η “Κίνηση Πολιτών Δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης“. Η Κίνηση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους τα τελευταία 15 χρόνια. Όπ...
Διάφορα
Με ανακοίνωσή του που τιτλοφορεί «Αιδώς Αργείοι!», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) «απαντά» στη «νέα ευθεία επίθεση που εξαπέλυσαν δημόσια πρόσωπα εναντίον των αρχαιολόγων» με αφορμή τις αρχαιότητες στον σταθμό «Βενιζέλου» στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όσους προσπαθούν «να αμαυρώσουν τον ρόλο της αρχαιότερης υπηρεσίας του ελληνικού κράτους». «Λυπηρή αλλά, δυστυχώς, εντελώς προβλέψιμη είναι η νέα ευθεία επίθεση που εξαπέλυσαν δημόσια πρόσωπα ενα...
Εκπαίδευση
Περισσότερα από 100 νήπια στον οικισμό ρομά «Αγία Σοφία», στο δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, δεν άρχισαν φέτος το σχολείο, καθώς το λυόμενο όπου στεγαζόταν η σχολική μονάδα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών και έκτοτε δεν αποκαταστάθηκε. «Είχα ενημερώσει, με σχετικά έγγραφα, όλους τους αρμόδιους για την καταστροφή του σχολείου, ζητώντας να ενεργήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες, είτε για να διαφυλαχθεί το κτίριο και το περιεχόμενο του (έπιπλ...
Διάφορα
Αλλάζουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Βενιζέλου, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη θα τεθούν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που διαφοροποιούν το τοπίο της κίνησης των οχημάτων. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ: «Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, την Πέμπτη (19-09-2019) θα εκτελεστούν εργασίες της Η΄ κατασκευαστικής φάσης στην περιοχή του σταθμού ¨Βενιζέλου¨ του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τη...
Σπορ
Ο Δημήτρης “DK” Κυρσανίδης κατέκτησε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα World Urban Games στην κατηγορία Parkour Freestyle που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Βουδαπέστη. Ολοκλήρωσε το run του με 24 βαθμούς, παρά τον πρόσφατό του τραυματισμό με μόλις 1 βαθμό διαφορά από τον νικητή του αγώνα. Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Evguenii Aroian και Krystian Kowalewski στην 1η και 2η θέση αντίστοιχα. Ο Έλληνας πρωταθλητής δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος για αυτή τη θέσ...
Σχετικά νέα
Τσίπρας για Μακεδονικό: Όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις θα το βρουν μπροστά τους
Το μεσημέρι στις 12:30 η συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ
Εγκαινίασε τα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη ο Γιάνης Βαρουφάκης
Αλέξης Τσίπρας: Γιατί του έβαλαν κόκκινη βούλα στο μέτωπο;
Πανό για το μετρό ανήρτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του
Σήμερα στις 19:30 η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ
Παναγιώτης Ψωμιάδης: "Ο ρόλος μου στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι διακοσμητικός"
Στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας - Συνάντηση με Μπουτάρη (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)
Πότε θα έρθει ο Αλέξης Τσίπρας για τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Τζιτζικώστας για Μπουτάρη: «Τι θέλει; Αρκετή ζημιά έκανε στην πόλη» (VIDEO)