Γάμος ομοφυλοφύλων: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν

Voria Debate: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν στο αν θα τελούσαν, ως δήμαρχοι, γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών

Το έβδομο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης αφορά το εάν ο δήμαρχος θα τελέσει, εφόσον δοθεί εκ του νόμου αυτή η δυνατότητα, γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ή εάν θα το αρνηθεί. 

Θα τελούσατε, ως δήμαρχος, γάμο ομοφυλοφίλων;

Χάρης Αηδονόπουλος

Θα τηρήσουμε αυτά που προβλέπονται από τον νόμο.

Σπύρος Βούγιας

Γιατί όχι; Κι εμένα με πάντρεψε πριν από 37 χρόνια ένας κομμουνιστής δήμαρχος, ο Θανάσης Γιαννούσης, με πολιτικό γάμο, που ήταν, τηρουμένων των αναλογιών, κάτι τολμηρό και προχωρημένο στην εποχή του. Υπάρχει μια συνεχής πρόοδος στα κοινωνικά θέματα και, σε τελευταία ανάλυση, ο καθένας πρέπει να μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα για την προσωπική του ζωή.

Αντώνης Γαζάκης

Εννοείται. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι στοιχειώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου και κανένας αποκλεισμός, καμιά διάκριση δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για το γάμο, αλλά για την τεκνοθεσία, τη δήλωση φύλου και κάθε άλλο αίτημα του ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήματος. Πέρα όμως από αυτά τα αυτονόητα τυπικά δικαιώματα, το σχήμα μας στέκεται στο πλευρό κάθε διαφορετικού ατόμου, απέναντι στις διακρίσεις που δέχεται καθημερινά στο χώρο της δουλειάς, στη βία και τις απειλές που υφίσταται από την κυρίαρχη ετεροκανονικότητα, στον ακραίο κοινωνικό συντηρητισμό. Ακόμα και αν δεν γίνουμε λοιπόν δήμαρχοι για να τελέσουμε εμείς τον γάμο, θα παλεύουμε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο για την ισότητα και τις ελευθερίες όλων, χωρίς εξαιρέσεις.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος

Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι ένα ψευτοδίλημμα, καθώς νομικά δεν υφίσταται στη χώρα μας. Νομικά προβλέπεται μόνο η σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης, που επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια, και υλοποιείται σε όλους τους Δήμους.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Μια δημοτική αρχή οφείλει να συμβαδίζει με τις δημοκρατικές αποφάσεις του εθνικού κοινοβουλίου, δηλαδή  με τους νόμους που ψηφίζει και οι οποίοι ισχύουν χωρίς εξαιρέσεις για όλους. Εφόσον εγκρίνει νόμο, ο οποίος επιτρέπει την τέλεση γάμου ομοφυλοφίλων, τότε η δημοτική αρχή θα είναι υποχρεωμένη να τελεί και αυτούς τους γάμους, αδιάφορο εάν αυτοί θα τελούνται από τον δήμαρχο ή κάποιον αντιδήμαρχο. 

Η ευθύνη εν τέλει βρίσκεται στην πλευρά της κεντρικής εξουσίας, τις αποφάσεις της οποίας δεν είμαι σε θέση να τις προεξοφλήσω. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζω ότι δεν θα είμαι ο δήμαρχος που θα αποδέχεται αμαχητί τις όποιες κεντρικές αποφάσεις. Ως ΥΨΙΠΟΛΙΣ έχουμε για παράδειγμα αναφερθεί συγκεκριμένα ότι θα αντισταθούμε στην παράδοση των διαθεσίμων των δημοτικών ταμείων ή του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Το θέμα όμως της τέλεσης ή όχι γάμων ομοφυλοφίλων, δεν θα είναι αυτό για το οποίο θα ξοδεύσω την μαχητικότητά μου. Εκείνο το οποίο οφείλω να κάνω είναι να προασπιστώ τα κοινωνικά, πολιτειακά και ατομικά δικαιώματα όλων, ανεξαρτήτου σεξουαλικής ταυτότητας και προτίμησης.

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Θα ενεργούσα με βάση τις προβλέψεις του νόμου που επιτρέπουν σύναψη συμφώνου συμβίωσης χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.

Γιάννης Κούτρας

Βεβαίως και ανεπιφύλακτα. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους ομοφυλόφιλους και συνολικά με τη ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανσέξουαλ, Κουήρ, Ιντερσεξ) κοινότητα για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο είναι αυτονόητο για όποιον και όποια θέλει μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Από αυτήν την άποψη, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια ήταν ένα θετικό αλλά ανεπαρκές βήμα. Χρειάζεται να κατοχυρωθεί ο γάμος, η ισότητα στο δικαίωμα παιδοθεσίας και αναδοχής και πλήρη ασφαλιστικά κ.λπ. δικαιώματα για τους ΛΟΑΤΚΙ.

Μάκης Κυριζίδης

Τον γάμο τον θεωρώ ιερό, μόλις παντρεύτηκα ο ίδιος και το έκανα στην εκκλησία ενώπιον θεού και ανθρώπων. Είναι δικαίωμά μου όπως είναι δικαίωμα του καθενός να συμβιώνει με όποιον ή όποια θέλει. Όταν η ελληνική πολιτεία το αναγνωρίσει ως γάμο, ως δήμαρχος θα τον τελέσω με την πεποίθηση ότι συμβάλω στην ευτυχία ενός αγαπημένου ζευγαριού. 

Πέτρος Λεκάκης

Αχρείαστη συζήτηση. Οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Αν υπάρξει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, φυσικά. Αυτή τη στιγμή με τον νόμο του 2015 τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να προχωρήσουν σε σύμφωνο συμβίωσης. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να μπορούν να προχωρήσουν και σε πολιτικό γάμο όπως συμβαίνει στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Γιώργος Ορφανός

Πιστεύω στην εφαρμογή των νόμων σε μία ευνομούμενη Πολιτεία.

Γιώργος Ρακκάς

Όχι. Είναι λάθος, πιστεύω, τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών –που δεν έχει δικαίωμα κανείς να την κρίνει, γιατί είναι ζήτημα προσωπικής ελευθερίας– να την θεσμοθετούμε σαν γάμο. Ο γάμος έχει μέσα στην πραγματικότητα των ανθρώπινων κοινωνιών, συγκεκριμένη νοηματοδότηση: Είναι η ένωση των δυο αντίθετων φύλων στο κύτταρο της οικογένειας, που αποτελεί τον αυθόρμητο, αναπαραγωγικό και αγαπητικό θεσμό της κοινωνίας. Η οικογένεια έχει δυο πόλους αναφοράς, το πατρικό και το μητρικό πρότυπο –και δεν έχει υπάρξει κοινωνία ποτέ στην ιστορία δίχως αναφορά σε αυτά τα πρότυπα. Όλα αυτά κρύβουν μέσα τους χιλιάδες χρόνια ανθρωπολογικής εξέλιξης και το να την αρνηθούμε είναι τύφλωση, όχι πρόοδος.  

Νίκος Ταχιάος

Εφόσον υπάρξει νόμος που θα προβλέπει τον γάμο μεταξύ των ομοφυλοφίλων, ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τον νόμο. 

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Γιατί όχι; Οι κοινωνικές προκαταλήψεις και τα προσωπικά κολλήματα ενός δημάρχου, μπορούν να ακυρώσουν την εφαρμογή ενός νόμου; Ωστόσο, ο Δήμος θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για τους/τις ομοφυλόφιλους/ες: προγράμματα για την κοινωνική αποδοχή τους, την υποστήριξη της ομοφυλοφιλικής συμβίωσης, την αποθάρρυνση και τον φραγμό στις συκοφαντίες, τους εκβιασμούς, τις επιθέσεις και το έγκλημα. 

Παναγιώτης Ψωμιάδης

Όχι, δεν θα το κάνω. Αν στο μέλλον το επιβάλει ο νόμος, οφείλω να τον σεβαστώ, αλλά ας τελέσει το γάμο ένας αντιδήμαρχος. Δεν μου επιτρέπεται να κάνω κάτι που αντιστρατεύεται στις αρχές και στις αξίες μου, αυτά που έχω πάρει από τους γονείς μου. Δεν θα τα γκρεμίσουμε όλα στο όνομα του «δικαιωματισμού» και του δήθεν προοδευτισμού. Παραμένω πιστός στην παραδοσιακή, κανονική οικογένεια, ούτε γονέας 1 και 2, ούτε «εβδομάδες έμφυλων ταυτοτήτων», ούτε τίποτα. Ήμαρτον πια. Θέλουν να διαλύσουν Πατρίδα, Θρησκεία και Οικογένεια, να γκρεμίσουν τις κολώνες του Έθνους. Δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
Καθημερινότητα είναι πλέον οι πνιγμοί στη θάλασσα και στην πισίνα στην χώρα μας. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από πνιγμό. Μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και νεαροί άνδρες οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Καθημερινό φαινόμενο έχει γίνει ο πνιγμός στη θάλασσα και στην πισίνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 2018 πνίγηκαν ενώ κολυμπούσαν 413 άνθρωποι, έναντι 357 το 2017. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πο...
Κοινωνία
Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και μια μοτοπορεία θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στις 10:00, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, θα συγκεντρωθούν άτομα που εργάζονται στον επισιτισμό και τον τουρισμό προκειμένου να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για ζητήματα του κλάδου τους. Λίγο αργότερα, στις 10:30 στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Εγνατία θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μ...
Οικονομία
Κάθε επιχειρηματίας, φροντίζει για την ανάπτυξη της δικής του επιχείρησης, μέσα στην έλλειψη γενικής κατεύθυνσης τουριστικής ανάπτυξης. Μας αρέσει να κτίζουμε στην άμμο και να περηφανευόμαστε για τα άνευ θεμελίων αποτελέσματα. Από την δεκαετία του ’60, όταν ευτυχείς συγκυρίες -και με διεθνείς κινηματογραφικές ταινίες- έκαναν γνωστές τις ελληνικές θάλασσες, στηριζόμαστε στον τουρισμό, χωρίς καμιά συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Κάθε επιχειρηματίας, φροντί...
Διάφορα
Νέο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Μπορντό και το αντίστροφο ξεκινά η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους από την άνοιξη του 2020 Mε την πανέμορφη γαλλική πόλη Μπορντό θα συνδέσει από τις 29 Μαρτίου του 2020 η Ryanair τη Θεσσαλονίκη, με συχνότητα πτήσεων δύο φορές την εβδομάδα.  Το δρομολόγιο θα εκτελείται κάθε Τετάρτη και Κυριακή, με ώρα αναχώρησης από Θεσσαλονίκη στις 17.00 και από Μπορντό στις 19.30. Το Μπορντό είναι μια από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγ...
Περιστατικά
Αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εξετράπη της πορείας του και χτύπησε σε κολόνα Τροχαίο ατύχημα από το οποίο τραυματίστηκαν δύο άτομα, σημειώθηκε σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουνίου, στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, το ατύχημα συνέβη περίπου στις 03.30 στην επαρχιακή οδό Ιερισσού - Αγίου Όρους, όταν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα ΙΧ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και προσέκρουσε σε κολόνα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα που επέβαινα...
Πολιτισμός
Τι θα γίνει στην πόλη μας με αφορμή τον εορτασμό Μουσική για όλους έχει το πρόγραμμα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Μέρας Μουσικής που ως συνήθως γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου, μέρα του θερινού ηλιοαστάσιου, σε όλη την Ευρώπη, και φυσικά και στην πόλη μας. Φορείς της μουσικής όπως το Μέγαρο Μουσικής και η Κρατική Ορχήστρα, αλλά και η Συμφωνική Ορχήστρα έχουν ετοιμάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με αφορμή τον εορτασμό. 4 εποχές για όλη την οικογένεια Με τις ‘4 εποχές’...
Οικονομία
Προσφορά από την αλυσίδα καταστημάτων YES STORES Η αλυσίδα καταστημάτων YES STORES σε μία άκρως καλοκαιρινή προσφορά κερνάει δωρεάν καφέ σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα στο κατάστημα στην οδό Δελφών 120! Το κατάστημα των YES STORES, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της ανατολικής Θεσσαλονίκης, επί της οδού Δελφών μεταξύ της Συνδίκα και της Μπότσαρη. Ο απολαυστικότερος καφές της πόλης, λοιπόν, δωρεάν για όλους για 7...
Κοινωνία
Κατηγορηματικός ήταν μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη  ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ κ. Σάββας Παναγιωτίδης στις καταγγελίες για λεωφορεία χωρίς κλιματισμό. Όπως διαβεβαίωσε από τις 10 Ιουνίου είναι σε ισχύ η εγκύκλιος για την λειτουργία του κλιματισμού σε όλα τα αστικά λεωφορεία. Ωστόσο ανέφερε πως όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπάρχουν περιπτώσεις λεωφορείων όπου ο κλιματισμός παρουσιάζει βλάβη. «Άλλες οι συνθήκες στο αμαξοστάσιο, άλλες στην ένταση της κ...
Περιστατικά
Συγκλονιστικές προσπάθειες από εκπαιδευμένους πολίτες από το Πολύχρονο Συγκλονιστική μάχη προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο που υπέστη καρδιακή ανακοπή έδωσαν στη Χαλκιδική διασώστες του πληρώματος του ασθενοφόρου Κασσάνδρας, από κοινού με απλούς εκπαιδευμένους πολίτες από το Πολύχρονο της Χαλκιδικής. Τις συγκλονιστικές προσπάθειες για να σωθεί η ζωή του 64χρονου «κυρίου Kaas» περιγράφει με ανάρτησή της στο facebook η σελίδα του Ανθρωπιστικού Ο...
Σχετικά νέα
Σκληρή δουλειά και όραμα η "συνταγή" του Κ. Ζέρβα
Σήμερα η πρώτη συνάντηση Ζέρβα με Μπουτάρη στο δημαρχείο
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα της σταυροδοσίας όλων των υποψηφίων
"Από την 1η Σεπτεμβρίου η πόλη θα νιώσει τις διαφορές στη διοίκηση"
Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία αποκτούν προξενεία σε Θεσσαλονίκη και Μοναστρήρι
Απάντηση Γ. Μπουτάρη, μέσω twitter, σε δημοσιεύματα ενόψει του β΄ γύρου των εκλογών στον κεντρικό δήμο
Εκτός ΚΙΝ.ΑΛ ο Βενιζέλος - Επικεφαλής στο επικρατείας ο Καμίνης
Ο Σπίρτζης, βλέποντας την ήττα να έρχεται, εγκαταλείπει τον ΟΑΣΘ
Η στάση των εκτός δεύτερου γύρου συνδυασμών στον δήμο Θεσσαλονίκης
Καταθέτει αίτημα επανακαταμέτρησης η πλευρά του Γιώργου Ορφανού