Για 3η χρονιά ομάδα του ΑΠΘ στον κορυφαίο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας

Για 3η χρονιά ομάδα του ΑΠΘ στον κορυφαίο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας

H iGEM Thessaloniki θα συμμετέχει στο διαγωνισμό με ένα φιλόδοξο project

Με ένα πολύ φιλόδοξο project -που θα ανακοινωθεί σε εκδήλωση στα τέλη του μήνα- θα λάβει και φέτος μέρος στον κορυφαίο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου η iGEM Thessaloniki, η μοναδική ομάδα συνθετικής βιολογίας του ΑΠΘ.

Η ομάδα που αποτελείται από 7 φοιτήτριες και φοιτητές προερχόμενους από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους (από τα τμήματα Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Ιατρικής, Φυσικής, Χημικών Μηχανικών και Ιατρικών εργαστηρίων) θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό που διεξάγεται από το iGEM Foundation με την υποστήριξη του πανεπιστημίου του MIT, στον οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 300 διεπιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο, με στόχο να γυρίσει νικήτρια στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στο διαγωνισμό συμμετέχουν ετησίως πάνω από 5000 φοιτητές από κορυφαία πανεπιστήμια από 40 χώρες υλοποιώντας ερευνητικά projects, τροποποιώντας βιολογικά συστήματα με στόχο τον επαναπρογραμματισμό τους ή/και τη δημιουργία νέων ωφέλιμων ιδιοτήτων για εφαρμογές σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, το περιβάλλον, η υγεία, η ενέργεια και η αποθήκευση πληροφοριών.

 Διακρίσεις του ΑΠΘ

Η ιστορία του Α.Π.Θ. στο διαγωνισμό ξεκίνησε το 2017. Η iGEM Greece η πρώτη ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και προτάθηκε ως υποψήφια για το καλύτερο θεραπευτικό project. Υλοποίησε ένα θεραπευτικό πρότζεκτ με θέμα την καταπολέμηση το καρκίνου του παχέως εντέρου χωρίς τη χρήση επεμβατικών μεθόδων. Την επόμενη χρονιά η iGEM Thessaloniki ακολουθώντας τα χνάρια της iGEM Greece κατέκτησε το αργυρό  μετάλλιο χαρίζοντας μία ακόμα διάκριση στο Α.Π.Θ. Η συγκεκριμένη ομάδα (σ.σ. κάθε χρόνο τα μέλη της ομάδας ανανεώνονται), πέτυχε να θέσει τη γονιδιακή έκφραση ανεξάρτητα από τον αριθμό των πλασμιδιακών αντιγράφων στα βακτήρια του γένους E.coli. Η iGEM Thessaloniki φέτος, θα εκπροσωπήσει επάξια για τρίτη συνεχή χρονιά το Α.Π.Θ., ενώ στο διαγωνισμό φέτος θα λάβουν μέρος και μια ομάδα από την Αθήνα και μία από τη Θεσσαλία.

Σημειώνεται ότι κάθε project  iGEM είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, αναζητώντας υποστηρικτές και χορηγούς από τον επιστημονικό χώρο και από εταιρίες τόσο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού που θέλουν να υποστηρίξουν ενεργά ένα καινοτόμο πρόγραμμα στην επιστήμη της συνθετικής βιολογίας.

Τα επιτεύγματα της συνθετικής βιολογίας

Η συνθετική βιολογία είναι ένας διεπιστημονικός κλάδος που ενσωματώνει αρχές της Μηχανικής στην επιστήμη της Βιολογίας με σκοπό να δώσει λύσεις σε προβλήματα της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της καθημερινότητας.

Οι εφαρμογές της συνθετικής βιολογίας, που ήδη θεωρείται «επανάσταση» στον κόσμο της επιστήμης, με τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές, εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα, από ανάπτυξη νέων υλικών και φαρμάκων ως και την αναστροφή της ανθρώπινης γήρανσης.

Για παράδειγμα, μερικά από τα τελευταία επιτεύγματα της είναι τα εξής: Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επαναπρογραμματίζονται ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται μόλις εμφανίζονται ή εναλλακτικά, κανονικά κύτταρα επαναπρογραμματίζονται ώστε να αποκτούν ανοσοποιητικές ιδιότητες και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Ή ακόμη, δημιουργούνται πρωτεΐνες με καινοφανείς βιολογικές ιδιότητες και λειτουργίες.

M.K.

Σημειώνεται ότι η ομάδα iGEM Thessaloniki συμμετείχε χθες στη δράση "ΑΠΘ την Κυριακή" σε μια προσπάθεια να εισάγει με πολύ απλό τρόπο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες στη συνθετική βιολογία.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια