Ένα εντυπωσιακό project για την πιο Hot γειτονιά του κέντρου μας

Το σχέδιο για το διατηρητέο συγκρότημα της Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη μετατροπή του σε «καλλιτεχνικό hub».

Αλλάζουν πράγματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Η απάντηση είναι ναι. Και μάλιστα με γοργούς και σταθερούς ρυθμούς, πάντα υπάρχει κάτι για να γίνεται το κέντρο πιο ελκυστικό, να αποκτά νέους χώρους συγκέντρωσης των πολιτών, να σφύζει από ζωή.

Το τελευταίο εντυπωσιακό project είναι η Αγίου Μηνά. Μια περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης, η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί το πιο hot σημείο του κέντρου χειμώνα καλοκαίρι, βγαίνοντας από την παρακμή των προηγούμενων ετών, όταν τα... φώτα έπεφταν στα Κάτω και μετά στα Άνω Λαδάδικα, στη Συγγρού κ.α.

Η ανάπλαση που έγινε σε ένα σημείο της περιοχής, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση των γύρω περιοχών και το σχεδιασμό του δήμου που είναι σε εξέλιξη, έφερε επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, κλαμπ και έδωσε ζωή, δημιουργώντας προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη.

Το συγκρότημα

Πέρα από την ανάπλαση που εξελίσσεται και το θέμα με τις γραμμές του τραμ, το μεγάλο στοίχημα είναι η αξιοποίηση του ιστορικού κτηριακού συγκροτήματος της στοάς του Αγίου Μηνά. Το συγκρότημα αυτό παραχωρήθηκε από τις «Κτιριακές Υποδομές» κατά χρήση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μεταξύ άλλων και για την ανάπλαση, αναμόρφωση και αξιοποίησή του για πολιτιστικού σκοπούς και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας του. Για την ολοκλήρωση της παραχώρησης αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Προσφάτως μάλιστα μπήκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές και την πρόταση της υποψήφιας δημάρχου, Κατερίνας Νοτοπούλου, να δημιουργηθεί ένα hub, ένας κόμβος νέων καλλιτεχνών, με στόχο τη στήριξη και προβολή νέων καλλιτεχνών και δημιουργών.

Για να γίνει αυτό, στο πλαίσιο της παραχώρησης που έχει προηγηθεί, πρέπει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο και την «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ώστε να αναλάβει ο Δήμος να υλοποιήσει την ανάπτυξη του project δημιουργίας καλλιτεχνικού hub.

Σήμερα το συγκρότημα δεν έχει την καλύτερη εικόνα. Χαρακτηρίζεται από την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση, παρότι είναι διατηρητέο, ενώ υπάρχει και αυξημένη επικινδυνότητα, καθώς συνιστά εστία μόλυνσης και είναι εμφανής η έλλειψη φωτισμού.

Το σχέδιο

Το σχέδιο για το «καλλιτεχνικό hub της Αγίου Μηνά», όπως τόνισε η κ. Νοτοπούλου, έχει ως στόχο τη «δημιουργία κοιτίδας ελεύθερης σκέψης και έκφρασης με σκοπό τη διάχυση της τέχνης, την  προώθηση καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης , την προώθηση καλλιτεχνικής παιδείας, με τη διεξαγωγή σεμιναρίων, τη διάδοση πολιτισμού και τεχνών, τη στήριξη, ενθάρρυνση, προώθηση νέων καλλιτεχνών αλλά και να γίνει τόπος συνάντησης και αλληλεπίδρασης όλων όσων αγαπούν την τέχνη. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση όλης της περιοχής, στη διασύνδεσή της με τις παρακείμενες (Λαδάδικα, Βενιζέλου), στη δημιουργία ενός ζωντανού κυττάρου, μιας 'ζωντανής γειτονιάς'. Και επίσης, με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται, διασώζονται και αξιοποιούνται τα ακίνητα της στοάς του Αγίου Μηνά μέσω της ανάπλασης, αναμόρφωσης και αξιοποίησης τους».

Στην περιοχή άλλωστε ήδη συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της νεολαίας της πόλης και την έχει κάνει στέκι της, ενώ το συγκεκριμένο σχέδιο προάγει και διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης, πιο εναλλακτικούς και όχι μονοδιάστατους, όπως σήμερα με την κλασική νυχτερινή διασκέδαση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο χώρο προβλέπεται:

-Δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη θερμοκοιτίδων τέχνης.

-Εξασφάλιση χώρων για τη δημιουργία εργαστηρίων που θα δίνονται σε καλλιτεχνικές ομάδες με  πολύ χαμηλό ενοίκιο και λειτουργικά έξοδα και με εξαίρεση των χώρων αυτών από τα δημοτικά τέλη.

-Δημιουργία στέγης σύγχρονης καλλιτεχνικής πειραματικής δημιουργίας, που θα αφορά όλες τις μορφές τέχνης, όπου θα γίνονται ημερίδες, εργαστήρια, σεμινάρια, παρουσιάσεις πρωτότυπων και πρωτοποριακών έργων τέχνης, εκθέσεις, προβολές, performances κ.ά. με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση της πειραματικής  και καινοτόμας σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

-Δημιουργία Flea market (στη στοά) με vintage , retro , συλλογές , αντίκες, second hand ρούχα, χειροποίητα κοσμήματα, βιολογικά τρόφιμα, βινύλια, παραδοσιακά προϊόντα.

-Προσφορά του hub σε φορείς για εκδηλώσεις για επαγγελματικά συνέδρια, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εναλλακτικά events και καλλιτεχνικά δρώμενα.

-Είδη σεμιναρίων: φωτογραφία, αναπαλαίωση επίπλων/αντικειμένων, ζωγραφική, χειροποίητα κοσμήματα, θέατρο, χορός, ψηφιακές τέχνες.

-Δημιουργία art café (θα μπορούσε να μισθώνεται για εκδηλώσεις π.χ. παρουσιάσεις βιβλίων).

-Φιλανθρωπικές διοργανώσεις.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Κοινωνία
Εικόνες από επιβάτες «σαρδέλες» σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη δημοσίευσε το Focus FM 103,6. Στις φωτογραφίες διακρίνονται επιβάτες κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, εν μέσω του κορωνοϊού που επιβάλει κοινωνικές αποστάσεις. Σύμφωνα με το Focus, πρόκειται για το λεωφορείο της γραμμής 14, που εκτελεί το δρομολόγιο Άνω Τούμπα - Ν.Σ. Σταθμός και είναι ασφυκτικά γεμάτο, δημιουργώντας εύλογες απορίες για την τήρηση των μέτρων στα ΜΜΕ της πόλης.   Δείτε...
Πολιτισμός
«Βόμβα» στην εκπαίδευση βάζουν οι πληροφορίες για επικείμενο λουκέτο σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Όπως αναφέρει το in.gr, τα οικονομικά προβλήματα αναγκάζουν σε κλείσιμο τα ιστορικά εκπαιδευτικά «Νέα Γενιά Ζηρίδη». Το in.gr αναφέρει πως έχει μιλήσει με γονείς μαθητών, οι οποίοι και έχουν ειδοποιηθεί από τα λογιστήρια ότι το σχολείο δεν θα δεχτεί μαθητές και επιστρέφουν τις προκαταβολές που είχαν δοθεί για τη χρονιά 2020-2021 ενώ οι...
Διάφορα
Νεανικά χαμόγελα συγκεντρωμένα στα προαύλια σχολείων. Περήφανοι γονείς που λαχταρούν να ακούσουν το όνομα του παιδιού τους. Δάσκαλοι και καθηγητές έτοιμοι να αποχαιρετήσουν την φετινή «φουρνιά» μαθητών. Η αποφοίτηση –ορόσημο για την μετάβαση στην ενήλικη ζωή- άλλαξε «μορφή». Κρατώντας μπαλόνια και ντυμένοι με το κατάλληλο dress code, οι απόφοιτοι της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αποχαιρέτησαν -για πάντα- την μαθητική τους θητεία σε κλίμα πρωτοφανών συνθηκ...
Εγκληματικότητα
Στην αυτόφωρη σύλληψη ενός νεαρού προχώρησαν χθες τα ξημερώματα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, όταν τον ακινητοποίησαν σε περιοχή του Ευόσμου, μετά από καταδίωξη του κλεμμένου οχήματος που επέβαινε. Ταυτοποιήθηκαν επίσης τα στοιχεία του συνεργού του, που αναζητείται, με τον οποίο νωρίτερα και προκειμένου να αποφύγουν επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, είχαν αναπτύξει ταχύτητα. Στο πλαίσιο των ερευνών που διεξήγαγαν αστυνομικοί του Τμήμα...
Κοινωνία
Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένες για σήμερα, Πέμπτη (2/7), στη Θεσσαλονίκη. Στις 12 το μεσημέρι, στον Λευκό Πύργο, μέλη του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο και τα οποία έχουν ενταθεί λόγω κορωνοϊού. Το βράδυ, στις 8 μμ, το ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, επί της Εγνατίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο...
Εγκληματικότητα
Σπάσανε την τζαμαρία του σούπερ μάρκετ για να διαρρήξουν ΑΤΜ, αλλά δεν πήραν τίποτα. Όλα συνέβησαν σήμερα τα ξημερώματα, λίγο πριν τις 04.00, σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Ευκαρπίας. Άγνωστοι δράστες έσπασαν την τζαμαρία του καταστήματος, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν το ΑΤΜ, ωστόσο δεν κατάφεραν και αποχώρησαν. πηγή: thestival.gr
Κοινωνία
Ελέγχους στα περίπτερα του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί από τις 26 Ιουνίου, στην Παραλία, έκανε χθές κλιμάκιο του ΣΔΟΕ. Έντονη ήταν η αντίδραση των συμμετεχόντων και του προέδρου του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, που είναι ο φορέας που διοργανώνει το Φεστιβάλ, Χαράλαμπου Μπαρμπουνάκη. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα περίπτερα του Φεστιβάλ έκλεισαν και θα παραμείνουν για σήμερα κλειστά. πηγή: grtimes.gr
Διάφορα
Με 68 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, στις 15.00, η 12η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχείο(Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, 1ος όροφος). Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας και σύμφωνα με τις υπ’ αρ. 18318/13-03-2020 και 40/20930/31-03-2020 εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, την υπ’ αρ. 429/13-03-2020 Κοινή Υπουρ...
Διάφορα
Ηλιοφάνεια αναμένεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το πρωί θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς. πηγή: ΕΜΥ