Ένα εντυπωσιακό project για την πιο Hot γειτονιά του κέντρου μας

Το σχέδιο για το διατηρητέο συγκρότημα της Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη μετατροπή του σε «καλλιτεχνικό hub».

Αλλάζουν πράγματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Η απάντηση είναι ναι. Και μάλιστα με γοργούς και σταθερούς ρυθμούς, πάντα υπάρχει κάτι για να γίνεται το κέντρο πιο ελκυστικό, να αποκτά νέους χώρους συγκέντρωσης των πολιτών, να σφύζει από ζωή.

Το τελευταίο εντυπωσιακό project είναι η Αγίου Μηνά. Μια περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης, η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί το πιο hot σημείο του κέντρου χειμώνα καλοκαίρι, βγαίνοντας από την παρακμή των προηγούμενων ετών, όταν τα... φώτα έπεφταν στα Κάτω και μετά στα Άνω Λαδάδικα, στη Συγγρού κ.α.

Η ανάπλαση που έγινε σε ένα σημείο της περιοχής, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση των γύρω περιοχών και το σχεδιασμό του δήμου που είναι σε εξέλιξη, έφερε επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, κλαμπ και έδωσε ζωή, δημιουργώντας προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη.

Το συγκρότημα

Πέρα από την ανάπλαση που εξελίσσεται και το θέμα με τις γραμμές του τραμ, το μεγάλο στοίχημα είναι η αξιοποίηση του ιστορικού κτηριακού συγκροτήματος της στοάς του Αγίου Μηνά. Το συγκρότημα αυτό παραχωρήθηκε από τις «Κτιριακές Υποδομές» κατά χρήση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μεταξύ άλλων και για την ανάπλαση, αναμόρφωση και αξιοποίησή του για πολιτιστικού σκοπούς και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας του. Για την ολοκλήρωση της παραχώρησης αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Προσφάτως μάλιστα μπήκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές και την πρόταση της υποψήφιας δημάρχου, Κατερίνας Νοτοπούλου, να δημιουργηθεί ένα hub, ένας κόμβος νέων καλλιτεχνών, με στόχο τη στήριξη και προβολή νέων καλλιτεχνών και δημιουργών.

Για να γίνει αυτό, στο πλαίσιο της παραχώρησης που έχει προηγηθεί, πρέπει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο και την «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ώστε να αναλάβει ο Δήμος να υλοποιήσει την ανάπτυξη του project δημιουργίας καλλιτεχνικού hub.

Σήμερα το συγκρότημα δεν έχει την καλύτερη εικόνα. Χαρακτηρίζεται από την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση, παρότι είναι διατηρητέο, ενώ υπάρχει και αυξημένη επικινδυνότητα, καθώς συνιστά εστία μόλυνσης και είναι εμφανής η έλλειψη φωτισμού.

Το σχέδιο

Το σχέδιο για το «καλλιτεχνικό hub της Αγίου Μηνά», όπως τόνισε η κ. Νοτοπούλου, έχει ως στόχο τη «δημιουργία κοιτίδας ελεύθερης σκέψης και έκφρασης με σκοπό τη διάχυση της τέχνης, την  προώθηση καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης , την προώθηση καλλιτεχνικής παιδείας, με τη διεξαγωγή σεμιναρίων, τη διάδοση πολιτισμού και τεχνών, τη στήριξη, ενθάρρυνση, προώθηση νέων καλλιτεχνών αλλά και να γίνει τόπος συνάντησης και αλληλεπίδρασης όλων όσων αγαπούν την τέχνη. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση όλης της περιοχής, στη διασύνδεσή της με τις παρακείμενες (Λαδάδικα, Βενιζέλου), στη δημιουργία ενός ζωντανού κυττάρου, μιας 'ζωντανής γειτονιάς'. Και επίσης, με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται, διασώζονται και αξιοποιούνται τα ακίνητα της στοάς του Αγίου Μηνά μέσω της ανάπλασης, αναμόρφωσης και αξιοποίησης τους».

Στην περιοχή άλλωστε ήδη συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της νεολαίας της πόλης και την έχει κάνει στέκι της, ενώ το συγκεκριμένο σχέδιο προάγει και διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης, πιο εναλλακτικούς και όχι μονοδιάστατους, όπως σήμερα με την κλασική νυχτερινή διασκέδαση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο χώρο προβλέπεται:

-Δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη θερμοκοιτίδων τέχνης.

-Εξασφάλιση χώρων για τη δημιουργία εργαστηρίων που θα δίνονται σε καλλιτεχνικές ομάδες με  πολύ χαμηλό ενοίκιο και λειτουργικά έξοδα και με εξαίρεση των χώρων αυτών από τα δημοτικά τέλη.

-Δημιουργία στέγης σύγχρονης καλλιτεχνικής πειραματικής δημιουργίας, που θα αφορά όλες τις μορφές τέχνης, όπου θα γίνονται ημερίδες, εργαστήρια, σεμινάρια, παρουσιάσεις πρωτότυπων και πρωτοποριακών έργων τέχνης, εκθέσεις, προβολές, performances κ.ά. με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση της πειραματικής  και καινοτόμας σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

-Δημιουργία Flea market (στη στοά) με vintage , retro , συλλογές , αντίκες, second hand ρούχα, χειροποίητα κοσμήματα, βιολογικά τρόφιμα, βινύλια, παραδοσιακά προϊόντα.

-Προσφορά του hub σε φορείς για εκδηλώσεις για επαγγελματικά συνέδρια, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εναλλακτικά events και καλλιτεχνικά δρώμενα.

-Είδη σεμιναρίων: φωτογραφία, αναπαλαίωση επίπλων/αντικειμένων, ζωγραφική, χειροποίητα κοσμήματα, θέατρο, χορός, ψηφιακές τέχνες.

-Δημιουργία art café (θα μπορούσε να μισθώνεται για εκδηλώσεις π.χ. παρουσιάσεις βιβλίων).

-Φιλανθρωπικές διοργανώσεις.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Εγκληματικότητα
Πέντε κλεμμένα οχήματα βρήκαν, στο πλαίσιο ερευνών που διενεργούν για τέτοιες υποθέσεις, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης(του Τμήματος Εγκλημάτων Ιδιοκτησίας), με τη συνδρομή αστυνομικών των Τμημάτων Ασφαλείας Θέρμης και Δέλτα.Τα οχήματα (τέσσερα ημιφορτηγά κι ένα επιβατηγό Ι.Χ.) βρέθηκαν σε οικισμούς Ρομά που βρίσκονται σε περιοχές των Διαβατών και της Περαίας, εκεί όπου στοιβάζουν τόνους ολόκληρους από ανακυκλωμένα υλικά. Όπως προέκυψε α...
Κοινωνία
Με στόχο να μην πάει χαμένη καμία μερίδα φαγητού, μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης συλλέγουν και μεταφέρουν με ποδήλατα σε ευπαθείς ομάδες, κάθε εβδομάδα, τα φρούτα και τα λαχανικά που μένουν μετά το τέλος ωραρίου σε λαϊκή αγορά. «Πρόκειται για το πρόγραμμα "Free meals on wheels", που υλοποιούμε από τον φετινό Ιούνιο, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για τη βιώσιμη ανάπτυξη» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελεωνόρα Ζώτου από την Οικολογική Κίνηση, προσθ...
Πολιτισμός
"Το 10ο Αντάμωμα Χορευτικών τμημάτων, Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων διοργανώνει σήμερα Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις 19.30 το απόγευμα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μαδύτου, Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις γειτονιές και στην πλατεία της Νέας Μαδύτου με την συμμετοχή τουλάχιστον 35 χορευτικών τμημάτων από τον Δήμο Βόλβης και την γύρω περιοχή. Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο πολιτιστικός Σύλλογος "Ελλήσποντος" Νέας Μαδύτου καθώς και ο ΟΠΑΠ...
Κοινωνία
Πως έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα Γκαρσονιέρες και δυάρια σε τιμές... Airbnb θα βρουν οι γονείς που θα ριχτούν αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων στο κυνήγι της φοιτητικής στέγης. "Εκτός από τα 25.000 με 35.000 σπίτια που λειτουργούν σήμερα χωρίς Αριθμό Μητρώου και θα υποχρεωθούν προσεχώς να επιστρέψουν στις παραδοσιακές μισθώσεις, υπάρχουν κι εκείνα που δεν άντεξαν στον...
Διάφορα
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός 60χρονου τουρίστα στην Θάσο, ο οποίος έκανε κανό – καγιάκ, νότια του νησιού. Ειδικότερα χθες βράδυ, η Λιμενική Αρχή Θάσου, ενημερώθηκε ότι 60χρονος αλλοδαπός, είχε μεταβεί απογευματινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή νότια ν. Θάσου για διενέργεια κανό-καγιάκ και αγνοείται. Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες εντοπισμού του από δύο περιπολικά οχήματα Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς από τα Τ/Χ ιδιωτικά σκάφη “ΣΕΙΡΗΝΕΣ” Τ.Π. 161 και “ΟΔΥΣΣΕΑΣ” Τ.Π. 49, εν...
Περιστατικά
Χωρίς ρεύμα θα μείνει σήμερα Δευτέρα 19 Αυγούστου περιοχή στον δήμο Πολυγύρου, στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, θα σημειωθεί διακοπή ρεύματος από τις 8.00 έως τις 14.00, στην εξής περιοχή: ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΧΑΤΖΗΑΝΕΣΤΗ - - ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΤΕΟ [ΜΑΧΑΙΡΑ ] - - ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΓΕΡΑΚΙΝΗΣ - - ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ. πηγή: thestival.gr
Περιστατικά
Τραγικό τροχαίο λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στο χωριό Παρθένι, στον δήμο Χαλκηδόνας, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 20.40, δύο οχήματα συγκρούστηκαν, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, μεταξύ τους με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό μίας γυναίκας η οποία ανασύρθηκε νεκρή και τον τραυματισμό 3 ακόμη ατόμων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι 3 τραυματίες μεταφέρθηκαν μ...
Περιστατικά
Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε χθες το βράδυ, ένας 87χρονος μετά από παράσυρση από ΙΧ.. στην Επαρχιακή Οδό Χαλάστρας – Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη. Όλα συνέβησαν λίγο πριν τις 10 το βράδυ, όταν Ι.Χ. που οδηγούσε 58χρονος, παρέσυρε τον ηλικιωμένο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. πηγή: thestival.gr
Υγεία
Η συστολική αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα ινσουλίνης και η συγκέντρωση ινσουλίνης σε ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο μειώνονται από τη λήψη ξινοκέρασων της ποικιλίας Montmorency σύμφωνα με μία μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods. Ενώ οι προηγούμενες μελέτες για τα ξινοκέρασα είχαν διερευνήσει μεμονωμένες πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου όπως η αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια – αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει συνολικά το...
Σχετικά νέα
Θεσσαλονίκη: Μερίδες φαγητού σε ...ρόδες για ευπαθείς ομάδες
Χωρίς σπίτια οι φοιτητές λόγω... airbnb - Τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη
Σε σκουπιδότοπο μετατράπηκε οικισμός στη Λεπτοκαρυά Πιερίας
Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτοί για το κοινό 28 φάροι στην Ελλάδα
Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» ο τετραπληγικός ακτιβιστής Νίκος Βουλγαρόπουλος
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη
Κασσάνδρα: Πολίτες "σηκώνουν μανίκια" για τα σκουπίδια στις παραλίες (ΦΩΤΟ)
Το πιο μεγάλο και εξωφρενικά πολυτελές ξενοδοχείο στην Ελλάδα που κόστισε 120 εκ. ευρώ
«Παγίδα θανάτου» το κτίριο «ΑΚΤΙΟ» στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
Σαμοθράκη: 1.500 "εγκλωβισμένοι" επισκέπτες έφυγαν από το νησί σε 24 ώρες