Ένα εντυπωσιακό project για την πιο Hot γειτονιά του κέντρου μας

Το σχέδιο για το διατηρητέο συγκρότημα της Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη μετατροπή του σε «καλλιτεχνικό hub».

Αλλάζουν πράγματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Η απάντηση είναι ναι. Και μάλιστα με γοργούς και σταθερούς ρυθμούς, πάντα υπάρχει κάτι για να γίνεται το κέντρο πιο ελκυστικό, να αποκτά νέους χώρους συγκέντρωσης των πολιτών, να σφύζει από ζωή.

Το τελευταίο εντυπωσιακό project είναι η Αγίου Μηνά. Μια περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης, η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελεί το πιο hot σημείο του κέντρου χειμώνα καλοκαίρι, βγαίνοντας από την παρακμή των προηγούμενων ετών, όταν τα... φώτα έπεφταν στα Κάτω και μετά στα Άνω Λαδάδικα, στη Συγγρού κ.α.

Η ανάπλαση που έγινε σε ένα σημείο της περιοχής, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση των γύρω περιοχών και το σχεδιασμό του δήμου που είναι σε εξέλιξη, έφερε επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, κλαμπ και έδωσε ζωή, δημιουργώντας προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη.

Το συγκρότημα

Πέρα από την ανάπλαση που εξελίσσεται και το θέμα με τις γραμμές του τραμ, το μεγάλο στοίχημα είναι η αξιοποίηση του ιστορικού κτηριακού συγκροτήματος της στοάς του Αγίου Μηνά. Το συγκρότημα αυτό παραχωρήθηκε από τις «Κτιριακές Υποδομές» κατά χρήση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μεταξύ άλλων και για την ανάπλαση, αναμόρφωση και αξιοποίησή του για πολιτιστικού σκοπούς και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας του. Για την ολοκλήρωση της παραχώρησης αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Προσφάτως μάλιστα μπήκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές και την πρόταση της υποψήφιας δημάρχου, Κατερίνας Νοτοπούλου, να δημιουργηθεί ένα hub, ένας κόμβος νέων καλλιτεχνών, με στόχο τη στήριξη και προβολή νέων καλλιτεχνών και δημιουργών.

Για να γίνει αυτό, στο πλαίσιο της παραχώρησης που έχει προηγηθεί, πρέπει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο και την «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ώστε να αναλάβει ο Δήμος να υλοποιήσει την ανάπτυξη του project δημιουργίας καλλιτεχνικού hub.

Σήμερα το συγκρότημα δεν έχει την καλύτερη εικόνα. Χαρακτηρίζεται από την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση, παρότι είναι διατηρητέο, ενώ υπάρχει και αυξημένη επικινδυνότητα, καθώς συνιστά εστία μόλυνσης και είναι εμφανής η έλλειψη φωτισμού.

Το σχέδιο

Το σχέδιο για το «καλλιτεχνικό hub της Αγίου Μηνά», όπως τόνισε η κ. Νοτοπούλου, έχει ως στόχο τη «δημιουργία κοιτίδας ελεύθερης σκέψης και έκφρασης με σκοπό τη διάχυση της τέχνης, την  προώθηση καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης , την προώθηση καλλιτεχνικής παιδείας, με τη διεξαγωγή σεμιναρίων, τη διάδοση πολιτισμού και τεχνών, τη στήριξη, ενθάρρυνση, προώθηση νέων καλλιτεχνών αλλά και να γίνει τόπος συνάντησης και αλληλεπίδρασης όλων όσων αγαπούν την τέχνη. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση όλης της περιοχής, στη διασύνδεσή της με τις παρακείμενες (Λαδάδικα, Βενιζέλου), στη δημιουργία ενός ζωντανού κυττάρου, μιας 'ζωντανής γειτονιάς'. Και επίσης, με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται, διασώζονται και αξιοποιούνται τα ακίνητα της στοάς του Αγίου Μηνά μέσω της ανάπλασης, αναμόρφωσης και αξιοποίησης τους».

Στην περιοχή άλλωστε ήδη συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της νεολαίας της πόλης και την έχει κάνει στέκι της, ενώ το συγκεκριμένο σχέδιο προάγει και διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης, πιο εναλλακτικούς και όχι μονοδιάστατους, όπως σήμερα με την κλασική νυχτερινή διασκέδαση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο χώρο προβλέπεται:

-Δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη θερμοκοιτίδων τέχνης.

-Εξασφάλιση χώρων για τη δημιουργία εργαστηρίων που θα δίνονται σε καλλιτεχνικές ομάδες με  πολύ χαμηλό ενοίκιο και λειτουργικά έξοδα και με εξαίρεση των χώρων αυτών από τα δημοτικά τέλη.

-Δημιουργία στέγης σύγχρονης καλλιτεχνικής πειραματικής δημιουργίας, που θα αφορά όλες τις μορφές τέχνης, όπου θα γίνονται ημερίδες, εργαστήρια, σεμινάρια, παρουσιάσεις πρωτότυπων και πρωτοποριακών έργων τέχνης, εκθέσεις, προβολές, performances κ.ά. με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση της πειραματικής  και καινοτόμας σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

-Δημιουργία Flea market (στη στοά) με vintage , retro , συλλογές , αντίκες, second hand ρούχα, χειροποίητα κοσμήματα, βιολογικά τρόφιμα, βινύλια, παραδοσιακά προϊόντα.

-Προσφορά του hub σε φορείς για εκδηλώσεις για επαγγελματικά συνέδρια, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εναλλακτικά events και καλλιτεχνικά δρώμενα.

-Είδη σεμιναρίων: φωτογραφία, αναπαλαίωση επίπλων/αντικειμένων, ζωγραφική, χειροποίητα κοσμήματα, θέατρο, χορός, ψηφιακές τέχνες.

-Δημιουργία art café (θα μπορούσε να μισθώνεται για εκδηλώσεις π.χ. παρουσιάσεις βιβλίων).

-Φιλανθρωπικές διοργανώσεις.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Εγκληματικότητα
«Δύο μηχανισμοί είναι μέσα στο Μέγαρο. Λευτεριά στους επαναστάτες», είπε άγνωστος χωρίς να δίνει χρονικό περιθώριο ή παραπάνω στοιχεία. Κινητοποίηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη για ύπαρξη εκρηκτικών μηχανισμών πιθανότατα στο Δικαστικό Μεγαρο της πόλης. Άγνωστος τηλεφώνησε περίπου στις 8:50 στο Ράδιο Θεσσαλονίκη προειδοποιώντας για ύπαρξη δύο εκρηκτικών μη...
Σπορ
Οι τρίπλες του έχουν μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 ο Βασίλης Χατζηπαναγής είχε μαγέψει όλη την Ελλάδα. Με το ποδοσφαιρικό θρύλο να λέει ότι μπορούσε να τριπλάρει αντίπαλο ακόμη και μέσα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο! Την Πέμπτη το απόγευμα στο Ολυμπιακό Κέντρο Πανοράματος ο Βάσια και το «Camp Βασίλης Χατζηπαναγής» ήταν φιλοξενούμενοι του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και τα μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία  να πάρο...
Κοινωνία
Oι Σύλλογοι «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» και «Θρακική Εστία Λαγκαδά» θα πραγματοποιήσουν το ξακουστό σε όλο τον κόσμο έθιμο. Το έθιμο της πυροβασίας, τα Αναστενάρια, θα αναβιώσουν και φέτος στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην πόλη του Λαγκαδά. Σύμφωνα με το lagadas.net, από αύριο, 21 έως και την Τετάρτη, 23 Μαΐου οι Σύλλογοι «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» και «Θρακική Εστία Λαγκαδά» θα πραγματοποιήσουν το ξακουστό σε όλο τον κόσμο έθιμο. Η πυρ...
Πολιτική
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία, ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ήδη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στηρίξει με την παρουσία του και τις υποψηφιότητες της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Χρήστου Γιαν...
Περιστατικά
Αιματηρό επεισόδιο χθες το βράδυ μετά την πορεία για την Γενοκτονία των Ποντίων Δύο άτομα συνελήφθησαν κατηγορούμενα για εμπλοκή σε αιματηρό επεισόδιο, το οποίο συνέβη, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, χθες το βράδυ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με θύμα έναν 29χρονο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συλληφθέντες είναι 22 και 33 ετών, και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Όπως κατήγγειλε το θύμα,...
Κοινωνία
3 ώρες και 57 λεπτά τη διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα - Το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα θα διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά - Οι παροχές Από σήμερα Δευτέρα ξεκίνησαν και επίσημα τα πρώτα δρομολόγια με την υπερταχεία Intercity Express της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα και Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο έγινε την περασμένη Τετάρτη, με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη να καταφθάνει στον σιδηροδ...
Οικονομία
Σε αναλυτική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αναφέρονται τα είδη διατροφής και οι υπηρεσίες εστίασης που μετατάσσονται στον μειωμένο συντελεστή 13% από 24% Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι σύννομες, καλούνται να προσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους αλλά και τις ταμειακές τους μηχανές με βάση τα νέα δεδομένα. Σε αναλυτική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αναφέρονται τα είδη διατροφής και οι υπηρεσίες εστί...
Περιστατικά
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 8:30 το πρωί, στην οδό Μοναστηρίου, στο ύψος του ξενοδοχείου Grand Hotel. Συγκεκριμένα, διερχόμενη αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με δίκυκλο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 χρόνων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΕΚΑΒ ο τραυματισμός της γυναίκας στρατιωτικού δεν είναι σοβαρός και αυτή την ώρα μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Έρευνα για τα ακριβή αίτια διενεργεί η Τ...
Κοινωνία
Αναστάτωση προκλήθηκε στην περιοχή της Τούμπας μετά από εύρεση στρατιωτικού όλμου. Ο όλμος βρέθηκε σήμερα το πρωί στο ρέμα της Τούμπας. Στο σημείο έσπευσαν η αστυνομία και ο στρατός για να εκκενώσουν την περιοχή και να απομακρύνουν τον όλμο. Πληροφορίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι πρόκειται για βλήμα 105 χιλιοστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πυροσωλήνα, που σημαίνει ότι πιθανότατα είναι ενεργό. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Μονάδας Εκκαθ...