Λυτρωτική η παρέμβαση του ΕΦΕΤ για το μεγάλο πρόβλημα στο Καπάνι

Η υπόθεση αναδεικνύει τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και το συντεχνιακό πνεύμα που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, κόντρα στην κοινή λογική

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, σε μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πολυκατοικίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που είχε κατασκευαστεί το 1958, τέθηκε θέμα αντικατάστασης του ασανσέρ. Προφανώς 50 χρόνια για ένα κινούμενο μηχανικό σύστημα, όσο καλοδιατηρημένο κι αν διατηρείται, είναι πολλά. Κάποιοι, όμως, εκ των ιδιοκτητών, κυρίως ορισμένοι που δεν διέμεναν στην πολυκατοικία, αλλά νοίκιαζαν τα διαμερίσματά τους απέφευγαν να συμμετάσχουν στις συζητήσεις, διότι η αλλαγή ανελκυστήρα σε μια πολυκατοικία είναι πολυδάπανη και σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Προ του αδιεξόδου, ένας από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες αθόρυβα απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας –ενδεχομένως να βρισκόμασταν ακόμη σε καθεστώς νομαρχιών, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια-, οι οποίες πιστοποίησαν την επικινδυνότητα του ασανσέρ και τοιχοκόλλησαν χαρτί, με το οποίο έδιναν προθεσμία δύο μηνών για την αλλαγή του και προειδοποιούσαν για τις βαρύτατες ποινικές ευθύνες που θα βάραιναν όλους τους ιδιοκτήτες σε περίπτωση ατυχήματος. Η παρέμβαση της δημόσιας αρχής αποδείχθηκε καταλύτης για τις εξελίξεις, καθώς όλοι οι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να συμφωνήσουν και να συμβάλλουν στην αλλαγή του μηχανήματος.

Η υπόθεση αυτή έχει πολλές αναλογίες με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στο Καπάνι, στην αγορά Βλάλη, στην υπαίθρια αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου πωλούνται και τρόφιμα, κυρίως ψάρια και κρέατα. Μια υπόθεση που αναδεικνύει αφενός τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και αφετέρου το συντεχνιακό πνεύμα που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, συχνά κόντρα στην απλή λογική. Μια υπόθεση, που –δυστυχώς- αποδεικνύει πολλές από τις αδυναμίες του ελληνικού συστήματος, που παραμένει αμετανόητο και –κυρίως- άκαμπτο ότι κι αν συμβαίνει, όσο σοβαρό κι αν είναι. Μια υπόθεση, η οποία δείχνει ότι στη χώρα μας η πολιτική παρεμβαίνει ακόμη κι εκεί που δεν έχει καμία απολύτως δουλειά, όπως (υποτίθεται ότι) είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας.

Λίγο πριν από το Πάσχα ο ΕΦΕΤ σε έλεγχο που πραγματοποίησε –έλεγχο τον οποίο κανείς δεν γνωρίζει εάν έγινε αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελία- κατέγραψε κάτι που όποιος περνάει από την συγκεκριμένη αγορά υποψιάζεται εδώ και χρόνια. Ότι δηλαδή οι συνθήκες της διακίνησης τροφίμων από άποψη υγιεινής είναι επισφαλείς και ότι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις και τα απαραίτητα έργα, ώστε αυτή η κατάσταση να αλλάξει. Προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Πολυχρόνης Πολυχρονίου επανήλθε με αυστηρότατο μήνυμα προς τους καταστηματάρχες ότι εάν μετά τις εκλογές η αγορά του Καπανίου δεν ανασυσταθεί τότε θα κλείσει. Προσδιόρισε, μάλιστα, τι ακριβώς πρέπει κατά τον ΕΦΕΤ να γίνει, ώστε τα τρόφιμα να διακινούνται με ασφάλεια.

Στις δηλώσεις Πολυχρονίου απάντησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καθώς οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Καπάνι είναι στην πλειοψηφία τους μέλη του. Το ΕΕΘ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ ατυχείς και άστοχες, οι οποίες προκάλεσαν δυσχερείς εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό. Και το Επιμελητήριο διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι τα προϊόντα που διακινούνται από την αγορά είναι απολύτως ασφαλή και ελέγχονται διαρκώς, συνεπώς δεν εγείρεται απολύτως καμία αμφιβολία για την ποιότητα και την υγιεινή τους.

Τι έχουμε στην… απίθανη αυτή ιστορία;

Σημειώστε δύο πράγματα:

Πρώτον, έναν δημόσιο φορέα, τον ΕΦΕΤ, που διαπιστώνει ένα σοβαρό πρόβλημα στη διακίνηση τροφίμων στο Καπάνι, αλλά αφενός δεν θέλει να διαταράξει την αγορά ενόψει Πάσχα και αφετέρου δίνει προθεσμία για κάποια στιγμή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να μην αναγκαστεί να παρέμβει. Λες και αν όντως το πρόβλημα είναι μεγάλο δεν μπορεί να εκδηλωθεί τις ημέρες του Πάσχα ή –πολύ περισσότερο- μέχρι κάποια στιγμή μετά τις εκλογές! ΄Η, λοιπόν, η υπόθεση δεν είναι τόσο σοβαρή ή οι προθεσμίες του ΕΦΕΤ είναι αδικαιολόγητες. Διότι ανεξήγητες δεν είναι, καθώς οι κινήσεις του ΕΦΕΤ και οι δηλώσεις του κ. Πολυχρονίου μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικές. Υπάρχει πρόβλημα, αλλά σας δίνουμε περιθώριο να το λήξετε μέχρι… κάποτε.

Δεύτερον, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, αν και σύμβουλος της πολιτείας, αναλαμβάνει ρόλο δημοσίου φορέας πιστοποίησης της ασφάλειας των τροφίμων. Διαβεβαιώνει (!) το καταναλωτικό κοινό ότι τα τρόφιμα στο Καπάνι είναι ασφαλή, λες και αυτός είναι ο ρόλος του. Μια στάση συνδικαλιστικού χαρακτήρα, που ακυρώνεται σχεδόν αυτόματα αφού στην επόμενη παράγραφο της ανακοίνωσής του το ΕΕΘ σημειώνει ότι «στο μέτρο των δυνατοτήτων του και χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα ή ευθύνη για τους κοινόχρηστους χώρους του Καπανίου, συνεχίζει την απεντόμωση και μυοκτονία σ’ αυτούς, θέλοντας να συμβάλει στην βελτίωση της κατάστασης». Επίσης ότι «τα προβλήματα στις υποδομές και τους κοινόχρηστους χώρους είναι υπαρκτά, όπως τα επισημαίνει ο ΕΦΕΤ. Ωστόσο, η επίλυσή τους βαραίνει τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και όχι τους επαγγελματίες. Το ΕΕΘ τους έχει καλέσει επανειλημμένως, όλα τα τελευταία χρόνια, να τερματίσουν τις καθυστερήσεις και να αρχίσουν επιτέλους τα έργα.

Αναγνωρίζει δηλαδή την αναρμοδιότητα και την έλλειψη ευθύνης από την πλευρά του ένατι ενός υπαρκτού προβλήματος, στην επίλυση του οποίου συμβάλλει, προφανώς λόγω του ενδιαφέροντός του για τους καταστηματάρχες.

Είναι σαφές ότι άκρη με όλα αυτά δε βγαίνει. Το μόνο βέβαιον απ’ όλα αυτά είναι ότι το Καπάνι έχει σοβαρά προβλήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν άμεσα και με κάθε κόστος. Διότι τους καταναλωτές, τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συνηθίσει και επιλέγουν να ψωνίσουν από το Καπάνι, δεν ενδιαφέρει εάν η ευθύνη για την εικόνα που υπάρχει στη συγκεκριμένη αγορά είναι του δήμου ή της περιφέρειας ή κάποιου υπουργείου ή των εκατοντάδων καταστηματαρχών. Ή και όλων αυτών μαζί. Αυτό που ενδιαφέρει τους καταναλωτές, πλούσιους και φτωχούς, είναι να προμηθεύονται ασφαλή τρόφιμα, από την κατανάλωση των οποίων να μην υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να πάθουν κάτι.

Η αγορά Βλάλη, το περίφημο Καπάνι, είναι εμβληματική περιοχή για τη Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο θυμίζει το εμπορικό παρελθόν μια πόλης, που παρά τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό εξακολουθεί να διατηρεί ανατολίτικα στοιχεία, αλλά συνιστά κι ένα τουριστικό σημείο για την πόλη. Μια αγορά που πρέπει να αναβαθμιστεί, ώστε να συνδυασμό με την αγορά Μοδιάνο, ακριβώς κάτω από την Ερμού, να συμβάλλει στην αύξηση της ελκυστικότητας, αλλά και της λειτουργικότητας, του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

ΥΓ. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι οι κινήσεις της ηγεσίας του ΕΦΕΤ ταρακούνησαν τα νερά σε πολλά επίπεδα. Η παρέμβαση Πολυχρονίου ενδέχεται να αποδειχθεί λυτρωτική. Όλοι αναγνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο Καπάνι σε θέματα υγιεινής. Και, πλέον, δηλώνουν έτοιμοι να παρέμβουν δυναμικά και κυρίως δημιουργικά. Ουδέν κακό –αυτό αφορά τους επαγγελματίες που διαμαρτύρονται διότι υπάρχει δυσφήμιση-, αμιγές καλού –κι αυτό αφορά τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα είναι οι ευνοημένοι από τη θεραπεία του προβλήματος.

ΥΓ2. Από την εξέλιξη του θέματος φαίνεται ότι πάντα οι πρωτοβουλίες δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών ή εισαγγελέων αποτελεί βέβαιο διαβατήριο για να υπάρξουν εξελίξεις. Διότι –όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του ΕΕΘ και τις δηλώσεις Μπουτάρη- τα σοβαρά προβλήματα στο Καπάνι τα γνωρίζουν όλοι εδώ και χρόνια, αλλά απλώς τα σπρώχνουν κάτω από τα χαλί της γραφειοκρατίας, της ολιγωρίας και της ψηφοθηρίας.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Εκπαίδευση
Με την κατάθεση πέντε μη δεσμευτικών προσφορών για τη «Μαλαματίνα» έκλεισε, αργά χτες το βράδυ, η σχετική διαδικασία. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μέλλιος, δεν αποκάλυψε ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι, ούτε το προτεινόμενο από πλευράς τους τίμημα για την είσοδο στην οινοποιία, αλλά σημείωσε ότι πρόκειται για πέντε «σοβαρές προσφορές από εταιρείες σχετικές με τον κλάδο». «Οι μη δεσμευτικές προσφορές θα αξιολογηθούν εν...
Διάφορα
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση του τουρκικού δικαστηρίου για τη μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε Τέμενος από μνημείο. Η συνεδρίαση διήρκησε μόλις 17 λεπτά, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε 15 μέρες. Η συνεδρίαση ήρθε εν μέσω ευρύτατων αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει και ηχηρών παρεμβάσεων που έχουν φέρει το θέμα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, κλήθηκε σήμερα να αποφανθεί π...
Κοινωνία
Αρνητικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών τεστ που έγιναν χθες στο άνοιγμα του τουρισμού σε αεροδρόμιο της χώρας για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί τα πρώτα 250 τεστ τουριστών από το Ηράκλειο Κρήτης βγήκαν όλα αρνητικά. Στη διάρκεια της ημέρας θα ανακοινώνονται συνεχώς τα αποτελέσματα των τουλάχιστον 6.500 ελέγχων που έγιναν σε ισάριθμους επιβάτες περίπου 235 διεθνών πτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του...
Κοινωνία
Εικόνες από επιβάτες «σαρδέλες» σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη δημοσίευσε το Focus FM 103,6. Στις φωτογραφίες διακρίνονται επιβάτες κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, εν μέσω του κορωνοϊού που επιβάλει κοινωνικές αποστάσεις. Σύμφωνα με το Focus, πρόκειται για το λεωφορείο της γραμμής 14, που εκτελεί το δρομολόγιο Άνω Τούμπα - Ν.Σ. Σταθμός και είναι ασφυκτικά γεμάτο, δημιουργώντας εύλογες απορίες για την τήρηση των μέτρων στα ΜΜΕ της πόλης.   Δείτε...
Πολιτισμός
«Βόμβα» στην εκπαίδευση βάζουν οι πληροφορίες για επικείμενο λουκέτο σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Όπως αναφέρει το in.gr, τα οικονομικά προβλήματα αναγκάζουν σε κλείσιμο τα ιστορικά εκπαιδευτικά «Νέα Γενιά Ζηρίδη». Το in.gr αναφέρει πως έχει μιλήσει με γονείς μαθητών, οι οποίοι και έχουν ειδοποιηθεί από τα λογιστήρια ότι το σχολείο δεν θα δεχτεί μαθητές και επιστρέφουν τις προκαταβολές που είχαν δοθεί για τη χρονιά 2020-2021 ενώ οι...
Διάφορα
Νεανικά χαμόγελα συγκεντρωμένα στα προαύλια σχολείων. Περήφανοι γονείς που λαχταρούν να ακούσουν το όνομα του παιδιού τους. Δάσκαλοι και καθηγητές έτοιμοι να αποχαιρετήσουν την φετινή «φουρνιά» μαθητών. Η αποφοίτηση –ορόσημο για την μετάβαση στην ενήλικη ζωή- άλλαξε «μορφή». Κρατώντας μπαλόνια και ντυμένοι με το κατάλληλο dress code, οι απόφοιτοι της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αποχαιρέτησαν -για πάντα- την μαθητική τους θητεία σε κλίμα πρωτοφανών συνθηκ...
Εγκληματικότητα
Στην αυτόφωρη σύλληψη ενός νεαρού προχώρησαν χθες τα ξημερώματα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, όταν τον ακινητοποίησαν σε περιοχή του Ευόσμου, μετά από καταδίωξη του κλεμμένου οχήματος που επέβαινε. Ταυτοποιήθηκαν επίσης τα στοιχεία του συνεργού του, που αναζητείται, με τον οποίο νωρίτερα και προκειμένου να αποφύγουν επικείμενο αστυνομικό έλεγχο, είχαν αναπτύξει ταχύτητα. Στο πλαίσιο των ερευνών που διεξήγαγαν αστυνομικοί του Τμήμα...
Κοινωνία
Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένες για σήμερα, Πέμπτη (2/7), στη Θεσσαλονίκη. Στις 12 το μεσημέρι, στον Λευκό Πύργο, μέλη του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο και τα οποία έχουν ενταθεί λόγω κορωνοϊού. Το βράδυ, στις 8 μμ, το ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, επί της Εγνατίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο...
Εγκληματικότητα
Σπάσανε την τζαμαρία του σούπερ μάρκετ για να διαρρήξουν ΑΤΜ, αλλά δεν πήραν τίποτα. Όλα συνέβησαν σήμερα τα ξημερώματα, λίγο πριν τις 04.00, σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Ευκαρπίας. Άγνωστοι δράστες έσπασαν την τζαμαρία του καταστήματος, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν το ΑΤΜ, ωστόσο δεν κατάφεραν και αποχώρησαν. πηγή: thestival.gr