Ψήσιμο οβελία: Οδηγίες για κάρβουνα – Πώς να ανάψεις σωστή φωτιά

Οδηγίες για το αυριανό ψήσιμο του οβελία

Λίγες ώρες μόνο έχουν απομείνει για το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία, αλλά και τα των λοιπών λαχταριστών συνοδευτικών που ψήνονται στην σούβλα, παρουσία οικογένεια και φίλων. Επειδή αύριο είναι η μέρα όπου οι απανταχού ψήστες θα κληθούν να δώσουν τις τελικές εξετάσεις.

Το TyposThes έψαξε και σας παρουσιάζει τις «λύσεις» προκειμένου να ..αριστεύσετε την ημέρα της Λαμπρής.

Διαλέγοντας κάρβουνα ή μπρικέτες για ένα σωστό ψήσιμο

Πολύ σημαντικό ρόλο και μάλιστα τον πρωταρχικό παίζει η καύσιμη ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε για να ανάψουμε μία καλή φωτιά προκειμένου να ψηθούν τα αγαθά μας

Τα πιο γνωστά ξυλοκάρβουνα είναι:

Αιγυπτιακή  Καζουαρίνα (εισαγωγής)

Δέντρο σε αφθονία στην Αίγυπτο, ημίσκληρο. Το σημαντικό είναι ότι  δεν έχει   ρετσίνι.  Είναι το κάρβουνο που αγοράζουν οι περισσότεροι ερασιτέχνες στη Ευρώπη. Έχει σχήμα ακανόνιστο με μέγεθος περίπου ενός μήλου. Καλής ποιότητας καζουαρίνα δίνει περίπου 1,5  ώρα καλό και δυνατό ψήσιμο. Συνίσταται για μικρά κοντοσούβλια και όλα τα είδη κρέατος, ψαριών και θαλασσινών. Με τη  σχάρας κατευθείαν πάνω από τη φωτιά (άμεσο ψήσιμο).

Αφρικάνικο  ξύλο  Ναμίμπιας  (εισαγωγής)

Εξαίρετο κάρβουνο από σκληρό ξύλο με μεγάλη διάρκεια και ψηλή θερμιδική απόδοση. Η πιο γνωστή μάρκα είναι τα ETOSHA. Χρησιμοποιείστε τα σε  ψησίματα που έχουν διάρκεια 4-5 ώρες, όπως κλειστού τύπου bbq και περιστρεφόμενη σούβλα.

Δρυς και Οξιά (εισαγωγής ή ελληνικό)

Το πιο σκληρό και ανθεκτικό  ξύλο από όλα το οποίο είναι πολύ δημοφιλή στις Σκανδιναβικές χώρες. Από τα ακριβότερα και πιο δυσεύρετα στην ελληνική αγορά. Δίνουν στα ψητά μια πολύ απαλή γεύση καπνού. Το προτείνω για σούβλες των 2-3  ωρών με δυνατή συνεχόμενη καύση. Καθώς και σε πολυώρα ψησίματα και καπνίσματα. Δουλεύει πολύ καλά σε μίξη με πουρνάρι, επίσης ελληνικό.

Ασπρολεύκα από Αργεντινή (εισαγωγής)

Μαλακό ξύλο με μικρή διάρκεια και αρκετές σπίθες και περίπου 50% στάχτη του αρχικού βάρους των 5 κιλών. Προτείνεται για κομμάτια κρέατος που δεν έχουν σχεδόν καθόλου λίπος όπως συκώτι, κοτόπουλο στήθος, φιλέτο μοσχαρίσιο, μπιφτέκια και φιλέτα ψαριών.

Marabu από Κουβά (εισαγωγής)

Από τα καλύτερα κάρβουνα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ομοιόμορφα μακρόστενα κομμάτια ολικής καύσης. Μεγάλη θερμιδική απόδοση και διάρκεια περισσότερο από 3 ώρες. Καίγονται ομοιόμορφα αφήνουν πολύ λίγη στάχτη και μια πολύ ωραία ελαφριά μυρωδιά ξύλου. Τα συστήνω ανεπιφύλακτα για μικρής και μεγάλης διάρκειας ψησίματα.

Κάρβουνο Μαλαισίας (εισαγωγής)

Από σκληρό ξύλο mangvove, σε σχήμα ανομοιόμορφο και κυλινδρικό. Με μεγάλα πλεονεκτήματα ότι δεν πετάει σπίθες στο άναμμα και έχει μεγάλη διάρκεια καύσης. Άοσμο με άριστη ενεργειακή ικανότητα που διαρκεί από 4-5 ώρες.

Καρβουνά από λεμονιά και πορτοκαλιά (εισαγωγής)

Πολύ καλά καρβουνά με τουλάχιστον δυο με δυόμιση ώρες διάρκεια καύσης. Καίγονται ομοιόμορφα και αφήνουν μια απαλή μυρωδιά από εσπεριδοειδή. Δυστυχώς πανάκριβα και πολύ δύσκολα να τα βρούμε στην Ελλάδα.

Κάρβουνα από ελληνικό πουρνάρι

Πολύ σκληρά και ανθεκτικά. Άοσμα, χωρίς καθόλου καπνό και σπίθες κατά τη διάρκεια καύσης. Συντείνεται για σούβλες 3-4 ωρών και ψησίματα σε κλειστού τύπου bbq.

Κάρβουνα – μπρικέτες από τον πυρήνα ελιάς που φτιάχνονται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Άοσμα, με ελάχιστο καπνό και εύκολο άναμμα. Σημειώστε στα θετικά ότι δεν πετούν σπίθες και δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα οπότε αναδεικνύουν τις γεύσεις των ψητών. Μέγιστη θερμογόνος δύναμη 6366 kcal/kg. Συγκριτικό πλεονέκτημα, εκλύουν 30% λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα από το γνωστό ξυλοκάρβουνο.

Ιαπωνικό κάρβουνο binchotan – από ένα είδος σκληρής οξιάς

Πολύ σκληρό, αναπτύσσει θερμότητα μέχρι και 1000 βαθμούς πολύ γρήγορα. Το Binchotan αποδίδει υψηλή σταθερή θερμότητα ενώ η αλκαλική του τέφρα λέγεται ότι εξουδετερώνει τα πρωτεϊνικά οξέα και άλλα ανεπιθύμητα όξινα προϊόντα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Λόγω της υπέρυθρης ακτινοβολίας που παράγεται από τον άνθρακα, τα τρόφιμα «θωρακίζονται» γρήγορα αυξάνοντας τις φυσικές γεύσεις του φαγητού, ειδικά του κρέατος και των μικρών ψαριών. Αναφλέγεται πιο δύσκολα από τα άλλα ξυλοκάρβουνα αλλά αυτό είναι ένα μικρό μειονέκτημα σε σύγκριση με τη γεύση που προσδίδει.

Μπριγκέτες

Ανεξαρτήτως σήματος μακρόστενες εξάγωνες ή μαξιλάρι, οι μπριγκέτες διαφέρουν από το ξυλοκάρβουνο. Καίγονται με λιγότερη θερμιδική δύναμη από το ξυλοκάρβουνο αλλά έχουν σταθερότητα καύσης. Οι μεγάλες μπρικ τες είναι οτι πρέπει για αρνί - χοίρο σωστό στη σούβλα. Μεγάλη ένταση και διάρκεια 5 ωρών. Προσεχτικά όμως στις φθηνές μπριγκέτες καθώς πολλές εταιρείες προσθέτουν χημικά και κόλλες στη σκόνη ξυλοκάρβουνου.

Τι δεν καίμε ποτέ

Δεν καίμε ποτέ ξύλα ή κάρβουνα από δέντρα που έχουν ρετσίνι όπως ευκάλυπτο και πεύκο γιατί παράγουν τοξικό καπνό που εμποτίζει τα τρόφιμα.

Άναμμα φωτιάς

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα του είδους, Γιώργο Μαλιώρα, εάν πρόκειται να ψήσουμε σε σχάρα τοποθετούμε στην ψησταριά μας την απαιτούμενη ποσότητα κάρβουνου σχηματίζοντας ένα μικρό βουναλάκι, σε 2-3 σημεία στην κορυφή τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Ανάβουμε φωτιά το εμποτισμένο βαμβάκι.

Σε 20΄ λεπτά η φωτιά είναι έτοιμη, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Στήσιμο φωτιάς για οβελία

Όταν θέλουμε να ψήσουμε αρνί ή κοντοσούβλι τότε απλώνουμε τα κάρβουνα κατά μήκος της ψησταριάς και πάλη με τον ίδιο τρόπο βάζοντας βαμβάκι με οινόπνευμα στην κορυφή σε περισσότερα σημεία αυτή τη φορά. Ανάβουμε το βαμβάκι με το οινόπνευμα φωτιά και σε 20΄ λεπτά περίπου είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο.

Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα από την κορυφή προς τα κάτω. Εύκολα, γρήγορα, χωρίς καπνό.  Σημείωση: όταν ψήνουμε σε σούβλα προσέχουμε η φωτιά να μην είναι κάτω από το ψητό μας αλλά στο πλάι έτσι δεν θα πέφτει το λίπος πάνω στην φωτιά, με τα γνωστά επακόλουθα (καπνός, φωτιά).

Ελέγχοντας την Θερμοκρασία ψησίματος

Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατήστε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος αν μπορείτε να την κρατήσετε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή. Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή ρίξτε στάχτη πάνω στα κάρβουνα.

Πληροφορίες: afoi-malliora.gr

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Υγεία
Υπάρχουν πολλές δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, οι οποίες υπόσχονται απώλεια βάρους. Όμως κατά πόσο μπορεί να σας βοηθήσουν; Πριν απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, ας δούμε τι είναι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Είναι σχεδόν αυτό που ακούγεται: Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ένα σχέδιο διατροφής το οποίο συνήθως δίνει έμφαση σε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και μόνο σε μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων. Η π...
Περιστατικά
Φωτιά ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι σε υπόγειο χώρο του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη. Η φωτιά εκδηλώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε χώρο με καρέκλες και θρανία. Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής με εννέα πυροσβέστες. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημιές στο χώρο.  Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη αγώνας παιδικού μπάσκετ εντός του σχολικού συγκροτήματος ο οποίος διεκόπη. Ο χώρος εκκε...
Κοινωνία
Θλιβερή εικόνα παρουσιάζει η κατά τα άλλα αναπλασμένη οδός Έπιπλα, είδη υγιεινής και πλήθος σκουπιδιών χαλούν την αισθητική του χώρου. Η παρακάτω φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην ομάδα "Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης" στο Facebook :  πηγή: seleo.gr
Κοινωνία
Ριζικές αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν 19.463 νέες προσλήψεις, έναντι 20.531 αποχωρήσεων τα δύο τελευταία έτη, με βάση την αναλογία 1 προς 1 και εκτός αυτής, ενώ για το 2020 έχουν υποβληθεί συνολικά 36.546 αιτήματα προσλήψεων από υπουργεία, δήμους και φορείς του δημόσιου τομέα. Επανεξετάζεται το πεδίο εφαρμογής του ν. 2190/1994 για το ποιοι...
Κοινωνία
Οπαδός του ΠΑΟΚ ο ένας και του Άρη ο άλλος Tο ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο δεν γνωρίζει σύνορα. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν δύο πολυμήχανοι Θεσσαλονικείς οι οποίοι βάλθηκαν να μάθουν στους κατοίκους της μακρινής Κολομβίας να τρώνε σουβλάκι. Και παρότι αντίπαλοι στα ποδοσφαιρικά, καθώς ο ένας υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ και ο έτερος τον Αρη, αποδεικνύουν ότι η ελληνική ισχύς εν τη ενώσει μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα. Ο λόγος για τον Πέτρο Γκίνη και...
Υγεία
Σύγχρονες αντιλήψεις και νέες τεχνολογικές εφαρμογές στην εργαστηριακή διάγνωση και διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη είναι το θέμα της επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Η ενημερωτική εκδήλωση ξεκίνησε σήμερα το πρωί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό με τέσσερις Στρογγυλές Τράπεζες και αναμένεται να λήξει στις 14:45 με τα συμπεράσματα του συνεδρίου. 1η Κ. Καζάκος – Κ. Μαγκλάρης 2η Ζ. Μούσλεχ – Ε. Βλάχου 3η Φ. Ταλίδης – Γ. Τσούτσας...
Πολιτισμός
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλ...
Πολιτισμός
Εικόνες: Θωμάς Νεδέλκος Με ευχάριστους ήχους πλημμύρισε χθες το πρωί το κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η Μεγάλη Παρέλαση Φιλαρμονικών στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβαλ Μουσικής. Οι φιλαρμονικοί σύλλογοι, που αφίχθησαν από διάφορες περιοχές της χώρας, ξεκίνησαν από την Πλατεία Αριστοτέλους και κατέληξαν στον Λευκό Πύργο, φέρνοντας χαρά στους Θεσσαλονικείς. Σημειώνεται ότι, όταν οι σύλλογοι προσέγγισαν στον Λευκό Πύργο, έπαιξαν μεμονωμένα και εν συνεχ...
Κοινωνία
Tις δραστηριότητές της στη Θεσσαλονίκη επεκτείνει η Teleperformance Greece, "ανοίγοντας" περισσότερες από 480 νέες θέσεις εργασίας. Η κορυφαία εταιρεία τηλεφωνικής και διαδικτυακής υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών στην Ελλάδα, μέλος του πολυεθνικού Ομίλου της Teleperformance, διαθέτει σήμερα ένα ευρύ πελατολόγιο που συμπεριλαμβάνει μερικά από τα μεγαλύτερα brands στον κόσμο. Έχει εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Χανιά και απασχολεί περι...