Ψήσιμο οβελία: Οδηγίες για κάρβουνα – Πώς να ανάψεις σωστή φωτιά

Οδηγίες για το αυριανό ψήσιμο του οβελία

Λίγες ώρες μόνο έχουν απομείνει για το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία, αλλά και τα των λοιπών λαχταριστών συνοδευτικών που ψήνονται στην σούβλα, παρουσία οικογένεια και φίλων. Επειδή αύριο είναι η μέρα όπου οι απανταχού ψήστες θα κληθούν να δώσουν τις τελικές εξετάσεις.

Το TyposThes έψαξε και σας παρουσιάζει τις «λύσεις» προκειμένου να ..αριστεύσετε την ημέρα της Λαμπρής.

Διαλέγοντας κάρβουνα ή μπρικέτες για ένα σωστό ψήσιμο

Πολύ σημαντικό ρόλο και μάλιστα τον πρωταρχικό παίζει η καύσιμη ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε για να ανάψουμε μία καλή φωτιά προκειμένου να ψηθούν τα αγαθά μας

Τα πιο γνωστά ξυλοκάρβουνα είναι:

Αιγυπτιακή  Καζουαρίνα (εισαγωγής)

Δέντρο σε αφθονία στην Αίγυπτο, ημίσκληρο. Το σημαντικό είναι ότι  δεν έχει   ρετσίνι.  Είναι το κάρβουνο που αγοράζουν οι περισσότεροι ερασιτέχνες στη Ευρώπη. Έχει σχήμα ακανόνιστο με μέγεθος περίπου ενός μήλου. Καλής ποιότητας καζουαρίνα δίνει περίπου 1,5  ώρα καλό και δυνατό ψήσιμο. Συνίσταται για μικρά κοντοσούβλια και όλα τα είδη κρέατος, ψαριών και θαλασσινών. Με τη  σχάρας κατευθείαν πάνω από τη φωτιά (άμεσο ψήσιμο).

Αφρικάνικο  ξύλο  Ναμίμπιας  (εισαγωγής)

Εξαίρετο κάρβουνο από σκληρό ξύλο με μεγάλη διάρκεια και ψηλή θερμιδική απόδοση. Η πιο γνωστή μάρκα είναι τα ETOSHA. Χρησιμοποιείστε τα σε  ψησίματα που έχουν διάρκεια 4-5 ώρες, όπως κλειστού τύπου bbq και περιστρεφόμενη σούβλα.

Δρυς και Οξιά (εισαγωγής ή ελληνικό)

Το πιο σκληρό και ανθεκτικό  ξύλο από όλα το οποίο είναι πολύ δημοφιλή στις Σκανδιναβικές χώρες. Από τα ακριβότερα και πιο δυσεύρετα στην ελληνική αγορά. Δίνουν στα ψητά μια πολύ απαλή γεύση καπνού. Το προτείνω για σούβλες των 2-3  ωρών με δυνατή συνεχόμενη καύση. Καθώς και σε πολυώρα ψησίματα και καπνίσματα. Δουλεύει πολύ καλά σε μίξη με πουρνάρι, επίσης ελληνικό.

Ασπρολεύκα από Αργεντινή (εισαγωγής)

Μαλακό ξύλο με μικρή διάρκεια και αρκετές σπίθες και περίπου 50% στάχτη του αρχικού βάρους των 5 κιλών. Προτείνεται για κομμάτια κρέατος που δεν έχουν σχεδόν καθόλου λίπος όπως συκώτι, κοτόπουλο στήθος, φιλέτο μοσχαρίσιο, μπιφτέκια και φιλέτα ψαριών.

Marabu από Κουβά (εισαγωγής)

Από τα καλύτερα κάρβουνα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ομοιόμορφα μακρόστενα κομμάτια ολικής καύσης. Μεγάλη θερμιδική απόδοση και διάρκεια περισσότερο από 3 ώρες. Καίγονται ομοιόμορφα αφήνουν πολύ λίγη στάχτη και μια πολύ ωραία ελαφριά μυρωδιά ξύλου. Τα συστήνω ανεπιφύλακτα για μικρής και μεγάλης διάρκειας ψησίματα.

Κάρβουνο Μαλαισίας (εισαγωγής)

Από σκληρό ξύλο mangvove, σε σχήμα ανομοιόμορφο και κυλινδρικό. Με μεγάλα πλεονεκτήματα ότι δεν πετάει σπίθες στο άναμμα και έχει μεγάλη διάρκεια καύσης. Άοσμο με άριστη ενεργειακή ικανότητα που διαρκεί από 4-5 ώρες.

Καρβουνά από λεμονιά και πορτοκαλιά (εισαγωγής)

Πολύ καλά καρβουνά με τουλάχιστον δυο με δυόμιση ώρες διάρκεια καύσης. Καίγονται ομοιόμορφα και αφήνουν μια απαλή μυρωδιά από εσπεριδοειδή. Δυστυχώς πανάκριβα και πολύ δύσκολα να τα βρούμε στην Ελλάδα.

Κάρβουνα από ελληνικό πουρνάρι

Πολύ σκληρά και ανθεκτικά. Άοσμα, χωρίς καθόλου καπνό και σπίθες κατά τη διάρκεια καύσης. Συντείνεται για σούβλες 3-4 ωρών και ψησίματα σε κλειστού τύπου bbq.

Κάρβουνα – μπρικέτες από τον πυρήνα ελιάς που φτιάχνονται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Άοσμα, με ελάχιστο καπνό και εύκολο άναμμα. Σημειώστε στα θετικά ότι δεν πετούν σπίθες και δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα οπότε αναδεικνύουν τις γεύσεις των ψητών. Μέγιστη θερμογόνος δύναμη 6366 kcal/kg. Συγκριτικό πλεονέκτημα, εκλύουν 30% λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα από το γνωστό ξυλοκάρβουνο.

Ιαπωνικό κάρβουνο binchotan – από ένα είδος σκληρής οξιάς

Πολύ σκληρό, αναπτύσσει θερμότητα μέχρι και 1000 βαθμούς πολύ γρήγορα. Το Binchotan αποδίδει υψηλή σταθερή θερμότητα ενώ η αλκαλική του τέφρα λέγεται ότι εξουδετερώνει τα πρωτεϊνικά οξέα και άλλα ανεπιθύμητα όξινα προϊόντα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Λόγω της υπέρυθρης ακτινοβολίας που παράγεται από τον άνθρακα, τα τρόφιμα «θωρακίζονται» γρήγορα αυξάνοντας τις φυσικές γεύσεις του φαγητού, ειδικά του κρέατος και των μικρών ψαριών. Αναφλέγεται πιο δύσκολα από τα άλλα ξυλοκάρβουνα αλλά αυτό είναι ένα μικρό μειονέκτημα σε σύγκριση με τη γεύση που προσδίδει.

Μπριγκέτες

Ανεξαρτήτως σήματος μακρόστενες εξάγωνες ή μαξιλάρι, οι μπριγκέτες διαφέρουν από το ξυλοκάρβουνο. Καίγονται με λιγότερη θερμιδική δύναμη από το ξυλοκάρβουνο αλλά έχουν σταθερότητα καύσης. Οι μεγάλες μπρικ τες είναι οτι πρέπει για αρνί - χοίρο σωστό στη σούβλα. Μεγάλη ένταση και διάρκεια 5 ωρών. Προσεχτικά όμως στις φθηνές μπριγκέτες καθώς πολλές εταιρείες προσθέτουν χημικά και κόλλες στη σκόνη ξυλοκάρβουνου.

Τι δεν καίμε ποτέ

Δεν καίμε ποτέ ξύλα ή κάρβουνα από δέντρα που έχουν ρετσίνι όπως ευκάλυπτο και πεύκο γιατί παράγουν τοξικό καπνό που εμποτίζει τα τρόφιμα.

Άναμμα φωτιάς

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα του είδους, Γιώργο Μαλιώρα, εάν πρόκειται να ψήσουμε σε σχάρα τοποθετούμε στην ψησταριά μας την απαιτούμενη ποσότητα κάρβουνου σχηματίζοντας ένα μικρό βουναλάκι, σε 2-3 σημεία στην κορυφή τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Ανάβουμε φωτιά το εμποτισμένο βαμβάκι.

Σε 20΄ λεπτά η φωτιά είναι έτοιμη, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Στήσιμο φωτιάς για οβελία

Όταν θέλουμε να ψήσουμε αρνί ή κοντοσούβλι τότε απλώνουμε τα κάρβουνα κατά μήκος της ψησταριάς και πάλη με τον ίδιο τρόπο βάζοντας βαμβάκι με οινόπνευμα στην κορυφή σε περισσότερα σημεία αυτή τη φορά. Ανάβουμε το βαμβάκι με το οινόπνευμα φωτιά και σε 20΄ λεπτά περίπου είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο.

Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα από την κορυφή προς τα κάτω. Εύκολα, γρήγορα, χωρίς καπνό.  Σημείωση: όταν ψήνουμε σε σούβλα προσέχουμε η φωτιά να μην είναι κάτω από το ψητό μας αλλά στο πλάι έτσι δεν θα πέφτει το λίπος πάνω στην φωτιά, με τα γνωστά επακόλουθα (καπνός, φωτιά).

Ελέγχοντας την Θερμοκρασία ψησίματος

Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατήστε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος αν μπορείτε να την κρατήσετε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή. Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή ρίξτε στάχτη πάνω στα κάρβουνα.

Πληροφορίες: afoi-malliora.gr

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Υγεία
Το γεγονός ότι το γκότζι μπέρι διαθέτουν κάποια καταπληκτικά οφέλη για την υγεία δεν είναι νέα ανακάλυψη. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική ενσωματώνει τα συγκεκριμένα μούρα που ανήκουν στην οικογένεια των σολανωδών (σ.σ. εκεί κατατάσσονται οι πατάτες και οι ντομάτες) σε φυσικές θεραπείες εδώ και αιώνες. χουν λίγες θερμίδες και είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που ωφελούν το σώμα με πολλούς τρόπους. Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος στην προστα...
Υγεία
Η καθημερινή ενημέρωση του λοιμωξιολόγου και επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα Σε 81 αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Eπιπλέον 20 άτομα που επιβαίνουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε συνολικά τα 1415 και οι νεκροί είνα...
Κοινωνία
Σχεδόν 14.000 οι παραβάσεις-πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις Άλλες 763 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις πολιτών σε όλη τη χώρα βεβαιώθηκαν την Τετάρτη (από 06:00 έως 15:00) από την ΕΛΑΣ, που επέβαλε ισάριθμα πρόστιμα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν: 258 στην Αττική 88 στα Ιόνια Νησιά 61 στη Δυτική Ελλάδα 61 στην Κρήτη 51 στην Πελοπόννησο 48 στη Θεσσαλία 41 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 47 στην Κεντρική Μακεδονία 31 στη Θεσσαλονίκη 31 στη Στερεά Ελλάδα...
Περιστατικά
Κλειστό τμήμα της επαρχιακής οδού Ηρακλείου-Λαγκαδά Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων από χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη υπερχείλισε χείμαρρος στην περιοχή του Λαγκαδά, με αποτέλεσμα να είναι κλειστό αυτή τη στιγμή τμήμα της επαρχιακής οδού Ηρακλείου - Λαγκαδά. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο δήμος Λαγκαδά: "Υπερχείλιση των υδάτων του ποταμού Μπογδάνα έχουν προκαλέσει οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ωρών με συνέπεια η επαρχιακή οδός Λαγκαδά-Ηρακλείου,...
Διάφορα
Όπως έκανε γνωστό μέσω σχετικής ενημέρωσης η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), «παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η θητεία των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των Διοικητικών και Εποπτικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αναγκαστικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων Αναγκαστικών Συνεταιρισμών». Σύμφωνα με την Ένωση και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εκδόθηκε στις 30 Μαρτίου, με τίτλο...
Κοινωνία
Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τα κρούσματα στην χώρα ξεπέρασαν τα 100.000 και οι νεκροί τους 9.000. Συγκεκριμένα, οι θάνατοι φθάνουν τους 9.053 και οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 τις 102.136. Δυστυχώς, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πέμπτη, συνεχόμενη ημέρα που οι νεκροί ξεπερνούν τους 800. Σε ποσοστιαία βάση, ο ρυθμός εξέλιξης της επιδημίας συνεχίζει επιβραδυνόμενος τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα ο ρυθμός αύξησης των θαν...
Υγεία
Άρχισε από σήμερα Τετάρτη 1 Απριλίου η λειτουργία της νοσοκομειακής υπηρεσίας αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Θ. στην αίθουσα Νερού του Δημαρχείου, του Δήμου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α 1). Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας καλεί τους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν στο Δημαρχείο της πόλης για να δώσουν αίμα. «Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι μας γίνεται επιτακτική η ανάγκη να στηρίξουμε τις τράπεζες αίματος των νοσοκομείων της πόλης. Στην προσπ...
Κοινωνία
Στην έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων της προχώρησε σήμερα η εταιρεία Μασούτης, ανακοινώνοντας τη διάθεση του 30% των καθαρών ετήσιων κερδών της, ως επιπρόσθετη παροχή στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής των καταστημάτων της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Μασούτης, απευθυνόμενος με προσωπική επιστολή του προς τους εργαζόμενους, τους ευχαρίστησε διότι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και ανταποκρίθηκαν στην απίστευτη πί...
Διάφορα
Έκτακτη ενημέρωση από το δήμο Θεσσαλονίκης για την περιοχή του Σέιχ Σου και τις αγέλες σκύλων που κυκλοφορούν στην περιοχή. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης «Με κοινή απόφαση, των αρμόδιων Αντιδημάρχων των Δήμων, Θεσσαλονίκης Σ. Δημητριάδη, Πυλαίας-Χορτιάτη Ι. Καρτάλη, Νεάπολης-Συκεών Σ. Γκατζέ και Παύλου Μελά Α. Λαζαρίδη, σας γνωρίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Σέιχ Σου κινούνται αγέλες σκύλων που λόγω των έκτακτων συνθηκών υποσιτίζοντα...