Ροφήματα με ελληνικά βότανα από δύο φίλες στη Θεσσαλονίκη

Η καινοτομία της εταιρείας που "κέρδισε" το κοινό της 3ης Gourmet Exhibition

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τα μίγματα ελληνικών βοτάνων της νεοσύστατης "Arritos" που δημιούργησαν δυο παιδικές φίλες στη Θεσσαλονίκη κέρδισαν το βραβείο καινοτομίας από το κοινό της 3ης Gourmet Exhibition που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο λιμάνι.

Συγκεκριμένα, η Arritos Hellenic Herbs, που έκανε μάλιστα το "ντεμπούτο" της με τη συμμετοχή της στην συγκεκριμένη έκθεση, βραβεύθηκε για το μίγμα βοτάνων σε μονοδόσεις, η καινοτομία του οποίου είναι ότι το μίγμα περιέχεται σε χειροποίητα πουγκάκια φτιαγμένα από καθαρό βαμβάκι, πιστοποιημένο για τρόφιμα. 

Η καινοτόμα αυτή λύση βασίστηκε στον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο οι γιαγιάδες μας φύλασσαν τα βότανα σε βαμβακερά υφάσματα και στην "τσαντίλα", ένα βαμβακερό ύφασμα με πολλαπλές χρήσεις κατά το παρελθόν, όπως μας εξηγεί η κ. Κυβέλη Παντελάκου.  

"Εμπνευστήκαμε από την παράδοση και φτιάξαμε ένα προϊόν πολύ σύγχρονο, που προσφέρει ευκολία καθώς είναι σε μονοδόσεις (μερίδες) για να μπορεί κανείς να πιει ένα τσάι χωρίς να κάνει όλη τη διαδικασία, ένα προϊόν ποιοτικό και δοσμένο με διαφορετικό τρόπο".

Το ταξίδι της Arritos ξεκίνησε όταν η κ. Παντελάκου που είναι Πληροφορικός, απολύθηκε από την δουλειά της και αποφάσισε ότι δεν ήθελε πλέον να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Έτσι, μαζί με τη φίλη της κ. Βιβή Παναγιωτίδου που είναι Γεωπόνος, άρχισαν να συζητούν και να ψάχνουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν με τον σωστό τρόπο τα ελληνικά βότανα, ένα προϊόν που όπως λέει ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια. "Ψάχναμε ένα προϊόν ελληνικό, που να είναι και εξωστρεφές, ενώ στοχεύουμε αρκετά και στον τουριστικό τομέα". Κάπως έτσι, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια επιχείρηση που εμπνέεται από την παράδοση, όπως λένε.

Αυτήν τη στιγμή η Arritos έχει φτιάξει 5 γεύσεις ενώ συνολικά οι κωδικοί των προϊόντων είναι 8, καθώς κάποιες γεύσεις βγαίνουν σε δυο διαφορετικές συσκευασίες (συσκευασία με χύμα βότανα και συσκευασία σε μονοδόσεις).

Με δεδομένο ότι τους ενδιαφέρει η εξωστρέφεια, δίνουν έμφαση στις συσκευασίες τους, οι οποίες είναι και στα αγγλικά, ενώ υπάρχουν επίσης και κάποιες πληροφορίες σε κώδικα μπραιγ, που παραπέμπουν στο σάιτ τους που είναι προσβάσιμο.

"Στοχεύουμε στον τουρισμό γιατί πιστεύουμε πάρα πολύ στο ελληνικό βότανο σαν προϊόν. Έχουμε πολλά καταπληκτικά προϊόντα στην Ελλάδα, μέλι ελαιόλαδο κλπ. Ένα από αυτά είναι και τα βότανα. Θέλουμε να συμβάλουμε στο να μπει το ελληνικό βότανο στην γαστρονομική και τουριστική κουλτούρα. Είναι κάτι που το γνωρίζουμε από την παράδοσή μας αλλά πρέπει μπει και στο σήμερα", μας λέει η κ. Παντελάκου.

Η φιλοσοφία

Δημιούργησαν τα μίγματα με κριτήριο τόσο τις ευεργετικές τους ιδιότητες όσο και τη γεύση και το ευχάριστο άρωμα. "Το ότι τα ελληνικά βότανα έχουν ευεργετικές είναι γνωστό. Υπάρχουν πολλά βότανα που είναι πολύ ευεργετικά αλλά δεν είναι ευχάριστα. Εμείς θέλαμε να κάνουμε τα ροφήματά μας έτσι ώστε να είναι και ευχάριστα να τα πίνει κανείς", λέει η κ. Παντελάκου και εξηγεί ότι το μάρκετινγκ της εταιρείας τους είναι στοχευμένο περισσότερο στην εμπειρία του ροφήματος, παρότι υπάρχουν και οι ευεργετικές ιδιότητες, γιατί θέλουμε να ξεπεραστεί η λογική ότι θα πιω ένα βότανο γιατί είμαι άρρωστος, γιατί έχω κάποιο πρόβλημα. Ναι, φυσικά και θα πιω ένα βότανο επειδή θα μου κάνει καλό αλλά θα το πιω και επειδή είναι ευχάριστο και θέλω απλά να το απολαύσω".

Εξάλλου αυτό φανερώνει και το όνομα της επιχείρησης. "Άρρητος γνώση είναι με άλλα λόγια η εμπειρία.Ουσιαστικά κάτι που δεν μεταφέρεται με λόγια, που πρέπει να το βιώσεις, να το μυρίσεις, να το ζήσεις, να το αισθανθείς για να το καταλάβεις. Αυτό θέλουμε να περάσουμε μέσα από τα μίγματά μας για αυτό και πίσω από τις συσκευασίες σε κάθε γεύση περιγράφεται και μια εμπειρία από την οποία είναι εμπνευσμένο και το μίγμα", επισημαίνει η ίδια.

Σε αυτή τη φάση, οι εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με καταστήματα όπως ντελικατέσεν και παντοπωλεία αλλά και ξενοδοχεία για να βγάλουν το προϊόν τους στην αγορά. Τα σημεία πώλησης θα μπορεί κανείς να τα βρίσκει στο site τους.

Η έδρα της επιχείρησης είναι στη Θεσσαλονίκη όπου γίνεται και η συσκευασία σε δικό τους χώρο, πιστοποιημένο με ISO 22000.

Τα βότανα προέρχονται από όλη την Ελλάδα μέσα από συνεργασίες με παραγωγούς που επιλέγονται με κριτήρια ποιότητας γεύσης και αρώματος.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Αν δεν το έτρωγαν οι άνθρωποι των σπηλαίων, ούτε εσύ πρέπει να το φας», αποτελεί το μότο των πιστών της διατροφής που ακολουθούσαν οι άνθρωποι των σπηλαίων. Μπορεί η μόδα για την paleo diet να υπάρχει λίγα χρόνια, η ιδέα για τη δημιουργία της όμως ξεκίνησε γύρω στο 1970 από τον γαστρεντερολόγο Walter Voegtlin, αναπτύχθηκε και από άλλους επιστήμονες και το 2002 ο Loren Cordain την έκανε γνωστή σε όλους, δημοσιεύοντας το βιβλίο “The Paleo Diet”. Τα κριτήρια...
Διάφορα
Τον τρόπο που η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει την πανδημία του κορωνοϊου εξήγησε σε συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα «Bild» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας παράλληλα το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της χώρας με ασφαλή τρόπο σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Παράλληλα, μεγάλο μέρος της συνέντευξης επικεντρώνεται στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της εργασίας, στο σχέδιο Μέρκελ - Μακρόν και στις αντιδράσεις που συγκεντρώνει...
Οικονομία
Το 25% των καταστημάτων εστίασης δεν άνοιξε - Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η καταγραφή των καταστημάτων τα οποία έβαλαν λουκέτο. Μπορεί οι ευχές για καλό ξεκίνημα και τα χαμόγελα να περίσσευαν, ωστόσο το χθεσινό άνοιγμα της εστίασης, που αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς την κανονικότητα με τις νέες, ωστόσο, συνθήκες και ιδιαιτερότητες, μόνο ως υποτονικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Παρά το γεγονός πως επιχειρηματίες και προσωπικό στα καταστήματα της Θεσσαλο...
Διάφορα
Μία σημαντική ανακοίνωση έκανε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη και το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη συνάντηση που είχε με φορείς της πόλης στο ΥΜΑΘ, ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα να ξεκινήσουν κατ’ εξαίρεση, απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης στις 15 Ιουνίου. «Η εξαίρεση είναι μόνο για την Θεσσαλο...
Περιστατικά
Ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας για την πορεία του ιού Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σήμερα Τρίτη 26 Μαΐου η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Όπως ανακοίνωσε ο Σ. Τσιόδρας σήμερα τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 10 και συνολικά 2.892. Το 55% είναι άνδρες. Όπως ανακοίνωσε οι νεκροί στη χώρα είναι πλέον 173, καθώς 1 ακόμα άτομο έχασε τη ζωή τους το τ...
Κοινωνία
«Όχι σε μετατροπή του Εθνικού Πάρκου Λιμνών Κορώνειας Βόλβης σε σκουπιδότοπο της Κεντρικής Μακεδονίας Ματαίωση της «αντιεπιστημονικής και αντιπεριβαλλοντικής χωροθέτησης» της Μονάδας Επεξεργασίας Δυτικής Θεσσαλονίκης, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για κίνδυνο να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο της Κεντρικής Μακεδονίας το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας Βόλβης. Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: Το ΥΠΕΝ, ο ΦΟΔΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ...
Διάφορα
Απευθυνόμενοι σε υψηλού οικονομικού επιπέδου πελατεία, οι επιχειρηματίες στα πολυτελή ξενοδοχεία, δεν εμφανίζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή πρόθυμοι να ρίξουν τις τιμές, θωρακίζοντας ωστόσο την ευελιξία σε αλλαγές κρατήσεων και ακυρώσεων και προσελκύοντας τους πελάτες τους με περισσότερες ημέρες διανυκτέρευσης. Η ιδιόμορφη, φετινή τουριστική περίοδος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με την αβεβαιότητα, τα πρωτόκολλα υγιεινής που θα πρέπει να τηρηθούν κ...
Πολιτική
Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους γονείς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, καθώς δε θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και στους Δημήτρη Οικονόμου και Εύα Αντωνοπούλου. Τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι, εφ’ όσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα, σημε...
Πολιτική
"Πρωθυπουργό των έργων", χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας πως η πόλη αλλάζει σελίδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνέχιση στην τροχιά της αναπτυξιακής έκρηξης με επενδύσεις δημόσιες, ιδιωτικές και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), είναι ο στόχος της κυβέρνησης, μετά την πετυχημένη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης ευχη...