Όλα όσα ειπώθηκαν στο πρώτο debate Νοτοπούλου- Ορφανού- Ταχιάου

Όλα όσα ειπώθηκαν στο πρώτο debate Νοτοπούλου- Ορφανού- Ταχιάου

Την πρώτη τους τηλεοπτική αναμέτρηση είχαν σήμερα τρεις εκ των βασικών διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου της Θεσσαλονίκης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νίκος Ταχιάος, Γιώργος Ορφανός και Κατερίνα Νοτοπούλου. Οι τρεις υποψήφιοι ήταν προσκεκλημένοι στην πρωινή εκπομπή του Open με παρουσιαστές τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο και κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή. Η συζήτηση διεξήχθη σε ενότητες (Καθαριότητα, Συγκοινωνίες, Ασφάλεια, Συμφωνία των Πρεσπών) με χρονικό περιορισμό στις απαντήσεις, ενώ στη συνέχεια δόθηκε στους υποψηφίους χρόνος για να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολιτών.

Αναλυτικά οι απόψεις που κατατέθηκαν από τους τρεις υποψηφίους δημάρχους Θεσσαλονίκης:

Καθαριότητα:

Πρώτος πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη υπεύθυνα», ο οποίος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτών στην καθαριότητα του δήμου. Ο Νίκος Ταχιάος σημείωσε την ανάγκη να ξεπεραστούν οι ιδεοληψίες και οι πελατειακές σχέσεις και πρόσθεσε ότι «εκεί που απέτυχε ο Μπουτάρης μπορούν να πετύχουν άλλοι δήμαρχοι». Ο κ. Ταχιάος υποστήριξε ότι υπάρχουν τμήματα στα οποία μπορούν σταδιακά να εμπλακούν ιδιώτες, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι «διαχειρίζονται καλύτερα τέτοιου είδους ζητήματα». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού, καθώς έτσι κι αλλιώς υπάρχουν σταδιακές συνταξιοδοτήσεις. «Πρέπει να σπάσουμε αυγά και να δώσουμε λύσεις. Να πέσει το κόστος, να γίνουν επενδύσεις, να απορροφηθούν νέες τεχνολογίες» σημείωσε.

«Το αυτονόητο ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, η ανακύκλωση» είναι η λύση στο θέμα της καθαριότητας των δήμων για την Κατερίνα Νοτοπούλου. Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» απέρριψε το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτών στην καθαριότητα και σημείωσε ότι μια τέτοια επιλογή σηματοδοτεί ότι «αποδέχεσαι την ανεπάρκεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Οι εργολαβίες έχουν αποδειχτεί αποτυχημένα και ακριβά μοντέλα στην Ευρώπη» σχολίασε.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ορφανός ξεκαθάρισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει στους δήμους και ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια καλύτερη οργανική λειτουργία του συστήματος. Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» σημείωσε την ανάγκη «να μπουν και οι πολίτες στη μάχη, σε έναν νέο τρόπο σκέψης. «Να έχουμε διαχωρισμό στην πηγή, ευκολότερη διαχείριση και κομποστοποίηση απορριμμάτων» πρόσθεσε ο κ. Ορφανός.

taxiaos.png
taxiaos.png

Μέσα Μεταφοράς- Συγκοινωνίες:

Στην ενότητα που αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέστηκε επί ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη, αλλά και στις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η ίδια εφόσον εκλεγεί δήμαρχος. «Η Θεσσαλονίκη είχε γίνει μια ατελείωτη τρύπα, λόγω των καθυστερήσεων στα έργα του μετρό. Σε τρία χρόνια φέραμε το έργο εις πέρας. Παραλάβαμε επίσης το σκάνδαλο του ΟΑΣΘ. Η ΝΔ συντήρησε αυτό το καθεστώς επί χρόνια. Τώρα πρέπει να γίνουν πολλά, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η ψηφιοποίηση στον Οργανισμό». 
Σε ότι αφορά τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, η κα Νοτοπούλου τόνισε ότι η διοίκηση του δήμου οφείλει «να καθαρίσει τις λεωφορειολωρίδες καθώς και να εφαρμόσει ένα σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας, με χώρους μετεπιβίβασης του κοινού αλλά και χώρους πάρκιγνκ».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ορφανός σημείωσε ότι οι πολίτες διαμαρτύρονται δικαίως για τις αστικές συγκοινωνίες στην πόλη κι επισήμανε την ανάγκη οι οδικοί άξονες να είναι ανοιχτοί για να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. «Θα γίνουν διανοίξεις εκεί που δεν υπάρχουν» σημείωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» και πρόσθεσε ότι στον σχεδιασμό της παράταξης είναι τρόποι για να απομακρυνθεί το ΙΧ από το κέντρο της πόλης, αλλά και η επιδότηση πάρκινγκ.

Υπέρ της επένδυσης στις δημόσιες συγκοινωνίες «με την έννοια της απόδοσης υπηρεσιών στο ευρύ κοινό» τάχθηκε ο Νίκος Ταχιάος. Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη υπεύθυνα» αναφέρθηκε σε δύο σχέδια για τις αστικές συγκοινωνίες, από σήμερα, μέχρι την ημέρα ολοκλήρωσης του μετρό και την επόμενη ημέρα με τη λειτουργία του μετρό στην πόλη. Σε ότι αφορά τα αστικά λεωφορεία, τάχθηκε υπέρ της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού «όπως προβλέπεται και από την ΕΕ, ώστε να αναδειχτούν ο ανάδοχος ή πιθανόν οι ανάδοχοι των αστικών συγκοινωνιών». «Δεν υποστηρίζω ούτε μονοπώλια, ούτε ολιγοπώλια» κατέληξε χαρακτηριστικά.

orfanos.png
orfanos.png

Ασφάλεια:

Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε το θέμα της ασφάλειας των πολιτών ο Γιώργος Ορφανός. Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας ελληνικής και δημοτικής αστυνομίας «για να καθαρίσουν σημεία που σήμερα έχουν φτάσει να γίνουν άβατο». «Πρέπει να συζητήσουμε και για το πανεπιστήμιο. Η αστυνομία επεμβαίνει αποτελεσματικά όταν παίρνει εντολές, όχι όμως όσο συχνά θα θέλαμε» σχολίασε. Σε ότι αφορά το σχέδιο της δημοτικής αρχής, έκανε ειδική αναφορά στη σημασία της ενίσχυσης του φωτισμού. «Χρειάζεται φωτισμός για να φωτίσει η πόλη, να μπορεί ο πολίτης να κυκλοφορήσει χωρίς να φοβάται» σχολίασε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ταχιάος, ερωτηθείς για το πανεπιστημιακό άσυλο, το χαρακτήρισε «σαχλαμάρα» και «άλλοθι για την αστυνομία», το οποίο οδηγεί το πανεπιστήμιο σε μια κατάσταση γκέτο. «Ο φωτισμός δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται άμεση επέμβαση αστυνομίας» εκτίμησε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη υπεύθυνα» .

Σε ότι αφορά τις ενέργειες του δήμου, σημείωσε ότι η αυριανή δημοτική αρχή δεν πρέπει να ανεχτεί τη γκετοποίηση καμιάς περιοχής, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα διστάσει να απευθυνθεί στον εισαγγελέα. «Η φυσική ηγεσίας αστυνομίας της αστυνομίας θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη εάν επιτρέψει γκετοποίηση περιοχών της πόλης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ξεκαθάρισε ότι η παράταξή της υποστηρίζει το πανεπιστημιακό άσυλο και επιτέθηκε στον Νίκο Ταχιάο, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να «επιβάλλει την ατζέντα Μητσοτάκη». Η ίδια υπεραμύνθηκε των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στη Ροτόντα τα τελευταία χρόνια αλλά και των πολιτικών ενίσχυσης της ΕΛΑΣ. «Έχουν γίνει βελτιώσεις στη Ροτόντα τα τρία τελευταία χρόνια. Σε ότι αφορά την αστυνόμευση, αυξήθηκαν οι περιπολίες, ήρθαν περισσότεροι αστυνομικοί. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δημοτική αστυνομία καθώς και μια νέα αντίληψη του δημόσιου χώρου» τόνισε η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη μαζί».

Notopoyloy.png
Notopoyloy.png

Συμφωνία των Πρεσπών:

Η τελευταία ενότητα της συζήτησης αφορούσε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον Νίκο Ταχιάο να λαμβάνει πρώτος τον λόγο. Ο υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη της ΝΔ χαρακτήρισε υπερτιμημένο το θέμα των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, λέγοντας ότι αυτές δεν θα βελτιωθούν από την υπογραφείσα συμφωνία. « Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να δημιουργήσει ρήγμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τελικά δημιούργησε ρήγμα στην κοινωνία» σχολίασε ο κ. Ταχιάος και πρόσθεσε ότι το βασικό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών, η ταυτότητα των εμπορικών σημάτων των προϊόντων, παραμένει άλυτο.

«Η κοινή επιτροπή που συστήνεται από εκπροσώπους των δύο χωρών και του ΟΗΕ θα δώσει απαντήσεις στο θέμα των εμπορικών σημάτων» σχολίασε από την πλευρά της η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια επωφελή συμφωνία, η οποία «όπως κάθε ιστορική συμφωνία, θα κριθεί στο μέλλον». Μάλιστα, η ίδια κατηγόρησε όσους βάζουν τη Συμφωνία στην ατζέντα της συζήτησης των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας: «Όποιος πετάει την μπάλα στην εξέδρα, παίρνει και την ευθύνη. Σημαίνει ότι δεν έχει πρόγραμμα. Εγώ λέω ας μιλήσουμε για αυτοδιοικητικά θέματα».

«Απαράδεκτη συμφωνία με αρνητικά αποτελέσματα» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Γιώργος Ορφανός, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή «αφήνει κατάλοιπα στις επόμενες γενιές». «Δεν πήραμε τίποτα, δώσαμε τα πάντα» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» και πρότεινε ενέργειες που μπορούν να γίνουν από την πλευρά του δήμου, όπως η δημιουργία ψηφιακού μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ερωτήσεις κοινού- Ελεύθερες τοποθετήσεις

Στο τελευταίο στάδιο της συζήτησης, οι τρεις υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού, αλλά και να κάνουν γενικότερες τοποθετήσεις για τις υποψηφιότητές τους. Ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν από τους τηλεθεατές αφορούσαν στην ηλεκτροκίνηση, το παρεμπόριο και την ελεγχόμενη στάθμευση.

Πρώτη πήρε τον λόγο η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία ρωτήθηκε από τους παρουσιαστές της εκπομπής με ποιον θα επιθυμούσε να αναμετρηθεί εφόσον περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. «Η μάχη των αυτοδιοίκητικών εκλογών είναι κρίσιμη. Η πόλη δεινοπάθησε από τον χώρο δεξιάς. Και οι δύο υποψηφιότητες είναι το ίδιο, είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Η μια έχει μια παλιακή χροιά και η άλλη στηρίζει το μητσοτακικό σύστημα» σημείωσε η κα Νοτοπούλου και πρόσθεσε: «Ο κ. Ταχιάος υπήρξε υπερασπιστής του Παπαγεωργόπουλου. Αυτό είναι το παρελθόν που πλήγωσε τη Θεσσαλονίκη. Τα κλεμμένα ακόμη τα πληρώνει η πόλη. Ποιος θέλει να γυρίσει η πόλη πίσω;».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ταχιάος σημείωσε ότι η υποψηφιότητά του είναι κατά βάση αυτοδιοικητική και ότι ο ίδιος δεν θα υποσχεθεί στους πολίτες πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. «Θα είμαι ρεαλιστής. Έχω διάθεση να προσφέρω στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη είναι το πάθος μου. Υπάρχει ένα έργο που μιλάει για μένα κι έγινε επί διαφόρων διοικήσεων: Η νέα παραλία, το δημαρχιακό μέγαρο, έργα συμβολικά και εμβληματικά για την πόλη».

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Γιώργος Ορφανός, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη συνεργασιών για το καλό της πόλης. «Πρέπει να εφαρμόσουμε τον Κλεισθένη. Να ενώσουμε δυνάμεις. Θα δουλέψω πάνω σε αυτό. Αυτό που λέω το κάνω και θα το κάνω παρέα με τους υπολοίπους, όσους θέλουν» τόνισε και αναφέρθηκε σε μια σειρά προτεραιοτήτων για τον ίδιο που αφορούν την καθαριότητα, την αναβάθμιση του λιμανιού της πόλης, τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.

Πηγή: thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια