Θεσσαλονίκη: Από 7 - 9 ευρώ τα αμνοερίφια στα κρεοπωλεία το Πάσχα

Θεσσαλονίκη: Από 7 - 9 ευρώ τα αμνοερίφια στα κρεοπωλεία το Πάσχα

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα αγοράσουν φέτος το Πάσχα οι καταναλωτές το εγχώριο αρνί και κατσίκι για το πασχαλινό τραπέζι από τα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στα κρεοπωλεία του νομού Θεσσαλονίκης οι τιμές των αμνοεριφίων θα κυμανθούν από 7-9 ευρώ το κιλό, με τους κρεοπώλες να εκτιμούν ότι υπάρχει επάρκεια στην αγορά δεδομένης και της αγοραστικής δύναμης. Όσο για τα εισαγόμενα αυτά αναμένεται να πωλούνται 1 με 2 ευρώ φθηνότερα. Μάλιστα το Σωματείο Κρεοπωλών Ν. Θεσσαλονίκης προχωράει σε εορταστική καμπάνια και έτσι όσοι ψωνίσουν από τα μαγαζιά που φέρουν το σήμα του σωματίου, θα λαμβάνουν για κάθε 10 ευρώ αγοράς ένα κουπόνι και θα μπαίνουν σε κλήρωση για ένα μπριγιάν αξίας 2.000 ευρώ.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με εκπροσώπους του Σωματείου ΚρεοπωλώνΝ. Θεσσαλονίκης αλλά και με τη συμμετοχή του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Στέργιου Κύρτσιου, στη διάρκεια της οποία εκφράστηκαν προβληματισμοί για επικοινωνιακές τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από μεγάλες αλυσίδες κλπ και για τις ελληνοποιήσεις, ζητώντας από την πολιτεία να λάβει μέτρα. Θέλουμε να παροτρύνουμε τους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα από μικρές επιχειρήσεις και να βοηθήσουμε τους κρεοπώλες, τόνισε εισαγωγικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης.

«Είμαστε εδώ κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες ενωμένοι γιατί ακούγονται πολλά και για τους δυο κλάδους, διάφορες κακές φήμες και αποδεικνύουμε ότι δεν υπάρχουν σύννεφα. Ο κρεοπώλης στηρίζει την ελληνική παραγωγή και το καλό ποιοτικό προϊόν, είμαστε αλληλένδετοι κρίκοι», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Κεσίδης, ο οποίος εκτίμησε ότι θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά γιατί φέτος είναι αρκετά όψιμο το Πάσχα και οι εξαγωγές σε χώρες καθολικών δεν ήταν τόσο μεγάλες φέτος για να απορροφήσουν τόσο μεγάλη παραγωγή. «Η παραγωγή νομίζω καλύπτει τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς», τόνισε. Όσο για τις εισαγωγές που γίνονται από όμορες χώρες και κυρίως από Ρουμανία, είπε ότι τα ζώα είτε θα σφαχτούν εδώ είτε θα έρθουν σφαγμένα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρέπει και θα πουληθούν για ρουμάνικα ή ανάλογα με την χώρα καταγωγής τους. Από την πλευρά του, ο κ. Κύρτσιος τόνισε ότι και τα εισαγόμενα δεν μπορούν να πωλούνται κάτω από 6 ευρώ το κιλό. Ο κ. Κεσίδης ζήτησε να υπάρχει κρατική μέριμνα για περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και για παραπλανητικές διαφημίσεις, ενώ τόνισε ότι είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία να σφάζονται ζώα εκτός σφαγείων και να μοιράζονται πόρτα-πόρτα. Τόνισε ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα το σύστημα Άρτεμις που αφορά τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Το κόστος παραγωγού

Για το κόστος παραγωγού μίλησε ο κ. Κύρτσιος, τονίζοντας ότι για το αρνί είναι 5-6 ευρώ το κιλό και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα –όλα εξαρτώνται από τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης-η τιμή παραγωγού φέτος θα είναι στα 5 ευρώ περίπου. «Ως παραγωγοί με τα κοστολόγια που υπάρχουν δεν βγαίνουμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι μέχρι να φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή και για να βγουν τα κοστολόγια η αγορά πρέπει να κυμανθεί στα 9,8-5 ευρώ το κιλό για το αρνί και για το κατσίκι στα 9 ευρώ. «Ο,τιδήποτε άλλο είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Δεν μπορεί να παρουσιάζεται στην αγορά και να πουλιούνται κάτω από αυτές τις τιμές», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ζητώντας να γίνουν οι κατάλληλοι έλεγχοι στην αγορά. Τόνισε ακόμη ότι οι παραγωγοί εγγυώνται ότι το ελληνικό προϊόν είναι καλό και καλούν τους καταναλωτές να το προτιμήσουν. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η περίοδος σφαγών για τα αρνιά ξεκινά Οκτώβριο - Νοέμβριο και ήδη έχει πουληθεί 80-90% αρνιών ενώ για τα κατσίκια που τώρα ξεκινάει η περίοδος σφαγής υπάρχει επάρκεια. Ανέφερε ακόμη ότι όλο το προηγούμενο διάστημα που οι κτηνοτρόφοι πωλούσαν το αρνί στα 3-3,5 ευρώ έμπαιναν μέσα. Μάλιστα σημείωσε ότι ο κλάδος τα έχει συρρικνωθεί κατά 40% τα τελευταία 4-5 χρόνια καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι φεύγουν από το επάγγελμα «γιατί μπαίνουν μέσα».

Έκλεισαν κρεοπωλεία, μειώθηκαν οι τζίροι

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν και οι τζίροι των κρεοπωλείων, ενώ αρκετά είναι και τα κρεοπωλεία που έβαλαν λουκέτο. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Κεσίδης, την τελευταία 10εταία κάθε χρόνο είναι όλο και λιγότερες οι παραγγελίες για κρέατα αυτήν την περίοδο. «Ενώ το πελατειακό κοινό είναι περίπου το ίδιο, η αγοραστική δύναμη μειώνεται χρόνο με το χρόνο», όπως είπε, εκτιμώντας ότι η πτώση σε επίπεδο τζίρου κυμαίνεται στο 20%. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό μείωσης των καταστημάτων στο νομό. Πριν από το 2014 υπήρχαν καταγεγραμμένα 1056 μαγαζιά με λιανική πώληση κρέατος στο νομό Θεσσαλονίκης, σήμερα είναι 916 και κάθε μέρα κλείνουν και άλλα, όπως είπε. Οι καταναλωτές ωστόσο μπορεί να μείωσαν την κατανάλωση αλλά στηρίζουν τα κρεοπωλεία, ενώ από την πλευρά τους οι κρεοπώλες στηρίζουν τους τακτικούς τους πελάτες ακόμη και με τεφτέρι. «Κύριο μέλημά μας η ποιότητα γιατί τον πελάτη πρέπει να τον κοιτάμε στα μάτια, το μότο μας είναι 12 μήνες το χρόνο εμπιστοσύνη», σημείωσε από την πλευρά του ο γ.γ. του σωματείου κ. Νίκος Μπαλαμπανίδης, ο οποίος σημείωσε ότι κατά την τελευταία διετία παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση του κοτόπουλου, ενώ παράλληλα έθεσε και το αίτημα των κρεοπωλών για ποιοτική ταξινόμηση του κρέατος, εισαγόμενου και ελληνικού.

Πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια