Άλκης Κωνσταντινίδης: Ο Έλληνας φωτογράφος που κέρδισε το Pulitzer για δεύτερη φορά

Άλκης Κωνσταντινίδης: Ο Έλληνας φωτογράφος που κέρδισε το Pulitzer για δεύτερη φορά

Με το βραβείο Pulitzer τιμήθηκε για δεύτερη φορά ο Έλληνας φωτογράφος του Reuters Άλκης Κωνσταντινίδης. Ως μέλος στην ομάδα του πρακτορείου κάλυψε την προσφυγική κρίση στα σύνορα Μεξικό – ΗΠΑ.

«Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι το μέλος της Άλκης Κωνσταντινίδης κέρδισε για δεύτερη φορά το βραβείο Πούλιτζερ, ως μέλος της φωτογραφικής ομάδας του Reuters που κάλυψε την προσφυγική κρίση στα σύνορα Μεξικού — ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος (ΕΑΞΤ), συγχαίροντας τον Άλκη Κωνσταντινίδη για την επιτυχία του.

Στην επίσημη ιστοσελίδα των Βραβείων Pulitzer έχουν δημοσιευτεί αναλυτικά τα ονόματα όσων διακρίθηκαν, αλλά και οι φωτογραφίες που ξεχώρισαν και συνεπώς απέσπασαν βραβείο για την κατηγορία «Breaking News Photography», μεταξύ των οποίων και φωτογραφίες με την υπογραφή του Άλκη Κωνσταντινίδη.

Ο 35χρονος Έλληνας είχε βραβευθεί και στο παρελθόν, το 2016. Τότε, ο πρόωρα χαμένος Γιάννης Μπεχράκης, επικεφαλής της ομάδας του Reuters για την Ελλάδα και την Κύπρο και οι Άλκης Κωνσταντινίδης και Αλέξανδρος Αβραμίδης αποτύπωσαν με μοναδικό τρόπο την προσφυγική κρίση με τον φακό τους ως μέλη της ομάδας και κέρδισαν την ύψιστη διάκριση της χρονιάς.

Ο Άλκης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1984. Ξεκίνησε να μαθαίνει για την φωτογραφία όταν ήταν 15 ετών. Έκτοτε περνούσε τον περισσότερο χρόνο του τραβώντας φωτογραφίες και διαβάζοντας για την τέχνη αυτή. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην σελίδα του Reuters, η πιο παλιά του ανάμνηση είναι από όταν ήταν 5 χρονών και κοιτούσε ασπρόμαυρες οικογενειακές φωτογραφίες εκατονταετίας, φτιάχνοντας ιστορίες για όλους τους συγγενείς που δεν θα γνώριζε ποτέ.

Όπως σημειώνει, ήθελε να γίνει φωτογράφος για να κάνει τους άλλους να νιώθουν όπως ο ίδιος όταν ήταν πέντε, κοιτώντας μια εικόνα και προσπαθώντας να βρει την ιστορία από πίσω της. Η πρώτη του αποστολή ήταν το 2009, πριν μπει στην ομάδα του Reuters, όταν έφτασε στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας για να καλύψει την εισροή των μεταναστών. 

 Η γνωριμία με ανθρώπους που είχαν τολμήσει να αφήσουν τα πάντα πίσω τους για ένα καλύτερο μέλλον ήταν μια εμπειρία που άξιζε πραγματικά, αναφέρει. Κάλυψε ακόμη φωτογραφικά την επανάσταση στην Αίγυπτο και τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Συνέχεια είχε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, που αποτελεί συνεχή ιστορία, την οποία καλύπτει από την αρχή της καριέρας του, φτάνοντας μέχρι και το τωρινό κομμάτι του προσφυγικού ζητήματος στην χώρα μας. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες παγκοσμίως. 

Όπως αναφέρει, οι φωτορεπόρτερ συνεισφέρουν στην οπτική γνώση των ανθρώπων, επιτρέποντάς τους να έχουν μια ιδέα μιας κατάστασης που συμβαίνει μακριά τους. Τα θέματα που ενθουσιάζουν τον ίδιο περισσότερο είναι αυτά που αγγίζουν κοινωνικά ζητήματα, και δείχνουν μια ματιά στον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων. Η δουλειά του στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα έχει βραβευτεί σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς.

Πηγή: cnn.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια