Τα πέντε στοιχεία του Αριστοτέλη...τέρπουν ουρανίσκους στην Ουρανούπολη

Στον οικισμό της Ολυμπιάδας, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, δίπλα στο κύμα του Αιγαίου και στο μισό χιλιόμετρο από τα αρχαία Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, τα πέντε πρωταρχικά στοιχεία, που κατά τον αρχαίο φιλόσοφο και επιστήμονα συνθέτουν τα επίγεια και ουράνια σώματα του κόσμου τούτου -γη, αέρας, νερό, φωτιά, αιθέρας- εμπνέουν για γαστρονομικές καινοτομίες με ...αρχαίο υπόβαθρο. Μέσα από ένα "αριστοτελικό μενού", ειδικά προσαρμοσμένο στις εστιατορικές ανάγκες και βασισμένο εξ ολοκλήρου σε τοπικά προϊόντα και πρώτες ύλες, τα πέντε στοιχεία "μπαίνουν" στο πιάτο, τέρποντας τους ουρανίσκους -και ικανοποιώντας την περιέργεια- εγχώριων και ξένων επισκεπτών. 

Το συγκεκριμένο μενού στόχος είναι να προσφέρεται από τον Σεπτέμβριο του 2019 σε περίπου έξι-επτά εστιατόρια στον δήμο, και το 2020 να ακολουθήσει αντίστοιχη πρωτοβουλία και για την αγιορείτικη κουζίνα, αν επιτευχθεί ο στόχος της σημερινής δημοτικής αρχής, όπως είπε ο πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας "Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων Δήμου Αριστοτέλη"(ΑΞ.Τ.Α.Δ.Α), Λευτέρης Βαλσαμής, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το πρώτο βήμα στην αλυσίδα στόχων του δήμου έγινε ήδη, το βράδυ της Κυριακής, σε εστιατόριο της Ουρανούπολης, με πέντε πιάτα -συνδυασμένα με τα αντίστοιχα τοπικά κρασιά- που μελέτησε και ετοίμασε ο σεφ 'Ακης Στεφανίδης, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας υπό την αιγίδα του δήμου Αριστοτέλη και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ) και με τη στήριξη τοπικών επιχειρήσεων.

Το μενού: από τη γη στον ουρανό και από τη θάλασσα στο πυρ, με επιδόρπιο τον ... αιθέρα

Η γευστική περιήγηση ξεκίνησε με το στοιχείο της γης, ένα πιάτο με άγρια μανιτάρια, αγκινάρες και κρέμα καλοκαιρινής τρούφας, συνδυασμένο με λευκό κρασί "Χάριτες Πέτρες" από το Κτήμα Κωνσταντάρα. Ακολούθησε ο αέρας: αβγό ποσέ και κρέμα από άγρια χόρτα μέσα σε φωλιά από ξηρούς καρπούς, συνδυασμένο με ροζέ "Granduca" από το Κτήμα Πόρτο Καρρά. Φιλέτο τσιπούρας με άγρια σπαράγγια και αφρό αβγολέμονο ήταν το πιάτο που εκπροσώπησε το στοιχείο του νερού με τη συνοδεία μιας δροσερής Μαλαγουζιάς από το Κτήμα Κωνσταντάρα, ενώ το στοιχείο της φωτιάς "άναψε" πάνω σε μια παντσέτα γλασέ με μαύρο σταφύλι και πουρέ ρεβιθιού, συνδυασμένη με Λημνιό από το Κτήμα Πόρτο Καρρά. Με συνδυασμό γλυκού, αλμυρού και ελαφρώς ξινού αποτυπώθηκε γαστρονομικά το στοιχείο του αιθέρα, μέσα από ένα επιδόρπιο με χώμα ξηρών καρπών, αποξηραμένα φρούτα και ξινομυζήθρα, συνοδεία ενός Vin de Liquer από το Κτήμα Κωνσταντάρα. 

Όχι μόνο θρησκευτικός προορισμός, λόγω Αγίου Όρους, αλλά και γαστρονομικός

Όπως εξήγησε ο κ.Βαλσαμής, η προσπάθεια "ενορχήστρωσης" της χτεσινής γαστρονομικής βραδιάς ξεκίνησε πριν από πέντε-έξι μήνες, όταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου ("Kokkinos"), που τη φιλοξένησε, Σάββας Κόκκινος, του περιέγραψε τη σκέψη του για τη δημιουργία ενός αριστοτελικού μενού. Η πρώτη σχετική προσπάθεια του δήμου είχε γίνει -σύμφωνα με τον κ.Βαλσαμή- το 2016, με αφορμή το επετειακό έτος Αριστοτέλη, αλλά το όραμα ...αφυπνίστηκε εκ νέου. "Μέσα από δύσκολες συνθήκες και με πολύ μεράκι, γιατί έπρεπε να παρουσιάσουμε ένα μενού προσαρμοσμένο στα εστιατορικά δεδομένα, επιδιώξαμε τον στόχο μας που ήταν να προωθηθούν στο κοινό τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της περιοχής, σε συνδυασμό με μια διατροφή, που προάγει πραγματικά το ευ ζην και μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας" εξήγησε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι, πέρα από θρησκευτικός τουριστικός προορισμός -λόγω του Αγίου Όρους- η περιοχή να εξελιχθεί και σε γαστρονομικό προορισμό για τους τουρίστες.

Τη διαφορετικότητα και τα μεγάλα πλεονεκτήματα του δήμου Αριστοτέλη φιλοδοξεί να αναδείξει ο δήμος, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας και ο ΤΟΧ, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, Γιώργος Ζουμπάς. Πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια για την καθιέρωση αυτών των μενού, όπως και της αγιορείτικης κουζίνας, "ώστε να έχει ο τόπος μια πολύ διαφορετική εικόνα και να την εκπέμπει στους επισκέπτες".  Την εκτίμηση ότι οι φορείς της Χαλκιδικής ξέρουν να συνεργάζονται, εξέφρασε από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος και πρόσθεσε ότι έγινε ένα βήμα για να συνεχιστεί μια προσπάθεια για την προβολή της γαστρονομίας της περιοχής που όπως είπε ξεκίνησε το 2012, με τον ΤΟΧ και την προώθηση -μεταξύ άλλων- του "χαλκιδικιώτικου πρωινού". "Θα είμαστε δίπλα σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια, που θα προωθεί τον τόπο τον Αριστοτέλη" σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αριστοτέλη, Αργύρης Τσακνής. 


"Το έχουμε ανάγκη το αριστοτελικό μενού και η αγιορείτικη κουζίνα να γίνουν η σφραγίδα, γαστρονομικά, της περιοχής" υπογράμμισε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΧ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, ενώ ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου στο οποίο φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, Σάββας Κόκκινος, επισήμανε ότι η ιδέα για το αριστοτελικό μενού στην επιχείρησή του γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος για να την υλοποιήσει, ο σεφ Άκης Στεφανίδης. Μεταξύ άλλων, για την προετοιμασία του μενού, αντλήθηκαν στοιχεία από σχετικές έρευνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ στα πιάτα χρησιμοποιούνται -π.χ., για τον αλάτισμα- και υλικά όπως ο "γάρος", που όπως εξήγησε ο σεφ Άκης Αντωνιάδης, είναι καρύκευμα φτιαγμένο από ψάρι, υπολείμματα του οποίου έχουν βρεθεί ακόμη και σε αμφορείς του 2ου αιώνα π.Χ. Τη βραδιά, αφιερωμένη στο ευ ζην, παρουσίασε ο Άρης Γούναρης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Υγεία
Υπάρχουν πολλές δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, οι οποίες υπόσχονται απώλεια βάρους. Όμως κατά πόσο μπορεί να σας βοηθήσουν; Πριν απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, ας δούμε τι είναι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Είναι σχεδόν αυτό που ακούγεται: Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ένα σχέδιο διατροφής το οποίο συνήθως δίνει έμφαση σε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και μόνο σε μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων. Η π...
Περιστατικά
Φωτιά ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι σε υπόγειο χώρο του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη. Η φωτιά εκδηλώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε χώρο με καρέκλες και θρανία. Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής με εννέα πυροσβέστες. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημιές στο χώρο.  Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη αγώνας παιδικού μπάσκετ εντός του σχολικού συγκροτήματος ο οποίος διεκόπη. Ο χώρος εκκε...
Κοινωνία
Θλιβερή εικόνα παρουσιάζει η κατά τα άλλα αναπλασμένη οδός Έπιπλα, είδη υγιεινής και πλήθος σκουπιδιών χαλούν την αισθητική του χώρου. Η παρακάτω φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην ομάδα "Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης" στο Facebook :  πηγή: seleo.gr
Κοινωνία
Ριζικές αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν 19.463 νέες προσλήψεις, έναντι 20.531 αποχωρήσεων τα δύο τελευταία έτη, με βάση την αναλογία 1 προς 1 και εκτός αυτής, ενώ για το 2020 έχουν υποβληθεί συνολικά 36.546 αιτήματα προσλήψεων από υπουργεία, δήμους και φορείς του δημόσιου τομέα. Επανεξετάζεται το πεδίο εφαρμογής του ν. 2190/1994 για το ποιοι...
Κοινωνία
Οπαδός του ΠΑΟΚ ο ένας και του Άρη ο άλλος Tο ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο δεν γνωρίζει σύνορα. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν δύο πολυμήχανοι Θεσσαλονικείς οι οποίοι βάλθηκαν να μάθουν στους κατοίκους της μακρινής Κολομβίας να τρώνε σουβλάκι. Και παρότι αντίπαλοι στα ποδοσφαιρικά, καθώς ο ένας υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ και ο έτερος τον Αρη, αποδεικνύουν ότι η ελληνική ισχύς εν τη ενώσει μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα. Ο λόγος για τον Πέτρο Γκίνη και...
Υγεία
Σύγχρονες αντιλήψεις και νέες τεχνολογικές εφαρμογές στην εργαστηριακή διάγνωση και διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη είναι το θέμα της επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Η ενημερωτική εκδήλωση ξεκίνησε σήμερα το πρωί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό με τέσσερις Στρογγυλές Τράπεζες και αναμένεται να λήξει στις 14:45 με τα συμπεράσματα του συνεδρίου. 1η Κ. Καζάκος – Κ. Μαγκλάρης 2η Ζ. Μούσλεχ – Ε. Βλάχου 3η Φ. Ταλίδης – Γ. Τσούτσας...
Πολιτισμός
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλ...
Πολιτισμός
Εικόνες: Θωμάς Νεδέλκος Με ευχάριστους ήχους πλημμύρισε χθες το πρωί το κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η Μεγάλη Παρέλαση Φιλαρμονικών στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβαλ Μουσικής. Οι φιλαρμονικοί σύλλογοι, που αφίχθησαν από διάφορες περιοχές της χώρας, ξεκίνησαν από την Πλατεία Αριστοτέλους και κατέληξαν στον Λευκό Πύργο, φέρνοντας χαρά στους Θεσσαλονικείς. Σημειώνεται ότι, όταν οι σύλλογοι προσέγγισαν στον Λευκό Πύργο, έπαιξαν μεμονωμένα και εν συνεχ...
Κοινωνία
Tις δραστηριότητές της στη Θεσσαλονίκη επεκτείνει η Teleperformance Greece, "ανοίγοντας" περισσότερες από 480 νέες θέσεις εργασίας. Η κορυφαία εταιρεία τηλεφωνικής και διαδικτυακής υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών στην Ελλάδα, μέλος του πολυεθνικού Ομίλου της Teleperformance, διαθέτει σήμερα ένα ευρύ πελατολόγιο που συμπεριλαμβάνει μερικά από τα μεγαλύτερα brands στον κόσμο. Έχει εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Χανιά και απασχολεί περι...