Στη Θεσσαλονίκη συμφωνούμε για τα έργα, μαλώνουμε για τις επιπτώσεις

Βασική αρετή κάθε πολιτικού είναι η πρόνοια και η διορατικότητα. Η πολιτική πρακτική όμως δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα.

Η πρόνοια και η διορατικότητα είναι σημαντικότατες αρετές και ειδικά για τους πολιτικούς θα έπρεπε να είναι στοιχεία για τα οποία και στα οποία διακρίνονται. Δυστυχώς, η πολιτική πρακτική δείχνει ότι οι περισσότεροι πολιτικοί πάσχουν από την αδυναμία να προβλέψουν.

Δεν μπορούν να δουν για την ακρίβεια σε πολλές περιπτώσεις ούτε... καράβια που έρχονται κατά πάνω τους, έστω την τελευταία στιγμή. Κι όμως όσο σπουδαίο είναι να κάνεις ένα μεγάλο έργο, άλλο τόσο σπουδαίο είναι να το προστατεύσεις, να το οχυρώσεις και να το λειτουργήσεις σωστά, ώστε να μη χάσει την αξία του από τις επιπτώσεις που αυτό δημιουργεί ή από τις αντιδράσεις του κόσμου.

Η παράσταση επαναλαμβάνεται συνεχώς κι αυτό είναι ένα στοιχείο που καταδεικνύει την έλλειψη σοβαρού πολιτικού προσωπικού, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης της χώρας.

Σκεφτείτε πόσες φορές υπάρχει σχεδόν ομοφωνία στην υλοποίηση ενός έργου και ο όποιος καβγάς αφορά στις επιπτώσεις του. Σχεδόν πάντα περί αυτού πρόκειται κι όχι για καθαυτό το έργο.

Για να μη χανόμαστε, θα περιορίσω τα παραδείγματά μου στη Θεσσαλονίκη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Ελεγχόμενη στάθμευση υπήρχε και πριν το νέο σύστημα, όμως δε λειτούργησε ποτέ όπως έπρεπε. Επειδή το νέο σύστημα λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί υπάρχουν αντιδράσεις. Κανένας δεν αντιδρά στην παρέμβαση για να ελεγχθεί η στάθμευση. Στην ουσία κανείς δεν αντιδρά και στην εφαρμογή του συστήματος. Πολλοί αντιδρούν για το αποτέλεσμά του. «Προβλήματα που λύνονται στην πορεία. Κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο», είναι φράσεις που χρησιμοποιούνται από όσους το υιοθετούν. Αν όμως είχαν προβλεφθεί σωστά οι επιπτώσεις από την αρχή της λειτουργίας του, τα προβλήματα θα ήταν πιο περιορισμένα. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε εκείνους που δε θέλουν με τίποτα να αλλάξει η σημερινή κατάσταση με τη στάθμευση στην πόλη. Τσάμπα κόπος.

Η ίδια έλλειψη πρόνοιας παρατηρείται στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας. Αν είχαν προβλεφθεί 1.500 θέσεις στάθμευσης προτού αρχίσει η ανάπλαση οι υποστηρικτές του έργου θα είχαν αποδυναμώσει κάθε πηγή κριτικής εναντίον του.

Το ίδιο και με τη Νέα Παραλία. Αν προτού ολοκληρωθεί και αρχίσει να χρησιμοποιείται είχαν προβλεφθεί οι βανδαλισμοί, οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, θα είχε βρεθεί ένας τρόπος για να προστατευτεί η νέα παραλία και να μην ψάχνουμε εκ των υστέρων λύσεις, όταν τα προβλήματα διογκώνονται και απαξιώνουν το έργο.

Ανάλογα φαινόμενα είχαμε στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό και συνολικά στο έργο του μετρό, για το οποίο γνωρίζουμε τι οφέλη θα φέρει στην πόλη, αλλά ελάχιστοι μιλούν για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει.

Όπως το ίδιο συμβαίνει και με την ανάπλαση της ΔΕΘ, όπου θα πρέπει να δουν όλοι οι φορείς μαζί τα προβλήματα που θα προκύψουν για να μην απαξιωθεί μια τόσο σημαντική παρέμβαση.

Αν η όποια δημόσια διαβούλευση γίνεται με πρακτικό τρόπο και δεν είναι προσχηματική, τότε αποδίδει κιόλας. Και αποτελεί και μια μέθοδο για να καλύψεις την όποια έλλειψη προνοητικότητας. Αν όμως γίνεται για τα μάτια του κόσμου (κάτι που είναι εξαιρετικά σύνηθες), τότε απλώς οι διοικούντες επιμένουν στη λανθασμένη προσέγγισή τους και τα κάνουν τελικά μαντάρα.

Αν κάποια στιγμή όσοι έχουν οποιουδήποτε είδους εξουσία στα χέρια τους άκουγαν την κριτική και βελτίωναν παραμέτρους ενός έργου ή μιας δράσης που θεωρούν αναγκαία για την πόλη, για τη χώρα, για τους πολίτες, όλα θα ήταν καλύτερα. Αν δηλαδή η αντιπολίτευση είχε ουσιαστικό λόγο και ρόλο κι αν η εκάστοτε εξουσία λειτουργούσε με συνεννόηση και με καλή διάθεση, τότε θα είχαν αποφευχθεί πολλές κακοτοπιές.

Κακώς έχουν πεισθεί οι περισσότεροι πολιτικοί ότι είτε γεννήθηκαν, είτε απέκτησαν στην πορεία το παπικό αλάθητο. Όπως κακώς θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα για τα πάντα. Λειτουργούν όμως έτσι. Για πολλούς λόγους. Εξαιρώ όσους έχουν να κάνουν με εσκεμμένες δόλιες συμπεριφορές, με εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλότριων προς το συλλογικό, με φαινόμενα διαπλοκής και αδιαφάνειας. Αυτά είναι παράγοντες που επηρεάζουν πολιτικές πράξεις, αλλά αποτελούν ένα άλλο κεφάλαιο.

Αναφέρομαι μόνο στη γενικευμένη νοοτροπία που διακατέχει μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού. Η επιμονή στο λάθος για λόγους ψυχολογικούς ή τρόπου σκέψης είναι κάτι που με ξεπερνά. Η κώφωση την οποία επιδιώκουν όσοι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης είναι εκπληκτική. Παύουν να ακούν τις αντίθετες φωνές, ακόμη κι όταν εκείνες ηχούν καλά στα αυτιά τους. Και μόνο επειδή είναι αντίθετες απορρίπτονται προτού ακουστούν.

Μεγάλο λάθος, διότι αποδεχόμενος αρχικά ότι δεν υπολόγισες σωστά κάτι σε γλιτώνει από το... καράβι που λέγαμε. Διορθώνεις εγκαίρως τη θέση σου και αποφεύγεις τη σύγκρουση. Για κάποιο λόγο όμως οι περισσότεροι πολιτικοί επιλέγουν να κατσικωθούν στην εσφαλμένη θέση τους να οχυρωθούν πίσω από αυτή και τελικά να μην αποφύγουν τη σύγκρουση.

Σε μια εποχή, που πρακτικά υπάρχουν λύσεις για σχεδόν τα πάντα, η πρόνοια και η διορατικότητα δεν είναι απλώς αρετές που σπανίζουν. Είναι προαπαιτούμενα για μια θετική πορεία διοίκησης. Κι αν λείπουν από έναν πολιτικό αρκεί να αναγνωρίσει την απουσία τους και να ανοίξει τα αυτιά του για να ακούσει και να ζυγίσει όλες τις απόψεις. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να αποφύγει τα χειρότερα. Διότι και στην περίπτωση των πρακτικών λύσεων που έρχονται έτοιμες, στο πιάτο και πακέτο στους πολιτικούς όταν διοικούν, υπάρχουν ανάλογα ζητήματα λόγω της εμμονής των πάσης φύσεως ειδικών στη μία και μόνη αλήθεια, τη δική τους.

Τώρα αν κάποιος δεν είναι προνοητικός, διορατικός και ανοιχτόμυαλος, τότε καλύτερα να μείνει στο σπίτι του και να αποφύγει την πολιτική. Δεν είναι φθορά μόνο για τον ίδιο. Δε θα ασχολούμουν καν αν ήταν έτσι. Δυστυχώς, είναι βαρίδιο για όλη την κοινωνία και υποθηκεύει με την πράξη του την πρόοδο.

Ας σκεφτούν καλά όσοι θέλουν να αναλάβουν πολιτικές ευθύνες, πόσο προνοητικοί και διορατικοί είναι κι αν διαπιστώσουν ότι δεν είναι ας σκεφτούν καλά με ποιο τρόπο θα διορθώσουν το πρόβλημά τους κι ας πάψουν να ψάχνουν για τρόπους με τους οποίους θα το κουκουλώσουν. Δεν καλύπτεται με τεχνάσματα. Κάποια στιγμή βγαίνει στην επιφάνεια και τότε αρχίζει το πάρτι της αποκάλυψης. Αν δεν τους νοιάζει για τους πολίτες και τον τόπο, τουλάχιστον ας σκεφτούν τον εαυτό τους... Θα το είχαν κάνει αν είχαν δυνατότητες πρόνοιας.

Πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Οικονομία
Πανέμορφα, καταπράσινα νησάκια στην περιοχή της Σιθωνίας Πανέμορφα και άγνωστα νησάκια της Χαλκιδικής προβάλλει με το νέο του βίντεο ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής George Sal. Τα νησάκια αυτά ονομάζονται Πούντα και Σπαλαθονήσια και βρίσκονται αμέσως μετά το Νέο Μαρμαρά κ το Πόρτο Καρράς. Όπως αναφέρει ο ίδιος «Είναι ιδιόκτητα καταπράσινα κ μάλιστα στο ένα (το Νησάκι Πούντα που είναι και το μεγαλύτερο) υπάρχουν κατοικίες ηλεκτροδοτούμενες αφού είναι σε πολ...
Κοινωνία
Η επίσημη ανακοίνωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για σήμερα ημέρα Αγίου Πνεύματος, (Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019), αναφέροντας πως τα καταστήματα σε όλο το νομό θα είναι υποχρεωτικά κλειστά. Όπως αναφέρει ο ΕΣΘ: «Υποχρεωτικά ΚΛΕΙΣΤΑ θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 22/19777/10-05-2002 απόφ...
Οικολογία
Eικόνα- Λέξεις: Θωμάς Καραγκιοζόπουλος Αυτός ο μικρός λόφος από σκουπίδια κάθε είδους έκανε κατάληψη σε ένα πεζοδρόμιο της πόλης. Τα σκουπίδια δεν είναι μόνο αυτά, απλώς ήθελα να εστιάσω στο μήνυμα. Η εικόνα ξεκάθαρα αποκρουστική και οι μυρωδιές επίσης.  Κάποιος συμπολίτης μας έκανε απευθείας έκκληση στους γείτονές του γράφοντας το δικό του μήνυμα για αυτήν την εικόνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα πεζοδρόμια μετατρέπονται σε σκουπιδότοπο, σίγουρα ούτε η...
Διάφορα
Αρχές Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις 2019, όπως έγινε γνωστό. Ειδικότερα, οι εκπτώσεις για τη θερινή περίοδο αναμένεται να ξεκινήσουν  τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και τα τέλη Αυγούστου. Η ακριβής ημερομηνία ορίζεται από τις 8 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως στις εκπτώσεις αυτές είναι υποχρεωτική η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση ενώ είναι επι...
Κοινωνία
Το τελευταίο κουδούνι μπορεί να χτύπησε, όμως δεν έχουν όλες οι οικογένειες τη δυνατότητα να πάνε διακοπές. Για όσους γονείς μείνουν στην πόλη υπάρχουν επιλογές ώστε τα παιδιά τους να περάσουν δημιουργικά το καλοκαίρι, την ώρα που εκείνοι θα εργάζονται.    Στο ΚΘΒΕ για θέατρο Το Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά (4 - 11 ετών) το έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 2500 παιδιά. ...
Περιστατικά
Ένας άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Κυριακή (16/6). Ειδικότερα, το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή του Ωραιοκάστρου και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τον άνδρα βρήκε νεκρό μία καμαριέρα. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν πως ο άνδρας ήταν αλλοδαπός και 43 ετών, ενώ η αστυνομία ερευνά το περιστατικό με τις πρώτες ενδείξεις να μην δείχνουν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Πηγή: typosthes.gr
Εγκληματικότητα
Τάματα, αφιερώματα και χρηματικό ποσό που ανέρχεται σε 4.300 ευρώ, φέρεται ότι αφαίρεσε από Ιερές Μονές του Αγίου Ορους -από το Νοέμβριο του 2017 μέχρι και το Μάιο του 2019- ο 56χρονος αλλοδαπός που συνελήφθη στις 13 Ιουνίου, με την κατηγορία ότι έκλεψε τάματα από την εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Ιερά Μονή Ιβήρων, στο Άγιο Όρος. Έπειτα από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, εξιχνιάσθηκαν επιπλέον τέσσερις κλοπές από...
Διάφορα
Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και το θερμόμετρο έχει πάρει την ανιούσα. Για όσους βρίσκονται στην πόλη και αναζητούν στιγμές χαλάρωσης και δροσιάς, τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης αποτελούν μια μικρή όαση! Μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στην πισίνα, συνοδεία δροσιστικών ποτών και γευστικών πιάτων. Πάμε να τα δούμε! Hyatt Regency Thessaloniki Απολαύστε το μπάνιο σας στην πισίνα 1.200 μέτρων του Hyatt Regency Thessaloniki...
Διάφορα
Το βράδυ της Τετάρτης, 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Restaurant 100 Awards στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα η οποία ανέδειξε 100+ 100 κορυφαίες προτάσεις για φαγητό σε όλη την Ελλάδα. Βραβεύσεις απέσπασαν εστιατόρια κάθε ύφους από κάθε γωνιά της χώρας όπως: το Aleria και το Varoulko Seaside, η Σελήνη στη Σαντορίνη και η Ντομάτα στη Χαλκιδική, το Χαρούπι και το Εβόρα Eatery στη Θεσσαλονίκη, το Ferryman και το Hasika στην Κρήτη,...
Σχετικά νέα
Σκληρή δουλειά και όραμα η "συνταγή" του Κ. Ζέρβα
Σήμερα η πρώτη συνάντηση Ζέρβα με Μπουτάρη στο δημαρχείο
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα της σταυροδοσίας όλων των υποψηφίων
"Από την 1η Σεπτεμβρίου η πόλη θα νιώσει τις διαφορές στη διοίκηση"
Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία αποκτούν προξενεία σε Θεσσαλονίκη και Μοναστρήρι
Απάντηση Γ. Μπουτάρη, μέσω twitter, σε δημοσιεύματα ενόψει του β΄ γύρου των εκλογών στον κεντρικό δήμο
Εκτός ΚΙΝ.ΑΛ ο Βενιζέλος - Επικεφαλής στο επικρατείας ο Καμίνης
Ο Σπίρτζης, βλέποντας την ήττα να έρχεται, εγκαταλείπει τον ΟΑΣΘ
Η στάση των εκτός δεύτερου γύρου συνδυασμών στον δήμο Θεσσαλονίκης
Καταθέτει αίτημα επανακαταμέτρησης η πλευρά του Γιώργου Ορφανού